Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Nem azt mondtam, hogy nincs szükség központi vezérlésre, azt mondtam, hogy nem azt volt nehéz megírni (nagyon leegyszerűsítve ha valamerre dől, arra kirakja jobban a lábát. Ha ennek ellenére még mindig tovább dől, akkor adott irányba keresztbe lép a másik oldali lábakkal, majd újra kirakja a megfelelő oldali lábakat. Nyilván definiálni kell, hogy mekkora lökés esetén mekkora kirakás kell, de ez már csak részlet).
De ha a lábakban olyan villanymotor van, ami ~5 secig pörög mire kiteszi annyira a lábat amennyire kell, akkor a mutatvány bukott. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #126 üzenetére
Mondjuk azért az se mindegy, mekkora feszültség kell.
-
Cathfaern
nagyúr
"A légynek sokkal nagyobb a "szabadságfoka"."
Ha belegondolsz, minél több irányba, minél jobb paraméterekkel képes valami manőverezni, annál egyszerűbb vezérelni."Ehhez képest a legjobb, amit eddig tudtak csinálni, az egy patás négylábúra hasonlító valami..."
Ezt nem tudom hogy sikerült idekeverni, ennek semmi köze az intelligenciához, mozgás, mozgatás terén mechanikai problémák vannak, nem vezérlési (értsd: (elektromos) motorok ritka rosszak lépegetés-szerű mozgatás kivitelezésére). Nem azért nagy szám az, hogy az a négylábú akármi nem dől el ha megrugják, mert annyira nehéz lett volna a szoftver megírni hozzá, hanem mert sikerült olyan gyorsan reagáló lábakat készíteni. -
Cathfaern
nagyúr
Ahogy a cikk címe is írja, nem szimulálni, hanem emulálni szeretnénk az emberi agyat. Lényegtelen, hogy milyen módon, milyen architektúrán fut, a fontos az lenne, hogy hasonló (lehetőleg) ugyanolyan dolgokra képes legyen, mint az emberi agy. Ehhez pedig igazából nem feltétlen muszáj ismerni pontosan, hogy az emberi agy hogy működik. Persze minél több ismeretünk van róla, annál könnyebb az emulációt megcsinálni, és annál pontosabb is lesz. De ha csak az a cél, hogy mondjuk egy képen egy embert bármikor, bármilyen körülmények között felismerjen a gép (ugyebár erre a feladaton az ember meglehetősen jól teljesít, a jelenlegi gépek pedig nem igazán), akkor nem muszáj pontosan ugyanolyannak lennie. És egyelőre szerintem inkább ez a cél (szgéppel nehezen megoldható, de ember számára triviális feladatok automatizálása), s nem a teljes emberi agy és tudat lemásolása. (megjegyzem ha sikerül ezt létrehozni, akkor a chapta-szerű megoldásokat lehet kidobni az ablakon, és nem igazán lesz egyszerű módszer az ember - gép megkülönböztetésre. A hangsúly itt az egyszerűn van, mert nyilván ha elbeszélgetsz vele, akkor egy egyszerű agyutánzó automatika nem lesz képes olyan válaszokra adni, de minden egyes loginnál egy 5 perces elbeszélgetés kicsit macerás feladat
).
-
Cathfaern
nagyúr
Azért a kvantumfizika és a kvantumjelenségek kb. a modern kor mágiája. Ha valamit nem tudnak adott pillanatban elképzelni a jelenlegi rendszerek és törvények között, akkor az biztos "mágia". Ez viszont még nem jelenti azt, hogy tényleg nem valósulhat meg a jelenlegi rendszerekben is.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
julius666 #84 üzenetére
Persze, hogy nem úgy helyettesítik a gépek az embereket, hogy azok utána örök életükre munkanélküliek maradtak, nem gondoltam ilyet
Illetve én se vagyok a gépesítés ellenfele. Viszont azt badarság állítani, hogy ne dolgozna több ember helyett gép, mint a 80-as években (azaz, hogy a robotizálás ne fejlődött volna, mert innen indultunk ki).
Elektro-kémia vs. kvantumfolyamatok:
Én csak azt mondtam, hogy jelenleg az elektro-kémiai folyamatokra van egyértelmű bizonyíték, a kvantum folyamatokat max. sejtik. Szóval nem zárom ki az utóbbit, de jelenleg csak feltételezés (amiből kiindultunk, hogy kvantum processzor, az meg biztos hülyeség). -
Cathfaern
nagyúr
válasz
atti_2010 #74 üzenetére
Tény, hogy nem váltották ki az embert, de a 80-as években X embert váltottak ki a robotok, napjainkban pedig X*2-t (a 2 csak hasraütésre ment, de gyanítom inkább nagyobb szám). Van szerencsém egy szénkefés motort gyártó gyár utolsó 10 évébe belelátni, és nem kevés munkahely szűnt meg ennyi idő alatt a gépesítések miatt.
De hogy ne mindig csak gyártósorokról beszéljünk: a napjainkban egyre jobban elterjedő vállalatirányítási rendszerek szinte helyettesítik a könyvelők munkáját, gyakorlatilag csak ellenőrző szerepük marad (nem véletlenül fújnak rájuk).
wdtv:
"az emberi agyban minden neuronhoz tobb ezer kvantum processzor tartozik"
Ez hülyeség. A neuronokban egyszerű elektro-kémiai folyamatok játszódnak le, egy fél darab kvantumprocesszor sincs bennük."ami a legyartott prociban van azt egy nvidia gpu siman leemulalja, tehat felesleges volt az egesz muvelet"
Talán. Agyonscriptelve, ami megfelelően bonyolult műveleteknél azt jelenti, hogy túlzóan sok programozási idő lenne szükséges hozzá, vagy nem is lenne képes elvégezni ugyanazt a műveletet (nem teljesítmény miatt, hanem felépítés miatt). De igazából nincs pontos információ arról, hogy mikre képes ez a processzor (a forráscikkben pl. mutatják, hogy felismer egy kézzel írt 2-est, na de hogy ezt milyen pontossággal, arról nincs információ, pedig ezen sok múlna) -
Cathfaern
nagyúr
A lentit úgy értettem, hogy ha feltételezzük, hogy a gépnél sikerül ugyanazt a döntőképességet (intelligenciát) elérni, mint amire az ember képes, akkor onnantól már a gépnek egyszerűbb dolga van. De ha pl. beleszámítom hogy az emberi agy számítási teljesítményének egy része elmegy arra, hogy a szem által küldött meglehetősen rossz minőségű képet feljavítsa, akkor még annyi se kell, mint amire az ember képes, ahhoz, hogy előnyben legyen a gép.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
atti_2010 #58 üzenetére
A gépnek sokkal egyszerűbb. Neked van egy alapvetően távolbalátásra nem túl alkalmas szemed. Őt pedig olyan kamerával és zoomal fel tudod szerelni, amilyennel csak akarod. Egy számítógépes intelligenciának nagyságrendekkel több adat állhat rendelkezésére, mint egy embernek, az érzékszervi különbségekből adódóan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óvodások homokozója
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Xbox Series X|S
- Kuponkunyeráló
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Formula-1
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Donald Trump azt mondja, hogy megtalálta a TikTok vevőjét
- További aktív témák...
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 2x2GB DDR3 RAM eladó
- Corsair Katar Elite WL egér eladó (hibás)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged