Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tothmaxy182

őstag

válasz 8th #110 üzenetére

Tudom, nem is vitáztunk, azt a kijelentést nem rád értettem. Más fórumokban megosztottam már a tapasztalataimat, és volt egy-két ember, aki nekem ugrott, hogy a Windows szent és sérthetetlen, és hülye vagyok, ha nem azt használom... Mondhattam bármit, ez akkor is úgy van... Pedig a saját lap-topomon én is win7-et használok, csak a szülőkén van Mint Xfce...

• tothmaxy182

őstag

válasz 8th #84 üzenetére

Az Ubuntunak sokkal nagyobb a gépigénye, mint a Linux Mint-nek, főleg az Xfce változatnak...
    A Mint honlapján a minimumkonfignál az Xfce változat RAM igénye 384 MB RAM...
    Az alap Xfce rendszer nálam 260Mb RAM-ot eszik. Az XP sokkal-sokkal többet.

A hiba biztos hogy nem nálam van, ugyanez a gép 512 Mb RAM-mal 8-10 éve röhögve vitte az XP-t, de az SP3 óta csak szenvedés... Nem "telepítgetek össze-vissza", nem az én gépem, hanem a szüleimé... Alap XP, egy NOD32, egy Office, meg egy böngésző van rajta, semmi más. Ők pedig semmi plusz szoftvert nem raknak rá.

Ezt a gépet még középiskolás koromban vettem, akkor is és azóta is én telepítem, ha szükség van rá, csak most már a szüleim használják. Úgy ismerem, mint a tenyeremet. Hidd el, ha mondom, sokkal gyorsabb rajt a Mint Xfce(fél éves rendszer), mint az XP(13 éves rendszer, ha az SP3-at nézzük, akkor 6 éves). Pedig újan még egy felső-közép kategóriás gép volt, és mint olyan természetesen hasított rajt az akkori Microsoft OP-rendszer, tehát az XP... Most meg szinte folyamatosan 80% fölött pörgeti a procit (rengetegszer 100%-on), és csak úgy nyeli a RAM-ot...

Nem bántom én az XP-t... Sokáig használtam és szerettem. Ide is csak a saját tapasztalatomat írtam le.
    De legközelebbre, amikor ismét kialakul egy Linux-XP vita, akkorra lemérem a szülők gépén néhány program indulását XP és Xfce között...
    Ha most érzésre kell számokat mondanom, akkor frissen boot-olt, teljesen betöltött rendszerről indítva:
    -Firefox XP-n 10-15mp; Mint-en 6-7mp...
    -Intéző/fájlkezelő XP-n 5-6mp; Mint-en rögtön...
    -Távoli asztali kapcsolat XP-n 7-8mp; Mint-en 1-2mp (pedig Linux-os gépről csatlakozik Win-es gépre)...
    -Youtube videó (480p, teljes képernyő) XP-n akadozik, néhány másodpercre folyamatos; Mint-en folyamatos, náha megakad...

(#86) hunluki: A több desktopot én is kigyomláltam a szülőknek, mert azt nem vette be a gyomruk... :))

• hunluki

senior tag

válasz 8th #84 üzenetére

Az ubuntu származékok inkább szépek mint gyorsak :)
    Én a családban felmérve az igényeket crunchbang-at tettem a legtöbb gépre, kivéve unokatesómét, amin maradt XP, de az egy 1 magos AMD 1 giga rammal, 8400GS videókártyával, és soha az életbe nem fog netet látni, inkább játékgép egy raklap régi jó játékkal :) Amúgy érdekes, hogy ezen a gépen az SP3 is szárnyal, az XP akkor kattan meg ha ráteszel bármilyen vírusírtót, és kiengeded a netre.

Szóval crunchbang: Édesanyám netbookjára (atom hulladék, 1 giga rammal) cruch került fel, a jobbkattos menübe szépen kiraktam neki a skype-ot, a mappáit, tettem fel torrent klienst, LO-t, pidgint, dropboxot, és chrome-ot. Elsőre kicsit szoknia kellett (pl kigyomláltam a két desktopot, azt nem igazán tudta megemészteni), de a visszajelzések alapján totál meg van elégedve a dologgal. Tempóban érezhetően gyorsabb mint az XP, pillanatok alatt bebootol, grubtól számított kb 20. másodpercben már a wifin lógva lehet vele fészbukozni (meglepően gyorsan, csak akkor reccen meg ha nagyon letekerem a hírfolyamot), külső monitorra kötve pedig a 720p filmeket is simán elviszi akadás nélkül VLC-vel (youtube is megy 480p-ben fullscreenen akadás nélkül).

Apám laptopja hasonlóan vadállat, celeron M 1,6 ghz, 512 ram. Ő főleg a neten nézeget híreket, jútúbot, illetve levelezik és office-ozik. Mivel XP alatt is LO-t és thunderbird-öt használt, ezért neki sem volt nagy harc megszokni, egyedül a "miért nem lehet az asztalra pakolni" filozófia zavarta picit, de 1-2 nap alatt megszokta, és tőle is pozitív a feedback (2 desktop itt is kigyomlálva, LO gyorsindító belőve). Amúgy két mozdulatból lehetett volna húzni rá egy XFCE-t is, de azért 512 ram mellé... hááát... necces.

Persze ezek őskori lelet gépek, manapság már művészet ilyen erőműveket találni, ezeknél erősebbeken pedig kényelmesen eldöcög a 7-8-as win. De akinek ilyesmi van, és tényleg fedi az igényeket egy linux, annak szerintem megéri futni egy kört vele. Legrosszabb esetben veszít vele egy pár órát az életéből.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés