- Motorola G86 - majdnem Edge
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Amúgy látom, biztos nem a Bulldozer jön jövőre 32nm-en. [link] De azóta sem derült ki, hogy akkor mi.
-
dezz
nagyúr
0) Nézd már vissza, mibe kötöttél bele! Ott úgy merült fel a kérdés, hogy bulk vs. SOI, és ilyenkor ez az alaptechnológiára vonatkozik, azaz a hordozóra. Mivel mindkettőnél többféle lehet a felépítmény, és az itt nincs külön specifikálva.
1) Persze, hogy nem írtad. A "bulk = nem SOI" azt fejezi ki, hogy a bulk azt jelenti, hogy nem SOI (ahol van egy extra oxid réteg, ez a különbség), a hordozóra (substrate) vonatkozólag.
"A SOI meg megint masrol szol." -- na miről, mesélj...
2) Nyilván ha az adott technológia konkrét megnevezéseként annyit írnak, hogy bulk, akkor a "sima" bulkot értik alatta, azaz bulk alap + szokásos anyagok. De ez egy másik eset, ezt tessék már megérteni.
De attól még a bulk alapú HKMG is alapvetően bulk. Vedd jobban szemügyre az #58-as alsó idézetét! Az egy dolog, hogy ezt sokszor csak simán "HKMG"-re egyszerűsítik. (Pedig SOI alapú is lehet.)
3) Én nem akartam semmire se kilyukadni, pusztán idéztem és lefordítottam.
-
dezz
nagyúr
A shabbarulez által linkelt lapot is megnézhetted volna...:
"Where bulk technologies start with a single-crystal silicon substrate, the SOI starting material has an embedded oxide layer just below the silicon surface."
"..bulk silicon substrates.."Vagy itt van pl. ez.
És itt van mégegyszer az #50-es idézet vége (ez nem különféle gyártástechnológiák felsorolása, hanem egy adott gyártástechnológia tulajdonságainak felsorolása):
"a 28-nanometer (nm), high-k metal gate (HKMG), low-power bulk complementary metal oxide semiconductor (CMOS) process technology." -
dezz
nagyúr
Jaj, ne okoskodj már.
Olvasd el, amit idéztem, vagy a többit. Bulk = nem SOI. Ez önmagában csak a hordozóra vonatkozik. Fölöttük különféle anyagogból lehetnek az áramkörök, HKMG vagy a szokásos.
Az egy másik dolog, hogy sokszor a bulk hordozó + szokásos kapuanyagok variációt simán bulknak mondják, de ez egy pongyola leegyszerűsítés.
Előzőhöz:
"Contradicting older roadmap slides by the company predicting it would start selling 32 nm processors in 2011, Dirk Meyer, CEO of AMD in an interview with Information Week said that the company is on-track to ship smaller, more powerful processors built on the 32 nm manufacturing process by 2010." [link] -
dezz
nagyúr
válasz
shabbarulez #52 üzenetére
Ez mind oké, csak akkor magyarázd meg, hogy mire véljem a szóvivő szavait (#47)? Én nem állítottam, hogy ez biztos a Bulldozer lesz, csak kérdeztem, hogy mi lehet az?
Azt egy szóval sem mondtam, hogy a SOI versenyképtelen, hanem egy feltételes mondatszerkezetet alkottam.
-
dezz
nagyúr
"IBM (NYSE: IBM), Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. (Nasdaq: CHRT and SGX-ST: Chartered), GLOBALFOUNDRIES, Infineon Technologies (FSE/NYSE: IFX), Samsung Electronics, Co., Ltd., and STMicroelectronics (NYSE: STM) have defined and are jointly developing a 28-nanometer (nm), high-k metal gate (HKMG), low-power bulk complementary metal oxide semiconductor (CMOS) process technology." [link]
Nekem ebből (és sok hasonlóból, ami a "HKMG bulk"-ra előjön a google-en) az jön le, hogy a HKMG az a bulk egy altípusa. Más szóval az is bulk (= nem SOI [?]).
Sőt, azt sem zárnám ki, hogy a HKMG SOI alapon is használható, és mintha lett is volna ilyesmiről szó 32nm-en.
shabbarulez: De közben egyre kisebb is lesz v. adott méret mellett egyre több tranzisztorból állhat, így a mérleg a végén pozitív. Különben nem csinálnák.
-
dezz
nagyúr
válasz
shabbarulez #45 üzenetére
Idézek a korábban linkelt cikkből:
"Az Intel – aki egyedül fejleszti saját gyártástechnológiai módszereit – év végén már szállítani fogja a 32 nm-en gyártott Westmere processzorait, míg legfőbb riválisa, az AMD kettéválása után megalakult GlobalFoundries, várhatóan az év végére készül el a technológia bevezetéséhez szükséges változtatásokkal. A vállalat szóvivője, Jon Carvill szerint a tényleges tömegtermelés 2010 első felében indulhat be"Egy évig csak nem tart, míg az üzletekbe kerül... Szóval továbbra is adott a kérdés: mi?
Ha egy technológia versenyképtelen, akkor nem számít, hogy mennyi pénzt és időt áldoztak rá, újat kell keresni. Ezért sokkal fontosabb, amire utaltál, de nem neveztél meg, mint pozitív tulajdonságok, bár a linkelt oldalon szerepel: jelentősen alacsonyabb szivárgási áram és jobb teljesítmény/fogyasztás arány, a bulkhoz képest. (Hátha más is kíváncsi, de nem tud angolul v. lusta klikkelni.)
Egyébként a későbbi CPU+GPU hibrid chipek állítólag AMD-nél is bulk technológiával készülnek majd.
-
dezz
nagyúr
válasz
antikomcsi #41 üzenetére
Én is ismerem a CPU ütemtervüket, csak azt nem tudom, kinek és mit akar 32nm SOI-val gyártani a GF 2010 közepétől.
shabbarulez: Arról tudsz valamit, hogy az AMD miért ragaszkodik ennyire a SOI-hoz? (Meg asszem az IBM is pl. a Power és PowerPC chipeknél.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- C# programozás
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Programozás topic
- Milyen routert?
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 7600 - Új, 2 év garancia - Eladó!
- Intel I7-8700K / 6 mag / 12 szál / Beszámítás OK!
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 9 9900X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest