- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Kérdés feltevése előtt kérlek olvasd át figyelmesen az alábbi leírást!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16155 üzenetére
Érdekes jelenség!
De semmiképp nem nevezném normálisnak...
Hogy érted, hogy lefagy? Netán a webes felület nem elérhető utána?
Vagy az egész, tehát pl SSH-n se tudsz belépni? Ebben az esetben, közvetlenül egy reboot után add ki:
/bin/dmesg
És másold be ide a tartalmát pl pastebinnel. Arra tudok tippelni, hogy bad szektoros darabot fogtál ki...
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16151 üzenetére
Ok. Az nfs beállításához először tiltsd le a gyári nfs csomagot a webes felületen, majd lépj be a nas SSH-jára.
Ha az uwsiteloaderrel hozzáadtad a repókat (kivéve a memiks-et, mert az tudtommal jelenleg nem működik), add ki ezt:
slacker -UuiA unfs
Majd a /ffp/etc/exports fájlba írogasd be a megosztani kívánt mappák elérési útjait/jogokat, ipket stb, amit egy "szabványos" nfs szervenél is szokás. Ha nem tudod, h hogyan kezdj neki, akkor guglizz rá, ha pedig az sem vezetne célra, akkor írd meg, h milyen jogokkal szeretnéd megosztani a mappákat és leírom, h hogy kéne kitölteni a konfigot.
Ja és ha alapból nem létezne a /ffp/etc/exports fájl, akkor így tudod létrehozni:
touch /ffp/etc/exports
Majd, ha megvan a konfig, akkor tedd futtathatóvá a start szkriptjét (erre azért van szükség, hogy minden reboot után elinduljon az unfs daemon):
chmod a+x /ffp/start/unfs.sh
Majd indítsd el:
/ffp/start/unfs.sh start
Ui.: javaslom, hogy a fájlok szerkesztéséhez tedd fel az mc fájlkezelőt a nasra:
slacker -uiA br2:{mc,uClibc,uClibc-solibs,glib-2}
Ezután pl az exports-ot az mcedit /ffp/etc/exports-al tudod szerkesztésre megnyitni.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16147 üzenetére
Beírod neki, hogy yes, majd enter.
A jövőre nézve... Attól függ, hogy mit szeretnél csinálni. Pl én első körben egy uwsiteloaderes repó hozzáadást ajánlok, ebben pedig a topik keresője, vagy a hasznos eszközök 1 cikkem tud segíteni.
Aztán pedig végiggondolnám, h mi hiányzik a nasról és azt az ffp-s csomagokkal igyekeznék pótolni.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16145 üzenetére
Áh, akkor bocsáss meg, a wines feltételezésért!
Mint (linux) alatt [mac alatt is] van terminálos SSH kliens. Szóval Ctrl+Alt+T és írd be a felugró terminálablakba, hogy:
ssh root@nasip
A nasip helyére pedig a nas ipjét, esetleg hostnevét írd!
Majd kérni fogja a jelszót, ami az admin jelszavával megegyezik. Ezután már bent is vagy az FFp-s konzolban.
-
Mr Dini
addikt
válasz
jojoker08 #16141 üzenetére
Az nem baj, ha az ffp nem látszik a csomagok közt, csak SSH-n, vagy telneten be tudj lépni rá.
Ha meg nem, akkor tedd fel a MetaRepository-s, legfrissebb FFp-t. A MetaRepo telepítéséről pedig találsz egy röpke leírást az [nsa325v2 összefoglaló]jában.
-
Mr Dini
addikt
válasz
interstate76 #16120 üzenetére
LAN-on?
Amúgy nem, csak vpn-en keresztül.
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Lenne itt olyan, akit érdekel az mpd (music player daemon)?
Aki nem hallott róla, ez egy háttérben futó zenelejátszó, amit akár hálózatról, tehát PCről, mobilról irányíthatunk. Képes streamek (pl rádióadások) lejátszására, és netes média lejátszásra is, nagyon keveset eszik és rengeteg formátumot ismer.
Illetve kis kísérletezéssel rá lehet bírni rengeteg egyéb dologra is, pl most sikerült Youtube player-t csinálnom vele.
A kérdésem az lenne, hogy érdekel-e valakit a dolog, mert akkor írok róla egy rövid kis cikket/írásocskát. Ugyan létezik már ilyen egy blogbejegyzésem részeként, de az csak nagyon dióhéjas, illetve kevesekhez eljutott része lett a cikknek...
Szerintem elképesztő, hogy mindössze egy usb-s hangkarival, egy nassal és az mpd-vel milyen szép hangokat lehet az erősítőmbe ültetni.
-
Mr Dini
addikt
válasz
bezzegz #16088 üzenetére
Mi az, h ZyXEL mediaplayer? A twonkyra célzol?
Szerintem próbáld ki a minidlna-t, vagy a mediatomb-t.
Ahogy @Anonymus23 is írja, van előrelépés. A legjobban kiemelendő az ARMv5-ről ARMv7-re váltás. Viszont ha ez a nas rendesen bírja a neted/elég a másolási sebességed, akkor akár egy 320 is elég két HDD-sből. Az én 320S-em közel 5 éve megy folyamatosan és semmi gond nem volt vele. De ha most vennék nast, akkor elgondolkodnék egy 326-on is.
-
Mr Dini
addikt
Minidlna stop, illetve letiltás:
/ffp/start/minidlna.sh stop; chmod a-x /ffp/start/minidlna.sh
A bubble-s start szkripthez pedig fel kell tenned az mc-t, ha még nem lenne fent (uwsiteloader-es br2 repó hozzáadása után
slacker -UuiA br2:mc
), majd add ki ezt:mcedit /ffp/start/bubbleupnp.sh
Majd másold be vágólapra ezt:
#!/ffp/bin/sh
if [ "$1" = "start" ]; then
sh /i-data/md0/build/Bubble/launch.sh &
echo "Kesz!"
fi
if [ "$1" = "start" ]; then
killall java
echo "Kilove!"
fiÉs a PuTTy ablakba Shift+Ins gombbal illeszd be, majd nyomj F2-t (mentés) és egy F10-et kilépés.
Majd:
chmod a+x /ffp/start/bubbleupnp.sh; /ffp/start/bubbleupnp.sh start
Szerk.:
Látom szerkesztetted. Viszont lesznek kételyeim azzal a megoldással kapcsolatban.
Pl hogy fér hozzá a fájljaihoz?
-
Mr Dini
addikt
Nem pont.
Leszeded az oraclejava tool-t, a cikkben írt paranccsal újra. Majd megnyitod a linket gépről és gépre leszeded a cuccot. Mivel el kell fogadni vmi licencszerződést. Aztán átmásolod a letöltött tar.gz-t a nas /admin megosztásába, aztán kiadod ssh-n:
oraclejava install /i-data/md0/admin/ejdk*.tar.gz
-
Mr Dini
addikt
Szia!
Azt a szkriptet sajnos minden frissítéskor módosítani kell a legújabb java verzió linkjére. És az úr, aki csinálta, jelenleg nem ér rá, hogy módosítsa.
Így azt javaslom, hogy próbáld meg leszedni innen az első java-t és kézzel beadni az oraclejava-nak.
Lásd:
oraclejava install /java/eleresi/utja.tar.gz
-
Mr Dini
addikt
Van, de a gyári TM esetében a webes felület beállításoknál nem lehet állítani?
Ha nem, és Windows-os vagy, akkor tedd fel a Transmission remote GUI-t, abban szerintem lehet állítani globálisan a letöltési útvonalat.
De nyilván a konfigban is lehet módosítani, csak fejből nincs meg, h mit. Ha addig senki nem írja meg, és nem oldódik meg, akkor ránézek.
-
Mr Dini
addikt
Szia!
Az ssh portja a 22-es. Azzal próbáld. Felhasználónak root-ot, jelszónak az admin jelszavát írd be. És mikor a jelszót írod, ne lepődj meg, h nem látszik semmi. Ilyenkor 'fogadja' a jelszót, csak nem jelenik meg.
Reboot után sem indul a twonky?
Azért más gépekről látszik, mint média szerver?
Nem tiltod a twonky-t pl a Tweaks csomaggal?
-
Mr Dini
addikt
válasz
Anonymus23 #16036 üzenetére
Igen, azom pont nincs. De a 320S, amiről az adatok származnak, nem sokkal tud többet prociban a 310-nél. Egy 20-asnak minimum kéne lennie szerintem.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Anonymus23 #16034 üzenetére
Hát, azért az is számít valamit, bár asszem a nas tuxera ntfs driverrel rendelkezik, aminél nincs akkora sebességveszteség.
Amúgy nekem az mc-s másolás külső HDD-re ~32 mega/szek az írás... Persze ez nagyobb fájlokra vonatkozik.
-
Mr Dini
addikt
Szia!
Nekem speciel soha nem volt szükségem képmegosztásra ily' módon, de rengeteg ilyet találhatsz a neten.
Pl google első találat: [link]
Ehhez kell egy webszerver, php és maga a kód, aztán megy is. Webszervert pedig tudsz felrakni FFp alól, pl apacheot, lighttpd-t és nginx-et.
-
Mr Dini
addikt
válasz
szata.68 #16000 üzenetére
Szia!
Sok megoldás van erre. Pl ftp, sftp, webDAV...
Melyik lenne a legmegfelelőbb?
Illetve ha nem akarsz nagyon szívni vele, akkor nézz rá, h a routered tud-e vpn szerverként funkcionálni!
Vagy ha bevállalós vagy és számít a biztonság, akkor olvasd el a webDAV-os cikkem.
-
Mr Dini
addikt
Sajnos az nem fog menni. Én már áttértem debianra, de ha bebootolom a gyári rendszert, akkor sem jön be a webGUI. Én annó kukáztam az egészet, mert nem volt rá szükségem.
De szedd le a mostani, gyári nfs-t, majd add ki ezt:
slacker -a unfs
Majd csillag az unfsre (ha több is van, akkor csak az egyikre)!
Ezután add ki ezt:
touch /ffp/etc/exports; echo -e "/i-data/md0/admin 192.168.1.0/24(rw,async,no_root_squash,no_subtree_check,wdelay,fsid=0,insecure)" >> /ffp/etc/exports
Nyilván, ha más mappát szeretnél megosztani, akkor módosítsd a parancsot, illetve az ip tartományra is figyelj. Ha pedig több megosztást szeretnél, akkor futtasd le a parancsot még egyszer a touch /ffp/etc/exports; nélkül és már más elérési utakkal. Ezzel elvileg felh. név és jelszó nélkül tudod használni.
Ha megvan, akkor:
sh /ffp/start/unfsd.sh restart
És már megy is.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15985 üzenetére
Nah, ezek a parancsok:
fw_setenv ipaddr 192.168.x.y (írj ide egy ip címet, ami beleesik a dhcp tartományba és nincs kiosztva)
fw_setenv netmask 255.255.255.0
fw_setenv serverip 192.168.1.134
fw_setenv bootargs_console 'console=ttyS0,115200'
fw_setenv bootargs_mtdpartitions 'mtdparts=nand_mtd:0x100000(uboot),0x80000(uboot_env),0x80000(key_store),0x80000(info),0xA00000(etc),0xA00000(kernel_1),0x2FC0000(rootfs1),0xA00000(kernel_2),0x2FC0000(rootfs2)'
fw_setenv init_usb 'usb start'
fw_setenv bootcmd_usb 'setenv bootargs ${bootargs_console} ${bootargs_mtdpartitions} netconsole=6665@${ipaddr}/eth0,6666@${serverip}/;fatload usb 0 0x800000 /uimage;fatload usb 0 0xf00000 /uinitrd;bootm 0x800000 0xf00000'
fw-setenv bootcmd_nand 'setenv bootargs ${bootargs_console} ${bootargs_mtdpartitions} root=/dev/nfs rw init=/init;nand read.e 0x2000000 ${kernel_addr} 0xa00000; bootm 0x2000000'
fw_setenv bootcmd 'run init_usb;run bootcmd_usb;run bootcmd_nand'Ja és h ne kelljen minden fw_setenv elé kitenni a /zyxel/sbin/-prefixet, szerimtem add hozzá ideiglenesen a PATHhoz:
export PATH="$PATH:/zyxel/sbin"
DE! Mielőtt bármit is csinálnál, nézd meg, hogy a feltolni kívánt uInitrd egy komplett rendszerhez van, vagy csak a telepítőt indítja. A második Neked nem jó, hiszen a telepítést csak ttl konzolból lehet elvégezni. Illetve frissebb u-bootnál lehet netről is, de ez most nem opció...
Szóval ha találsz ilyet, akkor szuper, de ha nem, akkor esetleg próbáld meg, reboot után úgyis bebootol a régi, ha nincs bedugva az usb, ha meg nem megy, vagy nem akarsz kísérletezni, akkor keresd meg bodhi-t, ő nagyon profi kirkwood u-bootolásban. Ha jól emlékszem, akkor Doozan volt a fórum neve, ahol moderátor.
Talán tud segíteni, hogy hogyan lehet olyan uInitrd-t gyártani.
Ja és a pendrive! Én fogtam egy 32 gigás, gyors pendriveot három partícióval. Az elsőt FAT32-re formáztam, és adtam neki 150 megát, bár kevesebb is elég neki. Erre került az uImage és az uInitrd. Majd csináltam egy másodikat ext4-nek, ezt üresen hagytam és 12 gigát adtam neki. Végül a harmadik partíció a rootfs nevet kapta és a maradék tárat. Ez pedig ext3 lett és erre tettem rá a kernel mellé mellékelt (de debootstrappes is tökéletes) rootfs-t kibontva. Majd előre bedugtam a pent és már bootolt is. Igaz, nekem 320S volt a tesztalany és én nem a setenv-es módszert, hanem kézzel csináltam a dolgot.
Szumma-szummárum:
Ha jó az angolod, azt javaslom, h először keresd meg bodhi-t, hogy szerinte ez így menni fog-e. Ha jól rémlik, ő már segített valakinek 310-et is mókolni, szóval biztos van puskája is.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15981 üzenetére
Igen, nem kell kábel, ha megy a parancs.
Viszont valamiért nem megy. Ez pedig (tapasztalataim szerint) azért lehet, mert régi a bash a nason és br2 nemrég frissítette a bash csomagjában a PATH-t... Ez esetben futtasd le teljes elérési úttal az fw_printenv-et:
/usr/local/zy-pkgs/ffproot/ffp/bin/fw_printenv
/zyxel/sbin/fw_printenv
Nálam ezen a két helyen van a cucc. (Az ffp alatt levő saját tákolmány)
De az is lehet, hogy a 310-ből ezt is kiszedték
, ha így van, az pech! Viszont ha gondolod tudok küldeni egy ffp-s fw_printenv és setenv készletet, de ezt nem tudom Neked előre tesztelni --> nem biztos, hogy menni fog.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15978 üzenetére
Sajnos pont ezt beszéltük @Somatommal amikor szóba került, h az nsa310-en és a 320on pont nincs kivezetve tűkre a cucc, így mindenképp forrasztani, esetle ragasztani stb kell... A TTL csatlakoztatásához.
Amúgy a fekete (gondolom ez Nálad a barna) a GND, a fehér az TX és a zöld a TX.
Illetve, ha nem szeretnél barkácsolni, akkor B megoldásnak a már említett módszert tudom ajánlani. Ezt pedig a ZyXELnek köszönhetjük. A lényege az, hogy az u-boot bootloader "változóit" tudod itt listázni/módosítani, esetleg hozzáadni. Ez pedig azért jó, mert be tudod állítani, hogy elsőként pl a pendriveon keresse a kernelt és az initrd-t, majd ha nem sikerül, akkor a hdd-n és ha ez sem sikerül, akkor a NAND-ból bootoljon (itt tárolja a zyxel az eredeti rendszert). Ja és még tftp-ről is tud bootolni. Én azt választottam. Egy non-stop rpiről bootolja be a debiant
)
Ennek csak egy hátránya van, mégpedig az, hogy a NAND-ba nem tudod beleégetni az új kernelt. De szerintem ez nem baj, mert érdemes az eredetit rajtahagyni, hátha valami balul sül el és akkor csak kihúzzuk a pendriveot/hdd-t, vagy kikapcsoljuk a tftp-t a boot alatt és máris visszaál a régi állapotra.
Na szóval a bootok... A cucc úgy működik, hogyha pendriveról szeretnél bootolni, akkor meg kell formáznod a pen-t FAT32-re és el kell helyezni rajta az uImage-t és az uInitrd-t a Debianhoz. Ha be van állítva a megfelelő bootflag, akkor csak szimplán bedugod az előlapi USB-be és már indul is a Debian.
A tftp hasonlóképpen működik, csak ott a tftp gyökerébe kell berakni a két fájlt.
A HDD viszont egy érdekesebb dolog, mivel csak az első, FAT32-re/ext2-re formázott partíción kezdi el keresni a két fájlt...
Melyi megoldás mellett döntessz?
Ha a 2., akkor kérlek add ki ezt fw_printenv az FFp termináljából és másold be ide a kimenetet.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15972 üzenetére
Szerintem az nsa310-es is hasonló a 320hoz, szóval így: [link]
Viszont csak a TX-et, az RX-et és a GND-t csatlakoztasd, ne hallgass az ábrára! Mertt ha 5V-al hajtaná meg a chip/usb, akkor komoly kárt okoz az alaplapban...
De pont ma találtam egy barátságosabb, ámde picit nehezebb megoldást u-boot utasításokra, amihez nem kell ttl kábel sem. Viszont ezt csak akkor, ha nem akarsz forrasztgatni/barkácsolni, mert a ttl sok szempontból jobb.
Pendriveról szeretnéd bootolni a cuccot, vagy HDD, esetlef tftp a szimpi?
-
Mr Dini
addikt
-
Mr Dini
addikt
Szia!
Megvan még a linuxod?
Ha igen, akkor pakolj fel/indíts el egy GPartedet és onnan formázd le az egész vinyót mindegy, h mibe, csak egy partíció legyen (pl ext3) majd tedd be a nasba és próbáld létrehozni.
Amúgy a testdisk nevű toolal helyre lehetett volna állítani formázás előtt és az a hibákat is ki tudja szúrni/javítani.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Mr Dini #15942 üzenetére
Nah, újrabuildeltem az egész 8192cu chip modulját és mostmár nem döglik meg a kernel ha valami váratlan történik*.
Szóval megy szuperül mostmár tényleg a cucc, a sebesség gyorsabb (!
) egy licit, mint kábelről viszont a torrent nem akar feltölteni. Annyira nem fontos, csak érdekelne, h mi a gondja. Ugyanezekkel a beállításokkal megy kábelről...
*@Tonyk
Valószínűleg hasonló probléma lehetett a Te kamerádnál a gspca drivernél, csak akkor még nem ismertem ennyire a nas kernelét és nem tudtam elképzelni, h ilyen is előfordulhat...
Ha érdekel még a modul, akkor megpróbálhatom "feljavítani"...
-
Mr Dini
addikt
válasz
Mr Dini #15941 üzenetére
Akkor válaszolok magamnak!
Szóval az első megoldás nem jött be, mert ahogy kiadtam az ip link set egiga0 down parancsot, meghalt a cucc... Tehát a lecsatolás nem megoldás.
Aztán kiváncsiságból kipróbáltam, hogy mi van akkor, ha kihúzom a kábelt...
...hát az, h továbbra is el tudom érni a szervert!
--> megy a wifi.
Kipróbáltam a torrentet is, egy ubuntu isoval, a sebesség megegyezik a kábeles sebességgel. Viszont a feltöltés nem akar menni. A port forwardolva van, randomize port ki van kapcsolva és a portra azt írja, h Open. De mégis 0 a feltöltés... Kábelről perfekt!
Találkozott már valaki hasonlóval?
Mert én nézegettem a settings.json-t, de sehol nem lehetett interface-t megadni...
Illetve BT terén is haladtam, mert már látja az eszközöket és tudok fájlt küldeni és fogadni.
-
Mr Dini
addikt
Huhú, gyerekek!
Sikerült működésbe hoznom a tp-link wifi stickem és tudom is használni wifiről a cuccot!
Viszont abban kérném a tanácsotokat, h ugye az alap "kábeles" ethernet csatlakozáshoz az egiga0 iface társul és ez a default... Nekem az kéne, h a létrehozott wlan0 interface legyen a főnök. De nem találtam interfaces fájlt, vagy olyan parancsot, ami ezt át tudná tenni nekem.
Azon már gondolkoztam, hogy azt fogom tenni, mint a 4G stick tesztelése közben, hogy lecsatolom at egiga0-t és felcsatolom a 4G sticket az egiga0 helyére, de az a gond, h ha ezt a wifi stickkel teszem meg, akkor meghal a kernelem, mert igen érzékeny szegény wifi keretrendszere (még).
De kicsit sok szenvedést igényelt a móka és még most sem 100%-os a dolog. Nem értem miért nincs erre egy átfogó cli program, ami az egészet intézné...
A következő projektnek egy lightosabb Bluetooth-t tervezek. A cél az lenne, hogy BT-s hangszóróként tudjam használni a nasra kötött hangszettet.
Illetve tervezek készíteni egy meglepi csomagot is.
És szeretnék elnézést kérni mindazoktól, akik megkerestek privátban, vagy valahol a fórumon és nem tudtam teljesíteni a kérését. Igyekszem ezeket is bepótolni!
Köszi!
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15927 üzenetére
Ja és ha más chipes ttl kábelt veszel, aminek van rendes win drivere is, akkor használhatod PuTTyal is. Nemcsak az a chip jó. Csak nekem a diskless ubuntum, mivel debootsrappelt változat, így csak ezt a drivert ismerte. Fordítani meg lusta voltam, mert ahhoz keresnem kellett volna egy kernel forrást hozzá...
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15927 üzenetére
Igen, azért kell, h belelássunk a boot konzolba. Ha van a nason soros port kivezetés, akkor csak rárakod a tükre, ha nincs, akkor ideiglenesen rárakhatod vhogy őket.
Igen van hozza driver, de az csak xp-n és talán vista-n működőképes. Én a használatához egy linuxos minicomot ajánlok.
Szerk.: lehet, h ezzel a fixszel működhet, nekem a gyári driverrel és az általad linkelttel sem ment, de amúgy is linux alól terveztem használni...
-
Mr Dini
addikt
válasz
#79335424 #15923 üzenetére
Hát azt nem tudom...
Nekem csak 320S-sel és a 325v2-vel volt dolgom, mindkettőn adva van a csatlakozó.
Viszont arról hallottam, h valamelyik típusokon valóban nincs "kivezetve" a cucc.
Akkor lehet, h kellhet egy ideiglenes kábelrögzítés az "alaplapra", de szerintem az a legkevesebb.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Doky1988 #15901 üzenetére
Szia!
Ha a 310-en is van soros port kimenet, akkor nem kell forrasztani semmit.
Illetve ha a 310-en van rendes usb és nem hubokkal oldották meg, akkor azt is meg lehet csinálni, h az eredeti rendszer mellé pendriveról töltöd be a kernelt és a rendszert.
De ha csak Debianos csomagokra lenne szükséged, akkor szerintem bőven elég egy chroot. Kivéve ha iptablesben gondolkozol, vagy hasonló dolgokban.
Ha a chroot mellett döntessz, akkor csak le kell szedni az arm5-ös debiant és ki kell csomagolni valamelyik mappába a Debian FHS-t, majd a nas "gyári" termináljából, pontosabban a /bin-re mutató PATH-os terminálból kell kiadni a chroot /debian/FHS/helye/ parancsot és már bent is vagy. (Ha ffp-s sshról raknád fel, akkor ott a bash elérési útvonalát is meg kell adni)
Viszont, ha full Debiant szeretnél, akkor szét kell kapnod a nast, rá kell dugni egy TTL kábelt (nem nagy vétel, ~3000 ftért be lehet szerezni), be kell szerezni az arm5ös Debian-t, illetve a kernel source-ot, majd a kernel forrásból ki kell adnod a make parancsot. Ha nem jó a default és szeretnéd testreszabni a kernel-t, akkor a make menuconfig a barátod.
Tehát a make után létrejön az arch/arm mappában egy uImage nevű fájl, ezt rá kell tenni a pendrivera, majd rá kell dugni a nasra.
Ezután le kell állítani a nast, a ttl kábelt csatlakoztatni kell, ha még nem tetted volna (a piros kábelt nem ajánlom csatlakoztatni!) és ezután windows alól pl PuTTy, linux alól pedig a screen/minicom segítségével lehet csatlakozni rá (sudo su; apt-add-repository universe; apt-get update; apt-get install minicom Debian és Ubuntu alatt).
Ha megvan a csatlakozás, akkor bootold be a nast és ha megjelenik a tty konzol kimenetben a visszaszámláló, akkor szakítsd meg a bootot pl egy enter leütéssel. Ha minden okés, akkor ezt fogod látni:
Marvell >>
ez azt jelenti, h bent vagy a nas u-bootjában. Ezután már csak az usb start parancsot kell kiadni és ha azt írja, h talált "Storage device"-t, akkor oké, ha azt írja, h nem, akkor hasonló cipőben jársz, mint én (h hubok az "alaplapi" usb portok), akkor marad a tftp boot...
Ui.: talán a kernel buildelést is meg tudod spórolni, mivel elvileg ezt is be lehet szerezni a Debian oldaláról. Bár azt nem tudom, h uImage van-e ott.
Szerk.: ja és még annyi, h a telepítéssel kapsz egy teljesen tiszta debiant, tehát a sambát stb-t az igényeid szerint Neked kell bekonfigolni. Gondolom ez az a "halom parancs", amire gondolsz.
-
Mr Dini
addikt
Jéj, hurrá!!! Sikerült bebootolnom az új kernelt!
Bár mit ne mondjak, a ZyXEL erősen megnehezítette az nsa3**s tulajok dolgát, mivel nemcsak, h a wifi modult szedte ki, még az u-bootot is erősen megcsonkította.
Szóval mostmár megy az iptables a nasomon, illetve a wifi stickem modulját is be tudtam tölteni. Látszik is az ifconfigban, mint újabb interface a wlan0. Illetve a stick is aktív, bár még a wifi csatlakozásig nem jutottam el, mert üres volt az érzékelt wifik listája. De ez gondolom az ad-hoc wireless-tools csomagom hiányossága miatt van.
Szóval ha valakit esetleg hasonló dolgok érdekelnek, akkor szívesen segítek!
Illetve kipróbáltam egy arm5-ös Debiant is a nasról, hát meg kell hogy mondjam, h iszonyatos sebességgel hajtja végre a kiadott parancsokat, rengeteg csomag áll a rendelkezésemre, amit pár parancs felrakni, illetve kb 12 mp alatt bootol be. Gondolkozom rajta, h áttérek, de most nem nagyon van időm arra, h belakjam a rendszert, beállítsam a sambát stb...
Illetve akinek nem kell az egész debian, csak a parancsok és csomagok, az chroottal is tudja használni.
A második tesztalany majd az arch linux lesz.
Illetve a bluetooth-t szeretném még kipróbálni.
Ui.: köszönöm mindenkinek, aki szurkolt nekem püben!
-
Mr Dini
addikt
Hogy a csuda vinné el és hozná vissza a jó kernellel
ezt a nast!
Gondoltam, h mielőtt végleg beleégetem a módosítást a nasba, előtte tesztelem egy pendriveról bootolva a cuccot.
Nade itt szenvedek már másfél napja, mert sehogy sem akarta felismerni a pendriveom az u-boot. Pedig szinte az összes formátumot kipróbáltam... Erre nagy nehezen sikerült kihámoznom az u-bootból, h látja az eszközt, de nem tud vele mit kezdeni, mert egy HUB-ot lát...
Tehát a nason HUB-ok vannak, amikkel lehetetlen u-bootozni... Most fogalmam sincs, h mit fogok csinálni... Annyira azért nem vagyok merész, h tftpből felrakjam a nandba a kernelt, mivel az eredeti nincs meg....
-
Mr Dini
addikt
Ja, nagyon úgy néz ki, h feleslegesen aggódtam. Maxos tftp terhelés mellett is 28°C a winyó, a proci meg 35-42° C között mozog. (Bootnál pici, majd egyre nő)
Azért beleraktam a ventit is, bár nincs sok értelme így, h az egész nyitott. Még azzal sem hallom a hangját, nagyon csendes. Gondolkodtam is rajta, h így hagyjam-e...
Illetve ami (számomra) a lényeg, h sikerült működésre bírni a TTL kábelem!
Még a kernelt nem cseréltem le, de belenéztem a bootba és az látszott, h valami borzasztó igénytelenül van összetákolva a gyári rendszer és csupa hibákat ír. Ezeket igyekeztem kicsit kitakarítani és máris 5-6 mp-el kevesebb ideig tart a boot.
Nem gondoltam volna, h ennyit számít.
-
Mr Dini
addikt
válasz
bezzegz #15881 üzenetére
Jó, az könnyen orvosolható. Nézz rá a /ffp/etc/transmission/settings.json-ra, miután kiadtad ezt:
/ffp/start/transmission.sh stop
És szerkeszd át a whitelist enabled-et false-ra.
(sorry, most pontosat nem tudok mondani, mert a nas éppen górcső alatt vanJa, h ott van a hibaüzenetben is:)
rpc-whitelist-enabled
Illetve érdemes még az umask-ot 0-ra állítani.
-
Mr Dini
addikt
válasz
#79335424 #15876 üzenetére
Ó, a garim már rég lejárt. Asszem 2 év volt rá és megvan már vagy 4 és 3/4-ed éve...
Viszont jó lenne már szétkapni, mert baromi poros, illetve a kernel reflash-t is meg kéne csinálni.
Nekem csak azt a szürke fémlapot kéne eltávolítanom tulképp, de sehogy nem bírok rájönni, h hogy lehet szétkapni. Alul van csak 2 csavar.
Csináltam két képet.... [link] [link]
Ui.: a 310-et és a 320-at még könnyebb szétszedni...
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Végre kész a kernelem, és működő TTL kábelt is tudtam szerezni. Viszont szerintetek egy NSA320S-t hogy szedjek szét úgy, h hozzáférjek a soros porthoz (tüskékhez) és esetleg még winyót/pendriveot is tudjak rádugni?
Illetve mennyire kockázatos venti nélkül indítani, ha a HDD-t annyira nem fogom használni és kb 2 óráról lenne szó? (torrent ilyesmi nem lesz, csak pár modul betöltése, nand backup stb)
Köszi!
-
Mr Dini
addikt
@bezzegz
Összehoztam a két csomagot (rtmpdump és a hozzá tartozó Transmission 2.92) és felraktam a repóm testing szekciójába. [link]
Ha megy, akkor továbbviszem ezt a vonalat is, ha pedig nem, akkor próbáld ki Tonyk csomagját is.
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Készítettem egy fresh miniDLNA-t. Főleg azoknak ajánlom, akiknek nem indexel megfelelően a br2 féle minidlna.
Itt írtam egy "rövid" szösszenetet a telepítésről/infókról: [link]
-
Mr Dini
addikt
Igen, tudom, h rengeteg leírás létezik róla, de én nem ilyesmire gondoltam, hanem egy szűz FFp stickre felrakom az asciinema-t és miközben ő rögzít, én elkezdem telepíteni a minidlna-t. Ha kész, akkor pedig feltölti az asciinema oldalára és ezt a linket megoszthatom bárkivel, aki elakad a telepítésben. Szerintem ez egyszerűbb megoldás, mint ide egyesével leírni a függőségeket/esetleges hibák megoldásait.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Mr Dini #15765 üzenetére
Úhh, ezer bocsánat... Valamiért a sima protobuf nem került fel a repómban. Szóval aki próbálkozott felrakni, annak jogosan nem működött...
A fentebbi hszben írt slacker parancsot futtasd le megint, vagy csak simán a slacker -UaA mrdini:protobuf parancsot.
2. Mostantól újra "aktív" vagyok, szóval mostmár lehet kérdezni/kérni stb. Ennek örömére készítettem egy asciinema csomagot.
Telepítés:
slacker -UaA mrdini:asciinema
Főleg azoknak ajánlom, aki valami hibát tapasztal a nason, annak nem kell mondjuk ide hosszú kimeneteket (debug outputs) bemásolni, hanem egyszerűen kiadja az asciinema rec parancsot, majd megnyílik egy alshell, ahova az összes beírt parancsot rögzíti, majd ha végeztünk egy Ctrl+D, illetve egy enter után feltölti az asciinema oldalára és ad hozzá linket is.
Lehet csatolni hozzá fiókot is, az asciinema auth paranccsal. Ezt azért érdemes meglépni, mert így módosíthatjuk a felvétel láthatóságát, törölhetjük stb.
Illetve azoknak is tudom ajánlani, akik vmilyen how-to-t készítenek FFp-s telepítésekről. Pl egy minidlna telepítés how-to-t jó lenne összehozni egyszer és akkor mindenki meg tudja "nézni" lépésről lépésre a telepítés menetét.
Csak az a gond, h nekem eléggé be van lakva jelenleg az FFp-m és nem tervezem legyalulni. De ha van rá igény, akkor egy stickre feltehetem. (Vagy más is megcsinálhatja)
3. Megjelent a webDAVos cikkem végre!
Keresd a címlapon, vagy a blogomban!
-
Mr Dini
addikt
válasz
#79335424 #15814 üzenetére
Az oké, de ezt mondjuk egy pxe-s Debiannal is meg tudom csinálni. Ugyanúgy betöltődik a ramba induláskor és leálláskor felrakja a módosításokat nfs-ről a helyére. Vagy használat közben is tud menteni. Illetve multicuccot is tud, csak külön usereket/Desktopokat kell felkonfigurálni...
De attól függetlenül jól hangzik, majd kipróbálom quemuból.
-
Mr Dini
addikt
válasz
S-kami #15812 üzenetére
Nem szeretnék itt nagyon offolni, de érdeklődnék, hogy miben tud többet a Puppy disztró pl egy Debiannál. Mert annó egy régi 550-es HP laptopra tettem fel a Puppy-t kipróbálásra, de nekem annyira nem jött be. Mondjuk lehet, h azért, mert amikor én elkezdtem linuxozni, akkor még messze nem tartott itt a fejlődés és akkor még csak a Debian volt kiforrott oprendszer. (Ubuntu is volt, de még nagyon bé
nta) Picit olyan érzésem volt, hogy ez már túl Windowsos. Vagy egyáltalán nem erről van szó?2. A csomagokat Puppy-n is yum-mal tudod felrakni/frissíteni/törölni stb egyszerűen?
Köszi!
-
Mr Dini
addikt
válasz
noxika72 #15807 üzenetére
Szia!
Abban a hsz-ben, amire válaszoltál, csak arra voltam kiváncsi, h van-e értelme róla cikket írni, vagy sem.
"Érdekel valakit? Mert akkor készítek egy rendes apache csomagot és írok róla egy HOWTO-t."
Tehát nincs még step-by-step howto, de nemsokára meg fog jelenni. Már csak a főszerkesztőnek kell átnéznie. Szóval azt javaslom várj egy picit még vele, vagy ha gondolod a Google segíthet beállítani egy alap webdav szervert, de akkor Neked kell összeszedni az infómorzsákat. Segíteni viszont most nem tudok személyesen péntekig, max fejből...
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Gondoltam, mivel rengetegen kértétek, készítek egy normálisan működő SoftEtherVPN-t. Hát, még mielőtt elmennék, gondoltam rászánom magam, hogy összedobjam. Nagyon nehéz egy ilyet összedobni, szóval ez még nagyon fair testing csomag, de elvileg már most is működőképes.
Telepítés, akit érdekel:
wget http://users.atw.hu/mrdini/packages/testing/softether-gitc20160516-arm-test.txz -O /tmp/softether-gitc20160516-arm-test.txz; funpkg -i /tmp/softether-gitc20160516-arm-test.txz; rm /tmp/softether-gitc20160516-arm-test.txz
És annyi van, hogy valamiért nem megy rendesen az iconvvel, ezért így kell indítani:
/ffp/bin/env LANG=en_US.UTF-8 /ffp/bin/vpnserver start
Illetve konfigolni ezzel a paranccsal lehet:
/ffp/bin/env LANG=en_US.UTF-8 /ffp/bin/vpncmd
Ha kérdez ip-t, portot, akkor 127.0.0.1:5555 és adapternek simán enter. Ezután már mehet is a konfigolás pl a WIndowsos programmal.
Figyelem, ez még csak testing verzió!
-
Mr Dini
addikt
válasz
viktorio17 #15795 üzenetére
Nem. Kevés a ram és az architektúra is más.
-
Mr Dini
addikt
válasz
z123456789 #15787 üzenetére
Próbáld meg kérlek az általam linkelttel is.
-
Mr Dini
addikt
válasz
z123456789 #15785 üzenetére
Furcsa... Pontosan melyik iso-t szedted le? Nekem ez van fent pxe-n diskless bootnak.
-
Mr Dini
addikt
válasz
z123456789 #15783 üzenetére
Válaszd a try without install-t, majd nyomj entert. Aztán várj 1 picit, amíg betölti a fájlokat a ramba.
-
Mr Dini
addikt
válasz
z123456789 #15775 üzenetére
Figyelj! Leszeded az ubuntu( iso-)t a hivatalos oldalról. (64 bites kell)
Ezt betallózod az iso2usb-nek, majd hagyod, hogy kiírja(a pendrive meg lesz formázva == elvesznek az adatok). Ezután rádugod a PCre és a device-boot menüből (általában F12 sokszor) kiválasztod az USB-t. Majd ha bejön a telepítő válaszd a live módot és várj, míg bejön a Desktop.
Majd nyomj egy windows gombot és a feljövő "Start menü" szerűségbe írd be, hogy terminal és nyisd meg. Majd írd be ezeket:
sudo su
apt-get update
apt-get install testdisk
testdiskMajd a testdisk egy tök logikus menün keresztül végigvezet a helyreállítási lépéseken.
Ha elakadnál, segítek!
Nem foglak otthagyni semmiképp (pláne azzal a mondattal), max leülök a karosszékbe és elszopogatok egy teát, majd visszatérek.
-
Mr Dini
addikt
válasz
z123456789 #15772 üzenetére
Szia!
Azt az iso-t pl iso2usb-vel tudod kiírni pendrivera.
Ui.: a #15763-ban írtam a testdiskről. Szerintem először próbálkozz azzal, mert ő megpróbálja helyreállítani a sérült kötetet. Ahhoz viszont, ahogy fentebb írtam a puppy nem biztos, hogy jó.
-
Mr Dini
addikt
válasz
Mr Dini #15763 üzenetére
Kész a testdisk is. Ha a repóm benne van a slacker listában, akkor:
slacker -UaA mrdini:testdisk
Majd a testdisk parancsot kiadva feljön a guija, ami szerintem nagyon egyszerű és logikus.
A csomag tartalmazza még a photorec-et. Ez arra jó, hogy az elveszett (törölt) képeket vissza tudja állítani, ha a rendszer még nem írta fölül.
@imis
Nézz rá a blogomban a Hasznos eszközök nsa tulajoknak 1-re.
-
Mr Dini
addikt
válasz
sepsi0 #15759 üzenetére
Szia!
Kész az umurmur cakli-pakli. Készítettem hozzá start szkriptet is.
Kicsit sokat szenvedtem vele, mivel maga a protobuf fordítás ~4 és fél óra volt, ezzel majdnem megdöntve a rekordot, amit az ffmpeg és libav tart a maga 7 órájával.
Aztán kellett nekem libconfig is. Ezt egész egyszerű volt lefordítani. Majd kiderült, hogy nem elég a protobuf, kell még nekem protobuf-c is... :/ Jó, az is meg van, már csak a polarssl-ért vinnyogott... De a polarssl megszűnt, helyette lett belőle mbedtls és természetesen az elérési utak is másak lettek benne. Na ekkor lett elegem az umurmurból és újraírtam egy elég nagy részét a kódnak, hogy menjen openssl-lel is.
Mivel elég nagy részét átírtam, így elég gyors és kompakt is lett a cucc, mivel közvetlenül a nasra készült.
Arra kérlek, hogy telepítéshez próbáld már ki a slacker repómat, mivel még semmi visszajelzést nem kaptam, hogy megy-e másnak. És nem tudom, hogy van-e értelme ennyit szenvedni vele így...
Tehát, ha még nincs bent a repók között, akkor elsőként tedd be:
echo -e "mrdini\thttp://users.atw.hu/mrdini/packages/" >> /ffp/etc/funpkg/sites
Majd add ki ezt:
slacker -UaA mrdini:protobuf mrdini:protobuf-c mrdini:libconfig mrdini:umurmur
Illetve ha régi az openssl-ed, akkor frissítsd azt is:
slacker -uiA br2:openssl br2:opensshEzután le kell generálni a kulcsokat a murmur szerverhez. Ehhez írtam egy szkriptet, hogy egyszerű legyen:
/ffp/etc/umurmur/genkeys.sh
Ezután kérdezni fog mindenféle adatot. Mind1 mit adsz meg neki, de e-mailből pl érdemes valósat megadni, mert ezt fel fogja dobni a kliensek első csatlakozásakor.
Ezután, ha óhajtod, szerkeszteheted a konfigját a saját szájízed szerint. Az alap openWRT-s konfigot meghagytam, csak kiszedtem belőle 2 fölösleges dolgot (mivel ezt a kódból is kiszedtem, mert a nason az öreg kernel miatt nem működne) és az elérési utakat lecseréltem. Tehát így tudod szerkeszteni:
mcedit /ffp/etc/umurmur/umurmur.conf
Majd adj futtatási jogot a start szkriptre és próbáld meg elindítani:
chmod a+x /ffp/start/umurmur.sh
/ffp/start/umurmur.sh startHa hiányolna még vmi függőséget, akkor azt a repómban, illetve a többi slacker repóban fellelheted.
-
Mr Dini
addikt
válasz
R3plica70 #15760 üzenetére
Akkor tedd fel kézzel:
wget http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/barmalej2/ffp/0.7/arm/packages/wget-1.17.1-arm-1.txz -O /tmp/wget-1.17.1-arm-1.txz; funpkg -i /tmp/wget-1.17.1-arm-1.txz; rm /tmp/wget-1.17.1-arm-1.txz
Ha azt írja, hogy already installed, akkor a funpkg után a '-i'-t cseréld ki '-u'-ra. (Aposztrófok nélkül)
Illetve nem kell értened az uwsiteloader szkriptjét, csak minden helyen, ahol wget van, azt cseréld ki /ffp/bin/wget -re. De csak akkor, ha a frissített wgettel sem megy.
Azzal az FFp-s üdvözlettel sincs semmi gond. Gondolom az unknown-ot furcsálod. Ez azért van, mert az FFp régebben készült, amikor még nem volt NSA326, sem NSA320S és 310S sem. Ezért nem tudja a szkript, hogy milyen nasod van. De ez nem probléma, nálam is hasonló a helyzet.
@z123456789
Szia!
Pont most készítek lemezhelyreállító/karbantartó/tesztelő csomagot a nasra, de még kb 2 nap, mire kész lesz. Illetve a másik dolog, hogy ugye az ffp-s lemez, amin maga a program is csücsül. Namost a program le fogja csatolni a hdd-t és ezután a saját fájljait sem fogja tudni elérni. Szóval vagy a 2. Hdd-re is fel kell raknod ideiglenesen az ffp-t, vagy készíts egy ideiglenes FFp stick-et. (Pendrive)
De meg lehet próbálni ugyanezzel a tool-lal berakni egy linuxba (pl debian, ubuntu (a puppy-t erre a célra pont nem ajánlom*)), majd onnan hibakeresni. Magát a tool-t, amit nagyon kreatív néven kereszteltek el testdisk-nek Ubuntu és Debian alatt így tudod feltenni:
sudo apt-get install testdisk
(A sudo lehagyható, ha rootként vagy belépve)
*csak azért nem ajánlom, mert foggalmam sincs, hogy hogy működik a csomagkezelője...
@ecet
Linux alól a HDD státuszát hdsentinellel, vagy az előbb említett testdiskkel lehet pl megállapítani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Xiaomi Redmi Note 9Pro 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- Lenovo T14 Thinkpad G2 FHD IPS i5-1145G7 vPro 4.4Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest