Új hozzászólás Aktív témák
-
tocsa
senior tag
Ez nagyon jó észrevétel!
Szerintem van biztonsági kockázat, ugyanis emlékezzünk, hogy már a HyperThreading technológia esetén is vetődtek fel problémák: ott is egy cache-en osztozik két mag (igaz ugyan hogy a magok félig össze vannak olvadva, mert csak a regisztereik (azaz az állapotuk) létezik külön, de végrehajtásra és egyebekre közös erőforrásokat használnak), és pont a közös cache-t kihasználva, időzitési trükkel lehetett következtetni másik thread adataira.
Hivatkozások:
[link]
[link]
[link]
!!!!!!!!!!!! -
tocsa
senior tag
A 2. egyébként lehet, hogy az, amire én gondolok, ezt értik visszaírás alatt, csak nem részletezik.
Az 1.-nél meg lehet aza válasz, hogy hiába nincs állapotváltozás, ez már 65nm technológia, és ketyeg egy clock 667MHz-n, és ilyen állapotban is fogyaszt, hiába nem történik semmi. -
tocsa
senior tag
Ilyet olvastam erről a prociról (nem PH-n):
''A Yonah másodszintű gyorsítótárja energiatakarékos felépítésű, a régen nem használt adatokat képes a rendszermemóriába írni, majd a felszabadult, üres cache-területet kikapcsolni.''
Ez nekem több okból is nem stimmel.
1. A cache statikus memória, nem dinamikus, azaz nem kell frissiteni. Mivel nincs gate állapotváltozás, ezért elvileg állapotátmenettel járó szivárgási áram sincs, így ebből (és az állapotátmenetből) nem származik disszipáció. Miennyi energiát spórolunk így mégis?
2. A cache, az alapvetően a rendszermemóriában is jelenlévő adatokat tartalmazza a CPU-k számára sokkal gyorsabban hozzáférhetően. Ennél fogva semmi értelme a cache tartalmát a rendszermemóriába írni valahova, az már úgyis ott van. Aminek értelme van esetleg, az a dirty/módosított de a memóriában még nem update-elt adatokat frissíteni.
Valaki hozzáértő magyarázza meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest