Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz elistvan #325 üzenetére

Nem gázoltál bele, a "megsértődést" feltételes módban írtam. Tisztában vagyok vele, hogy 500-600 Ft egy doboz cigi, és 400-500 Ft-ért lehet filmet venni DVD-n. Nekem is van egy rahedli ilyen. Meg amikor még volt nálunk téka, úgy csinálták, hogy a régebbi filmeket, amelyeket már nem kölcsönzött senki, gombért-pitykéért eladták. Kirakták a kirakatba, és 200-300 Ft-ért meg lehetett venni. Innen is származik néhány jó film.

Az már más kérdés, hogy a 400 Ft-os turkálós DVD honnan származik. Anno valami Artisjus fejes elmondta, hogy ezek minden bizonnyal kalózkiadványok egytől egyig, mert Magyarországon nem lehet ennyiért hivatalosan filmet DVD-n forgalmazni. Mégis tele vannak velük a bevásárlóközpontok. Ráadásul nem egy közülük olyan minőségű, hogy látszik, hogy egy 240-es ócska DVDripet konvertáltak át VOB-ba, rányomták, és eladják "jóárasítva", mint akciós DVD-t. Helyenként meg olyan kockás a kép, mint a skót szoknya, a színek meg teljesen ki vannak fordulva benne.

De ha ezek a filmek egytől egyik kalózkiadványok, akkor a hatóság miért nem tart razziákat a bevásárlóközpontokban, store-okban? Nem is kell bizonyíték gyűjtés. Ott a rahedli bizonyíték, csak le kell foglalni.

Érdekes módon állandóan csak a warezolókat tudják b@szogatni. Ami a szemük előtt van, azt nem veszik észre. Vagy nem akarják.

• BonFire

veterán

válasz elistvan #323 üzenetére

A cigivel, piával itt érvelni végképp nem fair. Ha csak magamból indulok ki, most ezen meg kéne hogy sértődjek. Igencsak "kislábon" élek, a villanyt is csak akkor kapcsolom fel, ha muszáj (ennek ellenére ma jött meg a végszámla, mi szerint az idén 22%-kal többet fogyasztottam, mint tavaly…), nem járok moziba, nem járok szórakozni, nyaralni, kirándulni, mert nem telik. Nem fogyasztok soha egyetlen korty alkoholt sem, nem dohányzom, chipset, kólát, nyalánkságot nem fogyasztok, nem iszom kávét, és hét év óta először tegnap vettem magamnak egy 3700 Ft-os kínai cipőt, ma meg két gatyát, mert már teljesen széjjel mentek.

Az én egyetlen "luxusom" a számítógép és az internet. Ez köt össze a világgal. Nekem csak a szellemi táplálék maradt. Böngészés, olvasás, hobbi Photoshopolás, és néha 1-1 film megnézése. Ennyi.

Aki énnálam kevesebből kijön, és nem panaszkodik, olyan nagyon kevés ember van.

Szóval ezzel csak arra akartam célozni, hogy ne kurkásszunk már egymás zsebébe, nem tudjuk, ki mennyi idős, milyen körülmények között él. Ne általánosítsunk, hogy "bezzeg a cigire nem sajnálja a pénzt", mert nem tudunk a másikról semmit.

• BonFire

veterán

válasz javie #321 üzenetére

A warezfikázás ugyanolyan divatfikázás lett, mint bármi. Ennyi az egész. Olyan ez a topic, mint a Szomszédok c. teleregény. Ott is mindenki kódus, csóró, lyukasgatyájú volt, de nem fogadott el pénzt, sőt, meg volt sértődve, mert "elveik voltak", közben mind éhezett.

Itt is warezol mindenki (99%), közben osztja az ívet, hogy az miért helytelen. Moralizálnak, megpróbálnak benned lelkiismeret-furdalás ébreszteni, mert őbennük már mások sikeresen ébresztettek. Én azért warezolok, mert a technika adott hozzá. Elsősorban ezért. Amíg nem volt adott, addig nem csináltam. Kihasználom az internet nyújtotta előnyöket, és kész. Nem én teszem közzé a szoftvereket, filmeket, zenéket, nem én töröm fel a másolásvédelmet és az időkorlátot.

Krekkerek nélkül nem lenne használható kereskedelmi szoftver a weben. Miért lehet ingyenes szoftverekkel lemezeket rippelni, másolásvédelmet kiszedni, amikor ezt törvényellenes, DivX-be konvertálni? A biztonsági másolat saját részre ezt nem követeli meg. Ha valaki a Bluray lemezéről akar bm-t. ahhoz nem kell átkonvertálni, a másolásvédelmet feltörni még kevésbé. És tele van ilyen programokkal a net, amit jogszerűen használhatsz, mert freeware, csak éppen a tevékenység kimeríti a visszaélés, törvénysértés fogalmát.

• BonFire

veterán

válasz elistvan #319 üzenetére

Photofiltre Studio? Ugye most csak viccelsz? :DD

BTW, ha egy ember ~3000+ órát töltött azzal, hogy megtanulja az egyik programot, nem fog 3000 újabbat eltölteni egy másik program megtanulására, csak azért, mert homlokegyenest különbözik a kezelése (lásd a Photofiltre nehézkes vektoros objektumainak szerkesztését, nincs rendes pen…)

Ráadásul a PfS Shareware, a próbaidő lejárta után meg kell venni, és 30$. Olyat mondjál, ami ingyen van, és mindazt tudja (és legalább olyan kényelmesen), mint a Ps.

Aki ezeket a vackokat ajánlgatja, lövése sincs a Ps igazi lehetőségeiről.

• BonFire

veterán

válasz Stauffenberg #315 üzenetére

Hm. Nem kötelező… Hm. :((( Van ingyenes. Hm.

De ha egyszer az Adobe szoftverei a leglogikusabban felépítettek, a legergonomikusabbak, azokhoz van százmilliárd írott és videó tutorial, akkor nagyon nem választás vele szembe egy gagyi és fapados Gimpet állítani, még akkor sem, ha sok hasonlót tud, mint a Photoshop, mert annyit nem tud. Már ott elvérzik, hogy nincsenek benne rétegstílusok, ami olyan alapvető már, mint a keverési módok. Csak "bunkó" effektek vannak benne, nem tudsz non-destruktív módban dolgozni, az eszközök a Ps-hez képest fogyatékosan működnek, eleve kevesebb eszköz áll rendelkezésre, ezek mellett ronda a GUI.

A klónozó vagy gyógyító eszköznél nem mindegy, hogy látod-e a mintát, mielőtt leteszed, vagy sem. Retusáló eszköz téren is gyengén felszerelt a Gimp. Nincs benne Healing Brush, nincs Patch Tool. Csak a bunkó klónozó, ami az esetek 98%-ában nem megfelelő. Nincsenek benne Atcion-ök, szkriptek. Meg még egy rakás dolog. Ha behajítok 5-6 db fotót a szkennerbe, az Ps-sel egy kattintásra nekem kivágja, kiegyenesíti és új dokumentumba helyezi. Gimppel meg dikicselhetsz egyesével kézzel.

Hagyjuk már az ingyenszoftver felmagasztalását! Használhatatlan vacak.

Most látom csak, épp ebben a topicban váltam őstaggá!

• BonFire

veterán

válasz sparc #288 üzenetére

De havi 1 mozijegy nem elég, amikor idén októberben is 28 filmpremier van, és Wérpistikének mind a 28-at meg kell ahhoz néznie, hogy helyre billenjen a lelki egyensúlya, mert valamivel csak el kell tölteni a fölös időt, akár érdektelen filmek bámulásával is.

Én is adminkodtam az egyik ilyen fórumon, és legalább ~1000 filmet posztoltam be (nem én töltöttem fel, csak Google-val találtam). Volt olyan fórumozó, hogy minden egyes posztomat megköszönte, vagyis kíváncsi volt a linkekre, tehát le is töltötte mindet. És gondolom meg is nézte.

Nekem hetente küldi a filmkatalógus a heti premiereket, végignézem a listát, elolvasok egyet-kettőt, majd kuka. A mai filmek 99%-a nem bír lázba hozni. Az idén összesen kettőt töltöttem le és néztem meg, azokért is kár volt. Valaki meg az összeset megnézi, válogatás nélkül, mert "ingyen van".

Könyvvel meg nem divat manapság unalmat űzni… :(((

• BonFire

veterán

válasz sbazsi #286 üzenetére

Elhiszem, hogy Pesten 900 Ft-nál kezdődnek a jegyárak, de akkor sem 1200, ahogy a legalsó licitet olvastam. Ugye, hogy ha jól megkapargatjuk, találunk ezer Ft alattit is!

A másik dolog. Magyarország lakosságának nagy része nem Budapesten él. Az állandó pesti példálódzás ezért nem is állja meg a helyét. Sokan laknak ott, de vidéken többen.

Ezen felül Budapesten minden többe kerül, mint vidéken. Egy lakás négyzetméter ára is, a szolgáltatások is, és úgy az egész megélhetés. Miért pont a mozi lenne kivétel? Rossz dolog, nem mondom, de ez van. Ellenben vannak olyan előnyök, amit a vidékiek igencsak korlátozottan élvezetnek. Nálunk pl 100 km-es körzetben nincs Imax. Soha életemben nem láttam még 3D filmet Imax-ben, és nagyon úgy néz ki, nem is fogok. Pesten van minden. Van 100 Megás Digi optikán, ami itt a büdös életben nem lesz. Sokak 1 Mbites nettel kolbászolgatnak, és 51 centis CRT tévén DVD lejátszón nézik a letöltött DivX-es DVDrip-eket. Ezt a kényelmet, az elérhetőséget kell megfizetni.

Kóla+nasi – továbbra is nyitott a kérdés, miért számoljuk bele a mozijegy árába, és miért nem az otthoni filmnézés árába. "Hozzátartozik a műsorhoz" – ezt aláírom. De otthon is. Vagy otthon nem? És ha nem, miért nem?

• BonFire

veterán

válasz aram01 #121 üzenetére

"Megyek a pipimmel moziba 700ft(mert szereted) szóval 700ft*4=2800ft+2000ft üzemanyag(vidéki surmó vagyok :R )=4800ft ne menjek magyarország túrára+1600ft autópályadíj=6400ft egy kóla egy kukorica/fő(hadd örüljön a paraszt hisz egyszer élünk) minimum+2000ft végeredmény=8400ft"

Ti beszéltek arról, hogy milyen hasra ütéses módszerrel állapítják meg a kiesett bevételeket, miközben ti is fiktív számokkal dobálóztok, és készakarva akkorát csúsztattok, mint ide Kalkutta.

Szóval ha te a pipiddel mégy moziba, akkor az a fránya mozijegy rögtön néggyel szorzódik. Miért is? 1400 helyett már a duplájánál tartasz. Vagy háremed van?

2000 Ft üzemanyag – És a buszjegy sokkal olcsóbb. Nálunk is van 700 Ft-os mozi, és akinek nem felel meg, csak a pláza, az utazzon be a megyeszékhelyre. Akinek meg megfelel, az megnézheti 700-ért, nem 1000-ért, és nem a duplájáért, mert még mindig csak egyetlen egy darab letöltésről, és egyetlen egy darab mozijegyről beszélünk, nem másról. És feltételezem a hozzászólásodból, hogy úgy egyébként soha nem tankolod meg az autódat, az csak arra van, hogy moziba járj vele.

1600 Ft autópálya díj – feltételezem, hogy autópályán kizárólag akkor közlekedsz, ha moziba jársz. Különben totál fölösleges megvenni a matricát, így beleszámolni sem illik. Az autó fenntartási költségeit, a kötelezőt, a nagygenerált, a zöldkártyát, a súlyadót még bele sem számoltad. Sem az autó amortizációját, a gumik és a fékek kopását. + Télen a téli gumi szettet hólánccal.

Kóla+kukorica – azt az egyet árulja már el nekem valaki, hogy a film moziban történő megnézése hány kalóriát éget el, hogy beleszámítjuk az enni-innivalót is?!!! Mondja már meg valaki, mert megőrülök. És ha van róla kimutatás, hogy igenis ennyi és ennyi kalóriát el kell fogyasztani hozzá, akkor azt az otthon történő filmnézés közben nem kell elfogyasztani? Ha vinyóról nézed a filmet, akkor is ugyanúgy meg kell venni a kuki+kólát, nem?! Akkor pedig nem lehet beleszámolni. A filmtől függetlenül is enni kell. Sőt, titkot mondok. Azok is esznek, akiknek még tévéjük, sőt villanyuk sincs. Ez most hogy van akkor?

A tények: Egy mozijegy vidéken 700 Ft. Nálunk is. A diák és nyugdíjas jegy 500. A plakáton alul olvasható.

Szintén tény továbbá, hogy az emelt díjas SMS lehet ~500 Ft+ÁFA=625 Ft. Ez a kettő természetesen össze nem hasonlítható, mert első esetben 700 Ft-ért csak egy filmet nézel meg, míg 625-ért öt napig tölthetsz, tehát a warez még így is jobban megéri. Nem kell semmiféle extra költségeket hozzácsapni, csak hogy bizonyítsd a saját igazadat, mert még így is jelentős előnyben van árban az SMSweb a mozival szemben. Ha hozzászámolod még a havi villanyszámládat, még nem lesz nagyobb mértékben igazad!

Tévedés ne essék! Azt mondta valaki, hogy csak az dumáljon, aki még soha semmi jogvédett anyagot nem töltött le. Nyilvánvalóan nem sok ilyen ember van, de a dolognak nem ez a megközelítése hibás. Amit csinálunk (warezolunk), az sehogy se fair. Még akkor sem, ha a magyar törvények kibúvókat nyújtanak. (Nálunk nem tilos filmet letölteni, de pl Nagy Britanniában igen.) De csináljuk, mert vagy csórók, vagy gyarlók vagyunk, vagy mindkettő egyszerre.

De ne gyártsunk már a nem fair viselkedésünkhöz mindenféle ideológiát, ne magyarázzuk a megmagyarázhatatlant. Ez nem olyan dolog, amit ki kéne tenni az ablakba. Magyarországon még igen kevés magánszemély ellen indult szerzői jogi per, és ez nem rajtunk múlik, hanem a hatóságokon. Ha az elrettentés lenne a cél, nyugodtak lehettek, lenne minden napra egy per, meg egy börtönbüntetés, vagyonelkobzás stb, ahogy az USA-ban néha megcsinálják. Ez ilyen kényelmes állóvíz. Beszedik az üres adathordozó díját, és szemet hunynak afölött, ki mennyi audiovizuális művet warezol. Mert senkinek nem érdeke ezt az állóvizet felkavarni. De ha egyszer felkavarják, az biztos, hogy mi warezolók fogjuk a rövidebbet húzni.

…Hosszabb távon végül így is-úgy is rosszul járunk majd.

Ui.: A nyírbátori 700 Ft-os mozi ugyanolyan multiplex, mint amilyen a plázában van. A vászon ugyanakkora, a nézőtér még kényelmesebb, mert amúgy színház is, dobhártyarepesztő DolbySurround is megvan. Élmény ugyanaz, mint a plázában.

Új hozzászólás Aktív témák