- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
Nem tudom, hogy nálad mi számít drasztikusnak, de pl. az i7-8700 fogyasztása 7 W és 172 W között tud változni - 96%-os csökkenés nekem elég jelentősnek tűnik.
Ez ezen egyébként nem fog változtatni, csak nem engedi felszökni a fogyasztást. -
narumon
őstag
Igen, visszavesznek (már amennyire) de valahogy mégsem jól működött eddig egyik CPU-nál sem. Pl nincs lehetőség drasztikus állításra. Pedig ezeknél a mai prociknál sokszor akár 30%-on elketyegne bármi, amíg nem kell a játékot vagy a melót elindítani. (Ugyanez videókártyánál), vicces amikor x ventillátor pörög a gépben mert benne van a nagy CPU a nagy videókarival, közben az adott napon éppen 1db Chrome ablak van csak nyitva órákig...
-
narumon
őstag
Ez nagyon szuper, igazából nem is értettem, hogy eddig a procik miért nem tudták ezt. Nekem kell az erőgép a munkához, de van amikor csak netezés, filmnézés megy rajta, tök felesleges tekernie a ventit meg az erőforrásokat.
-
warrior93
tag
Valaki elolvasta a cikket?
-
Predatorr
őstag
Írtam, hogy mindent. Nem ma kezdten finomhangolást és asus lapokkal sem.
Csak llc5 tartja kordában a feszt, viszont ha nem csak áll a gép, lőttek a visszavételnek már sima szövegszerkesztésnél v böngészésnél, v elég, ha megy egy foobar. Néha leugrik 0.4/0.8V-ra. Gyárilag v kisebb llc-kel máris +30% az idle fogyasztás (34W vs 26W), a terhelt is +30% (138 vs105).
OC is elég problémás így, h lefelé csavarja a feszt terhelésre, full 4.2GHz a max @1.4V (és elvan 140W körül, mint a default!) Csak hát minek, amikor alapon, visszavett fesszel is felküldi a magokat 4.245GHz-ig?
Ryzen balanced engazd.
Van amúgy aida, hwinfo, ab, de asus saját alkalmazás is, amely több értéket mutat (pl. 2. Cpu ventit is, amelyek egy ideje, bios update után eltűntek a többiből), de ugyanazokat, szóval ha félremérés lenne (de nincs), akkor lap tenné. Intel meg szépen elketyeg 800MHz-en @0.798V. Gindolom,.cdak a behatolásokat lassítja. -
sb
veterán
Annyira nem voltak túlárazva... ill. inkább azt mondom, hogy annyival gyengébbek is voltak az AMD procik. Én (moddolt) Phenom II X4-ről váltottam anno i5-re. Drágább volt, de kb. a villanyszámlán visszahozta. A többi már csak extra volt (halk gép overkill hűtő nélkül, stb...) Onnantól meg 1-2 váltás elég olcsó volt felfelé , bár nem sokat váltogattam.
A Ryzen óta nyilván egyértelmű a helyzet. A Desktop i5-öm és HTPC G4600-am is Ryzen lett hirtelen.Már csak a notit kéne váltani.
A fentiekhez: Volt már eddig is vmi mókolt githubos cucc mobil Ryzenekhez amivel kb. mindent lehet állítgatni amit alapból tudna. Csak desktopon nem ment.
Szóval ez megy ugyanúgy sw-ből is... meg nyilván biosból is kéne neki, az Asrock B450M és minden más lap is tele AMD CBS/PBS menükkel amiben nagyon sok minden állítható. De pl. erre írtam, hogy Asrockon a negyede működik kb biosfüggően. -
Predatorr
őstag
válasz
Malibutomi #41 üzenetére
Prime X470 pro van legfrissebb bios-szal. Villanásokra esik csak.le a fesz, pedig már minden módot kipróbáltam. A legdurvább az, hogy idle b.ssza fel a feszeket, terhelés alatt meg leviszi. A legreszponzívebb beállítással is van vagy kb. 0.05V eltérés, pl. 1.369 V idle, 1.319V full load (gyáei órajelek, -0.1V CPU offset). Alapból ez 1.45V vs 1.3V. A legelső bios óta ezt csinálja.
-
-
Nem rossz funkció ez, de több értelmét látnám, ha nem csak két választás lenne (normál, vagy ECO mód), hanem mondjuk 5W-os lépésekben lehetne állítani. Hasznos lenne olyan esetben, ha valaki gyári hűtőt használ, de sokallja a hőmérsékletet és így visszavehetné a TDP-t 5-10-15 W-al, hogy számára elfogadható legyen.
-
sb
veterán
Én 6-8 éve állítom az Intel procikat ThrottleStop-ból vagy a hivatalos XTU-ból. Általában jóval szofisztikáltabb mint amit a biosok hagynak állítani. Univerzális, nem vagy gyártóhoz kötve. Notin is működik ahol leginkább kéne és a legritkábban állítható bármi biosból.
Intel topicban is elhangzott, hogy bios a király ez meg semmi de érdemi válasz nem jött rá miben is különbözhet... mivel amúgy ugyanazokat állítod, nincs 3 féle vezérlése a procinak. Ugyanaz a TDP amit mér, ugyanazok a pl szintek, funkciók. Nincs másik PL szint, kétféle Speedstep vagy bármi a prociban...
Szóval jöjjön csak sw-sen. Azon csodálkozom, hogy az AMD kifinomult TDP/Boost/feszkezelése mellé miért nem írhatok be bármit 1W-os lépésben amire beáll és kész. Akár Intelnél fentebb...
@hokuszpk
Jó ha van hivatalos támogatás erre mert nem mindenhol megy. Nekem Asrock B450M Pro4-em van. Youtube-on ott a videó erről a típusról ahogy cTDP-t állítanak, nekem mégsem működött soha. Gondolom a cpu miatt vag a jó ég tudja. Bios adná magát mert abban nagyon bénáznak Asrockék ezen a vonalon de legalább 4-5 félével próbáltam. -
icp1970
senior tag
UP neki.
-
hfeco01
tag
Ezzel csak egy gondom van. Az okát nem tudom de a Ryzen Master nekem elindul aztán nemes egyszerűséggel kilép. Friss telepítésnél is.
-
szasanyi
félisten
Esetenként jó lehet, nem rossz elgondolás. De azt kétlem, hogy akinek a fogyasztás sarkalatos kérdés, az 95 vagy 105W TDP-vel rendelkező CPU-t vesz csak azért, mert most már lesz ilyen is.
-
törölt tag
-
borg25
senior tag
válasz
antikomcsi #37 üzenetére
Gondolom arra találták ki, hogy megvetted a CPU-t (Nem, nem a legerősebbet, a legjobb ár/érték arányút, vagy majdnem a legolcsóbbat) Aztán rárakod a legolcsóbb hűtőt olyat ami jobb napokon tudja a 50W-ot ha hideg van a szobában és a csillagállás is kedvező. Ha ezt TDP keret állítgatása nélkül tennéd, akkor pár másodperc erejéig elmenne 65W-ig, aztán leszabályozná magát az Excel FKERES-e alatt arra a szintre, amit a hűtőventillátor max hangerőn még el tud vezetni. Ha beállítod a TDP-t 65W-44%-ra, akkor sosem hajtatod ki max hangerőre a hűtőventilátort az FKERES alatt.
Passz, hogy mi van akkor, ha csak egy nagy 50W hűtőbordád van és nincs ventilátor, és úgy küldöd meg 65W-ra. Persze a CPU-nak nem gond, leszabályozza magát, csak kérdés, hogy mennyire? Az első időben tuti nem 50W-ra, hanem az alá, mert meg kell várnia, míg a hűtő elvezeti a többlet hőenergiát, s feltételezem, hogy ezt ventillátor nélkül nehezebben teszi(?) Nem vagyok hűtő szaki. Tudom 50W-50W, de a passzív hűtőborda nagyobb, nehezebb, több hőt tud hirtelen magába szívni, azt több idő leadni...
Szóval szerintem más a karakterisztikája, s lehet, hogy percekig 65W után nem 50W hanem inkább 20W a max teljesítmény. -
b2fodist
tag
válasz
#95904256 #38 üzenetére
Gondolom azért lehet jobb egy alacsonyabb TDP-t belőni mint a throttlingra bízni, mert utóbbi elengedi aztán jobban visszaveszi. Előbbi meg egyenletesebb szinten tartja a teljesítményt. Kisebb kilengések. De írta is a cikk hogy ez kb elégtelen hűtésnél számit. A másik ami eszembe jut, beszarik a táp de csak kisebb van otthon amíg garit intézed. Nem mindegy hogy kisebb TDPvel elkocog, vagy az első padlógázra lehal az egész. Oké tudom ez se gyakori körülmény.
-
aginor
veterán
válasz
Synthwave #33 üzenetére
Ja tényleg, pláne ha minden beállítás csak újraindítást követően aktív.
Azt nem tisztázza a cikk, hogy on the fly hogyan működik a program és mit csinál, illetve, hogy mi történik a jól beállított bios-ommal, ha ezt a funkciót bekapcsolás után ki szeretném kapcsolni. Tehát alapra, valami ajánlottra, vagy a korábbi finomhangolt beállításokra áll vissza a rendszer..
-
dabadab
titán
A regiszterek szerencsére nagyjából dokumentáltnak tűnnek, van is rá linuxos program:
https://github.com/FlyGoat/RyzenAdjMeg hozzá GUI:
https://gitlab.com/ryzen-controller-team/ryzen-controllerAz eco mode-ot egyelőre nem láttam bennük, de szerintem be fog kerülni.
-
DraXoN
addikt
válasz
Predatorr #39 üzenetére
te hol voltál az elmúlt 1 hónapban, elvileg ezt a hibát maga a kiolvasóprogramok okozták és a 1.0.0.3ABBA verzió egyik "újítása" volt, hogy nem engedi onnantól magát a "mikroterhelésnek" amit azok a programok okoznak "felugorni" az értékekben (legalábbis a "visszajelzést illetőleg", mert persze azért maradjon reszponzív a cucc)..
-
Predatorr
őstag
Hát szerintem ez en bloc marhaság. Fogyasztást feszültséggel kell megfogni nagy teljesítményű módban, nem 2-3W-ot „idle”, amikor 26-30W körül elcsorog. -0.1V-tal teljes terhelés alatt máris nem 140W-ot, hanem csak 105-öt zabál a 95W TDP-s 2600X-em.
Mellesleg Intelnél régóta működik a tdp visszafogása, az pl. szépen leveszi a feszt és az órajelet is, ellentétben az AMD-vel, amely idle magasabb feszt ad a procinak, mint tehelés alatt, és 800 helyett 2200MHz-en teker. Ezt kíne megoldani. -
törölt tag
Értem én, hogy ez egy plusz funkció és minden plusz funkciónak örülni kell, de...
Ez mennyivel jobb megoldás, mint ha ugyanezt automatán ( throttling ) csinálja a CPU?szerk.: laptopnál pl. ha az ölemben tartom a gépet, akkor szuper hogy meg tudom adni mennyire fűtsön, de asztali gépnél miért jó ezt kézzel állítgatni? mikor hasznos?
-
antikomcsi
veterán
válasz
Synthwave #33 üzenetére
Teljesen értelmetlen állítgatni. Megvettem a nagy, erős ryzen procit, nem fogom átállítani az értékét, hogy alapon semmivel se fogyasszon kevesebbet, de legalább ne menjen ha kell.
Amikor filmezek, netezek, oly mindegy, hogy 65 vagy 105W tdp keret mellett fogyaszt 20 wattot a proci. Csak a cikkben is írt felhasználási módnak lehet némi értelme, ha a a torony házamból itx-be költöznék. De ez is elhanyagolható, mert aki ilyesmivel foglalkozik tudatosan választ processzort.
Ez egy plusz dolog, és van, szuper. Nesze semmi fogd meg jól. -
Prof
addikt
Eszmeletlen nagy market szegmens lehet a 16 magos 3ezer+ dollaros SFF gepeke.
Veletlenul se vesz csucsteljesitmenyu procit az IQ bajnok, hogy aztan szoftveresen visszabutitsa . (mint ahogy a laptopoknal evek ota van alapban) -
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
Akkor mostantól nincs kifogás, és minden procihoz adhatnak hűtőt, ahhoz is, amihez az emberek "úgysem használnának gyárit".
-
joey04
titán
Szerintem akinek alacsony tdp kell asztali környezetben is, az jobban jár a dedikált procival olcsóbban, mint ezzel. Ritkán jobb ez a megoldás szvsz.
-
Qkackca
őstag
-
törölt tag
Az FM2-s asztali processzoroknál már volt ilyen lehetőség ha jól emlékszem.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem kell manuálisan elindítani. Beállítod, elmented, és onnantól kezdve a változtatásig mindig úgy indul a gép.
(#12) Foglalt név: Nem így működik a Ryzen Master. Erre van egy szabványosított felület minden BIOS-ban. Amit állítasz a Ryzen Masterben, azt a következő indításnál elmenti a BIOS-ba (ez számos beállításra vonatkozik, kivéve a memóriát, és egyéb finomhangolást), és úgy töltődik be a gép mindaddig, amíg ezt a BIOS-ban, vagy a Ryzen Masterben nem módosítod, vagy a CMOS-t nem rakod alapértelmezettre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Foglalt név #12 üzenetére
De legalább csak Windowson fut. Köszi AMD.
-
Foglalt név
addikt
Én tudom! A programból, mert amikor újratelepíted vagy kijön egy frissítés, akkor mindig kezdheted elölről a beállítás, mert ha el is lehetne menteni a profilt, akkor nem lesz kompatibilis. Sőt mindig nézegetheted, hogy akkor most elindult vagy sem, de nem baj, mert színes a felület, amin kattintani kell!
-
Dr V
őstag
Ha sok lesz a játék miatt a villanyszámla, elég lesz negatív TDP-t beállítani és máris visszafelé folyik az áram
-
Bandit79
aktív tag
Aki annyit nem konyít a dologhoz, hogy biosban mókoljon, az inkább ne állítsgassa a winben sem..,mert annak nem lesz jó vége. ( majd jönnek a PH-ra a felháborodott kérdések , hogy miért okádja a szobába a füstöt a gépem..
és anyu miért a gépdobozon süti a tojást)
Amúgy a biosban való beallítas a biztosabb, szerintem nem szerencsés ez az utólag állítgatósdi win alól.. -
opr
nagyúr
Az BIOS, ez meg siman win alol mukodik Ryzen Masterrel. Siman lehet egyszerre keveset fogyaszto es halk, illetve rohadt eros jatekos geped, legalabbis proci szempontjabol, es a ketto kozott a differencia csak egy kattintas. Azoknak is, akik azt hiszik, a BIOS meg az UEFI azok valami osi Inka istenek.
-
hokuszpk
nagyúr
ez az igazi parasztvakitas, az MSI lapomban eddig is mukodott, a CTDP beallitasa, a 65W -s procit siman tudtam 45W -re korlatozni, most a 2700X -et is tudom.
sot egyes MSI biosoknal ha a PBO beallitasokat manualra teszem, akkor az lesz az ervenyes, még akkor is, ha manual szorzot allitok; az aljat egyelore nem kerestem meg, de felfele biztosan mukodik 155W -ig tesztelve -
opr
nagyúr
Na, EZ egy brutal jo funkcio! Raadasul minden 3000-es modell megkapja visszamenoleg, nem semmi!
-
Én ennek örök ITX-megszállotként nagyon örülök. Igazából ha az X-eken kikapcsolja az ember a boostot, azzal már ilyen ~20 watt körül lehet spórolni, nagyon kevés teljesítménycsökkenéssel.
Az lenne a jó, hogyha a TDP-t laptopokon lehetne állítani, azt nagyon hiányolom. Sokszor jól jönne, ha tudnám szabadon csökkenteni/növelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Yettel topik
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest