Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Chabee

tag

Kút… Mivel én igazi városi suttyó vagyok (lásd még: panelproli és/vagy bérházszökevény) igencsak nagy élmény volt amikor négy éve megvettük életünk első családi házát, ami az 50-es évek első felében épült. A háznak van egy kb 3x6m-es hátsó hozzáépítése. Az érdekes az volt benne, hogy a hátsó hozzáépítés alatt volt egy majd 2m-es belmagasságú pince és ebben a pincében volt egy kút is. 60 cm-es betongyűrűkből állt és az egész talán volt vagy 2m mély a pince padlószintjétől lefelé számítva. Ezt onnan tudtam meg, hogy egyszer kitaláltam, hogy kiszivattyúzom a vizet belőle és majd jól megmérem. Nosza beizzítottam a szivattyút és jól fellocsoltam a keret. Aztán amikor kifogyott a lelkesedés és a víz a szivattyúból megnéztem, hogy milyen mély. Igen ám, de a szivattyú kikapcsolása és a kútfenék vizsgálata között elszöszmötöltem az időt, ami kb. 5 perc lehetett. Megyek le, nézem a kutat: tele van! WTF?! Kezdhettem elölről. Nagyon jó hozama volt a kútnak és az is látható volt, hogy a talajvíz kb. 2,5m mélyen volt a talajszinttől. Már amikor nem volt nagyon csapadékos az időjárás, mert akkor bokáig ért a víz a pincében. Fel is lett töltve. A kút is és a pince is.
    Egyébként korábban kérdeztem az eladót, hogy ez a kút milyen koncepció alapján került a pincébe és számomra érdekeset mondott. Az 50-es évek ugye nem volt valami jó hangulatú és a háború is még nagyon közeli volt. Úgy voltak vele, hogyha megint jön a baj, akkor irány a pince és ha már a pincében kell meghúzniuk magukat ki tudja meddig, akkor legalább vizük legyen, mert minden mást könnyebb nélkülözni.

Új hozzászólás Aktív témák