Új hozzászólás Aktív témák

• nyugis21

kezdő

válasz sztanozs #5371 üzenetére

Furcsa ez a fórum, elvileg segítőkészséget ígértek, de ahogy visszaolvastam, a nekem írt "tanácsok" nagy része nem a témához tartozik, vagy félrevezető. ;]

Utána néztem, az acces is sql alapú, ami 1992-es megegyzés (szabvány?) alapján jött létre, majd 1999-ben volt egy újabb verzió, de azt már nem mindenki fogadta el. Akkor most nem mindegy, hogy a program 2007-es vagy frissebb, ha évtizeddel korábbi kódot használ?

Legyen lényeges téma is:
    Agyalok egy ideje a megoldáson, szerintem táblák közötti kapcsolat mindennek a kulcsa, azt kellene valahogy összehozni, ebben lenne szükségem segítségre, az pedig még a programtól független megoldásnak tűnik.

Amin elakadtam:
    A project minta adatbázisban van egy jónak látszó megoldás, hogy a projekt-hez lehet feladatokat csatolni, amihez felelőst lehet kinevezni, de ha jól értem, ez csak úgy működik, hogy a projektnek is van felelőse (tulajdonosa?).

Az én megoldásomban a projekt az eseményekből áll, amihez sok résztvevő tartozik - azaz ellentétes a példával, ahol csak egy felelős van - és az eseményekhez kellene feladatokat csatolni, amiknek lenne felelőse.
    DE: a feladat megvalósításával az is eseménnyé válik.

(Példa:
    esemény: telefonhívásos megbeszélés 2 személy között, megegyeznek, hogy az egyik megvesz valamit, majd elviszi a másiknak, aki azt majd később visszaadja neki.

Erre két megoldást látok:
    1.séma
    Az egyik megoldásnál van egy esemény 2 fővel, telefonos megbeszélés, majd lesz egy újabb esemény 2 fővel a találkozóról, ahol a lényeg az, hogy az egyik átad valamit a másiknak.

Az első eseményhez kapcsolódik két feladat, az első feladatnak az egyik személy a felelőse, és a téma a bevásárlás.
    A másik feladatnak mindkét személy a felelőse és a téma adott helyen és időben találkozni.

A második esemény már a megvalósult találkozó lesz, ahol adott helyen és időben a két személy találkozik és megtörténik az átadás.
    Ehhez rögtön kapcsolódik egy újabb feladat, a második személy a felelőse, és adott határidőre vissza kell adnia a dolgot az első személynek.

Ekkor kell két külön tábla, az egyik az esemény, amikhez feladatok kapcsolódhatnak, a másik a feladat, ahol csak az a lényeg, hogy megvalósult, vagy sem.
    A hátránya, hogy néha ugyan az a dolog feladat és esemény is lesz, lekérdezésnél esemény és feladat sorrendet kell választani.

2.séma
    A fenti folyamat azzal a különbséggel, hogy a feladatok a sikeres teljesüléskor eseménnyé válnak.
    Ekkor a lekérdezés (megjelenítés) egyszerűbb lesz és nem lesz párhuzamos adat, de fogalmam sincs, hogyan lehet ezt megvalósítani - talán kell egy "kód" mező, hogy ez feladat vagy esemény?

A másik problémám az, hogy a feladathoz egy felelős kell, ami a ms projekt mintában látszik, hogy csak egy személy kapcsolódik hozzá, DE! amint eseménnyé válik, akkor már ellenkező irányú kapcsolat kell, mert akkor már több résztvevője lehet az eseménynek.
    Tehát, ha az ms projekt sémáját követem, akkor a második feladatot, amikor két személynek kell találkoznia, mindkét személynek ki kell osztani, személyenként lehet egy feladat, és mindkettőnek teljesülnie kell, hogy létrejöjjön a két feladatból az egy esemény.

Ez önellentmondásnak tűnik számomra, ti ezt hogyan oldanátok meg? (vagy fel, ha az ellentmondást fel kell oldani.) ;)

Új hozzászólás Aktív témák