Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Chrys_

addikt

Szerintem sokan ovassák, csak még inkább Logitech userek vagyunk, de már keressük az alternatívákat. Amíg a Harmony Elite a hub-bal és az Android app-pal működik, én sem tervezek váltani, viszont utána valószínűleg ettől a gyártótól lesz valami.

• captainnemo

senior tag

Ezt a topicot szerintem nagyon kevesen olvassák, de érdemes talán egy kis "update". Az eltelt két hónap alatt, nagyon sok update volt a szoftveren, ami nem csak az új termékeket érinti, hanem az enyémet is. Szóval a szoftverest részt, szerencsére intenzíven fejlesztik, és jó irányba.

A főbb változások a következők, amik nekem relevánsak, de lehet párat észre sem vettem.

-várakozásokat nem külön parancsként kell/lehet betenni, hanem minden parancs után meg lehet adni a mértékét

-ki/be kapcsolási szekvencia most már jól működik az aktivitásoknál

-aktivitás váltás "okos" lett. Eddig váltás esetén bambán lefuttatta az aktivitás kikapcsolási szekvenciáját, és az új aktivitás bekapcsolási szekvenciáját. Ezzel szemben, most már, amikor váltás van, akkor a már bekapcsolt de használt egységeket bekapcsolva hagyja, ami nem kell azt meg kikapcsolja, ami meg nem használt, az meg bekapcsolja. Ezt amúgy, lehet, eléggé részletesen szabályozni

-még stabilabbnak tűnik

• captainnemo

senior tag

válasz Dolphine #4 üzenetére

Egy dolgot elfelejtettem, van hozzá három IR blaster amit két helyre lehet bedugni, mert az egyik villa szerűen szétágazik. Azaz ha az eszközök zárt szekrényben vannak, akkor is működik a távirányítás, illetve ez fokozza a jel erősséget.

• Dolphine

addikt

válasz captainnemo #5 üzenetére

Szerintem igen, annyi a különbség, hogy nekem Ultimate Home van. A távirányító kijelzős

• captainnemo

senior tag

válasz Dolphine #4 üzenetére

Igen nekem is működött amúgy. Ha jól értem ugyanaz a felállás van neked, mint nekem volt.

• Dolphine

addikt

válasz captainnemo #3 üzenetére

Jó olvasni, hogy van alternetíva.
    Én egyelőre azért nem változtatok, mivel a mostani Logitech HUB-al megvagyok. Amire nekem kell, arra pont elég.

• captainnemo

senior tag

válasz Dolphine #2 üzenetére

Szóval miután megvettem a harmony companion összeállítást (hub+táv), rá egy évre jött a hír a logitech kiszáll a távirányító bizniszből. Ez 2021-ben volt és akkor én magam is féltem, a logitech lekapcsolja a supportot. Nem tette egészen mostanáig, tudtam mindenféle gond nélkül a rendszert használni. Viszont elkezdtem keresgélni abban az irányban, hogy mivel tudnám leváltani. Ez felerősödött akkor amikor azt kezdtem tapasztalni, az újabb készülékek, mintha nem kerülnének be a központi adatbázisba. Hát persze sebaj be lehet tanítani a távot, de nekem ez nemigen ment. Lehet bénán csináltam és túl sok fény jött a szobába, de nem tudta a hub rendesen megtanulni a parancsokat.

A sofabatont már egy ideje nézegettem, de nincs helyi tapasztalat róla, amiket olvastam vegyesek voltak főleg az elején. A mostani "review"-k már viszont bíztatóak, úgy tűnik talán kinőtte a gyerek betegségét a termékcsalád. Az X és U termékcsalád közül lehet választani és amúgy az egész koncepció gyakorlatilag másolja a logitech logikát. Az X irányába akartam menni, mert támogatja az aktivitásokat, melyeket a logitech világból jól ismerek és szeretek. Az X1 meglehetősen drága volt, de amikor megjelent az X1s az utód, akkor az amcsi amazonon nagy árengedménnyel megvettem egy kifutó szériás X1-et, ami szállítással és vámmal együtt is közel fele az x1s-nek.

Az eredmény meglepően jó lett, be tudtam programozni az X1-et használható módon, így a logitech rendszer meg most eladó lett.

Ahogy fentebb írtam, a logikája a rendszernek másolja a logitechét, felveszem az eszközöket, aztán ezeket aktivitásokba tudom rendezni. A telefonra letölthető applikációval, ez könnyen ment, talán még a logitech megoldásával szemben is egyszerűbb a kezelése, ami rendkívül hasonló, így könnyen ment. Az amikor egy eszközt rögzíteni akarsz, akkor ugye megadod a gyártót, megadsz további típusazonosítót, és a sofabaton appja felsorolja a lehetőségeket, amiből választhatsz. Itt két csoport van a sofabaton könyvtárában található eszközökről, a gyári illetve a közösségi (erről írok pár mondattal később). A logitech ezzel szemben mindig felkínált egy szerinte, a keresési feltételekhez legközelebb álló dolgot, ami vagy jó lett vagy nem. Továbbá van lehetőség arra, ha valaki megtanítja a rendszert egy távra feltöltheti amit megtanított, és azt a fentiekben említett elkülönülő csoportból lehet kiválasztani. Szóval mivel a sofabaton egy most aktív megoldás, nagy könyvtárral, azt vártam minden eszközöm kiválasztható lesz. Nem így volt. A tv-m bár megtaláltam egy nagyon közel álló megfelelőt, nem működött. Na gondoltam akkor megtanítom, és féltem tőle, ezzel baj lesz, mert a logitech nem tudta valahogy "rendesen" megtanulni a meglévő távjaim parancsait. A gombok tanítása hasonló a logitechhez a hub beolvassa, illetve a be/ki kapcsoló gombot, egy érdekes mechanizmussal is meg lehet kerestetni. A mód a következő, a lehetséges változatokat az adatbázisból felkínálja, és akkor próbálva egyesével léptetve, próbálva, kiválasztható. A fenti módon szépen betanítottam a tv-t. Na jött az erősítő, amin meglepődtem, mert gyári adatbázisban nem volt, csak közösségi. Na sebaj használtam azt, és működött, de a hangerő állítást újra tanítottam, mert többet lépett egy gomnyomásra. Az én tanításommal kicsit lassabb lett, de nem érdekes. Lehet lezt finomhangolni is, de egyelőre nem vesződtem vele, jó az így legalább folyamatos nyomás esetén nem rohan el a hangerő fel/vagy le. A bluetooth az apple tv-re ment gond nélkül, illetve az Ugoos is a CE-re. A beltéri egységet tanítanom kellett. A DUNE távját is betanítottam, de azt ugye nem használom egyelőre azona CE fut.
    Na jöttek az aktivitások, ahol az eszközöket a jól ismert módon egy tevékenységbe lehet szervezni, azaz pl. az apple tv-t használva, az erősítőt bekapcsolva, a tv-n akarom nézni. A logitech-hez hasonlóan itt is meg lehet adni milyen bemenet válasszon ki, és az aktivitást kiváltva mindent bekapcsol, és a megfelelő bementre vált, illetve kikapcsoláskor mindent kikapcsol, persze minden állítható, megtegye vagy sem. Itt van egy nagy különbség a logitech javára. Ha ugyanis egyik aktivitásról egy másikra vált az ember, a logitech ezt okosan csinálja, ami már be van kapcsolva és szükséges azt nem kapcsolja ki, illetve ami kell azt meg bekapcsolja. Na itt a sofabaton automatikusan végrehajtja az aktivitásból kilépést, azaz kikapcsol mindent, és indítja a másik aktivitást. Én ezt amúgy nem bánom, a logitech-el, is mindig kikapcsoltam mindent és újra be, mert mindenféle nem várt problémák jöttek elő, ha nem így tettem.
    Viszont van egy pozitívuma is a logoitech-hez képest, a sofabaton aktivitás be/ki kapcsolásának. A bekapcsolási szekvenciát tetszőlegesen módosíthatom, a logitech előbb mindent bekapcsolt és utána lehetett bemeneteket állítani. Ezek sorrendje kötött volt nem lehetett keverni a bekapcsolást, bementváltást. Miért fontos ez? Azért mert van olyan eszköz amit CEC-el kapcsolok be azaz, ha a tv-t az adott bementen kapcsolom be a rajta lévő eszközt is kapcsolja, ezt el tudom kerülni, ha a tv-t kapcsolom be előbb, a megfelelő bemenetre állítom, közben az erősítő kikapcsolva van, a jel átmenet meg tiltva, és ezután kapcsolom az erősítőt, így nem fogja azt az eszközt bekapcsolni amit nem akartam.

Az aktivitásokkal volt gondom de talán azért mert még nem ismerem a rendszert eléggé. Amikor először felprogramoztam az aktivitást, nem volt hajlanó semmit bekapcsolni. Na gondoltam akkor saját kézbe veszem a dolgot, azt mondtam az eszközöknek nincs ki/bekapcsolása, és én tettem bele az indító/kilépő szekvenciába úgy ahogy akartam. Na így működik szépen, az, hogy mitől nem működött nem tudom, nem volt kedvem nyomozni, mert így jó, esetleg ha másnak is van ilyen eszköze eszmét cserélek vele.

Nézzük a távot. A távon nincs túl sok gomb, ami hátrány, de ugyanakkor valójában nincs szükség a sok gombra, a négy színes gombra meg rá lehet tenni speciális dolgokat amik kellhetnek. A gombok tetszőlegesen programozhatóak, hasonlóan a logitechhez azaz egy gombhoz a tetszőlegesen kiválasztott eszköz parancsát lehet rendelni rövid/hosszú lenyomás külön.

Az aktivitások kiválasztása és kezelése, egy görgő gomb segítségével történik amivel a menüben lehet közlekedni, a görgőt lenyomva kiválasztani, és van egy vissza gomb. Na vissza gomb ergonómiailag eléggé hülyén van elhelyezve, mert a készülék tetején van, miközben mondjuk inkább valahová a görgő alá kellett volna tenni. Ez amúgy annyira nem érdekes, mert nagyon ritkán használja az ember, igazából az aktivitások vannak kiválasztva, és azok közül kell csak szelektálni, illetve a bal felső sarokban kikapcsoló gomb. Az idegen nyelvű hozzászólásokban, olvastam a görgőről aggasztó dolgokat, hogy elromlik, de reménykedem benne nem fog, hiszen nincs intenzíven használva. A bekapcsolásnál kell egyszer használni amikor egy aktivitást kiválasztok. Ez az egész megoldás, amúgy kicsit bénácska, én ezt a görgő koncepciót kukáztam volna, és lett volna egy váltó kapcsoló aközött a távot használom, vagy az lcd részt. Az lcd részen, nem csak aktivitások vannak, hanem eszköz vezérlést is lehet választani, ahol a kiválasztottat lehet irányítani, továbbá bizonyos információkat megjeleníteni, vagy a szinkronizálást force-olni (ez amúgy automatikus a hub és a táv között), stb.

Ja és ami még fontos támogatja az IR, bluetooth-on kívül, bizonyos IP szintű vezérléseket is (sonos, roku, philips hue), és ezek köre a jövőben bővül a sofabaton szerint. A bluetooth használata, az nagyon hasonló a logitechhez, emulál egy külső bluetooth eszközt amit tudsz csatlakoztatni, az ezen keresztül vezérelendő egységhez.

A rendszer stabilabban működött mint a logitech, néha az app beragad, elég újraindítani, amióta az eszköz megvan csak egyszer kellett a hubot újraindítani, de ezt a logitech-el többször kellet eljátszani.
    Amúgy az U változat szerintem igazi best buy. Támogatja az IR, bluetooth-t, de nincsenek aktivitások. Ezt makróval lehet emulálni (az X1 is tud makrókat), ahol parancsok sorozatát lehet kiadni. Nem lesz fancy lcd-n kiválasztható, ikonnal ellátott lista, de sokkal olcsóbb, és több gombja van. Továbbá a felső device listán, ki kell választani a megfelelő eszközt.

• Dolphine

addikt

válasz captainnemo #1 üzenetére

Szia!

Engem mindenképpen érdekel, hogy milyen benyomásaid vannak a távirányóval! :)

• captainnemo

senior tag

A logitech harmony hub-om helyett beruháztam egy Sofabaton X1-be, ugyanis, mint köztudott a logitech leállt a távirányító fejlesztéssel, és észrevettem az újabb készülékek már nem nagyon akarnak az adatbázisba kerülni. Megláttam az amazonon a már kifutó sofabaton x1-et, erősen leakciózva és megvettem, tudván ez egy kockázat. Sokat olvasgattam, de nem volt könnyű eldönteni mi a helyzet, mert a korai hozzászólások vegyesek voltak, de az újabbak már reményteljesebbek, hiszen sokat fejlődött a dolog azóta. Az X1s eléggé drága, az U2 nem tudja az aktivitásokat (ez amúgy némiképpen megkerülhető).

https://www.sofabaton.com/

Szeretnék tapasztalatot cserélni azzal akinek szintén rendelkezik ilyen eszközzel, a lényeg az kis küzdelemmel, de leváltotta a logitechet sikeresen.

Ha bárkit érdekel, írok a negatív és pozitív tapasztalataimról, de összességében használható.

Új hozzászólás Aktív témák