- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- iPhone topik
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
Új hozzászólás Aktív témák
-
nevemfel
senior tag
válasz Dark Archon #10 üzenetére
Inkább bringára költök, már-már családnak nem felfogható mértékben. Akkor az is drog?
Ha olyan mértékben, ami aláássa a család anyagi biztonságát, akkor igen.
Rally against apathy draws small crowd
-
addikt
Én is rengeteget játszottam. És perpill függő is vagyok. Nagyon nehéz megregulálni magamat.
Pl most elhatároztam, hogy nuku híroldal, mert ez a rengeteg szenny ami a világban van és ovlasok róla napi szinten nem jó nekem. Sikerült letenni, persze majdnem, mert azért azt a hírt meg kellett nyitni, hogy meghalt a királynő, de a lényeg, hogy oké, letettem a híroldalakat. Mit csinálok most, félálomban éjjel? PH és családja hírek és olvasgatni a hsz-eket meg írogatni oda.
És most tegyük félre a csevegést bizonyos topikokban, mert az a hobbi, ez meg épp a függőség. Ez az amit nagyon nehéz felismerni és kezelni. Nagyon sokan fel sem ismerik, egy fiatalkorú meg egyáltalán nem fogja fel/érzi a függőséget, arra lennének a szülők. Csak ha a szülő is függő, akkor nagyon nehéz áthangolódni. Remélhetőleg a gyerek lesz az új függőség és az nem rombolja hanem építi majd az emberi kapcsolataimat.
Itt viszont bejön a képbe, hogy függőség és függőség között is van különbség, az egyik leépítő a másik nem feltétlenül. Pl a gitár függőségemet nem nevezném hátránynak, míg ez itt amit csinálok, elég hátrányosan érinti pl a családomat.Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
dionaea
őstag
Fiam 8 éves. Szetett volna valamilyen órát kapni ami mutatja az időt, meg láttot valahol
(gondolom suliban egyik pajtásnál) "okos" órát. Talált magának egy SIM kártyás ilyen kínai csodát. Ő fizette a zsebpénzéből. ( 7e ft volt valamilyen kamu akció keretében). Nem is adtam neki sokat, de gondoltam majd megtanulja, hogy ne költse el összes pénzét egy hülyeségre. Tehát megvettem neki. Meg is érkezett és működik is. Nagyon nem szereti hordani mert viszonylag nagy.A program egész jó. A készülék tudja amit kínál viszont nincs GPS, így elég pontatlan ( van hogy 5km ) De arra jó, ha elmegy valahova akkor tud nekem írni vagy feltudom hívni. És nem kell hozzá telefon amit nyomkodna meg netezne vele. Tehát nem rossz dolog szerintem ennyi pénzért. 30-70e FT-t azért már nem ér meg nekem kispolgárnak. 3 napos üzemidő átlagban, tehát az sem annyira rossz.
-
Graphics
Jómunkásember
A függőségben lévő ember nem ismeri fel, hogy ő függő...
A hobbit miért kevered a függőséggel?
A technika függőséget okozhat, ezt tessék megérteni. A hobbi más, nem is értem mit keres itt.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Rengeteget játszottam én is gyerekként. Hát aztán? Újabban divat a hobbit drogként emlegetni. Rövid az élet ahhoz, hogy ne azt csinálja az ember, amit szeret.
Most meg, hogy lenne pénzem csúcs gépet, játékokat venni, már erősen csökkent az érdeklődésem, meg a játékok sem kötnek le annyira. Inkább bringára költök, már-már családnak nem felfogható mértékben. Akkor az is drog?
[ Szerkesztve ]
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
addikt
válasz Dark Archon #6 üzenetére
Az,, hogy otthon az oktatás színvonala ilyen, az nem jelenti azt, hogy a digitális kütyük ne tudnának drogként üzemelni az emberek számára. Próbáld egy alkoholistának azt mondani, hogy "ma próbálj egy picit kevesebbet inni, jó?", rögtön megérted, hogy van amikor ez a mértékletesnek kellene lennie , nem működik.
Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
addikt
Mindenki hozott anyagból dolgozik. Valamennyit nyilván lehet fejleszteni rajta, de gyökeresen nem. A gyerek érdeklődési köre majd eldönti merre megy. Ehhez viszont minél több "utat" kell neki mutatni, hogy legyen miből választani, és így is jó esély van rá, hogy elsőre nem fogja eltalálni.
Az állami elvárás (itthon legalábbis) ugyanakkor az, hogy minél egyformább birka legyen mindenki. A népesség 2/3-ánál már működik, idő kérdése a 3/4-ed és így tovább. De ez már egy másik téma, ami az első posztodhoz kapcsolódik, a tanulási nehézség, stb., az elbutuló társadalom. Míg egy értelmes ember felméri az anyagi, és egyéb lehetőségeit, mielőtt gyereket vállal, a kevésbé értelmes a kotont sem ismeri.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Dark Archon #6 üzenetére
Értem, akkor hozott anyagból dolgozik.
Nekem szerencsém volt, műszaki iskolában olyan irodalomtanárom volt, aki pont a saját gondolatokat részesítette előnyben.
Az meg hogy gondolkozni nem lehet megtanulni. De meglehet. Különböző fejlesztések stbstb. :)
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Bizony megváltás lett volna, ha egy műszaki középiskolában már nem lett volna irodalom tantárgy. Megmagyarázzák, hogy egy verset is hogy kellene értenem, miközben mindenkinek mást kéne jelentsen a saját élettapasztalata alapján, nem?
Gyerek azt csinál, amit akar - bizonyos keretek között persze. Vannak könyvei, és olvasunk neki mesét is.
A gyakorlati alkalmazás ugyanúgy megy, mikor közöljük vele, hogy elég mesét is nézett / hallgatott, és ideje lefeküdni.
Gondolkodni nem nagyon lehet megtanulni, az adja magát az IQ-val.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Dark Archon #4 üzenetére
Úgy néz ki neked csak ilyen könyvekkel volt dolgod. Pedig rengeteg téma van.
Viszont Te nem fogsz olvasni, és akkor a gyereked se?
Nem az a megoldás, hogy nem digitális analfabéta lesz.
Gondolkodni kellene megtanulni.
A mértékletesség nagyon szép gondolat. Kíváncsi lennék a gyakorlati alkalmazására, hogy mikor csukod be a kapudrogot a gyerek előtt...?
Mert ha van gyereked, akkor tudod, hogy ez nem így működik, ha nincs, akkor erre bizony később kell visszatérni, mert elméleti tézisekkel nem megyünk sokra. :)
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Mi köze ennek a(z irodalmi) könyvekhez? Rühellem én is, időpocsékolás. Természetesen nagy szerepe volt benne az iskolai agymenéses kötelező, szerelmes öngyilkosos, anyab@szós, egyéb emészthetetlen depresszív sz@roknak, melyek szerintem pusztítóbbak, mint a digitális világ.
De, ha megnézel bármilyen klasszikus mesét is, hát egy horror mindegyik. Felvágni egy farkas gyomrát normális? Állatkínzás. Valakit étellel megmérgezni?
Minden generációban van valami, amit valakik szerint nem kellene megvenni vagy használni, mert régen minden jobb volt. Baromság. Alkalmazkodsz vagy lemaradsz az életben, aztán sopánkodhatsz, ha a gyerek nem kap normális munkát, mert digitális analfabétát neveltél belőle. A kulcsszó a mértékletesség.
A másik, amit sokan elfelejtenek, hogy ők mit csináltak gyerekként. Sosem volt kvarcjátékod? Számítógéped? Walkman? Nem vettél (vetettél) képregényeket, ilyen-olyan újságokat? Annyi a különbség, hogy most minden egy készülékben van.
[ Szerkesztve ]
-
Plug Life
senior tag
Ez a hajó már elment (hosszabb figyelmi intervallum). Felnőtt lakosság 50%-a egyáltalán nem olvas könyveket (35% ritkán, 15% rendszeresen). A TikTok mutatja az út végét: 5–10 másodperces mémvideók.
-
Graphics
Jómunkásember
Nagyon nagy felelősség lenne a szülőkön.
Az én meglátásom, hogy az jó, hogy előre megyünk (haha), és digitalizáció, de:
- Ha az szülő nem adna 3 éves gyerek kezébe tabletet
- Ha az a szülő nem nyomkodná orrvérzésig a gyerek előtt a telefont
- Ha a szülő képes lenne minőségi időt eltölteni a gyermekeivel, és nem egy munkamániás droid lenne,akkor talán kifejlődhetne egy olyan generáció, amely nem lenne figyelemzavaros, és nem függne rá már gyerekkorában drogként a netre, eszközre... Egy mai 17-18 éves kb. 10-20 percnél nem képes tovább egy adott feladatra koncentrálni. Szétesik.
Tanulási nehézségeket cipel magával a társadalom is...
Mert ez drog... Látom a saját gyerekemben ,ha bekapcsolva marad a TV ( születése óta nem TV-zünk, mert vele vagyunk inkább), akkor úgy bámulja, majd kiesik...
Ha lehetőség van rá nem mobilozunk előtte.
Persze, később majd " gáz" lesz, ha bekerül egy olyan közösségbe, ahol a szülő, hogy "elkerülje" a gyerekkel való foglalkozást, vagy épp nem találja meg a helyét rendesen az apa, netán az anya szerepben, ezzel kompenzáljon...
Mert ez szülői felelősség kéne hogy legyen, nem pedig hanyagság...
A Yettel meg a többi szolgáltató meg dugja fel a felméréseit oda ahová való... Őket rohadtul nem érdekli a társadalmi szerepük, ők egy cég, pénz keresnek, mindegy ki az...
Ha kell eladják közvetve a gyereknek is... Ott a kapocs, a szülő, aki megveszi, hogy "jobban szeresse" a saját gyereke... Vicc.
És akkor még ott lenne a frankó szerepvállalás, hogy helyes eszközhasználat.
De hát a mai 14-18 évesek szülei, a fiatalabbakat ne is említsem, szóval a 35-40+ szülők egy része technikai analfabéta... Ha nem megy a facebook, azt hiszik nincs internet...
Tudatos nethasználat kimerül annyiban ,hogy jól van kislányom, este 10 után nincs netezés...
Bazze, oké, eltiltod, te vagy g.ci... De talán, ha igényként, drogként fel se merül, akkor nem jutsz el odaáig, hogy egy vasárnapi ebédnél kiesik a gyerek a körforgásból...Stbstb... lehetne sorolni.
[ Szerkesztve ]
-
Diokhan
addikt
Elérhető és ne vesszen el a digitális világban? Nokia 3210
Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel. - Albert Einstein
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS routerek
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Apple notebookok
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Tesla topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest