Új hozzászólás Aktív témák
-
M@trixfan
addikt
Köszi mindkettőtöknek! Nem ismertem a Sony ezen készülékeit. Azt viszont gondoltam volna, hogy ilyen árszinten már használhatnám nyugodtan az editor ablakot is rajta, nem csak videóanyag monitorként. Egyébként kipróbáltam plazmán a videóvágást és baromi nagy élmény volt dolgozni rajta. Maga a scrub és a színek egyszerűen életre keltek. Elképesztő, hogy mennyire megfosztja az LCD monitor az embert a színektől és a mozgástól. Persze, 8 bit, max 4:2:2, vagy 4:2:0 van natívan plazmán, stb.. és nyilván vigyázni kell a panelra, de nagyon tanulságos teszt volt. Amúgy a mostani kapható WRGB OLED tévéket nem szeretem az edig látottak alapján több okból is, de az már nagyon off lenne itt
-
Ren Hoek
veterán
válasz
M@trixfan #74 üzenetére
Nem fog jönni általános konzumer monitornak, mert nem bírja a konstans képet. Ahogy plazma monitort sem látsz, és nem is nagyon ajánlottak a TV-k monitornak.
... de ki lehet próbálni, egy Galaxy S4-et vagy S5-öt, Note II-t beraksz napi 10-12 órára fix sávval, mi lesz... beég mint a fene
T-Mobilban ott a bizonyíték rá, meg lehet nézni. Azért egy telefont/tabletet ki-be kapcsolgatsz, elalszik stb... monitor meg folyamatosan megy órákon keresztül. Ez a monitor meg nem böngészni való, hanem a monitor itt egy "filmes kifejezés". A speciális kiegészítők, és csatlakozók, színhűség miatt lehet integrálni a filmiparba, esetleg képfeldolgozásra (de oda se nagyon éri meg)... és amúgy ez is beéghet.
-
M@trixfan
addikt
Ez a legnagyobb probléma, hogy csak most jön egyáltalán egy monitor OLED technológiával. Már rég kéne lenni legalább opcióként a retina MBP-ban, vagy valamelyik másik felső kategóriás notebookban.
-
haddent
addikt
Kár az IPS -hez hasonlítani az OLED -et fekete hűségben. A VA messze jobb feketéket tud, de valóban, nyilván ennél is jobb az OLED (bár ezt az új lg hülyéskedést még nem láttam csak normális AMOLED -et).
Egy másik apróság: még régebben volt Samsung Galaxy S -em SAMOLED -del és tök sötétben a full fekete háttér mégis világított egy kicsit. Na akkor most ki hazudott és hol?Ren Hoek köszi, ez a QD nekem új érdekes olvasmány még ha sci fi is jó sokáig
-
Ren Hoek
veterán
" However, the light emitting organic molecules (in OLED) tend to degrade and are sensitive to humidity and oxidation. Quantum dots can support large, flexible displays but do not degrade, making them candidates for flat-panel TV screens, digital cameras, mobile phones and personal gaming equipment.[1][2][3]"
Ennyi... a torkunkon akarnak lenyomni egy olyan technológiát, ami beég, óvni kell a statikus nagy fényerejű világos képektől (Samsungoknál is van egy leírás, hogy miként lehet elkerülni a beégést) és kitudja hány év alatt romlik le a kijelző.
-
Ren Hoek
veterán
Olvastam, hogy statikus tartalmaknál a Sony kijelző is beéghet ("mild-burnin")
Egyszerűen ebből nem lesz monitor még sokáig. Ez a monitor pedig nem arra való, hogy mondjuk 14 órán keresztül max fényerőn böngésszél vele, és szanaszét beleégjen a Chrome felső sáv.
Az is lehet, hogy eltűnik a francba az OLED technológia egyhamar, mert nehéz meggátolni a kijelző "bomlását". Valszeg lehetetlen is, csak tupírozgatni lehet.
Ami sokkal reálisabb az a Quantum-dot technológia.
Ha lesz belőle valami, akkor ez felveheti a versenyt az OLED-del. [link]
-
aram01
nagyúr
válasz
oraihunter #68 üzenetére
de mint mi: vevő/felhasználó" adunk a kinézetre. Azaz sosem vennénk meg ezt a sz@rt, lehet kicsit nyers voltam, de ez a lényeg
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#65675776 #63 üzenetére
Erre amúgy ez a válasz:
"Unlike LCDs, OLED burn-in cannot be 'washed out' by displaying a complete white screen for an hour or two. A white image on an LCD causes the crystals to relax, thereby alliviating the problem of image retention when showing constant items such as desktop icons or status / task bars. But on an OLED screen, a white picture will cause more wear and degredation of the light emitting diodes."
Amúgy a Samsung kijelzők inkább kékre hajlamosak beégni, tehát a W OLED elméletileg talán kevésbé kitett ennek a dolognak, ha tényleg más speciális dye-t használnak.
Egyelőre nem is találtam nagyon sok infót az LG W OLED beégéssel kapcsolatban. igaz még korántsem van elterjedve a dolog.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
#65675776 #60 üzenetére
LCD-n is lehet beégés, de a mértékkel van a gond.
Az OLED, ahogy a plazma is, nagyságrendekkel gyorsabban beégnek.
Gyakorlatilag LCD-t lehetetlen beégetni, még hosszabb távon sem (Lásd T-mobil)
Ehhez képest az OLED brutál szellemképes, szövegek, ikonok stb.
Sőt nem is kell hosszabb használat hozzá feltétlenül telefonoknál. Ehhez képest a monitoron az asztal egyes elemei sokkalta több ideig vannak fixen kijelezve... -
caprine
senior tag
Oké, hogy munkára való, de miért ilyen csúnya? Legalább 5centis kávája van.
-
-
" Az nhk pl. a 8k demoit 16 sdi kanoccal tartja" - na ez mondjuk egy érdekes történet: külön kábelekre osztani a tartalmat. Kommersz VGA/megjelenítő pároson ilyet még nem láttam (hogy pl 2db displayport 1.2-vel értek volna el 120Hz@4k megjelenítést vagy 2db hdmi 1.4-gyel 60Hz@4k-t). Bár gondolom itt sem a csati, hanem a vezérlő számít, ami összerakja a mozaikot.
-
törölt tag
Akkor miért nem teszed off-ba, ha már egyszer semmi köze a cikk támájához?
Anno egyébként a filmes szakma az LCD-re mondta azt, hogy teljesen alkalmatlan akár csak félprofesszionális munkára is. Voltak is pánikban, mikor a Sony végleg leállt a CRT gyártással. Ennek most nem igazán látni nyomát. Az OLED-et mindenki várja, az LCD-t senki sem anno.
-
Ren Hoek
veterán
Na végre valami rendes tudományos cikk
Az internet korában tényleg eljut oda a szkeptikus emberfia, hogy semmit sem hisz el
Amúgy a beégés folyamatára volnék kíváncsi, az miért történik kémiailag. Illetve hogyan lehetne orvosolni. Plazmánál sem sikerült megoldani igazából, és eléggé elszomorító látni a T-ben kirakott borzasztó drága AMOLED-es Samsung telefonokat, mennyire be vannak égve.
Sajnos monitornál 6-8-10 órás folyamatos startmenü, böngészőgombok, tálca szerintem úgy beégne mint a franc.
Kíváncsi vagyok az LG wOled panel hogy bírja ezt, talán megjelennek lassan hosszútávú tesztek is erről. Na meg főleg a cikkben szereplő monitor, ha tényleg monitornak van használva vágásra pl.
-
lenox
veterán
válasz
t72killer #43 üzenetére
Hagyomany. Eleg sok felszereles van, ami sdi-on kommunikal, kep es hang mellett van/lehet benne egy csomo mas adat is, ezert hirtelen dp-re vagy hdmi-re vagy barmi masra atterni problemas, de szerintem meg vannak szamlalva a napjai. Az nhk pl. a 8k demoit 16 sdi kanoccal tartja, nyilvan overkill.
-
DP-hez is van optikai kábel. - igaz, ebben van egy extender.
-
Nem értem az SDI-t, amikor az eléggé elterjedt displayport nagyobb sávszélt enged meg, még az előző, 1.2-es verziója is
Ezekszerint az sdi ugyanolyan lámán követi a fejlődést, mint a HDMI.
-
Gabir
aktív tag
Hosszútáv?...szerintem egy TV-nél monitornál sajnos már a 4-5 év is hosszútávnak tekinthető, annyit pedig csak kibír (led öregedés, nem hű színvisszaadásra gondolok..) 5K, 8K lesz akkor a stílszerű)
Másik dolog, bár laikus vagyok, de egy ilyen digitális technológiához miért "jobb" analóg bemenetet használni?
A jelforrás digitális jelet konvertál analóggá, hogy majd a monitor az analógot vissza digitálissá..vagy rosszul gondolom? -
SZKEBE75
senior tag
Hú de szép vagy!
-
scarbantia
aktív tag
Az új 4K Coloredge Eizo-ról miért nincs hír?
-
Reggie0
félisten
Huh, regen linkeltem itt ph kommentben: van a google bookson egy konyv ami errol szol. Csak tudnam kinek kuldtem. En egyszer kiolvastam. Megprobalom elokeresni.
Szerk:
Mazlid van, megtalaltam: Vinod Kumar Khanna - Fundamentals of Solid-State Lightning, LEDs, OLEDs, and Their Applications in Illumination and Displays
[link] -
A cikk automatikusan feltételezi, hogy ugyanazt a vegyi összetételű kék festéket használják a fehér oledben, mint a monokromatikus diódákban. Ez egyáltalán nem biztos, hiszen az alpixel végső színét nem a festék fényemissziója, hanem a színszűrő határozza meg. Magyarul nyugodtan lehet mondjuk két másik, de sokkal tartósabb vegyületet használni, ami a kívánt kék színt jobbról és balról közelíti. És máris sokszorozták a tartósságot minden extra költség nélkül.
-
mzso
veterán
"A fehér fényű oled alpixel lassabban degradálódik,"
Efelől kétségeim vannak. Úgy néz ki ez a fehér oled csak egymásra pakolt RGB réteg mert így olcsóbb gyártani. Szóval úgy néz ki a kék ugyanúgy kihal majd.
-
nagyArc
tag
válasz
BlackSoft #16 üzenetére
Elsöpör minden mást, bárhonnan is nézzük. Apróbb hibái vannak, amiket szerintem elég hamar orvosolni fognak majd.
1996 óta folyik az OLED-ek fejlesztése (ekkor mutatta be a Pioneer az első, autohifihez kifejlesztett OLED kijelzőjét), és még mindig nem sikerült orvosolni a hibákat. Erősen kétséges, hogy lesz-e valaha ebből elfogadható árú, minőségű és élettartamú monitor vagy TV.
-
A w-oledes megoldás egyszerű, mint a faék. A fehér fényű oled alpixel lassabban degradálódik, sokkal hosszabb az élettartama, mint az egyszínű társaié. Épp ezért az összes alpixel ugyanazt a fehér oled háttérvilágítást kapja, csak mindegyik előtt másik (vörös, zöld, kék) fix színszűrő helyezkedik. Gyakorlatilag a fotószenzor fordítottja a megoldás.
Ezzel a megoldással a fényerő harmadolódik, de mivel a kijelző felülete hatalmas, ez nem gond, van elég kakaó. A fekete szint nem lesz olyan tökéletes, mint a natív színes oledeknél, mert a szűrőréteg beleszól kicsit, de még így is több nagyságrend az előny az ipssel szemben. A betekintési szögek is picit kisebbek, de így is hozzák az ips szintet. Szóval a natív kicsit jobb (ideig-óráig), de ez jár a legkevesebb kompromisszummal az összes kijelzőtípus között.
-
Ren Hoek
veterán
LG TV-t tudnak már gyártani w-OLED-el, Samsung tabletbe és telefonokba is OLED-et tesz, szerintem gyönyörű a kép mindegyiknél. Fekete tökéletes, a színeken meg lehet állítgatni. A beégés valósa Samu telefonokon, ez tény... de azért az szerintem extrém használat, hogy a T üzletben ki van rakva éjjel-nappal ugyan az.
Csak monitorok nincsenek még piacon. Nem értem... mintha körbelőnék ezt a képméretet
Tény, hogy azért elég sok statikus elem van a kijelzőn...
-
Isual
veterán
Erről nem tudtam, köszi!
Persze annyira új minden, hogy nem tudhatjuk mennyire hatékonyan működnek ezek. Mint az A-TW polarizer IPS-nél. Jobb lett a glow, de nem tüntette el. Valami ilyesminek képzelem ezt a w-oledet. Szvsz pár évig ez még nem lesz tartósan is jó paneltechnológia az okostelefonokat leszámítva.
(#20) BlackSoft: Kell még ennek további 5-6 év, hogy optimalizált monitor/TV paneltechnológia legyen, ez fix.
-
BlackSoft
addikt
Lehet, hogy túl optimistán állok a dologhoz, de ahogyan fejlődni láttam ezt, amibe a megjelenítés jövőjét látom 5-6 éve, kiderülhet egyszer, hogy nem ragadtattam el magam mégsem túlzottan
(#18) lenox: Sony digitális 4K moziban, 4K filmet néztél már? - Nem tudom, hogy működik - A fekete mintha vetített lenne, mert feketébb a sötétségtől, ami körülötted van. A színek kenterbe verik az IPS kijelzőmet, hát még a TN-emet.
-
lenox
veterán
Jok ezek a szuper feketek, csak aztan megy a csodalkozas, hogy a moziban nem ezt latni.
#8: Szoval TV-re (amin pl. filmeket adnak) jo az oled, meg ha kalibralni is kell, de word doksira meg rossz?
-
aram01
nagyúr
Istenem, csak lerontaná a nappalim képét
-
Alchemist
addikt
Viszonylag kicsi ehhez a felbontáshoz...
-
Isual
veterán
Nem erről a monitorról beszélek, ahogy a nyitó hsz-em sem ezt a monitort célozta, hanem a technológiát. Erre írták itt, hogy kinptte a gyerekbetegséget, meg mondjam már meg mégis miért nem (lesz) jó majd az OLED monitornak, ezekre válaszoltam. A szóban forgó Sony monitor épp a speciális felhasználói kör miatt kívül esik ezen.
-
McSico
senior tag
Gyere a papához!
Isual: Már van pár éve OLED monitorjuk, úgyhogy csak kinőtte már a gyerekbetegségeit. Minden esetre én már várom hogy legyen otthoni monitor is az OLED technológiával.
-
rocket
nagyúr
A dizajn 1990-es evekbol jott
-
Isual
veterán
OLED monitor. Elsőre nem tartom jó ötletnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmvilág
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Bittorrent topik
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen TV-t vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- SAMSUNG (LS32DM700UUXEN) 4K SMART GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- BenQ MOBIUZ EX2710U (4K/IPS/144hz)
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS27DG502EUXEN) 27" G5 165HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged