Hirdetés
- Jövő héten indul a Xiaomi kameraforradalma
- Csonkítás áldozata lett a nemzetközi Redmi Note 15 Pro+
- Nem rejtegetik tovább a Redmi Note 15 Pro és 15 Pro 5G globális verzióját sem
- Akciófigyelő: December 24-ig tart az Ulefone karácsonyi leárazása
- Bemutatta a Xiaomi a Redmi Note 15 és Note 15 5G globális változatát
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Google Pixel topik
- Nem rejtegetik tovább a Redmi Note 15 Pro és 15 Pro 5G globális verzióját sem
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brogyi
őstag
Hétvégén újra megnéztem a kis OPNsense dobozom. Az aktualitása az lenne, hogy várom a gigás netet, de hiába.
Ezért is ide írok, és nem külön posztot. Mivel még nincs, így sok energiát nem tettem bele.
Azt már látom, hogy érdemes alámerülni. Nézzük miért is érdemes tanulni ezt a technikát.
A software-k FreeNAS, XigmaNAS, pfSense, OPNsense. Nagyon hasonlóak. A különbség kicsi. Nálam a XigmaNAS/OPNsense a befutó. Egy ilyen párossal simán tudunk relatíve olcsón gigabit felett működni, és nem is kell 10G-s kártya otthonra. Jogos kérdés minek is kell otthonra giga feletti sebesség?
Például letöltünk full sávszélességgel. Az 1G a switchnek, és a helyi NAS-nak. Ezzel egyidőben akarunk 4k mozit nézni, vagy még nagyobb terhelés ha a NAS-ról másolunk valami nagyot, és itt a dugulás. Alapvető szűk keresztmetszet a switch. Itt jön képbe a managed/Layer 2 switch LAGG/LACP funkciókkal. Nem olcsó. Bonding ha esetleg valaki így jobban ismerné. Az említett software-k tudják. "Tádám" mondaná Pistike. Az eszesek már vágják, hogy itt bukta a VM, bár XigmaNAS tudja, de minek a mi esetünkben. A másik fontos terület a Telekom 2G kihasználás.
A bejövő üveg 2G-t hoz, és 1G-s portjaid vannak. A megfelelően kiépített páros simán kihasználja a 2G sávszélességet. A feladat csak annyi, hogy a XigmaNAS-t, és az OPNsense box összekötjük minimum 2 LAN kábellel, majd beélesítjük az LACP-t mind a két box-on. Itt látszik már hol halad az 1G feletti folyam. Ez a kiépítés az 1G-s FTTH-hoz jó, és a belső hálózatra is jótékony hatással bír, főleg ha a belső hálón több gép (asztali munkaállomás) van. Természetesen ha a bejövő sebesség kicsi, de a NAS-ról a belső háló egyidejűleg hatalmas adatmennyiséget kér akkor is jó ez a megoldás, mert a szerver gigán felül tud. Nálam is 370MB/s az írás/olvasás SSD nélkül. Otthonra elég szokott lenni a két LAN bonding. A Tkomos 2G se sokkal bonyolultabb csak ott pfSense/OPNsense géptől kell még egy bonding az FTTH box-ig. Ebben az estben a két bonding 4 LAN portot fog a pfSense/OPNsense box-on, és bizony kell még a belső hálóra is legalább 4. Okos IT-s mondaná, hogy akkor megveszem a Layer 2 switch-et. Ez csak akkor pálya ha a melóból hazahozza a Cisco switche-et.
Régen én magam is kínlódtam a pfSense/OPNsense több LAN-os beállításával. Szerintem nem olyan nehéz. Kis youtube, és kész. Egyszer csak ideér a Magyar Telekom a szomszédháztól.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Az Enermax tényleg nem viccel, ha az új tápjának garanciaidejéről van szó
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- One mobilszolgáltatások
- Nyaralás topik
- Lexus, Toyota topik
- iPad topik
- World of Tanks - OFF topic
- További aktív témák...
- Intel i5-12600 KF processzor, LGA 1700, 3.70/4.90GHz, 10 hó Garancia
- GIGABYTE GeForce RTX 4070 Windforce OC 12G 2 év Garancia
- ÚJ, bontatlan iPhone 17 PRO 256GB minden színben KÁRTYAFÜGGETLEN! 1 év Apple garancia!
- ÚJ Dell G15 5530 i7-13650HX / RTX 4060 140W / 16GB DDR5 / 1TB SSD 375.000 Ft
- Dell Latitude 7490 14" FHD IPS, i5 - i7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3858
- Apple iPhone 14 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A34 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- Lenovo Thinkpad X13 Gen2 WUXGA IPS Ryzen5 Pro 5650U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Pro Garancia
- Jackson elektromos gitár
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Ezért is ide írok, és nem külön posztot. Mivel még nincs, így sok energiát nem tettem bele.