Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• imibogyo

veterán

válasz t72killer #38 üzenetére

Igen, azt a részét értettem. Már vagy 3 éve Ubi és Fedora felhasználó vagyok, csak magának a programnak nem értettem a működését elsőre (amíg nem vettem a fáradtságot és nem olvastam utána jómagam is), mondjuk két picivel a karomon amúgy is csak felületesen olvastam el magát a cikket is... :B

• imibogyo

veterán

válasz lev258 #23 üzenetére

+ (#27) t72killer

Köszönöm az infókat mind a kettőtöknek. Olvastam, hogy mely mappákat titkosítja Linux rendszeren, csak azt nem értettem (tudom lúzerség), hogy ez miképp viszonyul a külső eszközökhöz.

De most, hogy végre elaltattam a gyerekeket én is kicsit végig gondoltam a dolgot és logikus is. Ha jól olvasom egészen 17 mappa mélységig megy le a titkosítás, tehát akkor ha a "/media" és "/mnt" mappákon keresztül simán benyalja az összes felcsatolt eszközt is. Jól értem?

Itt van az elméletben titkosított mappák listája (hátha mást is érdekel):
    /boot
    /bin
    /sbin
    /lib/security
    /lib64/security
    /usr/local/etc
    /etc
    /mnt
    /share
    /media
    /home
    /usr
    /tmp
    /opt
    /var
    /root

• imibogyo

veterán

Totál laikusként kérdezem ebben a zsarolóvírus témában:.
    1) Ilyenkor minden gépben található merevlemezt titkosít a program, vagy csak amin a rendszer fut?
    2) Mi a helyzet pl. egy felcsatolt NAS lemezeivel?
    3) Mi a helyzet egy USB-s eszközzel?

Csak azért kérdezem, mert rengeteg családi fotóm, videóm, látványtervem stb.-m van, de ezeket mindet NAS-on és USB-s eszközökön tárolom, miközben a gépemben található SSD-n szinte csak könnyen pótolható, "nemfontos" dolgok vannak és hát maga a rendszer (Xubi).

Ha esetleg benyelném ezt a kis drágaságot (csak tételezzük fel), akkor csak a gépben lévő SSD-t "buknám", vagy minden felcsatolt eszközre rátelepedik a szentem? A gépemen lényegében semmi fontosat nem tartok, így az nem lenne a világvége, ha csak az egy szál SSD-m adatait "veszíteném el...

Egyáltalán ezután a látott kép után egy külső formázás (másik Linux alapú gépre dugva, de fel nem csatolva a gépre (hacsak nem tud még így is fertőzni...)), vagy egy bootloader javítás (Live DVD-ről mondjuk, amit nem tud írni a gép) kivitelezhető még valahogy, vagy csak a titkosítás valamilyen úton-módon történő feloldását követően? Az adatvesztés ekkor már logikusan nem érdekelne, csak azt nem értem, hogy menthető-e az eszköz, vagy már az sem, amennyiben az adatok nem fontosak? :B

Új hozzászólás Aktív témák