- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- One mobilszolgáltatások
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Parallaxis
addikt
válasz
joysefke #355 üzenetére
A Logitech hasonló érintős egere sem olcsóbb és wirelles alu billentyűzete sem kapsz mástól kevesebbért.
Memóriát meg nem tőlük kell venni, itt is kb. 10 másodperc a memóriabővítés.
Az meg nettó baromság, hogy bármi túlmelegedne a gépben, meg tervezési hibás. Nem tudom honnan veszel ilyen fals infókat, de el lehet felejteni, mert nem igaz. Ezeket a gépeket szervernek is használják, amik napi 24 órában mennek teljes terheléssel, ha ettől nem lesz gondjuk akkor a te 20 perces tömörítgetésedtől sem lesz
Mellesleg nálam nem egyszer előfordul, hogy egy mozdulattal rádobok a Macpar-ra 4-5 évadnyi sorozatot, hogy csomagolja ki és közben dolgozom tovább. Meg sem érzem a munkámon, hogy a háttérben 60-80 1-1,5 GB-os film pakolódik kifele
-
Parallaxis
addikt
válasz
Stauffenberg #342 üzenetére
egy Nokia Communicator vagy ennek Ericsson (érintőképernyős!) megfelelője is került annyiba, mint a mai csúcs okostelefonok. Nem bővíthető rendszerük volt,
A Communicator (9110i) bővíthető volt szoftverekkel, sőt, mivel egy energiatakarékos i386-os volt az agya, még a DOS és pár DOS-os program is futtatható volt rajta.
-
Parallaxis
addikt
Az pedig némileg demotiválja az embert, ha több tíz billentyűparancsot kell beállítani a rendszeren, hogy hasonló funkcionalitást érjen el, mint a konkurencián.
Ok, nincs több kérdés. Te tipikusan az a felhasználó vagy, aki azt hiszi, hogy az OSX ugyanaz mint a Windows, csak más a grafika, aztán ha meg kéne tanulni pár eltérő billentyűzetparancsot, akkor már nem olyan jóóó.
A Windows méretezése számomra használhatatlan, mert a teljes képernyő, vagy a fél képernyő a választék, én meg a legritkább esetben használom ezt a méretezést. Az OSX legalább a tartalom szerint próbálja ezt megoldani, ami lényegesen jobb megközelítés, bár tény, hogy nem mindig sikerül neki, de még mindig jobb, mint a Win megoldása.
--
Ami Windows-on nincs, vagy lényegesen butább:
- fájlok egy kattintással való megtekintése (pillanat alatt végig tudom nézni egy mappa tartalmát anélkül, hogy meg kelljen nyitogatnom a fájlokat)
- keresés (a Spotlight sokkal fejlettebb és sokrétűbb, mint a Windows keresője)
- ablakok áttekinthetősége (egy mozdulattal át tudom tekinteni az összes ablakot és köztük drag and droppal tudok adatot cserélni, erre a Windows)
- több munkaasztal kezelése és áttekinthetősége
- értesítések
- Time MachineVan még több is, de hirtelen ennyi jutott eszembe.
-
Parallaxis
addikt
válasz
HeavyToys #315 üzenetére
Én megértem, hogy számodra nem megfelelő ez az alternatíva, de viszonylag kevesen dolgoznak egy ilyen picike gépen
Pedig elég sokan használják munkára is, mert bőven elég a teljesítménye komolyabb munkához is és kis helyen elfér, alig fogyaszt és szinte észrevétlenül működik a háttérben.
Csak tempó alapján egy USB 3.0-ás eszköz gyorsabb tud lenni mint egy Firewire.
Elméletben, gyakorlatban meg nem.
No meg az én Minimen még nincs USB3, a céges PC-n használok archiválásra USB 3-as racket, de lassabb és képes megfogni a gépet is nagyobb adatmennyiségnél. -
Parallaxis
addikt
Az ablakkezelője Windowshoz mérten némileg butább és kényelmetlenebb
Kíváncsi volnék, hogy itt mire gondolsz, mert jó pár dolog miatt én a Windows UI-ját tartom végtelenül butának az OSX-hez képest.
illetve hiányolom belőle a billentyűzetről való vezérelhetőséget (vannak ugyan gyorsgombok, de sokkal kevesebb dolgot lehet velük megoldani, mint a másik két konkurensen)
Itt is írhatnál konkrét példát, mert hirtelenjében ilyet én nem tudnék mondani.
Napi felhasználásra alkalmas, viszont összességében kevésbé érzem kézreállónak, mint a Microsoft 7-es vagy 8-as Windowsát, amelyek meglátásom szerint határozottan jól sikerültek
Ha a Windows 8-at nem említetted volna, akkor még nem is tenném szóvá, de annál illogikusabb, ostobábban kezelhető UI jelenleg nincs a piacon.
-
Parallaxis
addikt
válasz
HeavyToys #286 üzenetére
otikai i/o nincs rajta, ennyibe kerülő Asrock-on van, ára változatlan
Ott is csak kimenet van.
Wifi ugyan az az N-es, szóval ezt nem igazán értem.
Akkor próbálj vele 5 GHz-es routerre csatlakozni, a Mini tud és stabilan megy rajta a 120 megabites net
Firewire 800, Thunderbolt- igen, ez nehezebben megoldható dolog
A hiányuk nálam eleve kizáró tényező, mert a jelenlegi külső adattáram Firewire-en keresztül csatlakozik és tervezem egy Thunderboltos külső raid rendszer illesztését.
Szoftverek terén mire gondolsz? Ha most csak nagyon durván nézzük a funkciókat még mindig vannak ingyenes megoldások
Az iLife-ra nem nagyon van ingyenes alternatíva (iMovie, Garageband, iDVD), legalábbis hasonló minőségben.
De visszatérnék a cikk eleji felvetésre is, főleg HTPC-nek netezős PC-nek használnák.
A Mini nem csak erre alkalmas, hanem komolyabb munkára is (én is arra használom főként).
Az Apple nyereség hányada nagyon magas, biztosan azért, mert a belerakott dollárnyi értéket jóval nagyobb haszonkulccsal tudja eladni, mint más cég.
Mondod ezt azután, hogy az általad összerakott konfig, ha kiegészítjük mindazzal, amivel a Mini több, drágábban összerakható?
-
Parallaxis
addikt
válasz
HeavyToys #273 üzenetére
Vagyis összeraktál egy gépet, ami ha levonjuk a különbségeket, akkor ugyanannyiba (esetleg, ha szintre akarod hozni, akkor többe) került?
Különbségek: optikai audio i/o, Firewire 800, Thunderbolt, Dual-link DVI output, kártyaolvasó, fejlettebb wifi, szoftverek hiánya, rondább kivitel
-
Parallaxis
addikt
de nem valaszoltal...szerinted mivel lesz egyszerubb netrol telepiteni itt egy 60 eves faternak netrol ahogy is mekken kell, mint letolteni egy iso file-t a netrol egy ingyenes szoftverrel feltolni az usbre oszt feltolni a gepre? szerinted o fog latni kulonbseget? Nem hinnem.
Te nem érted
Nem kell semmit faternak letölteni, meg varázsolni, bekapcsolja a gépet, amin nincs rendszer, az ezt érzékeli, kéri a hozzáférést az App Store accounthoz és elindítja a telepítést. Nem image-t tölt le, amit ki kell írni, vagy bármit csinálni, hanem automatikusan letölti és telepíti is a rendszert beavatkozás nélkül. Akár 81 éves édesanyám meg tudná csinálni.
-
Parallaxis
addikt
Egy Windows a frissítéseket már a telepítés vége felé tölti
A Windows frissítéseket hagyjuk azoktól sírni szoktam.
Egy SP felrakása még gyors gépen is 15-20 perc legalább,és még utána is talál ezt-azt, amitől még 1-2-szer újraindítja a rendszert (ha meg nem szeded le egyben a frissítő csomagot, akkor ha magától teszi nulláról, akkor van az 5-6 újraindulás is). OSX meg szépen lerántja egyben az egész frissítést és 10-20 másodperc alatt fel is rakja, nincs szenvedés meg vacakolás, mint Windowsnál (de olyan se, hogy kirántja alólam a rendszert, hogy már pedig neki most újra kell indulnia). -
Parallaxis
addikt
wow, neten keresztul feltolteni oprendszert. Es? mivel nehezebb egy usb bootdisket csinalni, arrol oprendszer telepiteni mint igy a mekkel?
Sokkal, tekintve, hogy ahhoz kell egy működő gép, ami megcsinálod az USB-s telepítőt, itt meg rádugod a netet és felrakja a rendszert onnan két kattintással (most ne menjünk bele abba, hogy egy Wintel gép mikortól lát netet).
-
Parallaxis
addikt
pláne nem a mobil széria, ami 2 mag... ezt azért te sem gondoltad komolyan, hogy így leírod...
Khmm...
Az, hogy az OSX használhatóbb, mint a Win, azt kétlem, de ez tényleg személyes ügy szvsz.
Ezt én is írtam, felhasználás függő. Haveromnak pl. nagyon tetszik mind a Mini, mind maga a rendszer, de soha nem venne, mert hardcore gamer és nem tudná mire használni, míg pl. engem a világból ki tudna kergetni a több videókártyás, porszívó hangú szörnye
(és szerinte a gépe egyébként csendes, de én nem bírnék mellette 1-2 órát munkával eltölteni).
-
Parallaxis
addikt
Nekem egy 400 ezres gép van a sarokba állítva, mert a Mini kiváltja mindenestől úgy, hogy töredéke a fogyasztása, elfér a polcon úgy, hogy olyan, mintha nem is létezne és teljesítményben meg ugyanott vagyok (persze ehhez hozzátartozik, hogy én munkára /DTP, grafika/, netezésre és filmnézésre használom, a számítógépes játékok egyáltalán nem érdekelnek, így az erősebb GPU számomra nem érdekes).
De ettől függetlenül csatlakozom az előttem szólóhoz, hogy légy szíves, rakj már össze egy hasonló teljesítményű micro ATX készüléket 195 eFt-ból.
-
Parallaxis
addikt
Ha jól számoltam 200 gép van abban a szekrényben, az a 4 plusz ventilátor nem sokat jelentene, ha gondok ennének a melegedéssel.
Egy szerver esetén elég normál állapot, hogy meg van hajtva.
De mint írtam, már évek óta (2005-től) piacon van az Apple ilyen gépekkel és nincs számottevő panasz a melegedésből adódó meghibásodásokra.
-
Parallaxis
addikt
- Nincs mikrofonbemenet, a meglévő headset-ed, mikrofonod jó eséllyel nem fog működni.
Ez igaz, viszont van analog/digitális ki és bemenet, így profibb cuccok zokszó nélkül mennek vele.
A nem profi cuccok (pl. webkamera, ami mellé nem kell külön mikrofon) meg már PC-n is USB-n keresztül dolgoznak, ami itt is működik.A dizájn egész addig szép, amíg nem lóg ki a gépből 5-6 kábel. A gép pehelykönnyű, ha beleakadsz egy kábelbe, simán repül vele a gép az asztalról.
Ha beleakadsz akkor egy notebook, vagy egy iMac is repül
Nálam ez fel sem merül, a gép polcon van, kábelek csatornában rejtve.Az USB-k nagyon közel vannak egymáshoz és túl lötyögősek. Ha kihasználod mind a 4-et, gyakorlatilag lehetetlen nem egyszerre kihúzni 2-3 kábelt.
Nálam nem lötyögnek, igaz nem is húzkodom őket. Egyszer összeállítottan és nem piszkálom.
Cserélős USB cuccok a monitor oldalán lévő HUB-ba dugódnak.Eléggé fel tud melegedni kívülről.
Ez nem meglepő, hisz főként magát az alu házat használja hűtésre.
A melegedés a készüléket nem zavarja, van ismeretségi körben olyan tulaj, akinek már több éve ketyeg kikapcsolás nélkül ilyen kis masina és kutya baja. A neten sem nagyon van panasz melegedés miatti meghibásodásra (sőt a kis Mini szerintem az egyik legstabilabb, legkevesebb panasszal járó Mac a piacon).Az OSX egész jó, de azért senki se számítson nagy relevációra a Win7-Win8 után.
Én mindkét rendszert használom párhozamosan és bizony az OSX lényegesen kényelmesebb és gyorsabb rendszer. Én elég nagy fájlokkal dolgozom (grafika-kiadványszerkesztés) és a Wines gépet biza 1-2 naponta újra kell indítanom, mert annyira belassul, hogy már kényelmetlenné válik vele a munka, míg a kis vacak Mini van, hogy 2-3 hónapig nem kap pihenőt. Persze biztos, hogy más felhasználásnál mások lehetnek a tapasztalatok, de az én munkámnál akkor sem váltanék itthon vissza Windows-ra, ha a Microsoft ezért külön fizetne.
Az sem igaz, hogy ez sosem lassul be, ha sok program van kinyitva - csodák itt sincsenek.
Lassulást még egyszer sem tapasztaltam OSX-en, igaz eddig csak erősebb vasakat használtam (Mac Pro, i7-es hackli, i7-es Mini).
- A monitor átalakítót nem fogod megúszni, kivéve ha displayport-ot használsz.
HDMI van rajta, nem kell semmit átalakítanod, ha a monitorodon van ilyen csati. A második monitorhoz viszont már kell thunderbolt-akármi átalakító.
---
Aki egyébként túlárazottnak gondolja ezt a kis masinát, annak ajánlom, hogy nézzen körül a neten és próbáljon építeni egy ugyanilyen kis méretű, kis fogyasztású és hasonló teljesítményű, csendes gépecskét. Én a Mini vásárlása előtt körbejártam a kérdést és maradt a használt Mini vásárlása, mert ez volt a legolcsóbb megoldás.
Persze lehet összerakni hasonlót nagyobb házba, vagy normál alkatrészekből, hagyományos táppal stb. olcsóbban (bár amíg egy i7-es proci 70-80 eFt önmagában, addig nem sokkal olcsóbban), de az már nem ennek a mini gépnek lesz a konkurenciája.
---
Páran írták, hogy az iMac sokkal jobban megéri, ez egyszerűen vicc.
Egy 21"-os iMac i7-es procival 560 eFt-tól indul. Ebből az árból veszek egy i7-es Minit felbővítve és két 24"-os Dell monitort. -
Parallaxis
addikt
Hordozni nem akarom, tovább bővíteni sem, ellenben kevesebb mint a fele a villanyszámlám, mióta lecseréltem és még gyorsabb is, mint a régebbi gépem.
Az más dolog, hogy én a régebbi desktop gépemnél is a zajmentes és márkás megoldásokat favorizáltam, így az a gép 400 feletti összegbe került. Persze 1,5 évvel később 200-at sem adnak érte, így inkább félretettem vésztartaléknak
, ezzel szemben a Mini még 1,5 év múlva is kis veszteséggel adható el, mert értékállóbb és cserélhető az akkori nagyobb konfigra. Ha így nézem, akkor olcsóbban bővíthető
-
Parallaxis
addikt
Vicces ez a drága szöveg.
Lássuk az i7-es jószágot, amit 260-ért árulgatnak.
A benne lévő proci 90-95 eFt önmagában, egy márkásabb micro ATX alaplap, ami ilyen i7-et fogad 40-50 eFt, ekkora méretű unibody ház, saját táppal 30-40eFt (már ha kapsz ilyet és nem egyedileg gyártatsz, mert akkor csak a ház lesz 100 eFt), vinyó+memória 20 eFt, OS+szoftverek 30-40 eFt.
Szóval igen, 10-20 eFt-al olcsóbban kihozható házilag is, csak én speciel nem szándékozok szívni az összeválogatással, szereléssel, tesztelgetéssel, ami nekem megéri a felárat. A vashoz való OSX illesztgetésről meg nem is beszélve (Windows-zal nem vagyok hajlandó vacakolni otthon).
Én egyébként használtan vettem egy i7-es Mini szervert 200-ért, kapott egy 256-os SSD-t, meg egy 1 TB-os HDD-t, 16 GB rammal és hasít mint a mérgezett egér. Mindezt úgy, hogy fel van rakva a polcra és egyáltalán nem látszik, hallatszik, csak teszi a dolgát. (A szerver egyébként érdekesebb jószág, mert ennél nincs lefojtva a hűtés és így 75-80 fok fölé nem melegszik tartósabb terhelés mellett sem.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Portfolio Performance - befektetések nyomonkövetése
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Goddess of Victory:Nikke
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- One mobilszolgáltatások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Eladó GAMER konfig! I7-12700E 512GB SSD 32GB DDR5 RX6700XT 12GB!
- HP Z420 E5-2670 (8 mag) i7-7700 erősség 16 Gb ddr3 600W táp áfás számla
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / RX 7600 / 32GB DDR4 / 1TB M.2 SSD
- Dell OptiPlex 390,8 GB,i5-2500, 256 SSD,500 HDD
- Garis Gamer Gép - TUF B850M, Ryzen 5 9600X, 32GB DDR5, RX 6750XT, 2 TB M.2 SSD, 850W, Vízhűtés
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Eladó karcmentes Huawei Nova 8i 6/128GB / 12 hó jótállással
- Hordozható Gamer Számítógép / PC! HP Omen X 1000P / I7 7820HK / GTX 1080 8GB / 16GB DDR4
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3068
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest