- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
hallador
addikt
Láttam már olyan ügyfelet aki a vCPU-t konkrétan egy pCPU-nak kívánja megfeleltetni, ebből fakadóan nem is oszt ki többet mint amennyi van.
Ennek nem sok értelme van, mert a VMware hypervisor legalább 3 %-al lassítani fogja az alkalmazást, és akkor még ez a leggyorsabb a piacon az x86-os világban. Ha ekkora teljesítmény kell egy pCpu-n akkor ennek nem sok értelme van, arra ott a power. Ha mindenképpen ragaszkodik az x86-hoz mert arra fejlesztettek, akkor pedig, ez vagy nagyon nagyon speciális helyzet, vagy hozzá nem értés.
Egyébként VMware alá blade vagy sem. Cége válogatja, valahol nem tudják elfogadni a midplane - bár passzív - nem redundáns voltát, néha azt a szívást ami egy keret, interconnect-ek és maguk a szerverek fw/driver frissítésével jár.
Ebben igazad van, de az olyan tipikusan olcsó jános cégeknél fordul elő, ahol egy vagy kettő blade keret van. Egy komolyabb cégnél van 10 szerverszobánként nem jelent semmilyen problémát a sem a chassis, se a vmc, sem más frissítése. Na a magyar módszerre nem készültek fel a keret gyártók ez igaz
A HP, vagy a Cisco sem véletlenül párban ájánlja a kisebb kereteit (c3000, Cisco mini). Mert ilyen esetre fel vannak készülve, az más kérdés be tartják-e az ajánlást.
Abban igazad van, hogy eléggé overkill, de láttam én már 4-utas szerveren VMware-t monster VM-ekkel is.
Ilyet én is, de a válasz itt általában nem az, hogy kell a teljesítmény a VM-nek, mikor rákérdezel, hogy na de minek ez, kell a x TB ram vagy mi? Hanem az, hogy megtehetjük... Ilyen esetben azonban felmerül a hozzá nem értés, a gazdasági pökhendiség kérdése. Amiből van bőven.
Sok esetben az egymagos teljesítményre van szüksége, nyilván a magasabb órajel itt kívánt.
Erre az esetre a power való.
Egyébként ha jól látom akkor E7-ről beszélünk ami ugye elsősorban 4-utas+ szerverekbe illik.
Ez így van.
-
[Newman]
tag
Láttam már olyan ügyfelet aki a vCPU-t konkrétan egy pCPU-nak kívánja megfeleltetni, ebből fakadóan nem is oszt ki többet mint amennyi van. Az egy socket-re itt szeretik a sok fizikai magot. Sok esetben az egymagos teljesítményre van szüksége, nyilván a magasabb órajel itt kívánt.
Abban igazad van, hogy eléggé overkill, de láttam én már 4-utas szerveren VMware-t monster VM-ekkel is. Az egésznek a költsége dönti el talán az egészet. Meg lehet csinálni 2-utas szerveren ezekkel a procikkal, de 4-utas szerverrel is picit olcsóbb procikkal.
Egyébként VMware alá blade vagy sem. Cége válogatja, valahol nem tudják elfogadni a midplane - bár passzív - nem redundáns voltát, néha azt a szívást ami egy keret, interconnect-ek és maguk a szerverek fw/driver frissítésével jár.
Egyébként ha jól látom akkor E7-ről beszélünk ami ugye elsősorban 4-utas+ szerverekbe illik.
-
hallador
addikt
Ez nagy multinak gyártott, a power 8/8+ ellen gyártott eszköz. Magyarországon is nagyon ritka az ekkora vas, van, de nem sok. Jellemzően csak az AUDI/Mercedes/Egis méretű cégek fizetik ezt meg. A magyar állam is csak ők azért mert lenyúlják a pénzt és soha nem használják ki az más kérdés.
(#97) [Newman]
VMware alá ez nem való, drága. VMware alá elsősorban blade való, abból is a dual socketes verzió.
Akkor ajánlható VMware alá, ha valaminek kell 2 - 4 TB ram, az meg nem nagyon kell.
Ez elsősorban a kritikus rendszerek, adatbázisrendszerek, alá való. Ott ezt meg is fizteik. Az a baj, hogy a VMware-hez egy nagyon drága. Abban még igazad is lenne, hogy egy NUMA node teljesítményben ez a processzor erős, de ezt egy két socketes blade-el lehet helyettesíteni. Egy E2695 vagy E2697 bőven elégnek kell lennie egy VMware-nek. Ha ennél nagyobb numa node performance kell, akkor azt fizikai vasnak hívják. Szerintem. -
kdb kerult ennyibe anno. Mit tud? Hat peldaul nemreg csinalt valaki (mondjuk eleg durva hardveren, 4 dobozon) egy benchmarkot, ahol 1.1 milliard soros adathalmazon valamelyik oszlopon aggregalt (ergo minden egyes sort be kellett olvasni es fel kellett dolgozni), es ez tartott .. 146 msec-ig.
Mi anno 1 magon (es sima porgo diszkeken) futtattuk az egesz adatbazist, napi 70 millio insert, es rendszeresen csinaltam eves nagysagrendrekre kiterjedo analitikat, ami sokkal komplexebb volt, mint egy sima aggregacio, es ertelmes ido alatt lefutott (par tiz perc).
Az egesz adatbaziskezelo L2 cache-bol fut.
Tenyleg, ahol idosoranalizis kell, ott kb. az osszes tobbi dolog elbujhat mellette (bar Hadooppal lehet jopofa dolgokat csinalni, ha sok hardvered van).
-
VGNGR
senior tag
Ez akkor most kihajccsa a 750ti-t 800x600-ba? Már rendelem is.
-
nyunyu
félisten
első Pentium a P5 volt '93-ban, az 66Mhz-ig ment, ritka volt mint a fehér holló
Pláne, hogy vissza is vonták az első, FDIV bugos szériát.
Aztán mire kijavították, addigra elkezdték eggyel újabb technológiával gyártani a kevesebbet fogyasztó 75-100MHz modelleket, amelyek már Socket 5-be mentek, így senkinek sem kellett a régi socketbe való, javított 60-66Mhz.
-
Mice_007
tag
válasz
tserrof77 #26 üzenetére
Azért nem teljesen, az első Pentium a P5 volt '93-ban, az 66Mhz-ig ment, ritka volt mint a fehér holló. A P54C volt már a mainstreamebb cucc, 75-100Mhz között, majd a 133 - 200 mhz-es társa a P5-re vagy két évre jött ki, elég jelentős fejlesztések után (P54CS)
De régen is voltak ezek...
-
hallador
addikt
Micsodája legalább 4 socketes szervere otthon, ami 2 * 2,5 KW-ot fogyaszt? és kb 20 millába kerül?
(#79) pusszycat
Sztem a PH ebből vesz egy komplett szervert. Ha SuperMicro, vagy hasonlón fut akkor 2-őt.
(#34) cyberwarfare
Azért XEON ésXEON között is van különbség. Ez nem játékra való.
-
kpal
nagyúr
Vajon kinek lesz a PH-n elsőnek ?
-
Bandi995
aktív tag
Kettőt kérnék és egyet a NASba
-
7Heads Drago
veterán
Engem érdekelne az a 8 foglalatos kiépítés. Hol lehet rendelni?
😂😂😂😂😂
30 millából már talán kijön...... -
fanti
addikt
Látod, ezt nem is hallottam eddig. Azaz 32 fizikai mag?
De milyen agy kell ahhoz, hogy egy ilyet átlásson egy vezető-főmérnök a tervező asztal körül, a mérnökök körében.....?!
Szerintem erre annyira születni kell egy tervezőmérnöknek, mint ahogy pl. Mozart született a zenére.
Hihetetlen. -
fanti
addikt
Én most az árat nem nézem, csak a technológiát.
Micsoda mérnöki zsenialitás kell egy ilyen termék előállításához....?!
Ez valami fantasztikus!Én anno 1989-ben kezdtem foglalkozni a PC-vel, lett is egy HDD nélküli XT-m, ugye az 8088-as proci. Igaz, hogy azóta majd 30 év telt el, de akkor is, ilyenről nem is álmodtunk akkoriban, el sem hittük volna, hogy megvalósítható egy ilyen processzor. A DX 80486-os volt az akkori űrkorszak számunkra, beépített matematikai kooprocesszorral, mert ugye az előd 80386-osnál még meg kellett volna venni hozzá külön a 80387-es kooprocesszort. És csak az volt 70k akkor, amikor én 4ezret kerestem megyei könyvtárosi infósként.
És ha "polgári" célokra megvásárolható egy ilyen proci, akkor milyenek lehetnek már napjainkban a "nem polgári" célra tervezett processzorok.......belegondolni sem merek. Terminátorvezérlők?
-
[Newman]
tag
Ez tipikusan virtualizáció alá való. Nyilván egy kétutas szervert megvenni olcsóbb, emiatt például jól jön hogy 24 mag van egy socket-ben. Sok helyen alacsony megengedett vCPU-pCPU arány. No meg ugye nem mindegy hogy mekkorák a NUMA node-ok bizonyos esetekben.
-
foka
aktív tag
Majd ha ezt is meg tudom venni, mint a jelenlegi E5-2683 V3 ES-t, kiskínaitól feketén....
-
bpx
őstag
Erre a processzorra egy Oracle Enterprise Edition adatbázis licenc listaáron 570000$ egyszeri költség (24 core * 0,5 core factor (Intel x86 miatt) * 47500$ (1 core ára)).. Az évente fizetendő support ennek a 22%-a, 125400$. A 8898$ ehhez képest aprópénz. Hallottam már igen magas arányú kedvezményekről is, de még akkor is.
Ebben még semmi extra adatbázis funkció nincs. Ha pl. clustert akarsz, az +50%. Partícionálás +25%. Tömörítés +25%. Titkosítás +25%, stb. tucatjával vannak kiegészítő opciók.
A konkurencia (IBM POWER, IBM mainframe) processzoraira 1.0 a core factor.
Ennyit a korrektségről
(Legalább a Standard Edition socket alapon licenszelődik, azt sokkal olcsóbban meg lehet úszni.)
Ezért is szoktam javasolni a kevesebb magot magasabb órajelen ha engem kérdez valaki.
Az Oracle-nek egyébként ott van a SPARC M7 processzora, arra ugyanúgy 0,5-ös a core factor, csak az nem 24, hanem 32 magos. Lehet számolni.
-
nyunyu
félisten
Még úgy is sokkal többe került volna, mint az SQL Server...
Új rendszer kiépítésénél/fejlesztésénél lehet sokat számolgatni, hogy milyen vas+szoftver konstrukció szükséges a feladathoz.
Nem biztos, hogy az 1000$-ral olcsóbb vas lesz a megoldás, nagyon el lehet csúszni a szoftver licenszeken.Meglévő rendszert migrálni egy másik szoftver platformra meg külön katasztrófa, lehet, hogy többe kerül a sok emberhónapnyi fejlesztés, mint amennyit az olcsóbb licenszdíjon fogni tudsz.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Mr Bond 007 #49 üzenetére
Senki, de akinek specifikusan x86 kell, az ilyet vesz, és nagyon nem is tud az Intel kínálatán kívül mást venni, mert az Opteron az ott tart ahol tart. A zen lehet hoz bele valami pluszt, de annak meg idő kell, illetve a már kész konfigokat, amiket milliókért építettek, nem hiszem, hogy csak a zen miatt lecserélik.
-
nyunyu
félisten
De komolyan, licenszet magonként, még csak nem is foglalatonként? Száradnának el. Akkor már miért nem inkább számítási teljesítmény alapján? Az még akár igazságos is lehetne. De lehetne rá valami rohadt bonyollt képlet is, ahol súlyoznak a gyártó presztízsével, a processzor árával, csíkszélességével, a tranzisztorok számával és az L3 cache méretével. A lényeg, hogy minél többet kelljen fizetni.
Oraclenak volt valami bonyolult licenszdíj képlete régebben, ahol a rendelkezésre álló szálak számát (socket*mag*ht) súlyozták az egyes platformokhoz rendelt teljesítmény együtthatóval.
Ha jól rémlik, akkor másfél Amd szál ért annyit, mint egy Intel, így egy FX-6300 után annyit kellett fizetni, mint egy 4 magos i5 után. -
Formaster
addikt
Remélem ezt is kupaktalanítani kell
-
bteebi
veterán
Na igen. Ha 2 GHz-cel lenne gyorsabb ugyanilyen TDP-el és ezzel az árral, akkor nagyon-nagyon megérné
. Lehet, hogy én is vennék vagy kettőt. Bármikor jól jöhet...
De komolyan, licenszet magonként, még csak nem is foglalatonként? Száradnának el. Akkor már miért nem inkább számítási teljesítmény alapján? Az még akár igazságos is lehetne. De lehetne rá valami rohadt bonyollt képlet is, ahol súlyoznak a gyártó presztízsével, a processzor árával, csíkszélességével, a tranzisztorok számával és az L3 cache méretével. A lényeg, hogy minél többet kelljen fizetni. Kész röhej.
-
kromatika
veterán
2GHzc-ért plusz 500 000Ft.Ez igen intel.
-
ripla
addikt
10 év múlva ingyen fogják utánad dobálni.
-
gegory
tag
Még 2-3 év és lesznek ehhez a Xeonhoz is olyan alap moddolás amivel akár egy öregedő konfigba is bele tolhatjuk az akkor már olcsósított ilyen procikat. Mellesleg én is egy X5460-al tolom még a mai napig és max 2k anyagok vágásnál érzem, hogy kevés.
-
sakal83
addikt
Kettot kerek
A 14 napos elallas elegans lehet egy ilyennel
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Mr Bond 007 #29 üzenetére
Igaz, de azok nem x86-osak, és ennek a xeon-nak pont ez az előnye.
-
Imre921
tag
Ingyen se kéne. Azaz de, eladnám jó árasítva gyorsba
Ennyi maggal ez már napraforgó nem processzor
Úgy látszik a Zintel szerződést kötött a Kalifával meg a Mogyival.
-
Siman lehet esszeru dontes. A regebbi melohelyemen az adatbaziskezelo licensze magonkent es evente kerult 100e dollarba, ott abszolut az volt a cel, hogy a magonkenti teljesitmenyt maximalizaljuk. Egy ilyen CPU elmegy jopar evet, evente par szaz dollar ide vagy oda az kb. semmit nem szamitott a szoftver arahoz kepest.
-
Nem értem mit kell sírni az ára miatt, ráadásul még azt következtetést levonni, hogy hülye aki ilyet vesz.
1. Nem nekünk találták ki.
2. Eddig is úgy volt, hogy magasabb órajelért aránytalanul többet kell fizetni.
3. Azonos fogyasztás esetén megérheti a +200 MHz ilyen förtelem ár mellett is. -
SkS7891
tag
Kiváncsi vagyok, hogy változik-e a Turbo eloszlása. Tehát lehet a 8890 v4 12 szálon tudta a 3.2GHt-t ez meg 16 szálon a 3.2GHz-t. Erről viszont nem ír a speckó. Ha valaki vesz itt egyet, lemérhetné.
-
törölt tag
válasz
Johnnyxy27 #27 üzenetére
Miért ne futna vele? Sokan vannak itt ph.-n akik xenonnal játszanak.
-
Luskan
tag
Ennek a területnek is kéne már egy kis konkurencia. Az intel xeonján kívül van még processzor, ami szóba jöhet a szerverek számára?
Más:
Nem biztos, hogy egy alkalmazást tesznek rá, aminek 24 mag kell. Gyakoribb, hogy virtuális gépek futnak rajta és azok közt osztják szét. -
nyunyu
félisten
Nagyvállalati szoftvereket hogyan szokták licenszelni?
Socketenként? Magonként?Sok évvel ezelőtt kolléga pont azért rendelt 10 magos Xeon E7-et az adatbázis szerverbe két 8 magos Amd Opteron helyett, mert úgy 2 helyett csak 1 socket után kellett fizetni az SQL Server 2008 R2 Enterprise licenszet.
Így a szoftvereken többet spóroltunk, mint amennyivel többe került az Intel vas... -
Mosqu!to
addikt
Az nem consumer kategória, míg ez az, függetlenül attól, hogy a célcsoport nem home PC user.
Amúgy az árképzés nagy valószínűséggel marketing. Csacsog mindenki róla, köztudatba kerül, erősíti az Intel "mi vagyunk a legjobbak-legnagyobbak" tudatot az emberekben velük kapcsolatban.
-
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
Depression #20 üzenetére
Nem is a teljesitmenyevel van a gond.
-
Depression
veterán
24 magos 165W TDP-vel azért elég szép teljesítmény.
-
.mf
veterán
"Minden idők legdrágább processzora"? Szerintem voltak már ennél drágábbak is Mission-critical vonalon.
-
hemaka
nagyúr
Jo nagy marha aki ekkora felarat fizet ezert.
-
AGE-T
őstag
Ezzel már vagy 12 fps-el is tudnék renderelni after effectben
-
aram01
nagyúr
Majd megveszem 3év múlva 60k-ért, itt az aprón.
-
Ruuwa
tag
Ha egyszer nyerek a lottón, veszek egy ilyen procit, kupaktalanítom, és kulcsatartót csinálok belőle. Gyakorlatilag másra nem is tudnám használni, de hát mégis fel kell vágni valamivel...
Félretéve gyarló gondolataim, azért itt nem egy négymagos cuccról van szó. Ugyancsak aprólékos válogatás lehetett mert ha jól sejtem nem ugyan az a mutatvány 4 magon 200Mhz-et emelni, mint 24 magon. Gondolom az ára is ezt tükrözi, elkerülendő a megalomán nagyvállalati rendszerépítők rohamát a pénzügyre, hogy márpedig ilyen kell a cégnek.
-
oriic
HÁZIGAZDA
válasz
marositech #5 üzenetére
Bocs, most már mindent értek.
-
kekegsm
őstag
válasz
marositech #5 üzenetére
8894v4 = 8894+4 = 8898
-
->Raizen<-
veterán
Elég kemény árazása van, mainstream platformban kár hogy nem lehet kihasználni az erejét, inkább a minél magasabb órajelek számítanak még mindig.
-
oriic
HÁZIGAZDA
"Az egyetlen különbség az alapórajel, ami 2,2-ről 2,4 GHz-re nőtt, miközben a maximális turbo frekvencia továbbra is maradt 3,4 GHz, változatlanul 165 wattos TDP keret mellett."
Akkor mire fel a horribilis árnövekedés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xbox Game Pass [2025] - Az augusztusi lista
- Jogász topic
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Filmvilág
- Sorozatok
- Papíron már készül a PCI Express 8.0
- Crypto Trade
- További aktív témák...
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-10700 8-Core 2.9GHz LGA1200 (16M Cache, up to 4.80 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 7 7700X 2025.10.28 ig Alza GARANCIÁLIS
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3035, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Apple iPhone Xs Max 256GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest