Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Reggie0 #340 üzenetére

"Nem bizonyitottad, hogy a kriptonak nincs erteke, csak bebufizted."
    Levezettem. Ha nem hiszed, nem érdekel.

"Az pedig, hogy a forgalomban levo penz mennyisegenek nincs koze az inflaciohoz, kb. kozepiskolas kozgazdasagi ismeretekkel is szembenall..."
    Nem írtam ilyet.

törölt tag

válasz VirsLee #332 üzenetére

Valójában egyikőtök sem érti:
    1. Valójában amikor hitelt veszel fel kerül új pénz a rendszerbe csak nem a 10 hanem a 100. Ezt hívják pénz teremtésnek. Amikor visszafizeted akkor ez a pénz kvázi megsemmisül. A kamat nem. A kamat mögötti értéket a hitelfelvevőnek kell "előállítania". De ezt már valaki leírta.
    2. A pénznek nincs fedezete(vagyis maga az állam a fedezet) se belső értéke. A kriptovalutáknak sincs. Pont attól tud működni a kripto mint ponzi séma, hogy vannak, akik elhiszik, hogy van neki, de nincs. Ezért kell az állam, hogy kikényszerítse az a pénz elfogadását, és vigyáz az értékére. Ez a különbség a valódi pénz és a kriptók között, és ez óriás különbség. Ezért baromság a decentralizált pénz és ezért 0 a kriptók értéke, nem a BTC-é az egészé. Ez egy rakás kriptovalutánál ez már kiderült (linkeltem korábban az oldalt). A többinél meg majd ki fog. Ezért lufi, meg spekuláció az egész. Ez okozza a volatilitást, ettől tud a kriptó UGYANAZ A KRIPTÓ!!!, akár több 1000x ennyit érni.
    3. Az inflációnak az elsődleges oka nem a forgalomban lévő pénz mennyisége, hanem a belső érték hiánya. Egyszerűen arról van szó, hogy ha egy termék előállításához szükséges erőforrás megszerzése nehezebbé válik (pl: mint most a háború miatt az üzemanyag) -> akkor drágul a termék -> egyfajta piaci kiegyenlítődés során a piacon lévő termékek hozzáigazodnak ehhez a magasabb árhoz -> infláció. Ez az aranypénzrendszerben azért nem jelentkezett, mivel az arany maga is termék volt, azaz kvázi együtt drágult a többi termékkel. A pénznek nincs belső értéke - hangsúlyozom a kriptóknak sincs- , ezért ilyet nem tud. Ezért kell az állam, hogy ezt megakadályozza, vagy legalábbis lassítsa, elfogadható szinten tartsa. Mivel a kriptóknál nincs "állam" a kriptók volatilitása soha nem fog megszűnni. Ezért baromság, hogy a kriptók megvédenek majd az inflációtól.
    Ez inkább csak egy kivonat, vagy 5-10 oldal kellene még ehhez. Ha nem hiszitek el, olvassatok utána. (közgazdaságtan -> makró, mikró, pénzügy, banktan).

törölt tag

válasz #82595328 #289 üzenetére

A Ponzi sémához a lényeget majdnem kifelejtettem.
    - A ponzi séma kitalálójának célja, hogy a mások pénzén meggazdagodjon. Pipa, Segoe UI symbol font, karakterkód: 2714 hex.
    Az a hír terjeng, hogy Satoshi valószínűleg a világ leggazdagabb embere. Miből is gazdagodott meg? Fáradtságos munkával érte ezt el, vagy a mások pénzén? Ezek után mit mondanál mi volt az eredeti célja? Egy új decentralizált pénz, mert ő egy jótét lélek? Vagy egy ponzi sémán keresztül a meggazdagodás? Szerinted miért titkolja a kilétét már kezdetektől fogva?
    Gondolom sejted mi erről a véleményem.

törölt tag

válasz almafa42 #264 üzenetére

Nézd. Élőszóban is legalább félóra, míg a hasznosságtól meg az árucserétől eljutva a bankrendszer működéséig, meg a piramisjáték, ponziséma működéséig levezetem, hogy miért ponzi séma a BTC. Gondoltam rá régebben, hogy csinálok erről videót, de nem vagyok videoblogger, nem is akarok az lenni. -> Nem tudnám jól megcsinálni. Szóval nem csinálom. Meg amúgy se tudnék sok újat mondani. Nem érné meg nekem ez az egész.

De segítek még két aprósággal.
    1. Ponzi séma a wikipédia szerint:
    "A Ponzi-rendszer vagy más néven Ponzi-séma szélhámos beruházási művelet, egyfajta piramisjáték (más néven pilótajáték), amelyben a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizetik ki, egészen a rendszer összeomlásáig."

Mi kell hozzá?
    - Átlagon felüli befektetési lehetőség ígérete. Pipa, Segoe UI symbol font, karakterkód: 2714 hex. Ezért veszik.
    - Korábbi befektetőket a későbbi befektetők pénzéből fizetik ki. Pipa, Segoe UI symbol font, karakterkód: 2714 hex.
    Szervező (1. bányász) v. bányász -> befektető -> befektető -> ...... -> befektető.
    - A rendszer összeomlása. [link] Pipa, Segoe UI symbol font, karakterkód: 2714 hex. Persze tudom a BTC még nem omlott össze, de gondold végig! Mi a különbség a BTC és az őt mindenben másoló klónja között? Vegyük úgy, hogy működésük teljes egészében megegyezik. Mitől lesz shitcoin ez a BTC klón?

2. Tudod mit? Mégis elmagyarázom, hogy mi a baj a magyar nyugdíjrendszerrel. Hát ha segít.
    a. Ideális nyugdíjrendszer: dolgozóként a fizetésed egy részét befizeted a nyugdíjkasszába ezt a pénzt a nyugdíjpénztár "óvatosan" befekteti, majd amikor nyugdíjas leszel ezt a pénzt + hozamot kapod vissza.
    b. Magyar nyugdíjrendszer: az első generáció nem fizetett a nyugdíjat -> az előző generációk nyugdíját mindig a következő generáció fizeti.
    Ha csak "grafikonokat" nézed, még az is kijöhet, hogy az magyar nyugdíjrendszer jobban fizet.

De mégis melyik a jobb?

Gondolj bele, mi történik, ha valamiért nem jönnek az új befizetések? (Ezzel rémisztgetnek minket már évek óta.)
    a. Az ideális nyugdíjrendszer esetén nem történik semmi. A befizetésednek ott a fedezete a nyugdíjszámlán. Nyugdíjasként ebből semmit nem fogsz észrevenni.
    b. Magyar nyugdíjrendszer esetén. Járni, jár csak nem jut! Még akkor se ha fizettél érte!!! Nincs fedezet!!!

Tehát mennyi lenne a magyar nyugdíjrendszer az értéke a. esetben? -> Fogalmam sincs, kurva sok. Óvatos becslésem szerint a hazai GDP 4-5x-e lenne a nyugdíjszámlán+befektetésekben.

Valójában mennyi pénz van a "nyugdíjszámlán" nyugdíjfizetés után? -> kb. 0 Ft.

Pedig ránézésre egyformán működnek!!!! A dolgozók befizetnek, a nyugdíjasok nyugdíjat kapnak.

A kriptovaluák valahogy úgy működnek mint a magyar nyugdíjrendszer.
    Amíg jönnek az új vagy újra befektetők, addig úgy tűnik minden rendben, lehet nézegetni a grafikonokat csodásak a számok. Itt a jövő pénze. Hurrá! Viszont ha valamiért nem jönnek, akkor kiderül, hogy csak egy sorsjegyet vettél, ami lejárt. -> Shitcoin.
    A pénzrendszer esetén ha mégis beütne a krach az államon még mindig számon kérheted a pénzed, mivel lényegében az állam tartozik neked. Ki tartozik neked ha BTC-d van? Persze államcsőd esetén is járhatsz úgy, hogy elúszik az egész, de államcsőd világszinten is csak pár tízévente van 1. Még bedőlt kriptovaluta meg 10 év alatt 1.600. Azért kettő nem ugyanaz. Persze lesznek, aki szerint igen, de ők nem tudnak számolni.
    Ha jobban érdekel a dolog, akkor - nem a reklám helye - az ő videóit érdemes megnézni. Szerintem nem látja át annyira a dolgot mint én, de témában messze jobban otthon van.
    [link]
    Remélem segítettem!

törölt tag

válasz almafa42 #250 üzenetére

Igazad van. Durva voltam. Mindig megfogadom, hogy nem szólok többet hozzá kriptós témához. De aztán nem tudtam megállni, miután láttam, milyen agresszív módon próbálsz téríteni, közben meg sem hallgatod a másik oldalt. Elhiszem, hogy értesz a kriptó "pozitívumaihoz", vagy hogy nyertél rajta, de a közgazdasági összefüggéseit nem érted, és nem is akarod megérteni. Nem érzelmi okból mondom (meg sokan mások se), hogy a kriptó piramis játék. Egyszerűen végiggondoltam a működését, és ez jött ki. Ez számomra mindent megmagyaráz a kriptóval kapcsolatban. Pl: ugyanazt a kenyeret megvennéd 1000x-s áron? Nem? A kriptót miért igen? Miért rángatja a tőzsde a kriptó árfolyamát? Hogy épülhetett fel egy "bányászbirodalom" úgy, hogy közben a befektetők is gazdagodtak? Nem érzel itt ellentmondást? Kellene, mert van. Stb. Ezek mind tök logikus nekem.
    A nyugdíjrendszert nem akarom elmagyarázni. Akkor van értelme, ha magadtól jössz rá.

Javaslom ezt az oldalt: https://99bitcoins.com/deadcoins/ - gondolom sejted mik ezek? -> bedőlt piramisjátékok. Mikor utoljára néztem, azt hiszem olyan 1200 volt, de lesz még.
    Nem furcsa, hogy valószínűleg már most több bedőlt kriptovaluta van, mint pénznem az egész történelemben? Ki hitte volna, hogy ennyi jótét lélek van, akik csak az emberiségnek akarnak jót a következő generációs pénzzel!!!

Bocs, hogy durva voltam.

Ja még pár dolog.
    - A decentralizált pénz már ötlet szintjén is hülyeség. Egy belső érték nélküli dolog, amit senki nem köteles elfogadni. Hogy lesz ebből világpénz, ha az emberek többsége (köztük én) nem fogadja el.
    - A limitált mennyiségű pénz szintén hülyeség. -> Mi lesz, ha azért nem kapsz fizetést, mert nincs forgalomban pénz, amiből kifizetnének? Éhen halsz? Sőt az inflációtól sem véd meg a limitált mennyiség, mert azt a belső érték hiánya okozza nem a "korlátlanság". Az meg a kriptóknál is ugyanúgy megvan. Még egy ok, miért nem lesz a BTC világpénz.
    - A blokklánc biztos sokmindenre jó, de: Érdekel téged, hogy a pénztárcádban lévő pénz kinél volt 10 éve? -> Jó sok felesleges adat - a decentralizált rendszer miatt jó sok gépen. Ennyit a blokkláncról mint a 21. század legnagyobb csodája.
    - A decentralizált rendszer lassú és drága. Több kriptós youtuber is beismerte, hogy a Bitcoin nem alkalmas fizetésre.
    - A hivatalos pénz azt is jelenti, hogy az állam felelősséggel tartozik azért a pénzért. Az ilyen Salvadorféléken kívül, szerinted melyik állam fog felelősséget vállalni egy kriptopénzért, amit nem ő hozott létre? Nem vagyok egy utcára vonulós típus, de ha bejelentenék itthon hogy ilyen törvényjavaslat készül, akkor megtenném.
    - Az államot nem a pénzed érdekli, hanem az eltitkolt jövedelmed. Nem hiszed? -> Szja törvény, pénzmosásról szóló törvény. Ha emiatt kerülsz a hatóság látóterébe a kriptó se fog megvédeni. Legfejlebb a hatóság munkájának akadályozásáért kapsz bónuszként még pár évet.
    Még sokáig tudnám sorolni.
    De igazad van nem akarok flamelni.

törölt tag

válasz almafa42 #246 üzenetére

1. "én használtam rosszul a kifejezést" Nem, te rossz kifejezést használtál. A kriptovaluták egyik jellemző tulajdonsága, hogy nem értékállók. Ez az egyik olyan probléma, ami miatt soha nem lesz belőlük pénz, nem mintha én egy percig is hittem volna, hogy ez volt a megalkotásuk célja. Másrészről engem ennyivel meggyőztél, hogy fogalmad sincs a közgazdaságtanról, pénzügyről, meg hasonlókról. -> Nem várhatom tőled, hogy megérted mi a baj a kriptóval. Hidd el sok van. De nem szeretném elmagyarázni, mert nem értenéd, meg nem is akarnád érteni. Mégis te osztod itt az észt.
    2. Ez egy növekedési görbe. A USD és a Bitcoin valamilyen reálértékben mért "árfolyamát" mutatja. Azért ilyen lapos, mert el van osztva valószínűleg egy fogyasztói kosár árával.
    Ilyen növekedési görbét mutat kezdetben minden piramis játék.
    3. Annyit segítek, hogy a kriptó nagyon hasonlít a magyar nyugdíjrendszerhez. Ha érted, hogy működik a magyar nyugdíjrendszer, mi a baj vele, és hogy milyen lenne az ideális, akkor rájöhetsz, mi a baj a kriptovalutákkal, és miért akarják sokan (köztük én is) betiltani.

törölt tag

válasz almafa42 #243 üzenetére

Kezdetnek elmondanád, hogy mi az értékállóság(értékálló) fogalma?
    Mondjuk keress rá mondjuk a mek.oszk.hu-n. Másold ide. Aztán beszélgethetünk.

törölt tag

válasz Prostare #241 üzenetére

Tényleg? Nincs harmadik fél? Ezt gondold újra?

törölt tag

válasz almafa42 #230 üzenetére

Bocsáss meg, de nem tudok nem nevetni a hozzászólásodon. Vagyis ezen:
    "Stabil az árfolyam? Dehogy. "
    "De azt mondani, hogy az EUR értékállóbb, az szimplán nem igaz"
    Tudod te mit jelent az, hogy értékálló?
    Pont az ilyen analfabéták miatt ennyire veszélyesek a kriptovaluták.
    A kriptovaluták legnagyobb veszélye pont az, hogy olyan emberek - nevezzük pénzügyi analfabétáknak - ugrottak bele a kriptobizniszbe, akik eddig messziről elkerülték a tőzsdét a magas kockázat miatt. Helyette kriptóznak, ami sokkal rosszabb, egy piramisjátékba, vagyis inkább ponzisémába oltott fedezet nélküli spekulációs ügylet. Kriptó közelébe én nem engednék átlagembereket, meghagynám a szerencsejátékosoknak, meg a tőzsdei spekulánsoknak. Vagyis nem, inkább betiltatnám.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés