Samsung Galaxy Tab S9 FE+ teszt

Jól néz ki, sokoldalú a szoftver, de ahhoz képest, hogy Fan Edition, elég drágán mérik és nincs benne sok rajongani való.

Doboz tartalma, külső, kijelző

Több árszintet fed le a Samsung táblagépes kínálata évek óta, mai tesztünk alanya, az FE modell pedig nagyjából azt a szintet képviseli, mint almáséknál az iPad Air: itt-ott érezni, hogy a csúcskategóriához közelítünk, de azt is, hogy csak fél lábbal vagyunk bent a high-end buliban. Az árazás viszont inkább felfelé húz, mintsem a középkategória irányába, az általunk tesztre elkért Tab S9 FE+ modellje (128 GB-os, 5G-képes változat) 330 000 magyar forintba kerül. Cserébe alapból jár hozzá egy S Pen érintőceruza, ami remek, de töltőfejet ehhez sem adnak, csak egy mindkét végén USB-C kábelt a dobozban. Mi doboz nélküli változatot kaptunk, így a kábelről és a SIM-tálcát nyitó tűről most nem tudunk fotót közölni.

Samsung Galaxy Tab S9 FE+ a kézben
Samsung Galaxy Tab S9 FE+ a kézben [+]

Pozitívabb hangon folytatva: a SIM-tű által nyitható, a tablet felső oldalán jobbra elhelyezett tálcára mehet egy nanoSIM és egy microSD kártya is, illetve az eszköz támogatja az eSIM-et, nálunk a teszt során a Telekom hálózatán ezzel üzemelt, és internetelérés mellett hívások lebonyolítására is alkalmas volt. Beszédhangszóró ugyan nincsen, így egy fogadott hívás automatikusan kihangosítva, a sztereó hangszórón fog megszólalni vagy csatlakoztatott Bluetooth headseten. Hiányzik a 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozó is, holott a 185,4 x 285,4 x 6,5 milliméteres házon valahol valószínűleg találtak volna neki helyet. A ház IP68-as védettsége viszont dicséretre méltó, ahogy a táblagép 628 grammja sem vészesen nehéz.


[+]

A ház alumínium, az előlapot a kijelző és szimmetrikus keret foglalja el, a tablet aljára egy pogo pines csatlakozó jutott a külön megvásárolható billentyűzetes tokhoz, a keret bal oldala üres a hangszórót és a mikrofont leszámítva, jobbra pedig ugyanezek mellett egy USB 2.0-s Type-C csatlakozót találunk még, mely nem rendelkezik videókimeneti funkcióval. A keret felső részén a már említett SIM-tálca mellett két mikrofon és a hangerőszabályzó gomb, valamint mellette a bekapcsoló gomb, mely egyben ujjlenyomat-leolvasó szenzor is. A működésének megbízhatósága közepes, a gomb elhelyezése pedig rossz. A tablet sarkától túl messze van, hogy az eszközt fektetve tartva kényelmesen elérje az ember (hosszú ujjak tulajdonosaként is), ahhoz pedig túl magasra került, hogy a táblagépet álló helyzetben tartva fogásváltás nélkül meg tudja érinteni az ember. Szerencsére adott a 2D-s arcazonosítás az előlapi kamerával, amivel kényelmesebb a képernyőzáron való túljutás. A keret felső része alatt egyébként találhatók mágnesek is, melyekhez a mellékelt S Pen képes odatapadni, bár nem túl erősen tartanak.

A keret bal és jobb oldalaA keret bal és jobb oldala A keret bal és jobb oldala [+]

A keret teteje és az S Pen
A keret teteje és az S Pen [+]

A keret alja a pogo pines csatlakozókkal és a külön beszerezhető billentyűzetes tokhoz tartozó két támasszal
A keret alja a pogo pines csatlakozókkal és a külön beszerezhető billentyűzetes tokhoz tartozó két menettel [+]

Az S Pen dedikált helye a hátlapon van, a kamerák és a Samsung felirat között, itt jelentősen erősebben fognak a mágnesek, táskába történő ki-be csúsztatás nem szedi le, és az ember kezével sem fogja véletlenül lelökni helyéről. A széles és ultraszéles kameráknak otthont adó két gyűrű kiáll a hátlapból, de minimálisan, az eszköz sík felületre fektetve sem billeg miattuk. A hátlap alján találunk még egy Sound by AKG feliratot, ezen kívül az antennakivezetéseket nézhetjük még, ezek egy árnyalattal sötétebbek, mint az alumínium többi része. Mi a zöld (menta) színű modellt kaptuk meg tesztre, a cikk írásakor a Samsungnál a fekete (sötétszürke) volt elérhető egyedül, de létezik még ezüst és lila (levendula) árnyalat is.


[+]

Minimalista, elegáns megjelenés jellemzi a Tab S9 FE+ táblagépet, az összeszerelési minőség és az anyaghasználat is öt csillagot érdemel. Abból, hogy az ujjlenyomat-leolvasó a bekapcsoló gombban és nem a kijelzőben van, már sejtheti a törzsolvasó, hogy a kijelző nem OLED. A Samsung az AMOLED paneleket megtartotta a csúcs-csúcs gépei számára, itt egy 12,4 hüvelykes IPS LCD-t kínálnak a vásárlónak 2560 x 1600 pixeles (244 ppi, WQXGA) felbontással és 90 Hz-es frissítéssel. A tablet felbontását a beállítások között állítani a felhasználó nem tudja, de választhat Természetes és Élénk szín mód mellett, van szemkímélő mód és rendszerszintű sötét mód. A frissítést 60 Hz-re lehet fixálni vagy választhatjuk az adaptív állítást, amely 30, 60 és 90 Hz között váltogat. A panel érintési érzékenysége jó, a szoftverben viszont találkozhatunk döccenésekkel, ezeket elkerülhetjük, ha kikapcsoljuk vagy felgyorsítjuk az animációk sebességét a fejlesztői beállítások között.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab S9 FE+ Samsung Galaxy Tab S9 Ultra Xiaomi Pad 6 Apple iPad Air (5. Gen., 2022)
Képátló 12,4 hüvelyk 14,6 hüvelyk 11 hüvelyk 10,9 hüvelyk
Felbontás (pixel) 1600 x 2560 1848 x 2960 1800 x 2880 1640 x 2360
Technológia IPS LCD (90 Hz) Dynamic AMOLED 2X (120 Hz, HDR10+) IPS LCD (144 Hz) IPS LCD (60 Hz)
Fehér fényerő (max.) 675 / 810 nit 378 / 922 nit 443 / 525 nit 412 / 500 nit
Fehér fényerő (min.) 5,5 nit 1,9 nit 1,3 nit 2 nit
Fekete fényerő 0,24 nit 0 nit 0,24 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 3240:1 végtelen 2187:1 1421:1
Színhőmérséklet 7138 K + kézi 7028 K + kézi 7506 K + kézi 6884 K + TrueTone

Bár a Samsung az AMOLED és OLED paneljeiről híres, nem rossz az itt kínált LCD sem. A háttérvilágítása egységes, a színek, az élesség és a betekintési szögek is jók. Borúsabb őszi napokon a panel fényessége még kültéri olvashatóságot is lehetővé tesz, főleg az automata mód maximumán. Örömteli az is, hogy a kijelző körüli káva hosszanti és rövid oldalán is található egy-egy környezeti fényérzékelő, így nem fedi le az ember véletlenül sem kezével. A fényességet viszont az automatika szigorúan állítja és inkább alacsonyabb beállításokon tartja magát a panel, hiába a 10 000 mAh-s akkumulátor, mely bírná energiával.

Kifejezetten fényes az IPS panel, amely az eszközbe került
Kifejezetten fényes az IPS panel, amely az eszközbe került [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés