- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
zooly
aktív tag
A magok számának a növelése sokkal jobb megoldás hőtermelés szempontjából is.
Pl. egy kétmagos 3ghz-es processzor jóval kevesebbet fogyaszt (és kevésbé melegszik) mint egy 3ghz-es processzor 6ghz-en járatva
A jelenlegi technológiákkal remek ~2-3ghz körüli sebességen üzemelő processzor magokat lehet előállítani, míg ~3ghz felett már hatványozottan gyűlnek a problémák (szivárgási áram, stb, stb..).
Az egyetlen probláma az az, hogy jóval nehezebb olyan programokat írni, amik képesek több szálon futni egyidőben.
Az Intel anno nem véletlen vezette be a HT-t (azon kívül, hogy az XP-nek is jót tett), arra próbálta felkészíteni a piacot (főleg a ''játék'' programozókat), hogy tanuljanak meg normálisan programozni (unixos világban már a kőkorszak óta így íródnak a fontosabb programok)Az elmúlt években a játékok 80%-ánál ott díszelgett a fullscreen HT logó, ehez képest - mint kiderült - jó ha van 2-3 játék ami tényleg használja a technológiát (mert ugye ha valami támogtja a HyperThreadinget, akkor képes kéne legyen több szálon futni, ami két processzormag esetén azt kellene jelentse, hogy mindkét magot aktívan használja).
[Szerkesztve] -
Tomek1984
csendes tag
Szerintem jó, ha 8 magból lesz valami addigra. Idáig az órajel emelés hozta a hőmérő mutatójának emelkedését, majd most a magok számának emelése fog radiátort varázsolni a gépből. Nem baj, majd nem kell fűteni.
Érdekes elolvasni, hogy 2003-ban mi volt az elképzelés. Igazság az, hogy én már nem hisszek a gyártók két, meg négy éves előre tervezgetéseikben. Egyre bonyolultabb dolguk van. Igérnek, majd beégnek. Buknak egy rakás lóvét és velünk fizettetik meg.
Mennyibe is kerül egy mai Intel proceszor előállítása. 30-50 dollár. Majd mire megkapod, addigra meg lesz 300-500 dollár. Ez komoly. Ennyi rajta a reklám, a fejlesztésbe ölt lóvé, a csuszások, stb... stb...
Ez van.
[Szerkesztve] -
Senior tag
aktív tag
Rosszul írták a hír címét, valójában ez akart lenni:
''10 magos 2 GHz-es Intel CPU 2015-re'' -
-
kovsol
titán
már megint egy jó régi téma jött elő
-
-
Thunder78
őstag
Hogy a témához is hozzászóljak. Szerintem 10 GHz-nek nem feltétlenül csak a processzor a felső korlátja ... ekkora tempóhoz már jócskán hozzá kéne igazítani minden perifériát. PCI-E is kevés lenne hozzá szerintem. Arról nem is beszélve, hogy milyen tápegységre lenne szükség rá. Plusz az alaplapnak is képesnek kéne lenni a megfelelő áramerősség átvitelére
Szal nem hiszem, hogy csak processzor frekiről kell beszélni.
Már régóta tendencia egyébként is, hogy a perifériák folyamatosan lemaradnak a procik, ill most már a VGA-k fejlesztései mögött. -
Thunder78
őstag
Szerintem mindegy, hogy mivel lesznek megetetve ... megint ki fognak találni valamit, amivel jól ki lehet rántani a pénzt az emberek zsebéből.
Akár a quad-sli, akár más. Egy átlagkeresetből élő ember még a ''sima'' sli-t sem nagyon engedheti meg magának. Vagy eléggé fanatikusnak kell lenni hozzá -
Invoker
tag
Hát érjék is el, mert kell etetni valamivel a quad-sli konfigokat
Kíváncsi vagyok merre halad a marketing, lassan kiderült hogy a ghz-ket nem lehet az égbe tolni, most mivel lesz félrevezetve az egyszeri nem hardverguru vásárló?
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
AMD előbb eléri
-
LALA_kiraly
őstag
Előbb lesz 4 magos proci, mint 10ghz-es INTEL
-
-
Dufresne
addikt
válasz
macilaci78 #67 üzenetére
Vagy inkább a megtöbbszörözés mellett maradnak, ami valószínűbb
-
Norbi14
senior tag
Hát ez nem jött össze......
Pedig 2006 van
[Szerkesztve] -
Foxi
senior tag
A harmadik hozzászólás majdnem bejött. Csak még peltiert is raktak bele
Mármint megvalósulás szempontjából
[Szerkesztve] -
_Volkovy_
nagyúr
közbeszólt a duál-kór.
-
^Bundi^
őstag
csaknem akarja kiadni a 65nm en ígért 9.2GHZ -t ;)
sőőt..még csökkent is... -
Sianis
addikt
Veszel egy ilyet, és rákötöd a padlófűtésre, a házadat többet nem kell fűteni!
-
Steve Jr.
tag
Valaki gondolkozott már azon, hogy miért tűntek el a dual cpu-s alaplapok?
(Tudom, hogy most is vannak, de én arra az időre gondolok, amikor 2cel-t is bele
lehetett tenni 1 alaplapba. volt rajta egy slot+egy socket.) Rémlik valakinek?
Volt szerencsém kipróbálni 1-2-t, és relatív jó teljesítményt produkáltak...
...talán ezért nem csinálnak ilyet otthonra p4-gyel... -
DcsabaS
senior tag
65 nm-en 10 GHz csak úgy képzelhető el, hogy a CPU-nak csak EGYES RÉSZEI mennek 10 GHz-en, különben a disszipáció kolosszális lenne.
Figyelembe véve, hogy a 90 nm-es procijaikkal durván 3.5-4 GHz-ig jutottak, még optimális esetben (amikor is nem számolunk a növekvő szivárgási áramokkal!) is csak max. (90/65)^2=1.9-szeres javulás képzelhető el (ilyen arányban csökken az egyes tranzisztorokra jutó parazita kapacitás), vagyis durván 7-8 GHz.
Márpedig a szivárgási áramok igenis nőnek, ahogyan a belső vezetékek Ohmos ellenállása is, ezért reálisan legfeljebb másfélszeres javulás képzelhető el, tehát mondjuk 5-6 GHz. (De még itt is probléma, hogy ha architekturálisan nem sikerül az Intelnek alapvetően átalakítania a procijait, túl nagy lesz a disszipáció. Adalékként lásd:
(#32) DcsabaS , Bővebben: link) -
bandi20
aktív tag
10 Ghz
2005.03.31 ha eddig nem jött most sem jön -
karyo
senior tag
Az Intel alaposan elnézte azt a 10g-t. most ugye 3.8 a hivatalos csúcs.
Ennél feljebb a közeljövőben nem megyünk, lesz helyette dual core. Majd aztán
quad-core, stb...
Irányt váltott a fejlődés. Céges 8 processzoros szerverünk otthon is valós formát ölt. -
karyo
senior tag
Hja
cool! -
_cirmos_
őstag
de jót röhögtem mikor elolvastam a cikket!
na nem két éve, hanem most...
-
AMD!4ever
őstag
Banyek!! Én is becoptam!!
Ugy néz ki ez már nem jön össze. -
Köszönöm a tapsot !
-
agrarfiatal
senior tag
húha csalit majdnem én is bekaptam - még szerencse h dátumot néztem
intel-nek nagyon úgy néz ki h nem jött ez össze - még jópár év az a 10 ghzes álomhatár -
_Volkovy_
nagyúr
hoppá,ez kicsit régi hír.
[Szerkesztve] -
Mintha már letettek volna róla, hogy a sebesség nem minden. Lásd G5, AMD, dualcore.
De amúgy sem hiszem, hogy összehozzák. Tutira késni fognak.
Én is beszoptam...
[Szerkesztve] -
SpiT
tag
GHz huszár Intel...
-
tocsa
senior tag
Pedig már kezdtem írni Engusznak a választ, hogy 0.09 nm-en a Prescott, mégis durván fűt, mint egy kazán.
Szóval majdnem bekaptam a csalit, de post előtt észrevettem a dátumokat, hogy nem stimmel valami
[Szerkesztve] -
Loretto
veterán
Méghogy nem az órajel emelésével akarnak majd plussz erőt csinálni? Most akkor mivan?
Engusz: melegíteni kell őket. LOL -
Az Intel nem tartotta be az ígéretét ?
Azé szeressük.
-
djyangce
tag
A processzor órajele miatt nem aggódnék. Valahogyan úgy is meg fogják oldani. Ha meg nem, akkor jön a több mag egy tokban stb. (lásd HT2 topic).
Ami miatt szerintem inkább aggódni kell, hogy a CPu akármilyen gyorsan pörög az egyéb perifériák és az összeköttetések válnak a leglassabbá és a szük keresztmetszetté. Most is 33MHz-en megy a PCI sin (ha nem tévedek), pedig a jövő hálókártyáinak ez például nem biztos, hogy elég...
Vagy a memória... Nyolc csatornás DDR (vagy RD) xxxMHz raomkat fogunk használni???
Yangce, aki nem a processzor órajele miatt aggódik. -
Den
veterán
Nem jó. A méretet azért csökentik hogy növelhessék az órajelet. Le kell rövidíteni az elektronok útját. Az elérhető legnagyobb órajel az amikor az elektromos jel időben elér a megfelelő helyre. Ha nem akkor megbomlik a proci szinkronitása, és hibázik. Tehát a méret csökkenni fog nem nőni.
-
LukE
veterán
ÁÁÁ, megvaaaaan!!
csinálják hűtőborda alakúra a procikatÉs a kess meg legyen a ventillátor
-
Szalma
őstag
Ne aggódjon, a szennyezett SiO2 félvezetők által a jelenlegi technológiával elérhető legkissebb magfeszültség ~0.7V. Ez alatt már nem működik félvezetőként... Itt már inkább a hatásfokot kell javítani. Mert az eldisszipált 70W az hőteljesítmény. Az információ manipulálására ennek a töredéke fordítódik.
Ha esetleg kivennénk a fűtőellenállásokat, akkor megint lehetne srófolni a frekvencián...
Szeretettel:
Szalma -
PeliScan
addikt
Na majd nézzetek meg, hogy az AMD, az Intel és a VIA versengeni fog egymással, hogy ki csinál nagyobb procit!
Jövőre PH! fórumtéma:
[Re: Hír] Az AMD bejelentette legújabb 30cm*30cmes processzorát -
LukE
veterán
miért lenne az jobb? azt is rákell pakolni valahogy, és tömegtermelésben, hogy olcsó is legyen már nem biztos, hogy jobb lenne. Réz bordákat lehet kapni olcsóért, egyre jobb a talp polírozása is. Procimag oldala minimális felületű, oda nem érné meg a plussz burkolat. Talán 12*8mm-es 3 centi magas magnál
Bár Atus úgyis itt van, majd megmondja a tutit -
PeliScan
addikt
Gondolom dög nagy hülyeség, meg nem is igazán értek hozzá, de végső esetben növelhetik is a procimagot, a hőleadófelületet, nem? És így távolabb kerülnek bent is a cuccok, tehát magasabb hőt is jobban elbírna...
-
goshawk
tag
Sokat érnek a 10 G-vel ha architektúra részről az AMD megveri.
''Csak hajtják a gigákat de tudás az -1.''
Azért az új P IV-ek nem olyan rosszak. De lehetnének jobbak.
Feltéve, hogy jobban kidolgozzák az architektúráját. -
bazs
aktív tag
Engem csak az döbbentett le, hogy 3 év múlva ígérik a dolgot. Mi lesz a most újonan vett gépekkel addig???
Én egy celka 300-al nyomulok már több mint 4 éve és csak az utóbbi fél évben kezdtem érezni, hogy kevés az er?forrás és az én gépem meg a jelenlegi csúcs között 2,7Ghz a különbség (igaz ez pont 10*-ezést jelent). A most újan vett 2.2-es celkák sehol sem lesznek, talán még a legalapabb oprendszer sem fog futni rajt. Ez tragédia szerintem! Mindenesetre, ha ez bekövetkezik tüntet?leg visszatérek a dos-hoz, esetleg win 3.11-elAz meg a másik, hogy kinek van pénze félévente újat venni. Érdekes kérdések ezek, majd meglátjuk.
-
meba
tag
Majd a tuningrovatokban benne lesz, hogyan csináljunk a 10gigás prociból 16 gigását, egy kisebb minszk hűtő közbeiktatásával.
Addigra kijön majd a játékosoknak a Gta 7, és az Unreal 2005,5 . -
hobizoli
nagyúr
Es a CPU altal felvatt aram erossege -Amperben- egyre csak no es no, hiaba kisebb csikszelesseg, kisebb lesz a feszultseg ugyan, de egyre tobb Amper kell neki, vegul is a Willematte es a Northwood magos P4 max darabja is igencsak 80-90W korul van, kisebb ugyan Vcore, de ngyobb az Amper szam, a leadott ho meg szinte epp ugyannyi: ott a WM maggal 2GHz fole nem nagyon lehett menni, most ennel a NW magnal 3.2GHz korul van meg ugyaznez a hatar. Arra leszek kivancsi mikor jon az ''meglegujabb'' P4 tokozas amiben äzert novelik meg a CPU labszamat, hogy igy legyen eleg a keresztmetszet atvinni az a sok Amper-nyi aramot, az ugyanis -gy.k.-, a vezetek-keresztmetszettol fugg, azonos vastagsagu, (keresztmetszetu) labakbol ehhez tobb kell. Az ATX12V csati sem pusztan a veletlen muve...ugyanezt a celt szolgalja 12V-s agon.
Egyszer volt nalam itt egy Codegen 300W-s tap, mert hat nem bita ahavercsavo frissen vasrolt geperomuvet, hat ennek a 12V-s erei foleg az ATX csatinal, meg az a feher muanyag ize is -azoknal az ereknel-, meg volt barnulva. Ezen ATX12V extra csati meg nem volt.
hobizoli -
xuldar
addikt
Ez így ebben a formában enyhén szólva nem igaz.
Egy 386-os processzorra még semmilyen hűtés nem kellett, még borda sem. Nem azért mondom, de ahogy jelentek meg az új processzorok, egyre kisebb lett a csíkszélesség. A 386-osnak valahol 0,65 mikron körül lehetett a csíkszélessége, tehát lassan egy nagyságrenddel lett kisebb a p4-eseknek, mint a 386-osoknak.
Én úgy látom (de ha nem igaz, javítsatok ki), hogy egyre komolyabb hűtés kell az egyre újabb processzoroknak. Már az sem mindegy lassan, milyen anyagból készül az egyre nagyobb hűtőborda az egyre nagyobb és hangosabb ventilátorral, és hogy 1 négyzetmilliméterrel kisebb vagy nagyobb felületen érintkezik a procimaggal.
Nekem olybá tűnik, hogy most hatalmasat szóltál-mellé.
Nem a csíkszélességtől függ a hőleadás, mert a tranzisztorok száma nagyságrendekkel gyorsabban növexik, mint ahogy a csíkszélesség csökken. -
The Thing
tag
Ezeket majd lehet hogy folyékony Nitrogénnel ha addig elterjed az.
Máskülönnben meg addigra igény is lesz a teljesitményre. -
Sikló
tag
Ma már nem úgy van mint régen, az órajel a lényeg, annak meg menni kell felfele!
-
nap
addikt
Persze a 10 gigas procikban mar a harmadik generacios palladium vigyazza a gondolataidat. Meg a M$ az uj netes platformja a .big
Persze, ha veletlenul megsem az intel adni ki elsogent a 10 G-s processzort, hanem a via vagy az amd, az ... -
Genialis
aktív tag
A Moore-törvény alapján reális a 10 Ghz. A P4 architektúrában is reális. Teljesítményban irreálisan kevés lesz. Már most az. Kevés egy teljes világegyetemet modellezni.
-
regain
csendes tag
Egyébként meg-ha már itt tartunk: hűha 10 Ghz!-úgyis lesznek majd olyan játékok amik simán (najó lehet hogy nem simán) két vállra fektetik.
Lásd: videókártyák -
Panther
HÁZIGAZDA
Égető szükségem van egy 10 GHz-es procira. Jajj de kár hogy még várnom kell vele 2005-ig. Vagy meddig...
-
HiperG
addikt
D
-
bz
tag
kiváncsi vagyok, hogy a rákba válasszák ki ezeket a neveket
a technology naming managerek. -
engusz
veterán
A 0,09 és 0,065 mikronos gyártástechnológia miatt jóval kevesebb hőt fognak termelni. Elméletileg fesz is jóval kevesebb kell majd nekik.
Egy idő után már fűteni kell a procit, hogy bekapcsoljon -
Kó Pé
csendes tag
De ezeket mivel fogják vajon hűteni?
-
rvs
aktív tag
mi lesz így a mostani jó gépek tualajaival..
9G, mi? érdekes lesz, az tuti. -
mumus
csendes tag
Gondolom a dobozos verzión ott lesz a vizes-blokk!!
-
freya
aktív tag
Ho ho ho
Az igen! De megis, minek ennyi? Nem lehet hogy nem az FSB-t kellene vegtelensegig novelni?
Megis mi a szarnak akkora FSB mint mostanaban egy atlagos processzor belso orajele? -
McJames
senior tag
Hadd jöjjenek! (Remélem lesz rá pénzem is...
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Asztrofotózás
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gyúrósok ide!
- Autós topik
- Trollok komolyan
- Kuponkunyeráló
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest