Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• forgonati

őstag

válasz llax #38 üzenetére

Nem, nem keverem őket. Most nem megyek már bele ennyire mélyen, mint ahogy Te belementél, mert reggelig irkálhatnánk itt lepkéről, Baxandall-ról vagy akár Linkwitz-Riley-ről, meg a többiről, de minek. Esetleg privátban.
    Jól tudom mi a hangváltó, de elhiheted hogy ezekben a cuccokban nincs olyan. Mármint teljes értékű hangvátló. Azaz bocsáss meg, mégis van valami hasonló, amolyan csökevény. A magashangszórón van egy nyamvadék kondi, oszt kész. A "mélyre" már ha szabad így nevezni azt a kis valamit, meg általában ráengedik az egész frekvenciasávot. Esetleg a drágábbakban befigyel egy pici tekercs, de nem jellemző.
    A mélynyomó résznél meg annyi, hogy egy műveleti erősítővel levágják mondjuk 200Hz fölött és utána megy a jel a végfok IC-be. Itt, a mélynyomónál beszélhetünk aktív hangváltóról, mert végül is aktív elemekkel vágják a frekvenciát, még az erősítés előtt.
    Hogy mikor megy át a jel a potméteren meg mikor nem, változó, típustól függ, attól, hogy a gyártó szerint melyik jobb na meg olcsóbb. Azoknál a megoldásoknál, ahol műveleti erősítőkkel van megoldva a dolog, átmegy. De ha külön erre a célra való IC-t használnak (mondjuk LM 1036) akkor bizony nem megy át. És ennek az előnye, hogy még ha kiszárad a potméter, a hang akkor sem recseg. Hogy nagy a minőségi szórása? Szerinted ilyen szetteknél ez számít? Ugyan...

Onnan indult az egész eszmecsere, hogy ".mf" kolléga állította hogy ezeknél PASSZÍV hangszabályzás van, potméterekkel, ami nem fedi a valóságot, ugyanis passzív hanszínszabályozás itt sosem lesz, mivel a magas-mély kiemalések ugyancsak aktív elemekkel történnek még a végfok előtt.

Amúgy nehogy komolyan vedd hogy ezek 3 utasak :D
    Egyszer terveztem építeni 3 utas hangfalat Seas hangszórókkal, de aztán mégis 2 utas lett belőle, a 3 utas hangváltó megépítésére ugyanis nem mertem vállalkozni :)

Új hozzászólás Aktív témák