Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• WoL_DTP

csendes tag

Oh, egy dolog még, amiről nem került szó, és ami a sufnituning lelkemhez oly édes szavakkal szólt már a kezdetek kezdetén: aki próbált már Apple gépekről adatot menteni vagy csak egyszerűen helyretenni összeomlott rendszert és használta FireWire-ön kersztül a Target Disk módot, azt nehéz utána boot-pendrive-okkal, Hiren's Boot CD-kkel és egyéb technikákkal lekenyerezni. A Target Disk mode talán az egyik legzsírabb dolog, amit a szeletelt ablakkezelés óta feltaláltak. :DD Lényegében 1992 óta létezik, mai formájában meg az első FW csatolós Mac óta ('97 körül).

• WoL_DTP

csendes tag

Én családi gépnek egy mid-2010-es, még C2D-s minit tartok, 8 GB rammal (letöltőszervernek meg egy 2005-ös G4-es minit, Leoparddal). Nagyszerűen húz (mindkettő). Egyébként jellemzően OS X alatt egy sima ZIP közel sem hajtja meg a magokat, ahhoz mondjuk iFFMpeg kell, de annál is szabályozható, h hány magot használjon, így akár videokódolás közben is lehet netezni, dokumentumokon dolgozni. Melegedésből még soha nem volt probléma, még a rendszerstabilitással sem, pedig néha szép nagy MKV-kat szoktam átkódolni, ha sietős, akkor az összes mag maxon megy 1-2-3 órán át.
    Igaz, ezeket a gépeimet használtan vettem, így jóval olcsóbbak voltak, mint az új ár, ha az ember vállal némi kockázatot, akkor hazai átlagkereset mellett a használt Mac a best buy. Nem véletlenül foglalkozik már adásvétellel vagy 5-6 hazai cég, ők némi garanciát is adnak, meg átnézik és javítják a vasakat, mielőtt eladják.
    A mini lényege egyébként a kezdetektől az, h a vásárló arra köti rá, amire akarja, nem kell hozzá Apple billentyűzet, sem egér, sem monitor.
    Az Apple meg egy olyan dolog, h va, akinek bejön, és van olyan, akinek nem. Akinek az ár/teljesítmény arány a mindene és a sufnituning (mint pl. én), annak nem biztos. Nekem mégis bejött, a legtöbb itthoni vas már Apple. A hype, a divat és az esztétikai megfontolások mellett általában azért vesznek az emberek Apple-t, mert kiveszed a dobozából és működik. Nálunk ez általában a megfizethetetlen kategória, legalábbis a tömegek számára, bár a használt almás cuccok piaca, ahogy látom, erősen felfutóban. Ha meg az ember munkára használja, akkor idővel talán arra jut, h érdemes befektetnie, éppen a működés egyszerűsége (és nagyszerűsége) miatt, ha kitermeli az árát, már előbbre tartok. (Nekem az OS X után visszaülni a Win7, pláne az XP elé mindig rossz élmény, főleg munkánál, de ez persze másnál lehet másként is.) Egyetlen újonnan vett Apple gépem van, a munkagépem (ahhoz meg egy eladói akció során sikerült az eredetihez képest elég jó áron hozzájutni). Azt sem bántam meg, minden sufnituning előéletemmel együtt sem.
    Az 1 év gari szerintem is elég béna, pl. a szlovákoknál ez kötelezően 2 év, az Apple üzleti modellje meg tk. arra épül, h az olyan extra szolgáltatásokat (is) jó áron adja hozzá, mint pl. a +2 év AppleCare. Eleve úgy képzik az AppleStore eladóit is, h lehetőleg eladják ezeket a prémium szolgáltatásokat a vasakhoz.

Új hozzászólás Aktív témák