Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zigur
senior tag
Kiváncsi leszek én is, mekkora lesz a siker. Ne felejtsük el, az EA egy zsák pénzt beleöntött a játékba (ha jól láttam 200 milliót), ezt visszahozni csak komoly sikerrel lehet.
Saját magam szkeptikus vagyok, látva mit csinált az Ea Mythic a Warhammer-rel. Az első 2-3 hónap érdekes lesz, a warhammer 3 hónap alatt ment le 1 millió előfizetőről 200k alá, ma valahol 20k körül tengődnek - pedig maga a WH univerzum sok embert vonzott.
Ja, a storyteller nem feltétlen akkora újdonság, a Lotro is hasonló. -
válasz
Realradical
üzenetére
akkor lesz majd öröm, meg bódottá, mert a pcgamer a da: originshez hasonlítja az sw:tor játékélményét.
Combined with the genuinely engaging storytelling, the RPG side of TOR reminds me a lot of Dragon Age: Origins.mod: smiletalanítottam.

-
bobace
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Igen, az utolsó szempont amire gondoltam. Az is figyelemreméltó, hogy a többi még sikeres versenyző sem mai darab.
Én is hallom mennyi ódát zengenek a vanilla wowról, de egyet értek, ha nem módosítgatnak már nem tartanának itt. Én BC -től Catáig moonkin vagyok/voltam, kitartásban nincs hiány jöhet bármilyen nerf vagy buff
-
Cathfaern
nagyúr
Hát itt definiálni kéne a sikerességet

Ha úgy definiálod, hogy ami profitot hoz, akkor van sok is.
Ha nem globálisan nézed, akkor ugyancsak van, koreában pl. Lineage2 máig népszerű.
Ha úgy nézed, hogy rétegjátékként sikeres-e, akkor az EVE annak mondható, akik játszanak vele, azok nagyon meg vannak vele elégedve.
Ha úgy nézed, hogy globálisan, nagy profittal, világszintű ismerettséggel és elterjedtséggel rendelkezik, akkor nem, nincs a WoW-on kívül más sikeres.Megjegyzem ez körülbelül ugyanaz a kategória, mint annak idején a Quake3 volt. Mikor kijött nem volt vetélytársa, egy új, még nem elterjedt dologra ugrottak rá, nagyon jól összerakott megvalósítással. Amit később nyilván sokan lemásoltak, és innentől kezdve egyszerűen képtelen bárki akkora részesedést elérni. A Blizz is akármit csinál, még egyszer annyi embert nem fog tudni egy MMO alá összegyűjteni, mint amennyien jelenleg WoW-oznak. Csak a WoW annyival van előrébb a Q3-hoz képest, hogy a WoW előfizetésen alapon műküdik, így folyamatosan lehet fejleszteni, bővíteni, újítani, így máig (és várhatóan sok éven át) az élen lehet. Ha a WoW abban az állapotában lenne, mint mikor kiadták, már évek óta lesöpörték volna a piacról.
-
bobace
addikt
A hozzászólásokat, és a sorozatos buktákat olvasva megfogalmazódik a kérdés: Van egyáltalán a WoW mellett még sikeres MMO?
-
Wolverine
félisten
Ezt gondolták sokan a Mythic+EA párosról is, elvégre a Mythic a Dark Age of Camelottal már bizonyított... aztán abból is mi lett.
Mindenesetre a BioWare-nek van egy hátránya: egy single RPG és egy MMORPG között nem kicsi a különbség. Az a kérdés, hogy az előbbi műfajból eredő berögzüléseiket mennyire képesek levetkőzni; és hogy a játékosok mennyire lesznek vevők az ötleteikre. Ez tényleg olyan dolog, ami igazán a launch után egy évvel látszódik csak.
-
nem marhaság, hanem hosszú távú célkitűzés. egy ea meg egy bioware együtt nem fog olyan játékot csinálni, amivel az a céljuk, hogy a sor végén kullogjanak.
hogy összejön-e nekik, azt meg 10 év múlva megmondom. mindenesetre a nyilatkozatokból kiderül, hogy komolyan vették a házi feladatot, és nagyon komoly piackutatás előzte meg a százmillió dollár elköltését. -
kexksz
addikt
Akkor rosszul emlékeztem, my bad. Lényeg, hogy jó nagy marhaság.
@Cathfaern: Ez is tipikus példája annak, hogy soha, semmi sem jó. Lehet itt bármit csinálni, valaki mindig sírni fog.

Ha meg kell ölnöd 10 zombit, meg ha hullámban jön 10 zombi a házra ha úgy nézed ugyan az, de mikor játszol mégis teljesen más. Valahogy élvezetesebb védeni a házat, mint amikor megejelenik annyi, hogy "Zombi killed 10/0" és öld le.
-
100%, hogy TORnak a büdös életben nem lesz annyi felhasználója mint WoWnak (EA azt mondja 12 millióra számítanak kezdéskor, haha jó vicc) de az is biztos, hogy egyáltalán nem lesz veszteséges.
nem, az EA nem mondott ilyet.
"Brown said he sees the current market for MMOs in North America and Europe at around 12 million people, roughly half of which play World of Warcraft.
[...]
While Brown acknowledged it would require a careful balancing act to keep both existing MMO players and newcomers happy, he sees it as a target that has a very lucrative payoff."If we do that, our addressable market is well beyond 12 million people ... into more of a general gamer population, pretty much anyone that has a minimum spec personal computer," he said."
-
az sw bukása az ipar epic failjeinek örökös első helyezettje. alapvetően az swg egy sandbox típusú, grindre épülő játék volt. volt benne ugyan néhány eleve nagyon fura gondolat, pl. hogy a combat professionök között ugyanannyi melee típusú volt, mint amennyi ranged (egy sw mmo ne a meleeről szóljon, pláne ha ebben még nincsenek benne a jetik).
de alapvetően egy jó kis játék volt, viszont a grind és a sandbox miatt rétegjátéknak számított. mert itt aztán grindelés volt kőkeményen.
végülis ez, azaz a rétegjáték volta volt az, ami megásta a sírját, mert a fejlesztők az egyik updateben egy elég nagy revamp keretében casual játékot csináltak belőle. ezzel a veterán játékosok túlnyomó része hátat is fordított a játéknak, mert az már nem az volt, ami nekik kellett, a sonynak akkoriban meg elég rossz híre volt a játékosok körében (ezután meg pláne az lett), így új játékosok viszont nem jöttek. gyakorlatilag ami történt az az, hogy nekiállították a játékot a wow-wal versenyezni, és ebbe randán belebuktak.
pedig nagyon kár érte. a játéknak olyan kraft rendszere van/volt, ami azóta is abszolút unikumnak és mércének számít az iparban.
"death star destroyed the alderraan, soe destroyed the galaxies." -
Cathfaern
nagyúr
Igen itt nagyjából arról van szó, hogy sose lehet mindenki kedvére tenni
Mert az egyik ember a haverjával akar eljutni 85-ig és nem indít több karaktert, a másik szeretne 10 karaktert kipróbálni, és akkor had ne kelljen már neki mindig ugyanazokat a questeket végigtolni...Ez a "wow max szintig story based mmo" kicsit túlzás.
Jogos, bár most Cataclysmben ez elég sokat változott. Meg is csinál a Blizz 1-2 zónát olyanra, hogy szinte nincs 1,5 oldal szöveg olvasás + OK nyomás, hanem átvezető videókkal viszik végig az embereket... erre jött az ellenvélemény többektől, hogy ez nem jó, mert széttöredezik a játékmenet, és úgy érzi mint ha nem is ő játszana, hanem egy filmet nézne...
Viszont a WoW-ra is igaz jelenleg az, hogy a max. szinthez nem kell grind. (Persze mit nevezünk annak, ha a quest arról szól, hogy ölj le 10 zombit az grind? Ha az, akkor mi a helyzet egy olyan questtel, ahol meg kell védened egy házat, amit hullámban megtámad 10 zombi... ?)Amúgy persze, ha csak valami nagyon nagy hülyeséget nem csinálnak a TOR biztos nyereséges lesz. Van elég SW fan ahhoz, hogy az legyen.
-
oriic
HÁZIGAZDA
A Galaxies amugy miert lett vegul bukta? Pedig az is SW mmo...
-
kexksz
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Előbb az volt a baj, hogy minden karakternek ugyan az a storyja és hogy milyen unalmas többször felhúzni, most meg már az, hogy mindegyiknek külöböző és így nem lehet együtt játszni?

Ez a "wow max szintig story based mmo" kicsit túlzás. Milyen lenne, ha pl. Mass Effectben egy párbeszédnél csak kijönne 1,5 oldalnyi szöveg, te meg nyomhatnál egy OKot? Ez nem story based. Bioware-ék azt írták, hogy grindolás nem lesz, csak questekkel kell majd fejlődni. (Meglátjuk, hogy ez mennyire válik be, szerintem biztos, hogy kicsit kell majd grindolni is minden szinten.)
"Összességében nekem az a sanda gyanúm, hogy az ide írók jó része sose játszott huzamosabb ideig egy MMO-val sem"
Ha ez nekem szólt, akkor 4 évig Cabaloztam, 1,5 évig Guild Warsoztam, meg ezen kívül játszottam vagy 10-15 mmorpgvel pár napig/hétig.
100%, hogy TORnak a büdös életben nem lesz annyi felhasználója mint WoWnak (EA azt mondja 12 millióra számítanak kezdéskor, haha jó vicc) de az is biztos, hogy egyáltalán nem lesz veszteséges.
-
Cathfaern
nagyúr
Nyilván ne játszon, de akkor nem lesz nekik csak pár 10ezer előfizetőjük. Végülis lehet így is

Az a probléma ezzel a story-based meg minden kasztnak saját küldetéssorozata dologgal, hogy:
1. Így ahhoz, hogy megismerd a teljes játékot, minden kaszttal végig kell menni rajta. Ha te rühelled a kasztok többségét, akkor ez bizony komoly grind és frusztráció
2. Ha látni akarsz mindent, akkor teljesen mindegy, hogy van 200 quest amit 1 karakterrel végigtolsz hogy max level legyél, vagy van 20 (különböző) quest amit 10 karakterrel tolsz végig. Összességében ugyanannyit fogsz küldizni. Az meg elég hiú ábránd, hogy 200 * 10 tényleg különböző küldetésbe bele tudnának rakni a játékba (nyilván itt a 200 az hasraütésre ment, behelyettesíthető pl. a WoW-ban jelen lévő küldetések számával).
3. Jelenleg WoWban grind csak max szinten van, addig "story-based mmo". Max szinten viszont nem tudod a grindot kiváltani, mert ha ott is "story-based" maradsz, akkor egy maxos karakter kb. 1 hétig tud mit kezdeni, mert nem tudsz annyi kontentet gyártani (főleg ha minden kasztnak sajátot akarsz).
4. Ez a minden kasztnak saját küldetéssorozat lényegében 6-8-adolja a játékos bázist, akik együtt tudnak játszani. Ezt még a WoW se engedheti meg magának, nem hogy egy induló MMO. Eleinte a WoW-ban volt jópár kaszt specifikus küldetés, de idővel a Blizz teljesen kipucolta őket, mivel az embereknek nem tetszett hogy ha együtt megy valakivel, akkor csak az egyikük tudja csinálni... (jelenleg amik vannak kaszt specifikus küldetések, azok olyan, hogy ugyanabba a dungeonba küld be mindenkit, szóval lényegében csak a reward specifikus).Összességében nekem az a sanda gyanúm, hogy az ide írók jó része sose játszott huzamosabb ideig egy MMO-val sem

-
FlashBird
tag
A probléma az hogy kevésbé hasonlít a KOTOR-ra vagy a Mass Effectre mint a ma piacom lévő legtöbb mmorpg-re.
-
forol
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Pont az lesz a dologban a szép, hogy nem állandóan ugyanazokat a questeket kell végigcsinálni, minden classnak külön története van, 2x ugyanazt sosem fogod végignézni.
Ez a storybased mmo dolog meg pont az irtózatos grind-et próbálja kiszűrni, azt amit mindenki minden körülmények között, minden mmo-ban utál.
Amúgy meg van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezek a cikkek csak flame generáló jelleggel írodnak.
-
kexksz
addikt
válasz
Cathfaern
üzenetére
Aki nem olvassa el a storyt az ne játsszon story based MMOval, ez kb olyan mint amikor a 10 évesek jönnek sírni Dragon Age topicba, hogy sok a szöveg kevés a harc.
Nem ezeknek készül. De ha az ilyen hülyegyerekeket vesszük például, akkor nekik lehet a WoWtól elrettentés az, hogy a grafikája nem a mai igényekhez van már szabva. Nem mintha TOR olyan rohadt jól nézne ki, de azért szemmel látható a különbség. Aki meg öreg motoros, tudja, hogy nem számít.Igazad van, hogy endgame tartalomban fog eldőlni az egész, de nem olyan hülye Bioware, hogy ne rakjon bele eleget, tudják ők is a jó recept titkát. Legalábbis nagyon reméljük. Minden kasztnak más storyja van, így az újrajátszás sem lesz egyhangú, ha minden igaz.
De ott van például az swtorhunos interjú, a csóka ott is teljesen meg van elégedve a játékkal, pedig előtte WoWozott.
@Oric: Jön ám az EU beta is!
[link] -
Wolverine
félisten
Egy MMO-nak a bétatesztje alsó hangon is 3-4 hónap, ha komolyan gondolják. Idei megjelenéshez egy hónapon belül ezt el kell kezdeni. (a rövidebb béta azt jelenti, hogy a release utáni 2-3 hónapban bétateszteltetik a játékot a vásárlókkal)
#52: az "altozz és ne kergesd az endgame-et" is érdekes felfogás; nem sok játékban van jelen, nekem hirtelen csak a CoX jut eszembe. Nem tudom, sikeres lehet-e.
-
ennek az infónak a forrása egy EA üzleti jelentés, ami a játék megjelenését a q2/q3 2012re (üzleti évet kell alatta érteni ez a naptárban 2011 második fele) teszi, hozzátéve még, hogy marginális valószínűsége lehet egy 2012 januári megjelenésnek. a tapasztalaton alapuló worst case scenáriót véve írják sok helyen 2012-t. a bioware maga minden ezirányú kérdéskor egy elutasító 2011-gyel válaszol. =) majd 10 év múlva megmondom, mikor jelent meg.

-
oriic
HÁZIGAZDA
A cikkhez no comment, vajon ismerik egyáltalán a SW univerzumot?

"Creutz szerint a The Old Republic csak 2012-ben fog megjelenni."
Hú, nagyon remélem hogy nincs igaza...

-
válasz
echterion
üzenetére
az swtorra vonatkozó megállapítások túlnyomó része az aktuálisan (keveseknek, de) kipróbálható tartalom kapcsán jöttek. ami a tatuin, és lvl25 körüli content. a játék fejlesztői szerint ez solo vagy kiscsoportos groupokra tervezett tartalom.
szóval a játék töredékét ha látták, és abból is egy olyan részt, ami a lore miatt nem volt túl népes.
@Cathfaern: Az SW:TOR fejlesztői casual játékosoknál bevallottan arra építenek, hogy az endgame hajszolása helyett a játékos a többszöri végigjátszásban legyen érdekelt. Ezt pedig úgy érik el, hogy a character progressionben a két frakciónak nincs közös szála, egészen az endgameig. ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne endgame content. van/lesz. pont az e3on jelent meg az első operation (raid) video.
ha ez sikerül, ez lenne a legnagyobb újdonság, mert eléggé forradalmi változás lenne az mmo-k eddig unikumnak vett modelljében.
@[CsuCsu]: Ha a DA2 más néven jön ki, senki nem szólt volna rá egy rossz szót sem. a negatív kritika fő forrása az első résztől és az innen fakadó elvárásoktól való nagyfokú eltérés. egész egyszerűen mást kaptak, amire számítottak. -
Wolverine
félisten
Az UI néha módosítható, néha nem; alapvetően a praktikumra hegyezik ki. A sebzés és xp kijelzése lebegőszövegként kikapcsolható gyakorlatilag minden játéknál. Semmiből előkerülő effektek? Mire gondolsz?
Ha nem lenne ilyen a sebzés megoldása, akkor hiteltelen lenne az, hogy nehézséget jelent a megölése; és megfordítva: mennyi esélye lenne a játékosoknak például egy 15 tonnás, 20 méter magas szörny ellen? Jó helyre tapos és a raid fele meghalt...
-
[CsuCsu]
őstag
"Én sosem értettem az MMO játékot nézve, hogy miért kell egy nagy szörnybe annyi űtés meg golyó, amikor semmi baja nem lesz, csak egy idő után elfogy a csíkja és eltűnik a képernyőről... Meg miért kell egy buckalakóba többször belevágni a fénykardot... vagy 3 is keresztül vezetni rajta a sötét oldal energiáját, de közben az a szutyok szar meg lő vissza? Hagyjuk már... "
Ez akármelyik RPG-re igaz, nem kell ehhez MMO. Baldur's Gate, Elder Scrolls, Dragon Age stb...
Ezekhez sérülésmodellt, méghozzá realisztikusat (szörnytípusonként különböző!!), több munka lenne csinálni, mint magát a játékot. Másrészt, meg is ölné a játékélményt és a kihívást (levágod a boss lábát és kiröhögöd). -
ng0ofy
KORREKTOR
Azok a játékok, amelyek hosszan életképesek nagy tömegek számára valami újat ötvöztek a jól bevált recepttel és az egyszerűséggel és csapatmunkával mindezt minőségi megvalósításban. Ez elmondható szinte bármiről, nem csak a játékokról egyébként.
Ilyen volt a Counter-strike (10 éve játszák és szerintem van még kb 3-6 év benne), WOW (sose játszottam vele, de tudom, hogy sokan rengeteget
), diablo (vannak akik ma is játsszák), starcraft (nagyon népszerű mindmáig, főleg Ázsiában), Guitar hero (bár már lecsengett, csak divat volt, de lehet többet kaszált mint néhány évtezedes játék), CoD sorozat (bár nem egy játék, hanem sorozat, legyen inább cod2)Mind adott valami újat, az addigi nagyon is jól bevált recepthez a kategóriájában. Szerintem ebben az új a "story-based" lesz, meglátjuk hogy sikerül nekik belegyömöszölni az MMOba. Bár sokunknak már akkor is tetszetősebb lenne a game, ha kiszedék belőle az MMO-s igénytelenséget értem ezalatt azt a tamagocsi kezelőpad UI-t, a röpködö XP feliratokat (minek az egyébként?) meg a semmiből előkerülő effecteket és az abszolút hihetetlen sebzés rendszert...
Én sosem értettem az MMO játékot nézve, hogy miért kell egy nagy szörnybe annyi űtés meg golyó, amikor semmi baja nem lesz, csak egy idő után elfogy a csíkja és eltűnik a képernyőről... Meg miért kell egy buckalakóba többször belevágni a fénykardot... vagy 3 is keresztül vezetni rajta a sötét oldal energiáját, de közben az a szutyok szar meg lő vissza?
Hagyjuk már... 
-
Wolverine
félisten
A start nem számít, az a hype és az újdonság varázsa miatt mindig lufi. Az számít, hányan maradnak hosszabb távon is.
A sztoriról meg annyit, hogy a sok szinkron és cutscene szép ugyan, de a WoW ezt meghúzta a Cataclysmben (Uldum, Redridge stb.) és sokan kritizálták, hogy töredezetté teszi a játékot; illetve ami ott az erős phasing, az szerintem a TOR-ban a kasztonként más sztori lesz - az emberek szeretnek együtt játszani a barátaikkal/guildjükkel, és nem (csak) szóló questelést akarnak látni.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Hát igen
A Dragon Age 2-ben is hiába van ott a szinkron meg minden, az alakítható sztori, de így is egy kalap sz*r lett (nem MMO, de ha ettől az se lett jó, akkor ennél sem garantálja, hogy jó lesz).WoW-ban is letojják a storyt, hiába van már phasing meg ingame cinematic-ok.
Amugy kiváncsi vagyok, ToR-ban lesz-e phasing, ha már ennyire a storyt nyomják.
-
Cathfaern
nagyúr
"És ha esetleg megunta, hogy hét éve ugyanabban a világban játszik?"
Elvileg jogos a felvétes, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ez nem gond
Lényegében a usereknek nem a világ változása számít, hanem a tartalomé. Sőt, gyakorlatban több száz oldalas sírások mennek hivatalos fórumon, ha a Blizz odébb mert rakni egy fűszálat. Szóval az emberek inkább azt szeretik, ha a világ állandó.
Nyilván itt az általánosításban azokról beszélek, akik MMO fanok... mert az olyan emberek akik ~40 óránál nem tudnak tovább játszani egy játékkal, nem tényezők egy MMO esetén. -
echterion
nagyúr
Ebben igazad van, én nem is nyilvánítottam negatív véleményt róla. Viszont aki egyes részeit már látta élőben és kipróbálhatta, az alapján kell neki csinálni valami értékelést, így ezt a részét meg tudom érteni. Nem mondhatja, hogy ugyanezt már láttam máshol és ez tök jó, ezért sikerre van ítélve, miközben a készítők meg forradalmi újításokról rizsáznak.
-
Cathfaern
nagyúr
"De úgyis majd a startnál eldől minden, én nagyon sok WoWosról hallottam akik klánostul akarnak átmenni TORra."
Én meg nagyon sokról, akik klánostul akartak átmenni Conanba, Warhammerbe meg AION-ba. Egy jó részük végül nem ment sehova, egy másik részük átment, tolta 1-2-3 hónapot ott, majd visszament WoW-ba. Egy nagyon kis töredékük meg ott maradt. Szóval nem, pont hogy nem a startnál dől el minden."A játéknak a történet mesélése sokkal jobb mint WoWnak, minden szinkronizálva van, több féle képpen tudod alakítani a történetet."
A játékosok többsége nem olvassa el a sztorit, ha duma van, akkor ha lehet átnyomja, vagy alig várja hogy vége legyen. Esetleg első karakternél átfutja hogy miről van szó, meg ami "mozog és zenél" azt végignézi. Aztán ennyi. Nagyon erre építik ezt az MMO-t, de az ilyen módon előre berögzített tartalom csak egyszer élvezhető, és műfajból adódóan ez nagyon kis részét teszi ki a játékidőnek. Nyilván mikor kijön, akkor az SW fanok maguk alá csinálnak örömükbe, hogy hú milyen sztori meg mennyit beszélnek. A "sima MMO fan"-ok már ekkor is nagyrészt átnyomják a szövegeket. Aztán eltelik 1-2-3 hónap, végigérnek a "single player" részen az SW fanok, aztán vagy van endgame tartalom (itt szoktak megbukni), vagy nincs. Ha nincs, akkor az újabb karakter felhúzása jöhet, ahol a már végignézett videók élvezeti értéke a 0-t közelíti. Ha esetleg kipróbálja a másik oldalt, és az teljesen más küldetéseket jelent, akkor egye fene, újabb 1-2-3 hónap. Aztán ennyi, kifulladt. Félévente meg nem tudnak annyi új küldetést (főleg szinkronizálva) kiadni, hogy újabb félévre elég legyen. Szóval ez a "hú de jó szinkronos bonyolult történet" csak a kukac a horog végén, de erre nem lehet felépíteni egy MMO-t. -
kexksz
addikt
Részemről nincs semmi vita, mert tudom, hogy igazam van.
A WoWos hasonlatom szarkazmus volt, a két játék egyáltalán nem hasonlít egymásra, ez a teszt csak arra meg hogy lehúzza Biowaret. (Kezdjük ott, hogy azt se tudják milyen bolygón vannak.) A játéknak a történet mesélése sokkal jobb mint WoWnak, minden szinkronizálva van, több féle képpen tudod alakítani a történetet. A grafika is szebb. A harcrendszerben nincs semmi különleges, egyik játékban sem. De ha ennyire a WoWos példát szereti mindenki: Ha nyílik egy új realm, hogy-hogy 1 hét alatt megtelik, ha mindenki maradni akar? Ha nem lenne a gamere kereslet akkor nem fejlesztenék. Egy másik fontos tényező még az, hogy a Star Wars világában játszódik, amit jóval többen ismernek/szeretnek mint a Warcraftét.De úgyis majd a startnál eldől minden, én nagyon sok WoWosról hallottam akik klánostul akarnak átmenni TORra.
/Nem, nem vagyok fanboy, szerintem ezek nyilvánvaló dolgok./
@Cathfaern: És ha esetleg megunta, hogy hét éve ugyanabban a világban játszik?

-
Cathfaern
nagyúr
Aki jelenleg WoW-ozik (vagy sokáig WoW-ozott, de már abbahagyta), azoknak a többsége így viszonyul az új MMO-khoz:
1. Ha olyan, mint a WoW, akkor kipróbálja, de visszamegy a WoW-hoz, mert hogy azt már ismeri, ott vannak a haverok, az évek alatt összeszedett cuccok, stb.
2. Ha más, mint a WoW, akkor kipróbálja, de visszamegy a WoW-hoz, mert hogy azt már ismeri, ott vannak a haverok, az évek alatt összeszedett cuccok, stb.
Nyilván itt a kör nagyjából bezárult az új MMO-k előtt, ez meg is látszik a piacon, a WoW-hoz képest csak próbálkozni tudnak (ami adott esetben, lásd LotRO jelentheti azt is, hogy termeli a profitot a játék).
Valószínűleg valami drasztikusan újjal kéne előállni a játékmenet terén, hogy lehessen bármit is kezdeni ezzel a jelenséggel. Esetleg nagyon jól eltalált mértékben vegyíteni a már megszokott dolgokat az újjal... de ez szinte képtelenség úgy, hogy alapvetően a fejlesztők a kiadók által adott pénzből élnek. Meg lehet nézni, hogy a (nyugaton népszerű) MMO-k közül egyik mögött se áll nagy kiadó, nyilván itt az EVE-re és a WoW-ra gondolok (vagy legalábbis nem állt amikor megjelentek, nyilván a Blizzard azóta "kicsit" kinőtte magát). Szép iparosmunkát lehet alkotni kiadói nyomás mellett is (LotRO), de robbantani nem. -
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
Mert csak a Tatooine-on létezik sivatag az univerzumban...
-
anulu
félisten
szerintem ott, h akik WoW-oznak, azok nem akarnak cserélni. van 3-4-5-sok 85-ös karakterük, kialakult klán, stb. vagy csak szimplán casualkodnak egy megismert rendszerben. "lyuknak lyuk, csak a keret más" miatt nem hiszem, h sokan váltanának. max pár hónapig mindkettő, aztán vagy teljesen cserélnek vagy az új mehet a levesbe, mert nem hozta azt, amire számítottak
-
kexksz
addikt
Akkor meg ha úgyis ez a legnagyobb WoW klón, hol lesz gond előfizetőkkel? Több millióan WoWoznak, ez meg ugyanaz, nemde?

-
Wolverine
félisten
Ez nem sokat jelent, ahogy az sem, hogy hányan veszik meg a játékot a megjelenésekor. Egy MMO-nál sokkal fontosabb, hány játékost sikerül megtartani; azaz 3/6/12 hónappal később mennyien vannak. Hiába vannak a megjelenéskor sorok a loginnál, ha később 1-2 szerver kivételével szellemváros az összes, ahol nincs senki a közösségi hubokban sem - elég sok MMO járt már így az utóbbi években a Warhammertől az Age of Conanen át az Aionig.
#32: jól tudod.
#5: ez olyan hülyeség, hogy nem is érdemes foglalkozni vele - a WoW előtt is voltak MMO-k, és jópár még ma is működik abból az időszakból.
#4: a WoW sokat változott az EverQuest-alapokhoz képest. Gyakorlatilag a mai játék a nevén kívül szinte semmiben sem azonos azzal, amit 2004 végén/2005 elején kiadott a Blizzard.
-
azért valljuk meg, egy pre-paid mmo akkor lesz ftp, ha már nem tudja eltartani maghát az előfizetésekből. és ha az ftp model is befuccsol, akkor lehúzzák a rolót. tekintheted az ftp-t egy utolsó, kétségbeesett lépésnek is, ami vagy bejön, mint az említett esetekben, vagy nem.
-
[CsuCsu]
őstag
WayneGace-nél a pont.
A kezdeti érdeklődés minden bizonnyal magas lesz, de hogy meddig marad életben, az az igazán fontos. Az eladások még nem fognak profitot termelni, csak a havidíjakból várható megtérülés.
A bétások közül csak az veszi meg, aki a béta alapján elégedett, hiába vannak sokan. A többiekre meg a fenti állításom vonatkozik, vagyis attól, hogy megveszik, lehet 1 hónap után abba is hagyják.
-
WayneGace
őstag
Szerintem a SW név miatt és jó minőségű cgi videók miatt, amit vélhetően reklámokban is betesznek sokat el fognak adni belőle. 1-2 milliót. Arra vagyok kíváncsi, hogy megjelenést követően fél vagy 1 év múlva hány előfizető lesz.
-
hommeros
őstag
EA? MMO? Fail.
-
ng0ofy
KORREKTOR
[CSucsu] írta: "Persze a Bioware bevallottan nem is a wowosokra, hanem az SW-fan MMO-szüzekre alapozik, de erre szerintem bukás építeni."
Na erről van szó. Én nem tudom mi fán terem az MMO, EVE onlinnal játszottam 2 hónapig és annyi! Az egy más világ a wow hoz képest és szerintem teljesen rá lehet függeni, azért is hagytam az egészet

Az ilyen tudatlan, birka kezdők, mint én, nem egy jobb star-warsos MMO ra vagy wow klonra-nem wow klónra vágynak (azt sem tudjuk mi az!) hanem egy:
akciódús, jó star warsos történetű, utalásokkal és új világokkal teli játékra, amibe bele élhetjük magunkat. Beleélni. Ahogy láttam a játékmenetet és kinézetet valóban azokra a szörnygyilkolós egész éjszaka egeret fogós, fura nyelven beszélős játékokra hasonlít, amiket láttom néha a haveroknál... (megragadt bennem vmi. ensant ring, mert fél óra alatt kb 8 szor hallottam ventrin...)
Miért ne tudnám magam beleélni ebbe? Mert az hol akció, hogy állok a karakterrel és bökdösöm a kis tamagocsi ikonokat az egérrel meg várom, hogy töltődjön a képesség? Jó-jó Diablóban meg elfogyott a mana, mass effect is van cooldown és mégis szeretem őket, na igen, de közben 2011 lett ME-ben pedig lőhetek, ugrálhatok stb
ráadásul én célzok... -
Cathfaern
nagyúr
Hosszú lenne levezetni, hogy miért, de PVP alapon nem lehet akkora felhasználó bázisú MMO-t alkotni, mint amennyivel a WoW rendelkezik. A WoW-ban kezdetben semmilyen PVP-zési lehetőség nem volt (leszámítva az outdoor pvp-t), fejlesztésnél szándékosan nem is foglalkoztak a pvp résszel. Csak aztán lett igény rá, így belerakták. Szóval felesleges pl. a ragnarok online-hoz hasonlítani, ami kifejezetten pvp-re van kihegyezve (ugyebár a WoE-zés). Megjegyzem a ro is pvp alapú koreai típusú mmo, és ahogy írod is, jelentősen más, mint a wow

Amúgy tessoka-val értek egyet, szerintem is elviszik az SW fanok a hátukon ezt az MMO-t, kis túlzással mindegy milyen. Illetve az a szempont, hogy könnyen kezelhető és könnyű legyen (lehessen casualkodni), ha ez megvan, akkor biztos lesz bőven előfizetője.
-
tessoka
csendes tag
elég ha arra a sok millió sw fanra épít aki epedve vár egy ilyen kaliberű játékra...
-
[CsuCsu]
őstag
A WoW alapvetően PVE játéknak készült, gyenge PvP lehetőségekkel, amik azóta változtak, de úgyis kell kezelni. Vannak korlátok, mert a kasztok olyanok kell legyenek, hogy, PVE-ben és PVP-ben is úgyahogy balansz legyen.
"nem feltétlen baj az ha WoW klón, ha a jó dolgokat veszi át a játék és kibővíti saját ötletekkel."
Eddig nem láttam saját ötleteket sajnos, még a sebzésszánok a mobok felett is ha jól látom ugyanazzal a fonttal készülnek.
-
-
Helmoras
őstag
Klassz játék lesz ez szerintem, és egyet kell értenem a fentebb elhangzottakkal nem feltétlen baj az ha WoW klón, ha a jó dolgokat veszi át a játék és kibővíti saját ötletekkel.
Viszont a PvP ill. GvG harcrendszere valami botrányos ezeknek a játékoknak. így a partyban questelgetésen és az instázáson kivül semmit sem nyújt a számomra.
Egy ezerszer bugyutább grafikájú régebbi Koreai játék a Ragnarok sokkal kiforrottabb harcrendszert birtokol a maga kis "2,5" dimenziós világával, de hát kinek a pap kinek a paplan.
-
[CsuCsu]
őstag
WoW klónt készíteni nem az igazi.. aki eddig wowozott annak valószínűleg nem fog tetszeni, SW köntös ellenére sem.
Hogy miért?
Mert a WoW már annyi ideje fut és annyival kiforrottabb, hogy azt egy új játék meg sem közelítheti (hacsak nem dolgoznak rajta 10 évet, több száz millio dollárt beleölve). Abból a pénzből, amit kifizettek havidíjként, olyan dolgokat valósíthatnak meg a sikert látva, amit egy új játéknál nem kockáztathatnak meg.
Én a WotLK végén abbahagytam, de a híreket figyelem még mindig. A Cataclysm-mal olyat csináltak, amitől az általam eddig látott összes MMO messze elmarad kiforrottság, játékmechanika és lehetőségek terén (és a büdzséje szerintem volt annyi, mint az előző 2 kiegnek együtt). Minden egyszerű és könnyen megérthető benne, folyamatosan extrákkal bővül.
Valószínűleg én is ki fogom próbálni a ToR-t, már csak a story miatt is, de van egy olyan érzésem, hogy olyan lesz minőség terén a WoW után, mint Ferrariból Trabantba ülni. És ezzel sokan így lesznek. Akikkel wowoztam, azok közül sokan kipróbáltak más MMO-kat, de mind visszatértek a fent leírtak miatt.Nem isteníteni, meg ajnározni akarom a játékot, ezek szimpla tények. Aki WoW-klónba akar fogni, annak ennyi munkát és tapasztalatot kell behoznia, nem is beszélve a pénzről és a felhasználói visszajelzésekről (azok is formálják a játékot, méghozzá a jó irányba).
Persze a Bioware bevallottan nem is a wowosokra, hanem az SW-fan MMO-szüzekre alapozik, de erre szerintem bukás építeni.
-
anulu
félisten
válasz
Cathfaern
üzenetére
márpedíg a fejlesztők egy ekkora projectnél sokmindent akarnak, kockáztatni nem. R-Go majd a "nagyjából de lehetőleg kevéssé feltűnően" klónozása a már bevált, sikeres rendszereknek. azzal a veszéllyel együtt, h a játékosoknak még átmenetileg sem tudják az újdonság érzését biztosítani, ami főleg a kezdeti időkben fontos
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Perry-sama
üzenetére
Ez nem igaz. Egy tipikus pvp alapú koreai MMO (AION pl.) érezhetően más, mint a WoW. EVE totál más mint a WoW (és nem csak a sci-fi - fantasy különbség miatt). Guild Wars által képviselt vonal is totál más. De lehetne még sorolni a példákat. Szóval nem, ahhoz hogy MMO legyél, nem kell WoW klónnak lenned. Legfeljebb célszerű ha nem akarsz kockáztatni túl nagyot...
-
anulu
félisten
sok függ attól is, h mennyire lesz 1-1 "ág" bonyolult. mennyire lehet specializálódni? ha mindenki mindent csinál, az szerintem nem az igazi. WoW-ból tudok kiindulni csak, azt toltam 5 évig.
talent tree lesz? mi kell a fejlődéshez? alapból mennyire lesz erős 1-1 képesség? ha pl valaki alapból "dps", akkor azért ha úgy alakul be tud-e ugrani tankolni (pl DK/maci, h WoW-os analógiával éljek).kb csak info cseppek vannak, abból tudok ítélkezni, amit eddíg láttam.
az meg, h nem akarják, h a konkurencia addíg kijöjjön valamivel: WoW-ban most 4.1 vége punnyadás van, 4.2 most jön. ha a Blizzard úgy gondolja, simán be tudja addígra lőni 4.3-at, esetleg extra eventtel úgy, h az MMO-s közösség arról beszéljen, és "lack of information" miatt hanyagolja ezt. szerintem.
-
echterion
nagyúr
Talán mert a Tisztelt Készítők nem akarnak több dolgot elárulni nekik, nehogy valaki berakja a legújabb játékába a hasonló ötleteket. De persze ez csak feltételezés, mindenesetre ha már kipróbálható lesz, teszek vele egy próbát, bár nem vagyok SW fanatikus. Én bízom bennük, eddig bejöttek a játékaik, szerintem nem lesz ez olyan rossz.
-
ettől még lehet forradalmi. a probléma az, hogy az összes interjú, gameplay video, "analízis" leragad az uinál, grafikánál, meg a summon mountnál (ami mögött simán lehet egy animáció, ami még nem került be a játékba - példa: eq2ben space-re ágaskodik a hátasod. ez az animáció viszont évekig csak a bétákban szerepelt, majd egyszer bekerült a live verzióba, de kb. egy hét alatt kivették, majd rá több hónappal került csak vissza ismét).
szeretnék már végre egy valódi analízist olvasni/hallani a gameplay mechanikáról, stun/mez/knockback/stifle hatások hogy ez a "minden class egyben tank/dps/healer is" c. multifunkcionalitás mennyire működőképes soloban/flashpointokban/operationökön, és egy kanyi szót sem láttunk még a craftról, item progressionről is viszonylag kevés infó van, az is kimerül annyiban, hogy miért piros/lila a cucc kiírásának színe.szóval sikeresen mindenki leragad a felszínes dolgoknál.
-
anulu
félisten
múltkori gameplay videó alapján az első reakcióm az volt, h csináltak egy custom UI-t és áthergelt data fileokat a skinekhez a WoW-ra. uaz a "mount summon" rendszer, ikonok alapján nekem egy affi lock ugrott be.
szerintem nem baj, csak ne hírdetnék forradalminak a dolgot
-
válasz
Perry-sama
üzenetére
vissza persze. még azt az everquestet is visszavezetik a wowra, ami jóval előtte jelent meg. sőt még tolkien gyűrűk urája is tiszta wow, tolkien onnan lopta, mert abban is vannak orkok, meg elfek. meg az elfek nyilaznak. wow > minden.
ng00fy: őszintén irigylem azokat az embereket, akik kipróbálás nélkül el tudják dönteni, tetszik-e nekik az adott játék.
-
ng0ofy
KORREKTOR
Azért szörnyű, hogy nem képesek semmi újat kitalálni és számítanak azon rajongók pénzére, akik akkor is előfizetnek majd rá, ha abszolút játszhatatlan, csak mert SW...
-
Perry-sama
tag
Ha akarnánk, akkor szinte minden MMORPG-t vissza lehetne vezetni a WoW-ra. Bár lehet valakinek ez fog bejönni(pl aki sokáig wowolt, de most váltana és ismerős lesz a kezelőfelület)
-
-
"sivatagos hely" loáááááááááááááááááááááááááááááááááál
-
Miért voltak csalódottak?
Ez EU+USA playereknek a wow jön be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 268 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IAH10) - Intel Core U9 285HX, RTX 5060 (multitouch)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4474, 100% AKKSI
- Eladó új állapotban levő Realme 8 Pro 8/128GB fekete / 12 hónap jótállás
- Samsung Galaxy S23+ / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest