Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Chal

addikt

válasz hallador #21 üzenetére

Nagyon szuper, és akkor benne is van a válaszodban, ha van egy célzott project, amihez ez kell, akkor igen, de egy átlag embernek a pi inkább nyűg mint hasznos.

Félreértetted. Pont az ellenkezőjére gondoltam. Célzott projekt lehet egy mediacenter is torrent klienssel. Arra meg kb 3 perc alatt megmondja a google hogy az általad kinézett RBPI mutáción (kínai boardon) fut e. Ha fut, akkor választhatod azt, olcsóbban. Csak X hónap múlva amikor tennél rá valami más appot, ami éppen nem fut, instabil, kéne neki GPU támogatás, de nincs, stb stb... akkor nem szabad meglepődni.

Ha viszont csak úgy, általános felhasználásra kell egy board PC, ami alatt azt értem, hogy fogalmad sincs róla hogy pl. fél év múlva milyen alkalmazás fog szembejönni amit szeretnél használni, akkor az RBPI-t érdemes választani, mert azzal lesz a kevesebb meglepetés.

Máshogy fogalmazva a véleményem: ha minél nagyobb támogatásra ÉS kompatibilitásra vágysz, és nem szereted a meglepetéseket, akkor a PI-t érdemes venni.

Elég megnézned tetszőleges opensource projekt bug tracking rendszerét, sokszor még egy új PI megjelenésekor is iszonyat szívások vannak, és várják a portolást/patchelést az userek. Az egyéb boardok kapcsán pedig teljes reménytelenség is könnyen előfordulhat.

Persze nincs ez mindennel így, de ez az általános helyzet.

• st3v3np3t3r

nagyúr

válasz hallador #21 üzenetére

+1 osztom a véleményed... Nekem a PC csak torrentezéshez kell majd, semmi másra, arra bőven jó lesz amit tud, a +2e a 15éves P4HT 3GHz-es 1GB DDR400as 350(700)W-os netezős gépet fogja leváltani... Nem tervezem rajta játszani Diablo3at :DDD 4*1.6+2GB ram egy Linux Mint arm variánssal szerintem jó lesz...

Kimatekoztam, a mostani gépem napi 6órai használattal éves szinten megeszik 76000Ft-nyi villanyt, a 2 nari pc napi 24órában 2*20W-al megeszik éves szinten 17ezret...

Azért ez nem kevés pénz...meghát a kapcsüzemű tapok hatásfoka elég gyér...kb.50%+/- pár%...

Mellesleg egy pici pc-ből valóban nem bonyolult eg, ap-t építeni...csak drága, egy netgear 2antennál 300as router meg 6000... RPi-ből itthon ez kicsit több lenne+a ráfordított idő(összerakni,telepíteni, bekonfigolni,stb)

• zseko

veterán

válasz hallador #8 üzenetére

Wifi hotspotnak tökéletes lenne most nekem (vagyis egész pontosan a felső szintre is kellene egy wifi, mert ott már néha bizonytalan a lenti), viszont ennyiért már kapok egy szimpla routert, ami kb. csak 'bedug és megy'. Úgyhogy egyelőre még nem találtam ki mire tudnám használni, pedig már vettem volna mert a sima Pi megjelenése óta tetszik :D főleg, hogy ahol februárig laktam ott öt percnyi sétára (se) volt a bolt, ahol egymás mellett voltak a polcon az arduinoval :)

• Chal

addikt

válasz hallador #8 üzenetére

Másodlagos felhasználási területe, szintén nem átlagembereknek, hogy ilyen olyan eszközt hehhesztenek belőle, wifi hotspot, kamera, ilyen olyan vezérlő elem, de komoly dolgokat a SoC és a memória miatt nem nagyon tud végbevinni.

Kérdés hogy kinek mi a "komoly". Nem attól komoly pl. egy IoT project hogy nagy számítási kapacitás kell hozzá, meg 4TB sata hdd csatlakoztatási lehetőség a boardra. A PI-k nagyon sok esetben még overkill-ek is bizonyos feladatokra, amik egyáltalán nem komolytalanok és nem is egyszerűek.

Amúgy tényleg nehéz megfogalmazni laikusnak hogy mire jó, mert ugye egy csavarhúzó is mire jó...? :) A tanulás része tiszta. E mellett én azt mondanám hogy elektronikával, robotikával, vezéréléssel, IoT-vel, vagy akár modellezéssel (RC járművek) foglalkozó hobbistáknak vagy profiknak biztosan van a fiókjában egy (vagy több) RPI.

Én is rendeltem egyet az imént, ez a példány valószínűleg akvárium vezérlésben/monitoringban fog szolgálatot teljesíteni :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés