Hirdetés
- Yettel topik
- Mobil flották
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Beszáll a Vivo a Pro Max csatába
Új hozzászólás Aktív témák
-
e-newsee
addikt
A túltolás idegesít engem is. Szinte nincs olyan komment szekció a fácsén, ahol ne lenne egy vitánál valaki, aki benyom egy AI összefoglalót egy definícióról, eszközről, eseményről, stb., és még büszke is rá.
Az én generációm egy bizonyos szempontból nagyon szerencsés (de gondolom, mindenki ezt hiszi a sajátjáról
). A '80-as évek első felében születtem, és megéltem a teljesen analóg világot, bár azt még gyerekként. Viszont már elég nagy gyerek voltam, amikor az internet elkezdett terjedni, annak minden előnyével és hátrányával együtt. És ez azzal járt, hogy kb. 30 év alatt megéltük az információszerzési módszerek villámgyors átalakulását. Négyszer!
Az elmúlt sokszáz (kis túlzással többezer) évben nagyjából volt ugye az analóg módszer, leginkább a könyvtár. Bementél, kerestél, jegyzeteltél.
Aztán jött az első változás, az internet. Még nem voltak igazán jó keresők, de már voltak tematikus oldalak, fórumok, ahol keresni ugyan nehézkes volt, viszont volt mögötte egy közösség, ahol volt egy elég nagy "kollektív tudás". Ez kitermelt egy olyan generációt, akik megtanultak "internetül". A szükséges információkért napokat turkáltak, fórumoztak, olvastak. Nagyjából ennek a korszaknak a végén szálltam be én is az internetbe, mint Vágási Feri, csak én zsenge tiniként. Ez egy elég rövid korszak volt, de jelentős.
A második változás a Google volt. Akik azelőtt is megtanultak keresni a neten, nekik a Google maga volt a kánaán. De itt már jött egy olyan generáció, akik már a Google-lel kezdtek. Mindkét csoport profi lett az internetes információk előtúrásában. Megtanulták, mire kell figyelni, honnan lehet felismerni az értékes és a vacak, de hájpolt találatokat. Ők nem csak a találati lista első oldalát ismerték és használták. Ez a generáció alkotta a "Google a barátod" riposztot a következő generáció kérdéseire, szóval ugorjunk is.
A harmadik változás a közösségi hálózatok terjedése volt. Leginkább a facebook. Akik itt kezdték internetes életüket, ők lettek azok, akik már lusták voltak megtanulni "guglizni", egyszerűbb volt beírni egy kommentbe a kérdést, hogy "Nem tudja valaki, <szükséges információ>?", és biztosan volt valaki az előző generációból, aki kiguglizta nekik. Páran pedig felhívták a figyelmüket a Google-re, mint jóbarátra. Ez egy viszonylag hosszú korszak volt.
Aztán jött a negyedik ugrás, ami most zajlik, az AI korszak. Az előző csoport(ok)ból sokan átköltöztek ide. Már se Google, se közösségi körbekérdezés nem szükséges, egyszerűen bepötyögöd (vagy bediktálod) az AI-nak, és kiköpi a válaszokat. Pontosabban köp ki valamilyen válaszokat. A korábbi generációk előnye itt talán annyi, hogy kritikusabban állnak hozzá a válaszokhoz, jobb szemük van a csúsztatásokhoz, és ennek megfelelően könnyebben megbizonyosodnak az AI hitelességéről, ha valami gyanúsnak tűnik, hiszen korábban megtanultak jól keresni. Ők lesznek azok, akik igazán hasznot tudnak húzni az AI-ból, és arra használni hatékonyan, amire jelenleg alkalmas. Akik most nőnek fel, őket viszont nem irigylem. Olyan szinten összemossa az AI a valós információt a hamissal, hogy marha nehéz rajtakapni. Sőt, mivel az az elsődleges feladata, hogy bármit, de valamit válaszoljon, innentől kezdve simán hozzákölt valamit, ami (szerinte) logikus.
Természetesen vannak átfedések a generációk között, de én nagyjából ezt figyeltem meg. Aztán persze az AI is el fog érni egy olyan szintre, amikor olyannyira a napi rutin része lesz (és hasznosan), mint a Google. De addig túl kell élni a szokásos inga elvet, ami minden új dolognál megjelenik. Először túllendül, majd túlszabályozzák/ráunnak, aztán lassan értelmes mederbe terelődik, és mindenki arra és úgy használja majd, amire és ahogy tényleg jó, egy normális, élhető módon. Így járt maga az internet (dotcomlufi), a metoo mozgalom, a cancel culture Hollywoodban, szintén ott, de már lecsengőben van a reprezentációs politika, aztán a minden eszköz "smart" (csak mert volt benne pár If...Then...Else függvény), az online zene, de így fog járni az elektromos autózás, a rollerek, stb., rengeteg példát lehetne hozni a történelemből. Idővel mindenhonnan kihullottak a szélsőségek, és nagyjából maradtak a középutas megoldások.
Visszatérve az AI-ra, az is így fog járni. Most mindenki bedobja hívószónak, mert kötelező. Akkor is, ha ugyanaz a szoftver egy verzióval korábban még csak "smart" volt. De idővel specializálódni fog. Hiszen ha az emberi gondolkodást akarják leutánozni vele, akkor ugyanúgy fog működni. Amelyik AI-t programozásra fejlesztenek, az abban lesz profi, amit fordításra, az abban, amit pedig képfeldolgozásra, az meg abban. Szerintem nem lesz egy nagy általános AI, ami mindenre alkalmas. Ahogy az emberek között is sincs olyan egyén, aki mindenhez ért.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple MacBook
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Fűnyíró topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Házimozi haladó szinten
- Yettel topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elektromos autók - motorok
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- Logitech MX Keys S billentyűzet WIN/MAC
- Komplett PC Szett i5 / R9 380 / 1TB Samsung SSD / Monitor + Perifériák
- ÚJ HP EliteBook 8 G1i Intel Core Ultra 5 14" FHD+ 2029.01.08-ig Garanciás
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3 (T14 G3) i7 / 16GB RAM / 512GB SSD / WUXGA / Win11 Pro 12 hó garancia
- Samsung S32F351FUU 32" LED Monitor
- Lenovo T480S i5 8350U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Samsung PM9C1b 1TB M.2 PCIe Gen4 SSD! 7.100-6.700MB/s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 15 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
). A '80-as évek első felében születtem, és megéltem a teljesen analóg világot, bár azt még gyerekként. Viszont már elég nagy gyerek voltam, amikor az internet elkezdett terjedni, annak minden előnyével és hátrányával együtt. És ez azzal járt, hogy kb. 30 év alatt megéltük az információszerzési módszerek villámgyors átalakulását. Négyszer!