- One mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rickazoid
addikt
válasz
Bogyó bá' #33 üzenetére
Ha egy szép nagy szeletet vágna magának az ARM a "processzoriparból" és elterjedne, a Microsoft hamar kiadná az ARM-ra épített Windows verziókat. Az meg nem igaz mindenkire, hogy ugyan azokat a programokat és ugyan azt a rendszert akarják használni mindenhol, például nem hallottam még olyat egy Symbian felhasználótól, hogy de kár, hogy nem Windows XP van a telefonján, de az androidos telefonok és internettáblák is terjedőben, idő kérdése és lesznek komolyabb gépek is ezzel a rendszerrel. Egy átlag felhasználó is boldogulna egy Linuxszal, Barátnőm frissen vett notebookjára is Arch Linux-ot tettem a Linpus helyére, nem warez hetest, és boldogul vele, pont arra használja, amire egy Windows-t szokott. Netbookon meg mit akarsz? Nem fogsz animációkat készíteni, nem fogsz 3D-s modellezéssel foglalkozni, ha meg brute force feltöréseket akarsz csinálni, valószínűleg már ismered a Linuxot, ahogy a többit is, de azt sem netbookon fogod.
Szervereknél meg úgyis egy Linux használata célszerű.
Viszont ami a legfontosabb: EZ NEM WINDOWS VS. LINUX VITA. Az x86 egy lehetséges konkurenciájáról van szó. És ha valaminek konkurenciája van, akkor ott verseny van, ami a végfelhasználónak jót jelent. Ha az ARM elterjedne a PC-kben és elérhető árú notebookokban, viszont látnád a Windows-t megírva ARM-ra is. -
Rickazoid
addikt
válasz
Jim Tonic #26 üzenetére
Az x86 egy ISA, vagyis instruction set architecture, ami csak része egy CPU architektúrájának. A 32 bites Intel processzorok mikroarchitektúrái az i386 vagyis a 80386, az i486 vagyis a 80486, az i586 vagyis a Pentium (MMX) illetve az i686 vagyis Pentium Pro-tól Pentium III-ig. Ezek az ISA-val együtt az architektúrák, tehát az utasításkészlet x86, míg a megvalósítása, alkalmazása eltérő.
-
Rickazoid
addikt
Az x86-ra hivatkoznak össze-vissza, hol architektúrának, hol utasításkészletnek hívják, én még úgy tudom, hogy ez az utasításkészlete az IA-32 alá tartozó processzoroknak (i386, i586, i686... van még?).
De mindenesetre az ARM-nak szerintem nem lesz köze az x86-hoz, inkább egy "jobb" alternatívát akar kínálni. Mellesleg hogy hívják az ARM utasításkészletét? Én nem tudom, de meg se találtam (lehet nincs is neve, végső soron nincs is rá szükségük), csak a Thumb-ot és a Thumb2-t, amik szintén utasításkészletei, de az alapra csak utalást találtam egy olyan formában a Wikipedia-n, hogy "ARM instruction set mode", ami azt sugallja, hogy vagy nincs neve vagy ARM-nak hívják azt is.Ja, nem kötözködés vagy szőrszálhasogatás miatt írtam, csak engem érdekelnek ezek a dolgok...
-
Rickazoid
addikt
Nem hinném, hogy kihasználatlan maradna. Egyik oldalról ott vannak az egyre bonyolultabb játékok, másik oldalról pedig az olyan alkalmazások, mint a GPS szoftverek vagy a multimédia, főleg a HD tartalmak. Ezeknek mindig szükségük lesz az elérhető legnagyobb teljesítményre, mialatt a fogyasztás alacsony marad. Az ARM jó úton halad, főleg ha az alacsony fogyasztást megfelelő teljesítménnyel át tudja vinni akár a szerverekbe, az azt jelentené, hogy a szervereket üzemeltető emberek/cégek villanyszámlája csökkenni kezdene, nem csak a processzor kisebb áramfelvétele, de az alacsonyabb hűtési szükség miatt is, ez pedig igen nyomós érv. És minél több megrendelést kapnak a gyártói, minél jobban elterjed, annál komolyabb fejlesztéseket húzhat elő a kalapjából, feltéve ha nem esnek át a ló túloldalára és bízzák el magukat, aminek köszönhetően magas árak és gyenge áruk kerülnének piacra. Remélhetőleg az Intel valós veszélyt lát majd az ARM-ban, összeszedi magát és akkor erre kisebb esély lesz, nem mellesleg az Intel termékek is fejlődésnek indulhatnak, szép kis versenyt produkálva.
-
Rickazoid
addikt
Miért kéne x86? ARM-ról és 32 bitről volt szó, mint x86 konkurencia. És ha 1 TB-ig támogatja a memóriákat, akkor x86_64 konkurencia is lehetne egyben, ha elég jó a számítási teljesítménye. Mellesleg egy Linux alapú rendszernek nem lenne akadály az ARM.
Amúgy az "Atomkorra" visszatérve, nyilván az Intel is fejleszt, nyilván nem nézik ölbe tett kézzel, hogy csak úgy kinő egy rivális a szomszédban, ez idő alatt, ki tudja mit adnak ki Atom néven.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Medence topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest