Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Razzul

őstag

válasz Keem1 #37614 üzenetére

"Ahogy írták, rengeteg tutorial van a neten.
    Igazából az alap szerver feltelepítése, bekonfigolása abszolút nem nehéz. Picit több skillt igényelnek az extrák: virtualhostok, aliasok, subdomainek, SSL, megfelelő módon netre kiengedés (úgy, hogy biztonságos is maradjon, és ne kezdjenek el botnetek futkorászni a webszervereden). Na az már komolyabb skillt igényel, de ezekre mindre is van infó a neten, rengeteg."

Bocsi ha hosszú leszek, de korábban már én is beleástam magam ebbe az RPi webszerver kérdésbe és mint önjelölt webszerver üzemeltető, úgy érzem muszáj reagálnom.

Így van, rengeteg tutorial van a neten, csak ezek főként az általad is faék egyszerűségűnek nevezett alapszerver telepítésen és konfigurálásán vezetik végig az embert. Azaz azt a részét a dolognak, ami amúgy is könnyű, minimális utánajárást igényel és 5 perc alatt még egy 12 éves is össze tud rakni milliószor le van írva.

Ami viszont nincs elmagyarázva és nincs róla megfelelő mennyiségű infó, az az amit te is nehezebb feladványként írtál. Netre kiengedés, SSL, aliasok, subdomainek, technológiák és biztonsági megoldások közti különbség és alapműködés leírása (Apache, NGINX szerverek eltérései, illetve packet sniffing, szűrések beállítása), HTTPS konfigurálása, megfelelő port-forwarding kiépítése stb.

Azokból az információkból kiindulva, amiket én anno első nekiindulásból találtam az a kép jön le, hogy a megfelelő jelszóbeállítás elvégzését követően és a megfelelő csomagszűrés beállítás után mehet is az egész cucc a szabad internetre. Arra a kérdésre, hogy ez tényleg elegendő-e a mai napig nem kaptam teljes és kielégítő választ.

"Ahogy többen is mondták: nem éri meg. 3500 forintért egy évre kapsz domain nevet és mellé 2 GB webtárhelyet, pár száz MB adatbázissal, 9x%-os rendelkezésre állással. Csak a domain önmagában nevetséges összeggel kerül kevesebbe. Max 1000 forint."

Ez mind szép és jó, de ha az ember tanulni akar, meg RPi-vel szórakozni akkor nem az érdekli, hogy mi éri meg, hanem az, hogy hogyan tud megfelelő biztonság mellett otthoni webszervert beüzemelni.

"Cserébe a már elmondottakon túl egy szerver IP címét kapod, ami főleg levelezésnél, de adott esetben weboldalaknál is jól jön egy változó, lakossági, bárkihez kiosztható IP címmel szemben."

Ezt nem értem. Én úgy tudom, hogy a statikus IP cím problémája egy dinamikus DNS hoszt beiktatásával kiküszöbölhető, csak annyi kell, hogy a routered vagy az RPi jelezze a DNS-nek, hogy éppen mi az IP-címed. Innentől kezdve pedig levelezésnél és weboldalaknál is mindegy, hogy mi az IP címe az embernek. Ha pedig nagyon zavar hogy nem rendes domain nevet használsz, akkor csak beállítasz egy CNAME rekordot.

Új hozzászólás Aktív témák