- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Új hozzászólás Aktív témák
-
erdoke
titán
''Gyártástechnológia szerintem az elmúlt időben eléggé kifejlett, így a selejtek sem lesznek túlzottan zavarók.''
Ez nem így működik. A kihozatal architektúrától, gyártástechnológiától és a gyártási ciklus helyétől is függ. Nyilván a tapasztalat is számít, de nem hiszem, hogy felülmúlná az előbb említetteket.
''A hibás 4 magosakat pedig el lehet adni 2 magosként is.''
Az egészen nyilvánvaló, hogy a ''natív'' 4 magos gyártásakor a magméret miatt több a selejt, mint ha 2 magost készítenének. Az Intel pedig 2 magosként teszteli a procikat, majd a rostán átmentekből összetokoz kettőt.
A reklámértéket nehéz megbecsülni, egyelőre szerintem fontosabb az embereknek a teljesítmény, a fogyasztás, és mindenekelőtt a márkanév. -
shabbarulez
őstag
''Az Intel a Penryn-ben is ezért növelte meg a gyorstár méretét drasztikusan, ami jó mert csökkennek a korlátok és a gyenge pontok és rossz mert sok tranzisztort zabál. Tranzisztort/teljesítmény viszonylatban nem biztos hogy megéri, mert a előállítás valamivel drágább lesz a K10-hez képpest, függetlenül a 45nm-es gyártástechnológia pénzügyi előnyeiről.''
Ez szerintem nem biztos hogy így van. A K10 területileg nagyobb mint a 4 magos penryn így alapból drágább. Ezen kívül a K10-ben kevés az olyan terület a kisebb cache miatt ami rendundásan kezelhető és a natív 4 mag miatt is az egész vagy egybe jó vagy sehogy és akkor selejt. Penryn esetén a kétszer két mag külön redundáns, ezen kívül a cache is nagy a proci területének majd a fele. És a cachet tudtommal úgy csinálják hogy alapban több cache van benne hogy az esetleges hibák esetén adott terület kikapcsolható és más jó területtel kiválható. Szóval a proci területének egy igen nagy közel 50%-os része is redundáns ha ott hiba van még nem biztos hogy az selejt, persze ha a másik nem cache résszel van gond akkor azon nem lehet segíteni. Ezek miatt a Penryn selejt aránya szerintem lényegesen kisebb lehet az Intelnél mint a K10 az AMD-nél ami az előállítás költségeinek tudtommal fontos tényezője. Én nem értek ehhez, de mint laikusnak a józan paraszti ész alapján ez tűnik logikusnak. És ha a két eltérő megoldással ugyanoda lehet jutni, akkor az egyik lehet szebb, meg műszakilabb tetszetős, de ha a másik hasonló hatásfokkal közel ugyanazt tudja de jóval olcsóbban akkor lehet mégis az lesz a befutó. Nem szabad elfelejtetni hogy ez elsődlegesen üzlet, nem művészeti, műszaki szépség verseny. Az elsőleges cél kisebb költséggel nagyobb bevételt elérni és így nagyobb profitot termelni.
[Szerkesztve] -
Michell
tag
''de ez lényegtelen a architektúra szempontjából'' -
''Az Intel a Penryn-ben is ezért növelte meg a gyorstár méretét ''
Az intel még mindig az Agtl++... busszal is küzd.
De egyzer csak eljön a CSI.
No meg a magok száma is szépen nő.
''Én összeségében a K10 elveit tartom átgondoltabbnak'' - én is.
De a végfelhasználót a szervert, gépet vásárlót nagy ívben nem érdekli ez.
Ha a nagy cache megoldja a problémát és nem kerül drágába akkor kit érdekel.
Márpedig a valós alkalmazások azt mutatják, hogy nem is volt akkora gyakorlati előnye az AMD IMC -nek (amit nagy cache-el ne lehetett volna elllensúlyozni).
Illetve a C2D alapú processzoroknál az eddigi gyakorlat, nem mutatott semmi olyan extra skálázódási problémát, amit az elméletből + buszrendszer, sávszélességek alapján sokan jósoltak (pl. egy 2x4 magos rendszerre - nekem spec. Xeon 5345, 5355 tapasztalataim vannak). -
Michell
tag
''AMD általában minden ponton a lehető legnagyobb technológiai fejlődést ...''
?
CPU esetében én leginkább úgy láttam, hogy az anyagi lehetőségei adják a legfőbb szempontot. Azért nézzük meg a K7-K8 különbséget, azt sem feledve, hogy ez a K10 úgye sokáig K8L volt.
Illetve tecnológiailag is komoly problémának látom az AMD által is elismert cache architektúra elmaradásait. Az IMC előnye pedig nemsokára kiesik. -
ftc
nagyúr
AMD nem tudta volna megvenni NV-t..jobb is igy
van újra AMD chipset, azt lett VGA betörtek a konzol piacra is...
Fusion ugye 2008-2009-re igérik..Felhasználási terület notebook max irodai PC...oda meg úgyse nagyon megy külön grafkari...
Bár egyre több gyártó jön ki AMD chipsetes lappal szal lehet a végén valaki felvásárolja NV-t vagy elkezdenek CPU-t gyártani esetleg AMD, Intel megtartja 3. szereplőnek a VGA piacon -
Michell
tag
Én sem vagyok olyan biztos a ''nehezén túl'' -ban.
1. A Barceloná-nak minimum egy 2.4 GHz-ről kellett volna startolnia.
2. Gondolj vissza az Opteron - Xeon ''párharcra'', kellett majd két év az Opteron felfutásához, az akkori technikai erőviszonyok mellett - ami felfutást fél év alatt visszavett üzletileg az Intel.
3. És megint a sztech történelme (én kb a 68000-es cpu-k óta látom) megint csak nem az úttörő, előremutató termékek dominanciáját mutatja jellemzően.
Ha Cassandra akarnék lenni akkor azt mondanám, hogy az AMD-ATI végigküzdi a GPGPU technikai bevezetés csapdáit, oszt az egész know-how megy majd bele egy keresztlicensz megállapodásba - a túlélésért. -
fLeSs
nagyúr
1. a VGA-biznisz nem hoz elég profitot (hoz 1általán vmit?)
2. én nem vagyok meggyőződve arról, hogy a K10 annyira ütős lesz. A K8-hoz képest jó lesz, de a Core 2 ellen már nem biztos, és mire kijön a K10, addigra már lesz Wolfdale is, ami magasabb órajeleket bír, és néhány %-kal gyorsabb a Conroenál (a 4magosoktól most eltekintek, mert abból max szerverekbe fognak sokat venni, és ha jóltom ott sem lesz egyértelmű fölénye az AMD-nek). szóval szvsz talán egálba kerül a két arch. azonos órajelen, és innentől az ár (és a skálázhatóság) fog dönteni, amit az Intel képes úgy alakítani, hogy az AMD szívjon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 256GB 15.6" FHD Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- HP EliteBook 835 G7 AMD Ryzen 5 4650U
- DELL WD19 / WD19S dokkoló + 130W töltő
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest