Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• RPZ

tag

válasz MaCS_70 #240 üzenetére

Bocs, kicsit hosszan írtam, de érdekes ez a sávszélesség téma, és kicsit elkalandoztam :).

Itt nagyon jól elkaptad a lényeget:
    "a hálózaton átnyomandó tartalom ugye ... exponenciálisan növekszik."
    Minden ami technológiával kapcsolatos, az exponenciálisan növekszik. Kurzweil után én is szingularitáriánus lettem :). Jól látható, hogy a sávszélesség kb. 3 évente duplázódik. Az adatforgalmazás szintén ugyanígy (éppen úgy, mint a számítási teljesítmény, a tárolókapacitás, stb.)!

Teljesen egyetértek az elvvel, hogy a felesleges pazarlás értelmetlen! Viszont: lehetne büntetni a pár %-nyi extrém usert, de minek? Mindig voltak ilyenek, de mindig elfértek. Eddig sem voltak nagyon ilyesmi korlátozások, ezután sem lesznek, a végcél a TELJES információs szabadság, a trendek a végtelen felé tartanak. Most kb. 22 Mbit a világ átlagos internetelérési sebessége, kb 15-20 év múlva pedig el fogja érni az 1 Gbit-et! Nemsokára túlszaladnak az elérhető lehetőségek a userek igényein. Bár az igényeket mesterségesen tudják még növelni, de már 3-500 Mbitnél a nagy átlagnak bőven ki lesznek maxolva az igényei, Gbitnél pedig tökéletesen. Ha normál minőségű 4k-s videostreamből (mondjuk 50mbit) 3-at akarnak egyszerre futtatni a háztartásban, az is kijön 150 Mbitből. A leggyakoribb legnagyobb adatsűrűségű tartalomnak, a videóknak van felülről egy korlátossága, mert a 8k-t már csak 50 év múlva fogják tudni lenyomni a userek torkán, amikor mindenkinek 3 méteres átmérőjű kijelzői lesznek otthon.

Most még sokan be vannak ragadva Mo-on 2-10 Mbit között, de előbb-utóbb mindenhová ki fog gurulni az üvegkábel. Azon pedig előbb-utóbb MINDENKINEK meg fogják valósítani a kb 2,5Gbit leltöltés /1,5
    feltöltés sebességet. A Cisconak volt egy ilyen című előrejelzése: "Zettabyte era". De nem kell nagy ész hozzá, a trendek egyértelműek és megállíthatatlanok.
    Ha ma egy közepes user havi 100GB-ot forgalmaz, akkor 10 év múlva 1 TB-ot fog.
    A modemes idők után 384 kbit-tel indultam, és most ért el hozzám az üvegkábel, 8Mbitről átállok 30-50Mbitre (de 120Mbit-re is válthatnék). Ha az 56 kbites modemtől számolom, akkor 2000X-esre gyorsult az elérhető sebesség :D! 8, max. 10 év múlva biztosan válthatok majd 1 Gbitre is!!!

És azt mondom bőven lesz értelme, sőt, a Gbit/Gbit már megadná a teljes információs szabadságot!
    A winchesterek kb. 120 MB-al másolgatnak, 1 Gbittel már ténylegesen meg tudom tenni, hogy a világ másik pontjáról mondjuk ftpvel csak áthúzzam a haver fájljait. Pl. van egy 4k-s 2 órás videofelvétele a nyaralásáról, az egy 40 GB-os fájlocska. Még így is 5,5 perc lenne amíg áthúznám, de nem idegeskednék, mert a HDD max írási sebességével tudnám másolni. Persze ehhez az kell, hogy neki legyen 1 Gbites feltöltési sebessége. Egy ilyen zökkenőmentesség még abszolút jogos elvárás lehet, hiszen az idő az ember legértékesebb kincse.

/Persze mindeközben mozdulunk el a mozgó alkatrész mentes tárolás felé, az SSD-k már jóval gyorsabban irkálnak :)/.
    Ráadásul, egy háztartásban előfordulhat, hogy 3-4-en egyszerre szeretnének minél nagyobb sávszéllel forgalomigényes dolgot művelni. Pl. 4k-s filmletöltés, 4k-s videotelefonálás, pc-s játék letöltés, akármi. A játékok már ma is 50 GB-osak, most jön majd a Star Citizen, 100 GB-os lesz, 5-10 éven belül 100-300 GB-os lesz minden A kategóriás cím.
    Szóval őrült nagy adatforgalmak lesznek, ehhez őrült nagy sávszélességekkel. A user szempontjából nézve nyilván ekkora sebességeknél már csak nagyon ritkán lenne kihasználva a teljes sávszélesség, viszont a hálózat ugyanúgy fullon elfoglalt lesz majd, hiszen 10 év múlva már 8 milliárd ember akarja használni azt, ahogy az elmaradott régiók is felzárkóznak.

Végső célnak jó lenne, hogy hatalmas fájlokat ne 5-15 óra alatt lehessen elérni (engem ez jelen pillanatban borzasztóan idegesít), hanem 5-10 perc alatt. Itt nagyjából kimaxolódna a dolog, és onnan erőteljesen elmozdulnának az irracionalitás irányába a tovább növekvő igények.
    De a szingularitásban úgyis teljes lesz az irracionalitás, és minden kifordul majd magából :D.

Van már olyan hely is a világban, ahol a 100 GBitet vették célba.
    [link]
    So residents in some parts of Minneapolis might be feeling like they won the Internet lottery this week with the debut of 10-gigabit-per-second service.
    "The next logical step" is 40 gigabits per second, followed by 100 gigabits, Caldwell said. "We are already working on 100 gigabit. There are bigger things to come."

30-40 év múlva elérhetjük világszinten az átlagos 100 Gbit-et, vicces lesz.

A UPC csomaghoz szólva: egyetlen értelme van a korlátlan csomagnak, és az pedig a HD videózás. Emlékeim szerint a Youtube-on fél órányi 720p videó kb 700 MB, ami azt jelenti, hogy 3,2 Mbit-es letöltés elég lehet hozzá. Ha mindig tudná hozni a hálózat a 4 Mbitet (a legnagyobb csomagban), akkor még éppen cipőskanállal, de elég lehetne ez a sebesség. Jobb lenne 10 Mbit, arra már azt mondanám, hogy kimaxolta az igényeimet :D! Így picit necces, tesztelni kellene.

Új hozzászólás Aktív témák