- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Magisk
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Új hozzászólás Aktív témák
-
raszputyin
senior tag
válasz
Detonator #345 üzenetére
a SuSE egész jól tud magyarul, de ha mélyebbre ásol, előbb-utóbb minden angol lesz... ez van
ha meg nem ásol mélyebbre, akkor maradj a kék világban, mert idegesíteni fog, hogy néha kézzel meg kell dolgozni a dolgokért...
a telepítő azért pl. még full-magyar lesz, csakúgy, mint a legtöbbet használt dolgok.
igen, elég 10 giga, hacsak fel nem rakod az összes csomagotAzért 6-7 giga megvan, ha az ember kijelöl mindent, amiről nem tudja biztosan, hogy sose fog kelleni.
a csomagválasztóban vannak ilyen ''összeállítások'' vagy ''csomagcsoportok''. ha a KDE grafikus környezetet telepíted, akkor érdemes kijelölni a ''minden ami KDE''-t; Gnome-nál persze a megfelelőt. (A KDE szebb, viszont jobban eszi a gépet, és sajnos nem mindene teljesen stabil...)
jó, ha kijelölöd a ''fejlesztői eszközök''-et meg a ''tapasztalt felhasználót'' is, mert előbb-utóbb időnként kell majd forrásból fordítanod, és az GCC nélkül például nehéz
Azért hagyj helyet a saját fájljaidnak is, mert NTFS (windows NT/2000/XP) partícióra alapból nem fogsz tudni írni (csak olvasni; az írása kísérleti stádiumban van és elég kockázatos, ezenfelül telepítése izzadós). (A FAT32 fájlrendszert kiválóan írja a Linux is -- lerakatnak alkalmas, de rettentően töredezik, kis fájlok tárolására alkalmatlan, és sérülékeny. Erről akárki beszámolhat, aki használt win 98-at vagy régebbit)
Apropó, partícionálás: mindenképpen nézd meg a telepítőben, nem akar-e butaságot csinálni. a gyors nagy adatvesztések legkézenfekvőbb módja a téves partícionálásVigyázat, részleteket nem tudok, de állítólag zűr lehet a 128 gigásnál nagyobb lemezeknél - én nem tudom, az enyém 112 gigás.
Jobb, ha előbb a windows-t rakod, de némi utólagos kézi belepiszkálással fordítva is lehetséges a dolog. Ha pl. a windows szokása szerint telepítéskor felülírta a bootszektort (MBR? vagy mi a helyes neve, nem tudom), akkor betölthetsz a telepítő dvd-ről, választod a ''telepített rendszer indításá''-t, majd fellövöd a yast nevű mindenes konfigurálót (rendszergazdaként), és újra kiírod a GRUB rendszertöltőt a helyére.
szerk.: régebben a dual boot híve voltam, de most már úgy vélem, hogy 2 rendszer 2x annyi bosszúság (és sok várakozás reboot-nál). szóval sztem érdemesebb egynél maradni!
[Szerkesztve] -
raszputyin
senior tag
Nem minden Linux-disztribúció ingyenes. Ha megnézed egy árlistán, mit kérnek el egy jókis pénzes Unix szoftverekkel vadított szerver-disztróért, égnek állhat a hajad; bőven tud annyit kóstálni, mint pl. egy windows server kiadás. Rettentő drága (professzionális) szoftverek vannak Linux/Unix alá is, én pl. egy Wolfram Mathematica licensz boldog birtokosa vagyok (ajándékba kaptam
) Lehet, hogy el kéne adnom, de talán kényeztethetem az állampolgári büszkeségem egy komoly legális szoftverrel
Otthoni/irodai változatban is van ilyen, pl. úgy tudom, a Mandrake és a Turbolinux fővonala pénzes, de a SuSE/Novell és a RedHat is ad ki fizetős disztrót. Ezek nem a kiadó cégek gonosz profitéhsége miatt kerülnek a fapados letöltős módszer mentén is kemény forintokba, hanem mert harmadik féltől vásárolnak licenszt egy-egy kereskedelmi programba, amit beledolgoznak.
Gyakran ezzel mindenki jól jár, pl. a SuSE 9.0-hoz olcsóbb (volt) megvenni a Crossover Office-t, mint külön, és nem is kell úgy izzadni a telepítéséhez...
egyébként a SuSE Linux Professional nem kér semmi seriált, mert tényleg ingyenes. tried and true
-- a DL lemez helyett lehet, hogy jobban jársz az 5 CD-s (x86) vagy 1 DVD-s (AMD64) hivatalosan letöltésre kínált változattal, simán lehúzhatod pl. az ftp.novell.hu-ról. persze a DL-t is megírhatod, azon garantáltan minden rajta lesz, de egy ezres alatt nemigen szerzel rá nyersanyagot
szerk.: ha jó nagy a sávszélességed, akkor megpróbálkozhatsz a mini-telepítőkészlettel is, ez egy pártucat megás cd-kép, amiről bebootolsz, majd szépen letölti csak azokat a dolgokat a telepítés közben, amiket tényleg fel is fog tenni. Sajnos van olyan, hogy nem vagy csak jó nehezen lehet a mini-telepítőkészletben található dolgokkal csatlakozni a netre, de ha pl. van egy jóféle routered, akkor nem lehet gond.
[Szerkesztve] -
raszputyin
senior tag
ftp.novell.hu-n mindent megtalálsz, amit hivatalosan közzétettek. asszem a(z ezek szerint szünetelő) suselinux.uw.hu-n is ide linkelnek.
/pub/mirrors/ftp.suse.com/suse alatt keresd a cuccost.
közeli szerver, gyors, jó!hail Novell!
egyszerre 3 szálon tudsz tölteni -- ha valami harapósabbal csinálod, gondolj rá előre.
az ftp.fsn.hu is magyar szerver, de egyrészt ők mezítlábasabbak és sokba kerül nekik a sáv, másrészt csak a legújabb suse van fenn mindig, ezért inkább a Novellről tölts! -
raszputyin
senior tag
válasz
raszputyin #329 üzenetére
naah... vki nem tud segíteni?
-
raszputyin
senior tag
válasz
raszputyin #328 üzenetére
up...
-
raszputyin
senior tag
válasz
raszputyin #327 üzenetére
szabad uppolnom?
-
raszputyin
senior tag
üdv! megvan az ötcédés 32-bites telepítőcsomag! nem tud valaki valami iso-varázslót, amivel egy dvd-lemezre írhatnám 5 cd helyett [úgy, hogy menjen a telepítő]?
sajnos a dvd-változat nem jó, mert nincs rajta minden 32 bites csomag :'( -
raszputyin
senior tag
Szervusztok!
Kéne nekem 9.3 professional 32 bites full.
Tudom, hogy fenn van ftp-n, 5 CD-ben. De nekem nincs annyi CD-RW lemezem, és nem vennék feleslegesen, mivel drágább és sz*rabb, mint a DVD+RW... CD-R-re pedig nyilván nem szeretnék vmi olyan gyorsan frissülőt írni, mint egy linux-válogatás...
Nem tud valaki dvd-s képfájlról, amiben megvan az *egész* 32 bites dolog?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Magisk
- Kerékpársportok
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i7-4600M I 8GB I 180GB SSD I NVIDIA i 15,6" FHD I W10 I Gari!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Álmodozol egy erősebb gamer élményről? Kamatmentes rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest