- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyArc
tag
válasz
El Kebir #130 üzenetére
Ezt csak a gyakorlat alapján írtam, a TN panelnél soha nem éreztem ezt a hatást (még LEDesnél sem), az más miatt nem tökéletes. Lehet, hogy ez mégis monitor- vagy gyártófüggő dolog, lehet, hogy egyes típusokban nagyobb frekveciájú a stroboszkóp.
Ha megnézel pár youtube-os monitortesztet, akkor egyes monitorok pont úgy látszanak a filmen, mint a régi CRT-monitorok, vízszintes csíkok szaladgálnak le-fel. Ez persze csak a filmen jön elő, a stroboszkóphatás miatt.
-
nagyArc
tag
Elmentem megnézni a haver Dell 2412-esét, mert hamarosan nekem is kellene egy 24 collos monitor, és ez a leírások alapján nagyon megtetszett. Én többnyire programozok, fehér háttéren fekete betűk, de néha PS is van, ezért nem lenne mindegy a színhelyesség.
Elsőre nagyon impozáns volt, hihetetlen jó színekkel. Én a sokat emlegetett "agresszív AG-coating" hatásból nem vettem észre semmit, nekem teljesen jól olvasható volt a szöveg.
A fényerőt azonban egy idő után levettem 0-ra, mert a programozáshoz úgy kellemesebb. Na ekkor jött a meglepetés: öt perc után valami nagyon ismerős érzésem lett. Úgy éreztem, mintha egy 60 Hz-es CRT előtt ülnék. Na mondom, biztosan én vagyok a hülye, mert ez nem lehet, de egy idő után elég zavaró lett a dolog, pedig nem azért ültem elé, hogy hibát keressek a monitorban.
Utánaolvastam a neten, és úgy tűnik, hogy ez sajnos nem a Dell hibája, hanem a LED-es háttérvilágítás velejárója. Ez úgy szabályozza a fényerőt, hogy másodpercenként sokszor ki-be kapcsol. Minél lejebb veszed a fényerőt, annál hosszabb a sötét periódus, és annál rövidebb a világos. Nagyobb fényerőn ezt nem lehet érzékelni, kisebben viszont már igen. A korábbi CCFL háttérvilágítás is így működött, csakhogy a CCFL-nek volt egy kis tehetetlensége, ami "kipufferolta" ezeket a hirtelen változásokat, a LED-nek pedig nincs ilyen (lehet, hogy pont emiatt energiatakarékosabb).
Több helyen is olvastam, hogy (főleg programozók) panaszkodtak arra, hogy egy idő után valami ismeretlen hatás miatt megfájdul a fejük, de ők ezt a tükröződésgátló réteg miatti elmosódásnak tulajdonították.
Hát most nem tudom, mitévő legyek, mert nem tudom, hogy ez hosszú távon így milyen lenne. Azon gondolkozom, hogy lehet, hogy veszek inkább egy 24 collos TN-es monitort, ha annál nincs ilyen.
Valaki is találkozott már ezzel a jelenséggel?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- E-book olvasók
- RAM topik
- Nintendo Switch 2
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest