- iPhone topik
- Műholdas AI chippel fedné le a bolygót a Samsung
- Egyéves Gemini AI Pro a Google-től a magyar egyetemistáknak is
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Cyberpunk
üzenetére
írtam egy hosszút a logikáról, de inkább ctrl+a és del lett belőle. Lényegtelen.
írtam másról is, hagyjuk. Az álláspontok nem közelednek, csak az indulatok (bennem, mert rengeteg más is eszembe jutott), de kiírtam magamból, csak nem küldtem el, ez így a legjobb.Szabályzat:
Különösen tiltott a Felhasználói Tartalomban:
11. Aktuálpolitika, faji, etnikai kérdések (a vallás téma pedig csak a Vallás topicban kaphat helyet).gondolom a politika meg a politika topicban, mert most olyan is van. De itt tényleg ne menjünk bele politika kérdésekbe, a vallásos téma is a kulturált hangnem miatt maradhatott szerintem.
szóval peace, már többször a beszélgetés végére értünk, csak mindig tud valaki valami olyat reagálni, amit nem tudok szó nélkül hagyni

-
válasz
Cyberpunk
üzenetére
a topic elején az volt a téma, hogy az erkölcstan könyv milyen életszerűtlen (nem láttam, nem olvastam, csak itt a véleményeket); azt meg, hogy az, akinek éppen szüksége lenne ilyen ismeretekre, nem egy ilyen témájú könyvvel fogod lekötni (már ha bármilyennel le lehet), azt nagyon valószínűnek tartom.
Hittan nélkül is megismerhető, betartható.. arról beszéltünk, hogy a hittan erről is szól, nem 0-24-ben az egyház szabályairól.
Az eddig említettek közül egyedül a szülőt tartom életképesnek erre a feladatra (bocsánat: már amelyiket). A TV-ben nem hiszem, hogy bármi ilyen műsoron megakadna a gyerekek szeme (amúgy nem is hiszem, hogy van egyáltalán), a "zinternet" meg sok esetben kimerül a FB-ban. A szülőnek meg feladata a nevelés, nyilván. De mikor 24 órából 8-at alszik a gyerek, meg 8-at suliban van, akkor több időt tölt az iskola-tanárok környezetében, mint otthon. Hogy innen miért sajnáljuk azt a heti 45 percet, azt nem értem. -
Gergosz2
veterán
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Amúgy még most sem értem miért van ez a hisztéria. Lehet választani, erkölcstan és hittan között. Aki ateista vagy úgy érzi , hogy semmiképp sem tudja befogadni a hittant az válassza az erkölcstant. Ennyi . És ne arról menjen a vita , hogy ki szerint mi felesleges , ki mire pazarolta az idejét.
-
válasz
Cyberpunk
üzenetére
utoljára írom le: hitoktatáson NEM csak és kizárólag Istenről, a X parancsolatról, a Bibliáról, a szentekről és egyháztörténetről van szó. Útmutatást ad jó és rossz között (alap dolgok: megbocsátás, szeretet, odafigyelés, alázat, bizalom, becsület), amiről az iskolai órákon nem esik szó. Igen, emellett megismerkedik a gyerek a Bibliával, az egyház szabályaival. De - ahogy írták - nem vasszigor kíséretében azt erőltetve, hogy ha nem így élsz, akkor a pokol tüzén fogsz égni az idők végezetéig.
A hit megismerésén kívül van egy nevelési eredménye is egy (jó) hitoktatásnak. Rengeteg gyerekre ráfér az ilyesfajta "nevelés", a keresztény szemlélet (nem a: járj misére, fizess egyházadót; hanem az imént részletezett "alap dolgok", erkölcsi dolgok). Tényleg nem annyira, mint a matek. Az összeadás fontosabb, mint hogy jó emberré váljon. (Nem összehasonlítható, ne köss bele, én is tudom!
) Tudom, hogy egy hittan nem váltja meg a világot, ha valaki olyan környezetből-nevelésből jön. Csak annyira lebecsülitek az egésznek a mögöttes tartalmát. Nem egy szent szöveg az egész. Ezt talán ti is tudjátok. -
Gergosz2
veterán
-
válasz
Cyberpunk
üzenetére
a könyv tartalma a szerkezete, felépítése miatt téma, meg ezek során 2 mondatban szóba kerül, hogy melyik rész miről szól. 10 percben nem sok mindenre van idő. Teszem azt ha egy regényről kell beszélni érettségin, ott sem a tartalma a lényeg, hogy mi a cselekménye, részletesen
Nagy vonalakban, szereplők, miről szól úgy általában - szerelmi történet, háborús, egy két cselekményszál megemlítése -, aztán ennyi. 
szerk.: zone:
a 2011-es KSH-hoz: köszönöm, tudtam, hogy elérhető kell, hogy legyen!
-
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Hatással volt ránk, de nem abban éltünk.
Az irodalmi Biblia oktatás az nem hittan. Nálunk köze nem volt hozzá. A tanárnő minden mondata úgy kezdődött, hogy "a keresztények számára", "vallás követőinek", meg ilyenek. Teljesen tényszerű és vállalható volt. Nem gondolnám, hogy ki kellene venni az érettségi tételekből.3 könyv, 10-15 percben? 2 órás kiselőadásban inkább lehet.
Ráadásul más vallási alapkönyvet az irodalom tárgy keretében nem is tanítanak. Mindegy, erről kár is vitázni, úgysem változik meg miattunk semmi.
Az, hogy szerinted a hittannak nincs helye az iskolában az egy dolog. Az, hogy a Biblia miért ne lehetne érettségi tétel, azt nem tudom. Fogjuk már fel úgy, hogy a legősibb könyv, a legelső, amit nyomtattak. Történelmileg (is) fontos és kész.
Lassan kiszállok, mert nem nagyon van ennek értelme..
-
válasz
Cyberpunk
üzenetére
rengeteg irodalmi mű alapja a Biblia, tartalmaz utalásokat. Rengeteg egyéb művészet (zene, festészet, szobrászat) dolgoz fel bibliai témát. Ha csak az irodalmat nézzük, akkor az egyéb irodalmi tanulmányokhoz is szükség van bibliai ismeretekre.
hirtelen a wikipédián 2001-es adatokat találtam: a kereszténység (katolikus, protestáns, zsidó) együtt 74,4%. 24,6% nem vallásos vagy nem válaszolt, 0,7% ismeretlen. Tudom, 13 éves adatok. Ezen adatok alapján az ország (önmagát vallásosnak tartó) lakosságának jelentős részének köze van a Bibliához. Aki úgy jelölt, hogy nem vallásos, neki a többi szent könyv sem lenne más. A magyarságot, mint nemzetet a kereszténység köti össze, alapvetően. Úgy ezer éve.
Csak annyi az egész: nem olyan rossz tétel ez érettségire
Vladi

-
zotyesz66
őstag
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Te értelmes vagy, de ez így leírva elég kemény.... Nem úgy ismertelek meg a hozzászólásaidból, hogy így érvelsz, hogy igazam van és kész! Végiggondoltad ezt az egészet?
Az emberek sokfélék. És a legtöbbjüknek bizony kell egy iránymutatás, egy támpont, mert különben nem érzik magukat biztonságban. Honnan kapják meg? Azért, mert te esetleg úgy érzed, hogy nem szorulsz rá, attól még engedd már meg, hogy másoknak szükségük legyen rá. -
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Belekényszeríti? Nem tudod mennyien hálásak a szüleiknek, hogy nem hagyták hogy otthagyják a hittant. A szülő abban a hitben neveli fel a gyermekét, amiben vállalta, hogy fel fogja nevelni. Megesküdött rá, a templomban, Isten színe előtt, hogy ezt fogja tenni, amikor házasságot kötött. Ha valaki tényleg hisz, akkor innentől nem kérdés, hogy mi a dolga. Ennek része a hittanra járatás is.
Nem belekényszerít, vagy manipulál - a szent meggyőződésének megfelelően neveli fel a gyermekét. Ha indián törzsbe születik valaki, gondolom akkor nincs választása. Az egész törzs ugyanabban hisz. Családoknál ennek hagyománynak, tradíciónak kellene lenni.Nézd, szerintem ezt ne folytassuk; írhatok amit akarok, végülis megértem, hogy mi a gondod a témával: mindenkinek, egyénenként adnál lehetőséget, hogy azt a vallást ismerje meg és vallja, amelyiket akarja. Ez szerintem rettenetesen irreális. Innentől ennek a vitának nincs értelme szerintem

-
válasz
Cyberpunk
üzenetére
Hol lehet oktatni, ha nem iskolában? Válaszható - erkölcs/hit.
Egy gyereket nevelni kell, nem hagyni menni a feje után.. egyen csokit éjjel nappal, mert azt kívánja. Az a gond ezzel, hogy a vallással nem befolyásoljuk, de a TV-ből netből áradó szemetet kapja minden nap.. szerinted mi a csábítóbb?
nem tudom mennyire működik hatékonyan az erkölcstan (ahogy látom-olvasom, nem úgy, ahogy kellene), de ne mondjuk, hogy nem fér(ne) rá egy kis plusz nevelés erre a generációra. A több sporttal már nem tudok mit kezdeni, a napi rendszerességű tesi óra nagy ötlet volt, csak hely nincs rá - sakkozással töltik az időt, mert arra van terem -, ennél többet sehogy nem tudnak kihozni.
A logika oktatás meg.. értem mire gondolsz, de a mai gyerek nem akarja használni a józan eszét. Amikor (matekból) 5 mondatot kell megérteni, és ennyi az egész anyag, és 2 hétig nem megy.. akkor nem a logika a legnagyobb baj. "Én ezt nem éértem!!!" Ha bemagolja, akkor sem tudja értelmezni, hogy mit jelent, amit mond. Rettenetes. Én sem tudom mi lenne helyes lépés, de azt az egy órát ne sajnáljuk az erkölcsre. Legalább ennyit törődik vele életében.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple MacBook
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- A Chrome egyeduralmára tör a ChatGPT böngészője
- PlayStation 5
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- iPhone topik
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Meta quest 2 128GB, KIWI akkumulátoros fejpánttal.
- Asus A15 FA507XU 15.6" FHD IPS Ryzen 9 7940HS RTX 4050 16GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- 150 ezerrel ár alatt! bontatlan lenovo loq ! Ajándéknak tökéletes! Rtx 5050
- SAMSUNG LS32BG700EUXEN 32" Q-LED G7 144hz MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS55CG97WNUXUF) ODESSEY ARK GAMER 140CM MONITOR ! AKCIÓ!
- Honor 200 pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Honor Magic5 Pro 5G LTPO 120 Hz kijelző, 50 MP triplakamera, 66W gyorstöltés 512 GB
- HP ZBook Power 15 G8 Mobile Workstation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia RTX A2000
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

) Tudom, hogy egy hittan nem váltja meg a világot, ha valaki olyan környezetből-nevelésből jön. Csak annyira lebecsülitek az egésznek a mögöttes tartalmát. Nem egy szent szöveg az egész. Ezt talán ti is tudjátok.