Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
ehhe végszóra... ma kaptam az egyenleg értesítő levelet a helyiektől és benne van, hogy jövőre a vastagabb helyi adók befizetéséhez is az abevjavát kell használni. Mondjuk azt nem tudom, hogy lehetne befizetni vele, mert bevallani pont nem kell átalányt

Emelett viszont lett helyi webes elektronikus rendszer is, hogy meg lehessen nézni az egyenleget.
-
-
PistiSan
addikt
Így csinálják már újabban, nálunk egy régi DOS programot tettek át adatbázissal együtt új webes rendszerbe, egyelőre még párhuzamosan fut a 2 rendszer, év végére már csak a webes fog.
Annyira egységesek a fejlesztések, hogy ahány webes alkalmazás van most, az annyi fajta böngészőben fut, nehogy elég legyen 1-et telepíteni a usernek.
Mindig megy a probléma ezekkel is, hogy nem működik.... perszer mert nem jó böngészőben nyitottad meg.
-
kpityu2
addikt
Írhatnának támogatásként egy rendes virtuális gépet, ami a 16 bites rendszerekig visszamenőleg normális környezetet biztosít. Ha az XP-ben meg tudták oldani, akkor szerintem a Win 7/8/10-ben is menne.
-
Dr. Akula
félisten
"menthetetlenül le van rohadva, tehát cserélni kell"
Attól hogy le van rohadva, már megvan. A cikk pont arról szól hogy sokan inkább fizetnek azért hogy ez így is maradjon (XP). Mert olcsóbb mint mindenből (hw + sw) újat venni (az átiratás is vétel, hiszen fizeted a programozót / dobozos sw-t)."600 fontból egész csicsás új asztali gépet tudnának venni legális windowszal és mso-val."
Az lehet, csak valószínűleg nem az XP ókori dizájnjához ragaszkodnak, hanem a csak azon futó programjaikhoz. Nyilván ha habzsi-dőzsi lenne, rájuk szakadna az OTP, akkor menne minden hulladék a lecsóba. De láttál már közszférában sok pénzt? Mármint értelmes dolgokra, nem stadionra."most arról ne beszéljünk, hogy it modernizálásra mindig ad az eu."
Amíg csak a pénzt adja, meg annyit ellenőriz hogy rendesen le van-e papírozva, azt meg nem hogy értelmes dolgokra ment-e el a lóvé, addig tökmindegy. Legfeljebb épül mégegy 40 centis kilátó. -
bambano
titán
"Ott az iparűzési adó a botleneck, amely önkormányzatonként változó.": gondolom nagy munka lenne hozni egy jogszabályt, hogy mostantól mit hogyan, főleg annak a tükrében, hogy az önkormányzatok egyáltalán nem foglalkoznak ilyen dolgokkal. tehát az önkormányzatiság újabb sérelme nélkül lehetne ezeket a dolgokat központosítani.
-
bambano
titán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Így van. amit leírtam az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatban, az tényleg megvan.
"Amiket felsoroltál az már mind megvan": amit felsoroltam, annak egy része nincs meg, abból a szempontból nézve, hogy menthetetlenül le van rohadva, tehát cserélni kell. és ha elolvasod a cikk forrását, akkor kiderül, hogy 200-600 font között fognak fizetni a gépekért, csak azért, hogy konzerválják a digitális ókort. meg merem kockáztatni a kijelentést, hogy 600 fontból egész csicsás új asztali gépet tudnának venni legális windowszal és mso-val.Elfogadom, a webes cuccokra is költeni kellene, fejnehéz beruházás lenne, de ha ésszel csinálnák, gyorsan megtérülne és utána már olcsóbb lenne. nem véletlen, hogy a piaci szektorban ugyanezeket rég meglépték és gyilkolják kifelé az élőerős ügyfélszolgálatokat. volt róla sok cikk, olvass utána.
most arról ne beszéljünk, hogy it modernizálásra mindig ad az eu.
-
Dr. Akula
félisten
LOL. Egyértelműen nem olcsóbb. Amiket felsoroltál az már mind megvan. Az átállásra meg költeni kéne. Közpénzt, sokat, haveroknak lemutyizva.
"az űrlap szól, hogy eztmegazt az adatot nem jól adtad meg"
... helyett egy ügyintéző szól hogy hibás a bevallásod, küldd be újra."én a másodikra szavaznék akkor is, ha az állambácsinak többe kerül."
Állambácsi = mi. A mi adónkból megy minden szarra. Leginkább stadionra, de biztos lehetsz benne hogy nem attól fognak pénzt elvonni, inkább megemelik az adókulcsot. Én erre nem szavazok. Persze jó lenne vmi idealista államban élni, de az már 1000 éve is csak a mesében létezett, és most is.(#257) D1Rect:
Az újban meg a haver unokaöccse kiszámlázza 10x áron a "fejlesztést". -
azbest
félisten
Egyébként migrálási hajlandóságból nincs itthon hiány. Volt, hogy már szinte sikerült egy platform alá bevinni a legtöbb ügyet, amit online lehetett intézni. Aztán viszont jött egy váltás és új weblapokra szórták szét egy részét. Aztán most meg webes ügysegédre kezdenek átszállingózni egyes dolgok.
Jaja, jó pozitív példának az egyéni vállalkozás. Már kb teljesen automatizálták és pár online szolgáltatáson keresztül tényleg percek alatt intézhető az elindítása. Ott az iparűzési adó a botleneck, amely önkormányzatonként változó. Van ahol egy letölthető (baromi rosszul "formázott") dokumentumot kell kinyomtatva leadni, máshol meg abevjavával be lehet küldeni... viszont az utóbbinál mégis behívták adategyeztetésre a kollégát, szóval jobban járt volna ha papíron adja be. Bár amilyen bugos ürlapot csináltak hozzá, nem is csoda

Akkor kaptam stroke-ot, amikor autó átíratás kapcsán mesélte egy ismerős, hogy online csak heti pár helyet lehet foglalni, ami 1 hónapra előre foglalt, és az ügyintézés határideje sokkal rövidebb, minthogy foglaljon. Így valamikor be kell táboroznia, hogy majd egyszer sorra kerüljön. Ebben egyébként olyan összeesküvést véltem felfedezni, hogy az eredetiség vizsgálatot végző cégek vállalják pár ezresért az ügyintézést is és soron kívül 1-2 napon belül megvan.
Igaz, van ahol nem is lehet időpontot foglalni, regisztrálás után árulja el a rendszer, hogy nincs lehetőség. Ellenben 1 elemű volt a legnagyobb sor, akárhányszor mentem be, szóval ott nem is kell időpont
-
Tamás88
őstag
Írták volna át a regeditben az adatot, és rögtön más os-nek látná az XP-t ami ugyanúgy megkapná a frissítést mindenféle probléma nélkül.
-
bambano
titán
válasz
üzenetére
néhány szempont:
1. a régihez fenn kell tartani az ócska infrastruktúrát
2. a régi kliens gépeken fut, amit szintén fenn kell tartani.
3. a régihez emberek kellenek
4. a régihez nagy helyiségek kellenek, nem it-s értelemben vett infrastruktúrával, pl. parkolósaccoljuk meg, mi olcsóbb egyrészt közigazgatási szinten, másrészt össztársadalmi szinten, ehhez vegyük példának az egyéni vállalkozás indítását.
1. Ha ócska módszerrel csinálod, akkor szabadnapot kell kivenned.
2. el kell utaznod egy irodába, vagyis lenni kell irodának
3. ott lenni kell ügyfélszolgálatosoknak
4. gépeknek, amiket karban kell tartani, a mindenféle lomot, víruskergetőt, új ügyviteli sw verziót teríteni kell tudni
5. telefon kell, stb.
6. elcseszed egy fél napodat.
stb. stb. stb. szerintem nem kell részleteznem, mindenki érti, mire célzok.VAGY:
- bemész a webre időpontot foglalni, közlik veled, hogy ezt az ügyet már csak webes ügysegéddel lehet intézni.
- kitöltesz egy webes űrlapot, neked tetsző időben, neked tetsző helyiségben, például vasárnap éjjel.
- az űrlap szól, hogy eztmegazt az adatot nem jól adtad meg
- kijavítod, elküldöd.
- és NEGYVENÖT MÁSODPERC MÚLVA megkapod az adóhivataltól a hivatalos értesítést, hogy bejegyzett egyéni vállalkozó vagy, ezek meg ezek a paramétereid. PONT.na melyik az olcsóbb??? én a másodikra szavaznék akkor is, ha az állambácsinak többe kerül.
tanulság: ha már úgyis hozzá kell nyúlni a rendszerhez, akkor csináljuk meg rendesen.
-
fordfairlane
veterán
Utólag könnyű okosnak lenni, de 2000 környékén, amikor vélhetően a kliensszoftvert fejlesztették, az akkori böngészőkkel sok mindent nem lehetett megoldani. Egyébként is miért fáj ennyire bárkinek, hogy az angol vagy a holland közigazgatás inkább fizet az XP supportért, mint hogy újra írassa a teljes rendszert? Nyilván kiszámolták, melyik mennyibe kerül, milyen rizikófaktorok vannak egy újraírásnál.
-
Pötyi
őstag
válasz
üzenetére
Amit mondasz, az a rész igaz a régi programokra. De nézzünk előre, a jövőbe. Legyünk konstruktívak! Te emlékszel olyanra, hogy kimondta valaki, valamikor, hogy MOSTANTÓL kezdve csak webes felületre fejlesszenek minden szakmai programot a közigazgatásban, hogy elkerüljük az operációs rendszerek váltásakor az inkompatibilitást? Mert én nem. Mikor húzzuk meg a vonalat? Mert én már kissé kezdem unni, hogy minden nyomorult ringyóz verzióváltáskor előjön ez a probléma.
-
törölt tag
-
Pötyi
őstag
Ha akkora kurva nagy probléma a szakmai programok portolása, akkor miért nem webes felületben gondolkodnak? Akkor aztán tök mindegy, hogy win, vagy lin! Egy nyomorult böngésző csak elindul mindegyiken! A számítógép le van butítva egy terminál szintjére, de ha szabványos böngészőt használsz rajta, akkor mindig látni fogsz minden tartalmat. Lásd pld. Oracle web services. Problem solved. Én így csinálnám az államigazgatásban.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
"Ezért létezik az a megoldás, hogy az állami szerv, mint megrendelő magát a kódot veszi meg, nem licenszet."
Mondjuk komplex programnál sokszor a kóddal is kitörölheted, ha nincs meg hozzá a reprodukálható build rendszer (láttam már pár ilyet). Na meg akkor is ha nincs meg hozzá a szakember aki ismerné a kódot.
Ez miatt nagy szoftvercégek is buktak már komoly összegeket és projekteket, mert pl. akármilyen vita miatt elment a projekt 1-2 lead developere, aztán ott álltak letolt gatyával mert ezeket az embereket pótolni sokszor akár évekbe is kerül (nem felvenni egy másik szakembert (bár állami szektorban már ez is sportszerü nehezítéssekkel tüzdelt), hanem mire az rendelkezni fog a szükséges termék és kódismerettel).
Szóval az hogy az állami szerv megveszi a kódot, az önmagában csak annyira megbizható, mint az az állítólagos backup rendszer amiről még soha senki nem próbált meg visszaállítani semmit.
Persze több mintha még a kód sem lenne meg, de azért ne legyenek illuzióink. -
Dr. Akula
félisten
válasz
bud.spencer4
üzenetére
Nekem egyetlen egyszer volt kékhalál Win10 alatt. A memóriára panaszkodott, még rendszervisszaállítással, telepítőlemezről javítással se akart csinálni semmit. Aztán visszavettem a ram órajelet 2133-ra, és hirtelen elfelejtette hogy neki most hibásnak kéne lennie. A ramok 2666-osak, gyári XPS profil alapján, a gyártó által tesztelt, garantált értékekkel kerültek beállításra, azzal nem volt baj. Valószínűleg a proci memóriavezérlője volt ami nem bírta a kiképzést. De azóta minden jó, nem kellett újrainstallálni, javítani. Szóval ez se a Win10 hibája volt.
Ez a 99% elég erős túlzás, mondjuk azt hogy van 1-2 ami nem megy Win10 alatt, de azok jellemzően olyan régi célszoftverek, amik pont a munkavégzés értelmét adják, anélkül be is zárhatnák a boltot. Egyébként le lehetne ezeket cserélni a modernebb verzióra, csak jellenzően nincs rá pénz.
-
Воланд
titán
válasz
bud.spencer4
üzenetére
Az Elektra mondjuk pont műkődik W10 alatt.
-
Sziasztok!
Szerintem nem mindennel kompatibilis a Windows 10. Sőt. Rengeteg gépen láttam az ingyenes frissítés után a "kék halál"-os megdöglést. Helyreállítani sem lehetett utána.
A Windows XP véleményem szerint egy nagyon jó rendszere volt a Microsoftnak. Állami szférában dolgoztam 12 évet, sok mindent láttam. Kétféle dologból tevődött össze a probléma. Néha a könyvelési szegmensben nem volt megfelelő a szoftver támogatottság. Ha lefrissült egy Internet Explorer, soha többet nem indult el akárcsak a bank felületére beléptető program (a legtöbb bankos program, Elektra, banki belépési oldalak, stb.). Ha a java frissült le, akkor sem. Mindent vissza kellett "butitani" és akkor működött. Ezek a programok Windows 10 alatt hivatalosan sem működtek (a banki IT-sok mondták, ne is próbálkozzunk vele). Akiknek lehetett, ingyenesen lefrissítettük Win 10-re, de rengetegen mondták hogy azonnal tegyük vissza az XP-t... Tehát az emberek is benne voltak ebben hogy ne legyen fejlődés.. Egy nyugdíj előtt álló 60 éves ember örült hogy megtanulta kezelni az XP-t, nemhogy megtanuljon kezelni egy újabb rendszert.
A másik gond pedig az, hogy a programok 99%-a amit ez az állami szerv használ, tényleg nem működik Win 10 alatt semmilyen szinten. Itthon is közel 10000db gépet érintene, nem is szólva a régi gépek selejtezéséről. Az IBM AS400 rendszerről nem is beszélve amit használnak...
Nem lehetne lecserélni nincs mivel kiváltani őket.

-
Tessék szépen visszatérni a topic témájához. Köszönjük az X^N Linux vs. Win fanháborút, majdnem annyira érdekfeszítő, mint egy álmos bágyatag lajhárszellentés a kuala lumpuri naplamentében. Lapozzunk kérem.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
üzenetére
A Ford saját rendszerét valószínűleg saját maguk fejlesztgetik, nem minden héten másra lőcsölik a kódot hogy próbáljon meg abból kibogarászni valamit. Az aki írta, annak mond valamit a forráskód. De egyik programozó se szereti a másét átnézni, megpróbálni megérteni hogy mit miért csinált (volna). Ha mégis nagyon muszáj, 2x áron. Itt viszont pont arról volt szó hogy másnak kéne átírni linuxra mint aki fejlesztette.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
üzenetére
Igen, úgy 2x annyiért meg is kapja - de minek? Ki fogja azt valaha is átnézni? Valakinek odalökik hogy ehun ni, bogarásszál, az inkább felmond. Vagy jobb esetben inkább ír egy másikat 0-ról. Nagy vallás ez a forráskód, de még soha senkit nem láttam aki bele is nézett volna.
-
f(x)=exp(x)
őstag
De jó kis topik lett. Sokat lehet olvasni.

-
törölt tag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Reálisabb alternatíva mint hogy itt majd jótét lelkek ingyen és dalolva, kommunistaszombatok alkalmával számtekkolhozokban lapátolják majd a közigazzgatási programokat. Ez nem így működik. Majd amikor 1. kérdés hogy "hol a forráskód", és a válasz hogy "vagy 20 éve nem dolgozik itt aki írta, a kód az meg mi", akkor lehervad a mosoly. A nagy cégek programjait meg már csak szerzői jogok miatt is érdekes lenne freebe átnyomatni.
Ezért létezik az a megoldás, hogy az állami szerv, mint megrendelő magát a kódot veszi meg, nem licenszet. Még Magyarországon is volt ilyenre példa. Akkor botrány is volt körülötte egyéb okokból.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
"jajj. Célprogramok, összefoglalva."
Te is tudod hogy nem erről volt szó. Hanem arról hogy úgy beszéltél róluk hogy hát mi az már, pikpak összegányolja ezeket a kis segédprogramokat akárki, nem egy nagy etvasz itt linuxra átlapátolni. Pedig de."ha ebből indulunk ki, akkor semmit ne kezdjünk ezzel az országgal, mindenki menjen külföldre."
Reálisabb alternatíva mint hogy itt majd jótét lelkek ingyen és dalolva, kommunistaszombatok alkalmával számtekkolhozokban lapátolják majd a közigazzgatási programokat. Ez nem így működik. Majd amikor 1. kérdés hogy "hol a forráskód", és a válasz hogy "vagy 20 éve nem dolgozik itt aki írta, a kód az meg mi", akkor lehervad a mosoly. A nagy cégek programjait meg már csak szerzői jogok miatt is érdekes lenne freebe átnyomatni."3. - lásd az elsőt."
Látnám ha írtál volna rá valamit, de akkor újra megkérdezem: ha XP-n is épp csak futogatott az a program, akkor majd linuxosba átgányolva hirtelen megugrik a sebessége? Utoljára ilyet az sg-n hallottam, amikor version kifejtette hogy a PS2-n szoftveres tuninggal lehet órajelet növelni.A ram használat az egy dolog, a Vista óta előre is lefoglal helyet az oprendszer, de az nem jelenti azt hogy tele is van. De gondolom milyen hatékonyra fordítanák a javascripten, pythonon nevelkedett mai fejlesztők a régi c / clipper kódokat, ami a régi vasak korlátait maximálisan figyelembe venné.
"A Gripen egy remek ellen példa, jó hogy felhoztad. Hozzá való fegyverrendszert, lőszert, rakétát vehetsz különféle cégektől mint pl. a Raytheon és társai."
Tudom hogy jó, én írtam.
A Raytheon & Co az nem véletlenül másik kontinens? Pont tőlük akarnál függetlenedni."Zárt kóddal nem tudsz mit kezdeni, olyan amilyen."
Akkor a fenti példa alapján nem jó nekünk a zárt kódú NATO bomba, nekünk ungarische FÉG koppintás kéne. Magyar s***be magyar f***t! Mondjuk a Raytheonnál nem biztos hogy kint vannak a weboldalon a nukik fejlesztői doksijai, ilyesmit leginkább az ISIS féle helyeken lehetne találni. Mi lehetnénk az elsők akiknek helikopterről indítható robbanóöve van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Mintha nem ugyanazokat a mondatokat olvasnánk.

1. - jajj. Célprogramok, összefoglalva. Ha nem b.nagy sql táblákban kell lekérdezgetni, akkor igen, egy régi, XP futtatására alkalmas gép teljesítménye megfelelő nagyon sok mindenre még ma is.
2. - ha ebből indulunk ki, akkor semmit ne kezdjünk ezzel az országgal, mindenki menjen külföldre.
3. - lásd az elsőt.
4. - persze cserélni ajánlott, csak nem feltétel. Egy XP jellegű Lxde felületet futtató disztró ram használata 80..120MB körül megáll, a teljes graf. felülettel."Tudsz olyan érvet mondani, hogy ez miért lenne rossz nekünk, és miért kellene továbbra is egy másik kontinensen lévő cég termékeitől függnünk?"
Sokba kerül a jelátvitel a letöltő szerverhez, vagy miért fontos a kontinens? Ha egy állam beinthet (nem fog, de ha már erről fantáziálsz, nézzük meg), egy alapítvány / kft nem? A nem épp másik kontinensről származó Grippenekhez a gyártó nem ad bombát ha háború van. WTF? Mégis mire kellhet egy fegyver ha nem háborúhoz? Persze az amcsik adtak volna az F16-hoz, de nekünk az európai kellett. Ezért kéne linux a win helyett?A Gripen egy remek ellen példa, jó hogy felhoztad. Hozzá való fegyverrendszert, lőszert, rakétát vehetsz különféle cégektől mint pl. a Raytheon és társai. Beleértve konkrét fegyverrendszereket, teljes átépítést is. Vehetsz hozzá különféle célfelderítő és zavaró konténereket, új fajta radart, beépítik csak fizesd meg.
Ebből a szempontból a Gripen egy Linux, mert nem vagy hozzákötve a Saab céghez minden téren. Csúnya is lenne.JimTonic hozzászólása erre a helyzetre világít rá. Zárt kóddal nem tudsz mit kezdeni, olyan amilyen. Továbbra is megállja a helyét amit ott a 44-ben írt és egyáltalán nem flame keltés, csak túl lett reagálva.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
"emlékszem az ETR-es történetre. Nálunk még az volt"
Nálunk meg kockás füzet, ami ha betelt a lap, kihúztál valakit a listából és alulra hozzáírtad magad.
"akkor EU-s szinten kell megoldani. Az azért még mindig egy más világ, mint a hazai érdek politika"
Ilyen "szemét IMF" meg "nem leszünk Brüsszel gyarmata" mentalitással pont ezt? -
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
De, tükrözik. Flém meg azért lett belőle, mert anak lett indítva. Windowst fikázni egy windows topikban, és linuxxal dobálózni, mégis mire gondoltatok mi lesz belőle? Meggyőztök mindenkit a pingvinvallásról?
"ostobaság", "Egy ilyen helyen eleve semmi keresnivalója zárt szoftvernek." - ezt fejtsd ki! Eleve fel se merült benne hogy a windows akár jó is lehet. Nem, mert csak. A pingvin az bezzeg jó, igaz fogalmunk nincs mitől, dehát Pistike úgy hallotta az a menő. Mindenre pingvin kell, mert csak...
"egy komplett disztrót is össze lehet rakni, benne az államigazgatási meg EU-s dolgokkal és röhögve elfuthatna azokon a gépeken, amiken ma már csak az XP érzi jól magát."
1. Mik azok az "államigazgatási meg EU-s dolgok"? Ezek olyan kis bigyók, valami izék, amiknek semmi nem kell, egy kvarcjátékon elfutnak, amúgy is csak mellékes semmiségek, kit érdekel? Mint apuka a hardverboltban: "nem kell erős gép, csak játékra lesz".
2. Ezeket ki fogja átírni linuxra? Mármint azon kívül hogy valami elvtárs haverjának a kft-je majd felmarkol rá sok pénzt, és jó esetben méltóztat vmi használhatatlan szart odalökni hogy nesze, ez van, használjad. Mint a traktor a Legényanyában. De lehet hogy ezzel se fárasztják magukat csak pipa hogy megvolt, hidd el, kisdobosbecsszó. És lehet hogy még ez a jobbik eset, legalább nem röhög utána rajta az egész ország.
3. Honnan veszed hogy a futtatott szoftvernek elég az a hulladék vas? Mert az oprendszer csak 1 téma.
4. Ennyi pénzből nem egyszerűbb lecserélni az ócskavasakat, amihez van win10 driver is? És akkor nem az van hogy egyik szar helyett a másikkal szop tovább a júzer."Rakjunk össze EU vagy tagországi szinten egy fejlesztő csapatot."
Hát hajrá, hány embert sikerült eddig megnyerni az ügynek? Nekibuzdulásból már volt elég. Eredmény? Megmondom mi a probléma: igazából senkit nem érdekel a dolog, mindenki nyűgnek tartja, néha 1-1 politikus beáll mögé ingyen népszerűségnövelőnek, aztán annyi. Mint nálunk a 2x elrendelt free cuccosítás. Mert egy dolog ezeket összehányni, és egy másik használni is. Először mondjuk le kéne tenni az asztalra a free alternatívát, TESZTELNI, a júzerekkel is, aztán ha MINDEN klappol, na akkor izmozni a bevezetésért. De ilyen "megmondom mi lesz mostantól veled és velem" (by Ponyvaregény) rendeletek, amik mögött nincs semmi, csak csináljátok, aztán legyen valami, na ezek mind a kukában végződnek. Akkor is ha 2x lepapírozzák valami törvényi izében."Az a csapat képes X idő alatt Y szükséges nyílt program megírására, ami teljesíti jelen esetben mondjuk a rendőrség igényeit."
Ez tipikusan még windosra se szokott sikerülni, mindig van egy "tudok egy embert / céget aki olcsón megcsinálja", aztán x év szenvedgetés után csak megveszik azét a nagy cégét akiét alapból kellett volna. Igaz hogy nem free (még ha az oprendszer az is lenne, a kft-k / rt-k tuti nem adnák oda senkinek a megélhetésük szakmai titkait), de legalább használható. Linuxra ki fogja átkódolni? És mennyiért? És nem lesz szarabb mint a windowsos? Mert egy dolog megírni, van annyi év linuxos üzemeltetési tapasztalat benne mint a már bizonyított windowsos verzióban? Nem lesznek új bugok, amiket majd support keretében fog lehümmögni a fejlesztő hogy hát ilyet még mi se láttunk, majd nézegetjük?"Tudsz olyan érvet mondani, hogy ez miért lenne rossz nekünk, és miért kellene továbbra is egy másik kontinensen lévő cég termékeitől függnünk?"
Sokba kerül a jelátvitel a letöltő szerverhez, vagy miért fontos a kontinens? Ha egy állam beinthet (nem fog, de ha már erről fantáziálsz, nézzük meg), egy alapítvány / kft nem? A nem épp másik kontinensről származó Grippenekhez a gyártó nem ad bombát ha háború van. WTF? Mégis mire kellhet egy fegyver ha nem háborúhoz? Persze az amcsik adtak volna az F16-hoz, de nekünk az európai kellett. Ezért kéne linux a win helyett? -
King Unique
titán
-
bambano
titán
válasz
üzenetére
én arról beszéltem, hogyha a cég van rosszul felépítve, amiben vállalatirányítási rendszert használnak, az biztosan bukta.
a sap bevezetési projektek költségében igen nagy tétel, hogy mielőtt bevezetnék, rendbe rakják a céget. ezért [n|s]em lehet nálunk normális szoftvereket írni, mert a leképezett valóság gagyi.
ahhoz, hogy normális szoftvert lehessen írni, normális ország kell normális hivatali ügymenettel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
Igen, emlékszem az ETR-es történetre. Nálunk még az volt, bár mi azzal is csak szívtunk, most meg a Neptun alatt szívnak a maiak.

Amiről te beszélsz az nagyon fasza lenne, csak nem Magyarországon. - akkor EU-s szinten kell megoldani. Az azért még mindig egy más világ, mint a hazai érdek politika. - vezető politikusaink nagy bánatára.
bambano: akkor viszont megint nem jutunk sehová.

-
King Unique
titán
Ezeket, akár igaz / akár nem, hiába feszegeti bárki is, mert attól a valós helyzeten semmit nem változtat. Az átlagembereket sem érdekli, ők használják azt, ami a közvetlen környezetükben elterjedt, vagy éppen mondhatni megkövetelt.
(#176) morgyi: Ez a RemixOS amúgy flat dizájn és kicsit hajaz itt-ott a Win10-re. Próbálgattam egy ideig, de szvsz nem igazán jó ez még PC-re... akkor már inkább nyomogatnék Ubuntut. Linuxus asztali felületek között a KDE lehet fullos, jók az effektek, de valahogy soha nem sikerült igazán megszoknom. Sokkal inkább a Cinnamon, illetve a Gnome 3 / Unity is dizájnos a maga módján. Csak utóbbiaknak meg a hülye felületi elrendezés tesz be...
A Windows asztali felülete lehet nem tud olyan látványos effekteket, nem lehet úgy testre szabni, viszont mégis kézre áll és ergonomikus. Nem mondanám, hogy másik rendszerek xy felületén annyival kellemesebb számomra dolgozni. Bár a hot corners adta ablakváltás az nagyon kényelmes és ezt hiányolom a Windowsból. Ok, van a 10-esben Win+Tab és task view, de azért az nem ugyanaz.(#185) Akula: egészségügyben azért nem feltétlen, mert ott vannak pl. a speciális, vizsgálatokhoz is szükséges orvosi szoftverek. Azok pedig sok esetben eleve Windows only. A recepción aztán lehet, de egy teljes kórházban előbbi miatt nem igazán.
(#200): ez a "nem történik semmi", ami nagyon böki ugye. Csak ennél meg kéne érteni azt, hogy X év(tized) kialakult helyzetét nem lehet csak úgy egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. Na meg nem lehet mindent arra a bizonyos dobozra sem fogni... Ha ennyire nem tetszik a rendszer, akkor lehet akár is FB-n írogatni az illetéseseknek, úgyis az manapság a divat...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Nem. Arra a hozzászólásra adott válaszok nem tükrözik a hozzászólás tartalmát és ez a mostani se igazán, ezért lett belőle flame.
Kifejtem, miről szól az a hozzászólás, így talán egyértelműbb lesz. Arról szólt az a hozzászólás, hogy:-Rakjunk össze EU vagy tagországi szinten egy fejlesztő csapatot.
-Az a csapat képes X idő alatt Y szükséges nyílt program megírására, ami teljesíti jelen esetben mondjuk a rendőrség igényeit.
-A programokon felül egy komplett disztrót is össze lehet rakni, benne az államigazgatási meg EU-s dolgokkal és röhögve elfuthatna azokon a gépeken, amiken ma már csak az XP érzi jól magát.
-Ez a dolog nem máról holnapra megy és nem azzal kezdődik, hogy hétfőn a rendőrségi XP-k helyére Debiant raknak LO-val, Mancika meg keresi a saját gép ikonját...Mondjuk nézzünk 5 évet a fejlesztésre, képzésekre, mindenre. Elkészült az országos disztró, futnak rajta a közigazgatáshoz és társaihoz kellő saját és nyílt programok, nem függünk senkitől, a felmerülő problémákat pedig meg tudjuk oldani házon belül.
Tudsz olyan érvet mondani, hogy ez miért lenne rossz nekünk, és miért kellene továbbra is egy másik kontinensen lévő cég termékeitől függnünk? Mert ilyet még egyikőtök sem írt le, csak ment a fröcsögés a Linux vélt vagy valós dolgairól.
-
bambano
titán
válasz
üzenetére
"Mondom az Edge nekem tökéletes": ennek örülök. az általam látogatott webek jelentős részét nem képes normálisan renderelni, úgyhogy edge-t arra használom, amire való: letöltöm a firefoxot.
"A gyári outlook Posta app megfelel (alapból bennevan)":

ez egy oob windows.
"A te 68k-s office-oddal mi lesz két év múlva?": semmi, működik tovább ugyanannyi pénzért.
"Te is olyan dologról magyarázol amihez "nem értesz".": hiedelmekre ne alapozz. sajnos ahhoz képest, hogy mennyit szeretnék tudni a windowsról, túl sokat tudok róla. herótom is van tőle...szerk: szeretnék tőled látni egy konfigot, ami már elég jó ahhoz, hogy a linuxot dicsérhessem...

-
bambano
titán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
"ha elolvastad volna mire válaszoltam, akkor ott van hogy a linux disztrót mint összelapátolt programgyűjteményt hasonlítottad egy szűz windowshoz": és ha te is elolvastad volna, hogy én mire válaszoltam, akkor láttad volna, hogy a szűz windowsra mondta, hogy jobb, mint az összelapátolt programgyűjtemény. Ami nem igaz.
de mivel nem olvastad vissza, hogy milyen subthreadbe szállsz be az oda nem való véleményeddel, így két eset lehetséges: nem tudtad elolvasni vagy direkt beszélsz mellé.
-
Dr. Akula
félisten
Az "orbitális troll vagy, vagy diszlexiás" az személyeskedés.
Igen, ha elolvastad volna mire válaszoltam, akkor ott van hogy a linux disztrót mint összelapátolt programgyűjteményt hasonlítottad egy szűz windowshoz. Én meg csináltam neked egy windows disztrót hogy legyen mihez hasonlítanod.
-
bambano
titán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
"Értő olvasás terén komoly kihívásokkal küzdők kedvéért: Miért is lenne tilos programot telepíteni a Windowsra?": mert ha elolvastad volna, hogy mire válaszolok, akkor láttad volna az oob-t.ha plusz programokat raksz rá, az már nem oob.
"A személyeskedést meg most fejezed be!": ha felhívják a figyelmedet a tévedéseidre, az nem személyeskedés.
-
azbest
félisten
nokiás doboz

MicrosoftGate: korrupciós botrány RomániábanAnno a magyar tisztaszoftver és az állami licenszvásárlások kapcsán az akkor elérhető információkból ki lehetett számolni, hogy az állam ugyanolyan listaáron vette meg a licenszeket, amelyilyen áron én is megkapnám, ha bemennék 100 darabos licensz igénnyel bármelyik viszonteladóhoz. Ha sok milliárdos szerződésnél nem tudnak jobb darabárat kiharcolni, mint amit bármelyik kis-közép vállalkozás ki tud, akkor ott legalább hűtlen kezelés, de esetleg korrupció gyanúja is felmerül. Arról nem is beszélve, hogy nem járt hozzájuk support, hanem mindenki saját magán kellett segítsen, mintha csak egy oem-et vett volna.

Ha jól emlékszem utána, mikor úgy tűnt tényleg felmondják sok év után a kedvezőtlen megállapodásokat, akkor talán kínáltak valami kedvezőbb árazást. De lehet ez sem igaz, mert nem csak az össz ár, hanem a licenszek száma is csökkent, szóval esélyes, hogy parasztvakítás volt.
Ráadásul az ilyen állami licenszelés jogi háttere is necces volt, mert sok esetben a szerződés felmondásával törölni kellett volna a szoftvereket is, mivel csak frissítésként lehetett használni és elvileg a megvett szoftverre kaphattad meg ugyanazt a verziót, később pedig frissíteni lehetett. A legelső körben volt az, hogy bizonyos korú gépeken nem kellett külön licensz ahhoz, hogy mégegyszer megvegyék rá.
A vicc, hogy olyan áron - az állami gépparkfrissítés üzemét figyelmebe vége, - vehettek volna sima oem örök licenszeket mindenre, nem lett volna drágább. Mert a gépeket úgyis akkor cseréik, ha elfüstöl, az új winhez pedig kevesek. (Ahol dolgoztam, az onnan raktár mélyéről tavaly leselejtezett c2d gépeket még örömmel várta a gazdasági iroda, mert az ő gépek még régebbiek). Sőt, ha teljesen szabályosan használták volna az előfizetéses licenszet, akkor eleve oem licenszes gépeket kellett volna venniük. Szóval akkor már felesleges hozzá a másik.
-
bambano
titán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
""miért, a win10-en mit tudsz futtatni, amikor felraktad? semmit."
Speciel a GTA5 nevű semmi elég jól fut itt a háttérben."
értő olvasás terén komoly kihívásokkal küzdők kedvéért:
fogtad a w10-et meg egy csupasz gépet, és felraktad rá azt, amit a windows install lemezen kaptál. semmi mást. mit tudsz futtatni rajta? mert gta5-öt biztosan nem, az nincs a windows install lemezen.most két eset van: vagy orbitális troll vagy, vagy diszlexiás.
"Ha ennyi tukmálás után se kell, hiába van ingyen, akkor nem, kéne elgondolkodni a minőségén?": ha ennyi tukmálás után se kellene, akkor abban az esetben kellene elgondolkodnom a minőségén, ha nem tudnám, hogy milyen. de mivel a saját desktop pc-men és a notebookjaimon mindig debian volt, így pontosan tudom, hogy milyen minőségű. ha közben olvasom a neten, hogy hogyan intézték a zárt forrású cuccok kereskedelmét, akkor egyértelművé válik, hogy semmiféle minőségi kérdés nem merült fel, itt arról van szó, amit a köznyelv a nokiás doboz köré asszociál.
csak neked: a nokiás doboz egy hasonlat, burkolt célzás.
-
Dr. Akula
félisten
Lehet hogy egy átlagos linuxos az ennyi, de mint látod a windows kibővíti az átlag fogalmát azzal hogy többmindent enged.
Nem a júzer elképzeléseit kell az oprendszer által engedélyezett lehetőségek közé szűkíteni, hanem _mindenre_ jó, amire egy oprendszer jó lehet."windows hívők hitével ellentétben ez az ország nem 10 millió fotóshopper országa"
Kár, pedig mindegyik szarakodhatna Gimppel Photoshop helyett.
"pár windows fannal nem az a baj, hogy a windowst védi, hanem az, hogy marhaságokat beszél"
És a linuxfanoknál ugyanez nem probléma? Nem kell válaszolnod, költői volt."eddig kétszer hoztak komolyabb jogszabályt, hogy a szabad szoftvert támogassák a kormányzati körökben"
Ezek voltak a rossz döntések. Előbb már részleteztem miért. Ha csak annyi lenne a kérdés hogy akarsz-e fizetni vagy nem, akkor nyilván nem lenne kérdés (jó, leszámítva Hungarisztánt, ahol az a jó ha az ingyenesért a haver milliárdokat tud szakítani), de nem ugyanazt kapod pénzért és ingyen, ezért is nem kellett a free."jogszabály van, képzés, doksi van, minden van, ami kellhet, mégsem történik semmi. miért?"
Ha ennyi tukmálás után se kell, hiába van ingyen, akkor nem, kéne elgondolkodni a minőségén?A nokiás doboz pont nem az MS asztala, te összekevered a Rogán-Vizoviczki párossal, vagy a Grippen mutyival. Egyik se MS.
"miért, a win10-en mit tudsz futtatni, amikor felraktad? semmit."
Speciel a GTA5 nevű semmi elég jól fut itt a háttérben. -
bambano
titán
válasz
üzenetére
oké, itt felsoroltál egy csomó dolgot, amit utólag raksz fel a windowsra. ezek a jobb linux disztrókban gyárilag benne vannak. akkor most melyik os jobb out-of-the-box?
ugye érzed, hogy sikerült egy ócska érvet hoznod a win10 mellett, amit két másodperc volt cáfolni? erről beszélek, ezek miatt van mindig a felesleges vita.
"Office365 előfizető vagyok havi 3k-ért. Szóval azt sem vettem meg.": fizetsz érte havi 3k-t és nem vetted meg? rotfl. meg az is rotfl, hogy azt az office-t, amit én 68 bruttóért vettem, te két év alatt kifizeted és utána még tovább tömöd az ms zsebét, ha nem akarsz office nélkül maradni. a hozzád hasonlókra alapozza a bizniszt az ms, igen jól megy nekik.
-
azbest
félisten
szerintem a csupasz windowst és a disztribució szoftverközpontját így nem fer összehasonlítani. A win, legalábbis az EU-ban versenyjogi okokból sem tartalmathat minden szoftverre alternatívát. Ha az MS árulna pécét, akkor persze más lenne a helyzet, ahogy az OEM gyártók gépein is olyan szoftverkörítés van, amilyet akarnak. Ott legfeljebb a lobbi érdekek befolyásolják a kínálatot, hogy olcsóbban kapják az oprendszert, ha kizárólag egy gyártótól veszik rá a szoftvereket.
Ha a win10 és egy disztribució alkalmazásboltjának kínálatát hasonlítod össze, akkor az más tészta. Ott valószínűleg korrekt módon kijön, hogy melyik kínálat ígéretesebb.
Morgyi kinézettel kapcsolatos kritikája is fura. A zárt os-eknél amit a gyártó ad, azt használhatod. A 3rd party kinézet változtatók jó eséllyel sértenek is valamilyen pontot a licenszből vagy a szerzői jogból, amiért belepiszkálnak. A legtöbb nyílt rendszeren pedig pár kattintás másik kinézetet feltenni és jogi probléma sincsen.
Innen is látszik, hogy nem egy malomban őrőlnek a kommentelők. Ha valaki csak az egyiket ismeri, a többit meg csak a sorstársak fikázásaiból, akkor teljesen értelmetlen a vita. Ha valaki többfélét is ismer, de a "vitapartnerek" szemellenzősek, akkor is csak felesleges idegeskedés, mert falrahányt borsó az egész.
Persze tudom, hogy
"Egy mérnökkel vitatkozni olyan - Mint egy disznóval hemperegni a sárban - két óra elteltével rájössz, hogy ő ezt élvezi..."
(#204) bambano
sehogy sem, ugyanis (szerintem szerencsére) jogi akadályai vannak. OEM előtelepített gépeket lenne a legkorrektebb összehasonlítani, mert ott nincs jogi akadálya, hogy teljes megoldást adjanak. Más kérdés, hogy van amelyik piacon megoldást várnak a vásárlók és kifizetik érte ami jár, máshol meg olcsóságot és ezért szoftver nélküli gépek a gyakoribbak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- LG UltraWide 35WN75CP VA Monitor! 3440x1440 / 100Hz / sRGB 99% / FreeSync
- PCIe 5.0/4.0/3.0 Riser kábelek 90-os hajlított csatlakozóval (220mm/300mm)
- ASUS TUF RTX 5090 OC 32GB GDDR7 TUF-RTX5090-32G-GAMING Videokártya! BeszámítOK
- Samsung PM9E1 "9100 PRO" 2TB M.2 NVME Gen5 x4 SSD! 14.000-12.500MB/s
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)