- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Félbehajtottam egy félmilliós telefont
by Index.hu
Tulajdonképpen bármilyen okostelefont félbe lehet hajtani, csak eléggé erőltetni kell. A nagy kunszt az, ha vissza is lehet hajtani és utána is működik. Jó ideje pletykálják már az összes nagyobb telefongyártóval kapcsolatban, hogy ilyesmin dolgozik – erre most, a Las Vegas-i CES-en egy jórészt ismeretlen cég előzte be az összes milliárdos megacéget. A Royole kínai-amerikai startup, a Stanford egyetem diákjai alapították, hat éve dolgoznak a rugalmas, hajlítható műanyag kijelzőn. És a legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításon – ahol mi is kint vagyunk – bemutatták, meddig jutottak el:
Van valami egészen bizarr és egyben jóleső érzés abban, ha az ember fog egy tabletet, és egyszerűen kettéhajtja. Egészen hipnotikus a dolog, vagy 10 percen át hajtogattam ki-be, önkéntelenül, miközben a Royole pr-osát faggattam a technikai részletekről, de azt mondta, igazából mindenki így van vele, de nyugi, a tesztjeik szerint 200 ezer hajtást kibír a cucc. Egyébként nagyjából akkora ellenállást tanúsít, és olyan erővel kell nekiállni, amekkorával mondjuk egy notebookot nyit ki és csuk be az ember.
A hajtás persze csak az egyik irányban megy, és teljesen összecsukott állapotban vált át tabletből telefon üzemmódba, ilyenkor a gerincénél meg is jelennek külön ikonok a hangerő szabályozására és hasonlókra. Telefonként két, logikailag különálló képernyővé válik a nagy tabletkijelző (1920×1440 AMOLED, szép élénkek a színei), amit a rendszer, egy speciálisan felpimpelt Android akár menet közben is érzékel, és ha például egy film ment a tableten, azt lekapja fele felbontásra, és csak az egyik fél képernyőn folytatja. Telefon módban az elöl-hátul képernyő persze nem túl praktikus, bár próbáltak a fejlesztők előnyt faragni belőle: ha például fényképezünk, a hátsó kijelzőn is azt mutatja, amit a lencse lát. Vagyis nincs több “muti, milyen lett!” a lefényképezett emberektől, hiszen fotózás közben látják hogyan néznek majd ki a képen. Úgy hagyhatjuk félúton is behajtás közben, éllati látványos, de valljuk be, sok értelme azért nincs.
Tabletként a FlexPai 7,8 hüvelykes, vagyis éppen csak picit kisebb, mint egy iPad Mini. Egy 2,8 GHz-es Snapdragon processzor dolgozik benne, 8 giga memóriája és 256 giga háttértára van, a kamerái 16, illetve 20 megapixelesek. Az akkuja 3800 mAh-ás, ami tabletben elég soványnak számít, de telefonban sem különösebben izmos. A kijelző, mivel műanyag (üvegből lenne az igazi kunszt ilyen hajlékonyat csinálni!), egészen másképp rongálódik, ha leejtjük, a PR-osok szerényen csak elpusztíthatatlannak titulálták, ami nyilván költői túlzás, de valószínűleg nem törik pókhálósra, ahogy megszoktuk a leejtett telefonoktól. Fura kettősség, hogy míg tabletként szép karcsúnak tűnik, kettéhajtva azért rendes féltégla-érzése van az embernek, ormótlanul vastag a telefon így.
Na de kit érdekel, ha egyszer maga az összehajthatóság akkora optikai tuning, amit az első iPhone és az érintőképernyő óta nem láttunk ebben a műfajban.
És nagyjából ugyanolyan erősen van meg benne a "nekem ilyen KELL" érzés is. Amit elég borsos áron mérnek: Kínában már megjelent, ott 10 ezer jüan a full extás verzió (bő 400 ezer forint), az amerikai és európai piacra dobást most készítik elő, 1600 dollár, illetve euró a tervezett ár, áfástul az nálunk bőven felette lesz a félmilliós határnak.
A kérdés az, hogy a gyakorlatban mire és mennyire lesz jó az összehajthatóság. Negyed órányi tapasztalattal a hátam mögött úgy érzem, telefonként nincs sok előnye, sőt kicsit kényelmetlen - inkább úgy kell felfogni, mint az első igazán hordozható tablet. Így viszont összeáll a kép, egy tablettel a legjobb, ami történhet, hogy egykezes használatra is alkalmassá válik, és elfér az ember zsebében. Én legalábbis, ha az iPademet össze tudnám hajtogatni, tuti hogy szívesebben hordanám magamnál, mint a telefonomat.
Galéria: [link]
De a legizgalmasabb persze az egészben a technológia jövője, hogy milyen lehet majd a FlexPai harmadik-negyedik generációja. Vagy mondjuk az a cucc, amiben telefonként és tabletként is külön-külön ott van egy Apple vagy Samsung kaliberű cég összes tapasztalata, és pluszban megveszik hozzá a hajtogatós technológiát (gyanús, hogy a Royole-nak valójában inkább pár ilyen licencszerződés lehet a célja, mint hogy telefongyártóként törjön be a piacra). Egy következő generációs, szupervékony, duplán vagy triplán összehajtható, akár monitor méretűre széthajtogatható kijelző ma még scifinek tűnik, de igazából pár hónapja még a FlexPai mai állapota is annak tűnt.
Hanula Zsolt
Fotó: Nagy Attila Károly / Index -
nyuszi123456
aktív tag
A rivális Samsung modell mérete a 450MHz nagy mobilokat idézi, de majd nyilván vékonyabbá fogják tenni.
Tökéletes kijelzővé áll össze, úgyhogy ez a helyes koncepció. Mondjuk jobb lenne 3:2 vagy 4:3. Nem kell hajtogatni, simítgatni a közepét, a kihajtás egy pillanat műve.
A kisebb kijelző hosszúkás, mint az új samsungok, de a belső, nagy kijelző 1:1. Az android tabletek mai 16:10 mérete csak filmnézésre jó, olvasásra nem. Sokkal jobb az Apple format, a 4:3. Ezerszer több információt jelenít meg: könyveket, prezentációkat, magas pixelszámú fotókat.
-
wolfman
veterán
-
Fryskitt
addikt
Még nem látom az előnyét....
-
Smiro
senior tag
Azt írtam amit akartam. Azt, hogy bejött egy új dolog - elindult rá egy fröcsögés. Azt is írtam, hogy akinek van pénze megveszi - ezzel fut a nagyközönség teszt. Meg azt is, hogy akik most fröcsögnek, velem együtt elfogadnák, ha ingyen a markunkba nyomnák. Ennyi a lényeg, meg a nem lényeg.
Nem Neked válaszoltam, mert ha nem értetted, akkor minek.
-
Stabi83
senior tag
Szerintem semmi olyan nincs abban amit írt amiért elnézést kéne kérnie. Azt meg pláne nem írta hogy ez simeres lesz. Ez a készülék egy techdemó ami egy új vonalat próbálgat. Maga a készülék még baromi kezdetleges, az meg hogy ez az irány ( amiből még senki sem tudja hogy mi lesz ) sikeres lesz e vagy megy a fiókba vissza azt most még nem tudhatjuk.
-
kelly416
veterán
Azért a reklámban a játszogató csávónál is volt egy vágás, és hirtelen már össze is volt hajtva a gép.
Egyébként szerintem is halva született dolog. Ha befele lenne a kijelző, egy tökéletesen egymásra illeszkedő felületeket magával hozó zsanérrendszerrel, még ha pár tized milliméteres csík lesz is a kijelzők között a zsanér miatt, akkor is jobb lenne az a megoldás. Kívülre meg egy kisebb e-ink kijelző, és minden megoldva.
-
Smiro
senior tag
Jó mazsar szokás puffogni... Elindult egy irány, kidobták széleskörű tesztelésre a sznoboknak, akiknek van rá gempája. Emiatt nem kell harakirit itthon senkinek elkövetni, a fejét százszor a falba verni. Szerintem.
Ha meg nem lenne próbálkozás, előrelépés sem. Azt meg ne mondja senki, hogy ha a markába adnák, hogy nyitogassa, használja, az undorodva - ahogy most megy a fröcsögés - lemondana róla azzal, hogy "túl vastag, összehajtva túl kicsi, kinyitva hullámos, becsukva f@s, stb. Úgy gondolom, sokan sorba állnán(k)ak érte. De miért is nem lep meg ez a hozzáállás... -
Tidzsimon
őstag
válasz
nyuszi123456 #21 üzenetére
Rajzold le, és rajösz, hogy a képátló nem feleződik, ha osszehajtod... A négyzet meg B négyzet = C négyzet.
Kétszer kell osszehajtanod hogy felakkora legyen. -
Quasi_modo
nagyúr
Még mindig nem tetszik ez a megoldás
-
hemaka
nagyúr
tech demonak megteszi
-
-
Drp81
aktív tag
Sosem értettem, hogy miért jó ez, hogy össze lehet hajtani a tabletet, vagy telefont, vagy mit. Szerintem parasztvakításnak.
-
neoforce
aktív tag
A Samsungé sem lesz szebb vagy jobb, mindenki nyugodjon meg ,csak ilyet meg nem fog kiadni ! Emlékszem amikor S3 al jelentették be hogy hamarosan jön a hajlítható kijelzős telefon akkor még 1-2 évig elhittem. Mára tudom hogy nem lesz semmi belőle vagy is maximum ilyen szar mint ez😂.! Most öszintén ez ki a fenének tetszik vagy kellene úgy néz ki mint egy felgyürt linóleum . Hadjuk már ..
-
joey04
titán
jó, kuka, lépjünk tovább.
-
Hat nem tudom en ezt igy ebben a formaban biztos nem vennem meg. Eleg otromba.
-
Stabi83
senior tag
Az a röhely hog a google épp nem rég tett egy bejelentést hogy elkaszálja az androidos Tablet vonalat. Jó lesz ha megjelennek ezek a fél tabok aztán megint jön a komoly szenvedés rendszer szinten.
Ami magát a készüléket illeti ez a koncepció a külső részen lévő panellal szerintem egy tévút, de jelenleg ezt tudják kihozni a technológiából. Nekem annó még volt Nokia communicatorom és akkor hasznos volt ez a kialakítás ( kívül egy kis kijelző az alap funkciókhoz, belül védve pedig egy nagy panel kijelző és minden egyéb ). Ha ilyen irányba mennének el akkor az tetszene. Kívülről, becsukva lássa el az alap feladatokat, kinyitva pedig legyen egy jó nagy kijelző ami amúgy pedig védve van. -
ates
aktív tag
Rubik Magic válltozatban jöhetne és a játék funkció is kipipálva.
-
Kasya
nagyúr
Úgy tűnik, az elsőzés nem megy ki a divatból
-
BiP
nagyúr
Oké, hogy jelenlegi formájában nem tartjuk praktikusnak, de nem értem mitől lenne "undorító", vagy mi a fenéért vagy dühös erre a cégre? Milyen formában babráltak ki veled, hogy ilyen haragot érzel?
Szúszá.
Van erre egy baromi olcsó, gyors, könnyű és ráadásul baromi hatékony ellenszer: _nem veszed meg_. Voilá.
(sőt, ráadásul ez a jótanács is tök ingyen volt)
-
roka.32
csendes tag
Hát ennek aztán sok értelme volt. Csak a presztízs miatt piacra dobtak egy használhatatlan f*ost , hogy hírnevet szerezzenek. Kb vastagabb mint egy laptop. Undorító.
Szerintem a huawei meg a Samsung egy használható 1 centi vastag kütyüt fog piacra dobni nem egy ilyen undormányt. Nagyon dühüs vagyok erre a cégre most. -
BiP
nagyúr
-
Fancy-boy
addikt
Készült róla reklámfilm / bemutatóvideó is: [link]
Ebből végül is kiderül, hogy a gyártó szerint milyen előnyei vannak ennek a megoldásnak. -
zolomon17
senior tag
Egyébként van/volt erre valami felhasználói teszt, use case vagy bármi
Mire jó, ki a célcsoport?
Valami "a mobilom mindig nálam van, de egy csomószor jó lenne, ha egy tablet is, szóval ez király, mert a telefonom tabletté nyitható!" mantrát toló réspiac kedvéért jött létre?
Értem én, hogy koncepció készülék, de valóban akkora show, hogy a ma már egyre gyakoribb, amúgy vállalható méretű 6"-os telefon helyett legyen egy ilyen 10"-re nyitható hibrid?
-
Edge
veterán
én ezt nem értem, mire jó ez?
-
DJosef
őstag
Azt hittem csak egyedül én nem látok fantáziát ebben a feature-ben de látom van egy két cella társam is. 🤣
-
törölt tag
Szépek ezek a RENDER képek...
-
domerator
veterán
A videon ez nagyon gagyi erzest keltett... ez meg nem erett meg, egy forintot se er.
-
nordo
tag
Pont olyan mint egy béna iskolai toltartó.
-
macskea
őstag
válasz
nyuszi123456 #21 üzenetére
Átlót mondasz, de a hatással oldalt felezel. Képarány függvényében kb 6" lehet egy összehajtott 7.8"-es kijelző. Átlóban.
-
BiP
nagyúr
Én sem. Még ha a másik irányban lehetne hajlítani, mint anno a kagylótelefont. Úgy védené a kijelzőt, ha elteszem zsebbe/táskába.
Enélkül viszont nem látom a hajtogatás értelmét.(#11) Stabi83: Ja, értem. Jogos, így meg lehet magyarázni,miért a külső oldalon van a kijelző.
Sajnos ettől még ugyanúgy nem praktikus szerintem.(#23) polo493: Nem csak nem lapos, de nem is párhuzamos ilyenkor a 2 éle. Fura lehet fogni.
-
Matada2.3
veterán
Ez aztán az igazi victory royole.
-
-
törölt tag
sztem a hajlítás látszata lehet zavaró mikor ki van nyitva az ilyen készülékeknek ,mivel nem lesz lapos teljesen ahogy látszik a videón is.
-
nyuszi123456
aktív tag
Megvenném, de csak 7,8" teljes méretében, azaz 4" gombóc összehajtva?
Miért nem a 10" szép kijelző hordozható 5"-ként? Akkor mutatkozhatnak meg igazán az előnyei.
-
SkyLine3000
addikt
Még mindig nem vágyom rá, h hajtogassam a telómat. Nekem a jelenlegi 5,5" úgy jó ahogy van.
-
törölt tag
Papír zsebkendő tartónak is használható
-
sKie^
tag
válasz
TheBikerider #16 üzenetére
Hogy elbukjon, vagy kiforrjon?
Nem mindegy.
-
-
sKie^
tag
válasz
TheBikerider #14 üzenetére
Olyan 2-3 ev mulva, mikor az ilyen kiserleti eszkozokbol egy kiforrottabb verzio szuletik. Addig meg meg akar el is bukhat ez az irany.
-
Na ennek még nem látom értelmét. Szerintem csak hátránya van,mint előnye. Kiváncsian várom,mikor lesz a szolgáltatóknál elérhető ez a fajta készülék...
-
Csapoati
nagyúr
Decemberben... hiszem ha látom.
-
wolfman
veterán
Ékes példája mikor először megteremtjük az eszközt majd utána rá az igényt. Olyan érzésem van, hogy egy nemlétező piaci rést foltoznak ezzel be.
-
Stabi83
senior tag
válasz
dilajoska1 #9 üzenetére
Szerintem ehez még nem elég hajlékony a kijelző. Lehet hogy megtörne ha ennél élesebb szögben hajtanák meg ( pl hogy a kijelző legyen befelé ).
-
Stabi83
senior tag
Látványos irány de engem nem győzött meg
Egyrészt a plasztikus kijelző karcállósága másrészt a túl nagy vastagság és az ebből adódó túl nagy borodó felület miatt. Ezt inkább techdemónak tartom mint a mindennapokban használható eszköznek. Az ár szerintem pont emiatt irreveláns.
-
dilajoska1
őstag
Akkor tetszene ha másik irányba is lehetne összehajtani netbook szerűen és alul lenne egy teljes virtuális qwerty billentyűzet virtuális D-paddal, felül pedig a normális megjelenítő. Ha teljesen kihajtod akkor meg marad egy tablet.
-
ghiottone
nagyúr
Tokot, fóliát lehet hozzá kapni?
Viccet félretéve a termékoldal szerint ez már a 2. generációs Flexible kijelzője a Royole-nak. Az első még nem végfelhasználóknak készülhetett. A termékvideó jópofa, a kijelző felső rétegének karcállóságára azért kíváncsi lennék. -
sfefe
addikt
A surface lett volna hasonló de az jobban bejott. Már amit fantázia rajzokon lehetett látni....
-
youngboy
senior tag
Én ezt még nem látom életképesnek a mindennapi használatban.
-
MikeWazowski
veterán
Nyilván meg kell fizetni azt a világelső "titulust"
-
2ofthem
aktív tag
Nagyon remélem hogy a Samsung megoldása nem ilyen lesz
-
mjani1172
addikt
Ezen Gorilla Glass van ?
-
sKie^
tag
Kivancsi leszek erre, valamint, hogy a hatoldala, hogy viselkedik, ha felveszi az ember, mint telefont.
-
GALARDO
addikt
Nem tudom, nekem biztos nem kéne. De lehet csak én nem vagyok oda ezért a sérülékeny kialakításért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest