- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothbe
addikt
-
tothbe
addikt
válasz
m0h0senator #2488 üzenetére
mi van sata-nál? master meg slave? ezt honnan vetted?
-
tothbe
addikt
amit érdemes:
C-nek(rendszer+progik) 10-15GB
egy kisebb partició kb. 3-5 GB a virtuális memóriának Pl: (V: vagy W.
És a maradékot legalább kétfelé osztani (arány az mindig változó) a fontos dokumentumok(a windows-ét is érdemes áttenni ide és a játékok/filmek,stb. részére.
Igy a rendszert(C) csak ritkán kell archiválni, a doksikat(pl. D), fontos dolgokat külön kezelve lehet sürün is, a többiért meg nem kár, ha gáz van.
[Szerkesztve] -
tothbe
addikt
válasz
Szasza G. #2265 üzenetére
ez lehet:
1. táp (tól kicsi a cuccokhoz, vagy vacak)
2. vinyókábel (kontaktos, nincs megigazitva vagy tönkrement)
3. akár windows hiba is.
A 2.-at a legkönnyebb és legolcsóbb kizárni másik kábellel.
Az 1-t egy másik nagyobb esetleg márkásabb táppal tudod szürni, vagy hogy lehúzol egy-két dolgot a tápról, és akkor is csinálja-e.
a 3.-hoz meg reinstall javasolt, azt hagyd a végére. -
tothbe
addikt
válasz
malcolm007 #2231 üzenetére
Te, ez a lap nem is tud sata2-t, csak sata1-et. A hitachi-nál viszont nem jumper-es az állitás, hanem szoftveres, ehhez az egyik olyan gépben, ahol ment, Feature tool-lal át kell nyomni Sata1-re.
-
tothbe
addikt
válasz
branermester #2228 üzenetére
Keress rá
-ban az EnableBigLBA szóra.
-
tothbe
addikt
válasz
Gabesz1313 #2219 üzenetére
pedig a sata driver floppy a megoldás. Próbáld meg nem a raid-est floppy-ra tenni, hanem a sima sata-t.
-
tothbe
addikt
válasz
!Overdose! #2197 üzenetére
hdsentinel
-
tothbe
addikt
válasz
branermester #2120 üzenetére
Használd a
keresöjét, és ird bele, hogy: EnableBigLBA. Valahogy igy [link]
Utána meg lemezkezelöben particionáld meg a többi részt is.
[Szerkesztve] -
tothbe
addikt
a sata menet közbeni eltávolithatósága nem jelenti azt, hogy csak úgy le lehet rángatni és kész. Megvan a módszer hogyanja is, és ha azt nem tartod be, bizony nagyon könnyü tönkretenni egy vinyót, de legalábbis a rajta lévö adatokat mindenképpen.
Az XP magában nem képes eltávolitható merevlemez kezelésére, csak akkor, ha olyan sata driver van fenn, ami úgy láttatja mint pl. egy usb-s pen-t és ott eltávolitod, utána már lehúzhatod a kábelt, de a kábelek sorrendje sem mind1.
vszleg ez az egész problémád a lehúzogatásból ered, szvsz ezt most vszleg bebuktad, talán még menthetö az adatok egy része fájlmentö progival.
Legközelebb pedig csak akkor csinálj valamit, ha elötte utánanéztél és olvastál, hogy ha lehet, akkor hogyan és miképp. -
tothbe
addikt
válasz
baxxterboy #2018 üzenetére
nos, vagy nem jól állitottad be a cd-t, vagy nem boot képes a cd-d. esetleg a kábelezés nem megfelelő vagy a jumper (nem master). Mást nem nagyon tudok elképzelni.
-
tothbe
addikt
válasz
Ace Ventura #1908 üzenetére
esetleg lemezkezelövel próbáltad már?
-
tothbe
addikt
Nos, a kérdések:
Húzva volt-e a géped akármilyen módon? És ha igen, akkor mit állítottál át és mennyire?
Sajna a húzás az sok esetben viszi magával a sata vezérlö buszfrekijét is, mind1, hogy lefelé vagy felfelé húzod a gépet.
És a legtöbb sata vezérlö nincs erre felkészitve , na meg a vinyók sem, igy aztán idövel tönkremennek.
Szóval ha pl. csak ezt dugjátok fel a haver gépén magában és a bios sem ismeri fel, akkor sanszos, hogy az elektronikája gallyra ment.
Az adatok még jó esetben menthetöek egy másik elektronika segítségével, de ehhez vannak a virnyójavítók topicjai, öket keresd meg ezügyben. -
tothbe
addikt
válasz
LordVader80 #1807 üzenetére
mekkora vinyó az a régi? Milyen fájlrendszer van rajta. És milyen oprendszert telepitettél az újra?
-
tothbe
addikt
válasz
mndenfoglalt #1771 üzenetére
na akkor tedd a következöt:
Ne dugd rá a sata vinyót, hanem boot-olj be csak a pata vinyóról magában.
Utána töltsd le innen a megfelelö drivert(én a másodikat javaslom): [link] SiI3x12 32-bit Windows SATARAID Driver 1.0.56.1
Utána, restart, majd ha minden oké továbbra is, akkor már felnyomhatod a sata vinyót és elvben müködni fog. -
tothbe
addikt
töröld le a particiót róla az xp telepitövel. Utána tegyél rá te particiót, szintén ott és hagyd, hogy megformázza. Utána már menni fog.
(Vszleg sata2-ként használták és úgy fomázták meg. Ez utána sata1-en gyakran nem müködik, és nem is látszik.És ez mindenkinek szól, ha lehet, érdemes a sata2-t tudó lapok és vinyók esetén is a particiók létrehozása, formázás, de akár a komplett xp telepités idejére sata1-ben használni a vinyót. Utána késöbb átteheted sata2-re, csak ezek alatt legyen inkább sata1-ben, utána 99%-ban müködik mindenhol a vinyó) -
tothbe
addikt
válasz
Jimmike #1702 üzenetére
nos, mire én az otthoniba sata-t tettem, már szivtam eleget a tanuláshoz.
A floppy az fog kelleni a sata driver-hez, vagy beleinstallálod a windows-ba, de az a macerásabb és 1000 ft-ért már kapsz floppy meghajtót. A driver-t megtalálod az alaplaphoz kapott cd-n is akár, de az asus-tól is letöltheted az újabbat(csak azt ne felejtsd el ki is tömöriteni).
A bios-ban az enyémnél nem kellett semmit állitani, meg neked sem kell, mert úgyis sata marad majd a boot.
A particionálást meg a formázást meg majd megcsinálja az xp telepitö ne aggódj. -
tothbe
addikt
válasz
Jimmike #1698 üzenetére
Én egy wd 16mega cache-es vinyót javasolnék 200-asban.
Ütközni pedig nem fognak, hacsak nem teszel mindkettöre windows-t de akkor két egyforma csatolójú vinyó is ütközhet. Meg bios-ban figyelj, hogy a sata boot megfelelően legyen beállítva, attól függően, hogy hol van az oprendszer (Ehhez egyébként a sata-t javaslom, a 60-ast inkább adatnak vagy hordozhatónak kéne tovább használni a másik mellett). Telepítéskor pedig ne legyen rádugva a régi vinyó semmiképpen, és legyen megfelelő sata driver-ed floppy-n. -
tothbe
addikt
válasz
mr_ricsi #1697 üzenetére
igazad van, de ennyire nem kívántam belemenni a témába, lévén, hogy én sem vagyok nagy tuningolós. Csak a veszélyekre akartam felhívni a figyelmüket, mert sokan csak azt látják, mennyire jó a tuning, de a majdani károkat nem lehet előre látni, hiszen nem biztos, hogy megússza pl. adatvesztéssel(ami egy otthoni gépnél pl. még túlélhető), lehet, hogy olyan hardver is károsodik, aminek látszólag semmi köze a tuninghoz és közben mégis van, csak nem tud róla.
-
tothbe
addikt
neked is ugyanaz a problémád, amit itt megválaszoltam az elöbb: [link]
Ne húzzatok procit, ha nem értetek hozzá és nem vagytok tisztában a veszélyekkel.
A vincsiden lévö adatoknak vszleg löttek, remélhetöleg a vinyó még menthetö egy teljes újraparticionálásssal, de szigorúan alapfesz mellett. -
tothbe
addikt
válasz
Gézengúz #1682 üzenetére
Az a baj, hogy automatikusan húzza a sata vezérlöt is a procival és ha ezt nem tudod kikapcsolni, akkor a kábel sem megoldás, kénytelen leszel ilyenkor visszaállni alapfeszre.
Nézd át a bios-t hátha lehet benne állitani, hogy a sata-ra fix alapértékeket tartsa húzás mellett is. -
tothbe
addikt
válasz
_MaSTeRFoXX_ #1679 üzenetére
kicsit nézz még körül, mert egy jó kábel sokat segit. Bár én is azt a pirosat használom, amit a laphoz adtak és semmi gondom vele.
-
tothbe
addikt
válasz
KáZsé Mestör #1663 üzenetére
mert nem telepitetted fel a sata driver-t. Tedd fel és normálisan fog menni.
-
tothbe
addikt
a sata1 az fontos, általában az elején installnál sok alaplap csak sata1-en kezeli jól a vinyókat.(A tiéd meg ráadásul csak sata1-es lap, tehát ott kötelezö a jumperelés).
Utnáa még akár vinyó bedugása nélkül is föltelepited a SATA vezérlö driver-t az alaplapi cd-röl, de ne a raid-et, hanem a sima SATA driver-t.
Restart után bios-ban ellenörzöd, hogy kell-e engedélyezni a sata vinyókat, mert némelyik bios-ban lehet tiltani öket, és ott a default az tiltás.
Utána kikapcs, feldugod a vinyót és jöhet a lemezkezelö. -
tothbe
addikt
mondjuk legelöször is jumper-eld át a vinyót SATA 1-re.
Utána menj be windows-ba és nyomj egy jobb click-et a Sajátgépen, majd válaszd a kezelés menüpontot.
A bejövö alkalmazásban keresd ki a lemezkezelöt és kattints rá.
A jobb oldali ablakban ott lesznek a vinyóid és a sata vinyó is, teljesen particionálatlanul.
Azon nyomsz egy jobb click-et és kiválasztod a Partició készitését majd az elsödleges particiót, utána ntfs-re megformáztatod vele és mire végez(100%-ig jut a formázás és kiirja hogy üzemkész), bezárhatod és használhatod a vinyót. -
tothbe
addikt
inkább maradjunk annál, hogy
P-ATA: 66,100, de max 133 Mbit/sec
S-ATA: 150MBit/sec
S-ATA2: parasztvakitás, mondjuk 151Mbit/sec, ha ábrázolni akarom a többihez képest.
Plusz különbség még a SATA javára a hot-swap lehetösége és a vékonyabb kábelek, amik mellett jobb a ház szellözése pl
A pata javára pedig az, hogy sokkal kevésbé macerás rá a windows-t telepiteni pl. mert nem kell hozzá külön driverezgetni, bár ez az előny elmúlni látszik, de még megvan. -
tothbe
addikt
válasz
PredatorNo1 #1640 üzenetére
vszleg vagy sata driver nincs fenn vagy nem jó van fenn, kábel nem 80 eres pl. a rack-hez, vagy ha a sata mindig lassú, lehet az udma mód beállitás is rossz.
-
tothbe
addikt
nos, sztm az usb-s floppy az olyan mint egy pendrive ebböl a szempontból tehát a winxp telepitö nem fogja látni. Ö csak a normál floppy-t szereti vagy az integrált driver-t.
De telepits egyböl sp2-es xp-t, az már egész jól elboldogul a sata vinyókkal föleg, ha elötte megparticionálod egy másik gépben. -
tothbe
addikt
válasz
qwertly #1511 üzenetére
asztalon jobb click üres részre/új/szövegfájl.
megnyitod jegyzettömbben pl és beleirod a kellö sorokat.
És aztán átnevezed valami.reg névre. A neve tulajdonképpen mind1, a kiterjesztés a lényeg, hogy .reg legyen. rá is fog kérdezni, hogy biztos megváltoztatod-e, ott igent nyomj.
Utána duplaklikkel lefuttatod az asztalról.
De úgy is csinálhatod az egészet, hogy nyitsz egy üres jegyzettömböt, beleirod és eleve valami.reg néven mented el. -
tothbe
addikt
válasz
qwertly #1503 üzenetére
Az eltávolitás azért van, mert vszleg nvidia chipset-es a lapod és az nvidia sata vezérlö teszi fel. Nagyon nem kell foglalkozni vele, de ha zavar, akkor anno tényleg volt róla szó ebben a topicban, hogy hogyan lehet leszedni.
az alcohol-ra 5letem sincs, de annak sok köze nincs a sata-hoz, hacsak nem a sata driver-re panaszkodik, akkor meg nézz körül alcohol-ék háza táján, hátha van némi info ott.
A jumperek alaphelyzetben jók úgy, ahogy vannak, egy jumpernek van jelentösége a sata1-sata2 átkapcsolónak, amennyiben az alaplapod nem tudja a sata2-t, úgy sata1-re kell jumperelni a vinyót, ellenkezö esetben pedig forditva érdemes.
A floppy-ról az alapján amit irtál, nem értem mi az hogy forditva csatlakoztatva világit. Ha az egyes lábat a helyére csatlakoztatod a lapon és a floppy-n is, akkor nem szabad egyfolytában világitania, próbáld meg megforditani addig, amig jó nem lesz, ha sehogy sem jó, akkor nem jó az a kábel vagy nem kompatibilis. -
tothbe
addikt
na jólvanmostmár, kioktató leszek, de igyekszem nem túl durván (csak ez már fájt):
Amit az alaplapra dugsz táp, az a pci express foglalathoz ad tápot a videókártyának.
A sata kábel amit bedugsz a vinyó és az alaplap közé, az adatot visz át az alaplap és a vincseszter között.
És ha nem adsz áramot a vincseszterednek a tápból, akkor megérdemled, hogy ne is müködjön. -
tothbe
addikt
-
tothbe
addikt
-
tothbe
addikt
válasz
scabi78 #1330 üzenetére
nvidia vezérlöknél van ilyen eltávolítás, és több vinyós topic-ban is leirták már, hogy maga az nvidia sata driver miatt teszi ki, meg azt is, hogyan kell megcsinálni, hogy ne legyen a vinyó eltávolíthatzó eszköz és akkor eltünik az ikon is. Kicsit olvasgass a vinyós meg sata-s témában, de használhatod a ph! keresöt is. Hamar megtalálod a megoldást.
-
tothbe
addikt
válasz
qwertly #1309 üzenetére
huhh, ezt tényleg eléggé megfogalmaztad. 3x olvastam át, mie valamennyire értem, mit is csináltál.
Szvsz a pata drivert nem teszi tönkre. Nekem van ilyen cd-m és tökéletesen megy vele, igaz virtual pc-t nem használok, csak vmware-t mostanság és azon megy rendesen.
Sztm a virtualpc-vel lesz vaalmi gond. -
tothbe
addikt
Raid1: Tükrözés.
(Na ezt a funkciót nem hazsnálnám soha alaplapi raid vezérlövel, de ez csak saját vélemény.)
Persze, hogy lassit, hiszen folyamatosan két vinyóra ir/olvas, amiket egy vezérlö kezel, ráadásul egy nem túl jó vezérlö. Ha ennyire fontosak az adataid, tényleg vegyél egy jó scsi raid kártyát meg scsi vinyókat ehhez. Ha meg nem, akkor használd külön és idönként ''ghost-old'' át a másikra. -
tothbe
addikt
pedig ez egyszerü. Az atx-es tápok óta ha nem a táp hátulján kapcsolod le a gépet, akkor egy minimális áramot még ''keringet'' benn a táp(ez mérhetö is fogyasztásmérövel, alapban is van egy minimális fogyasztása a gépeknek, kb. mint a video-n vagy a tv-n a stand by mód), mig ha hátul kikapcsolod, akkor teljesen 0-ra esik minden vissza.
-
tothbe
addikt
válasz
qwertly #1285 üzenetére
Nos, ha csak egy sata driver-t akarsz, az az alaplapi cd-n, is rajtavan, ahhoz még a net meg a link sem kell.
De ha megnézed, a déli hid környékén találni általában a sata vezérlö chip-jét, ami legtöbbször a link-en felsoroltak közül való (kivéve, amióta nvidia is van már).
Ha pedig lecserélni akarod a vinyót, azaz a 160-as pata maradna(gondolom tele adattal), akkor a lehúzós módszer tökéletes lesz, tehát csak a sata van fönn telepitéskor. Integrált cd-vel telepited az xp-t. Utána ha kész, akkor feldugod a pata-t is, és elöször bios-ban beállitod a boot-nál, hogy sata-ról boot-oljon ne a pata-ról, mert ezt átállitja, mikor pata vinyót kötsz rá, ahogy a kolléga is irta, de ezt csak elöszörre kell megcsinálni, utána többet már csak akkor, ha lehúzgálod a pata vinyót.
Szvsz ennyi, nem is olyan bonyesz ez, hidd el.
-
tothbe
addikt
az 1 az okés, csak én nem irtam ilyen részletesen, bár a linkelt oldal kitárgyalja böven a témát.
a 2. válaszoddal viszont nem értek teljesen egyet, mert én pl. particonálás nélkül többször csináltam xp telepitést gépekre 1 sata+1 pata combo-ra, és az xp-nek csak a sata-t adtam meg, létrehozattam vele a particiót rajta és az C lett. aztán telepités után felparticionáltam a sata többi részét és a pata vinyót és igy teljes a rend.
Ahol pedig már adatokat tartalmazó pata van, ott azt simán lehúzod a telepités idejére, majd utána rátolod és minden okés.
Persze a sata driver mindkét esetben kell a winxp telepitönek, de ez alap.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10
- Hardcore café
- Melyik tápegységet vegyem?
- EAFC 25
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- Változik az internet, pénzt csinálhatnak a weboldalak az AI miatt
- További aktív témák...
- Samsung 990 EVO Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- 512 Gb-os NVME-k
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest