-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sztanozs
veterán
Openelec miért nem frissíti le magát? Kell egy új image-et letöltenem, kiírnom és az összes beállítást megint végigszenvednem?
-
sztanozs
veterán
válasz
sztanozs #13448 üzenetére
Végre rászántam magam és egy fél év után simán bekonfiguráltam a távirányítót a standard KODI Keymap Editor pluginnel.
Szuperül működik minden gomb most már.
-
sztanozs
veterán
válasz
Flowtation #16200 üzenetére
Kingston-t előszeretettel hamisítják és az utóbbi időben az eredetinek sincs túl jó híre.
-
sztanozs
veterán
Pi-hez keresek olyan usb hangkártyát, vagy kiegészítőt, aminek van analóg 5.1 kimenete.
-
sztanozs
veterán
Pl.: http://itcafe.hu/tema/raspberry_pi/hsz_13448-13448.html
PS. még mindig nem volt kedvem a gombok egy részét beállítani...
-
sztanozs
veterán
válasz
RoundRobin #15399 üzenetére
Igen, xenon villanósok problémásak...
-
sztanozs
veterán
válasz
RoundRobin #15396 üzenetére
Ez nem egy RPi2 (ami vakura lehal), hanem egy régi B-s (vagy B+-os) RPi, az még nem volt vaku-érzékeny.
-
sztanozs
veterán
válasz
Celtis #14761 üzenetére
Jaja, wikin is ezt írják:
MHL was originally intended for mobile devices such as smartphones and tablets.
* High-definition video and eight-channel surround sound.
* Encrypted video and audio via High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP).
* Transition Minimized Differential Signaling (TMDS) for video, audio, and auxiliary data.
* 5-volt DC power on the cable.
* HDMI-CEC control of remote devices. -
sztanozs
veterán
Jó volna, ha a video board külön is kapható lenne, nem csak screen-nel együtt (vagy ha megosztanák a DSI specifikációját a PI board-on, és az API-t amivel működésre lehet bírni)...
-
sztanozs
veterán
válasz
bandika753 #14183 üzenetére
Nem a Pi2-n, hanem amit linkelt.
-
sztanozs
veterán
válasz
bandika753 #14180 üzenetére
Látok rajta egy Coaxial kimenetet, de kérdés, hogy kiadja-e rendesen a több csatornát...
-
sztanozs
veterán
válasz
bandika753 #14177 üzenetére
digitális fejegység (pl. ez) kell a PI-re, ha szeretnél térhatású hangot kiadni. Korábban ki lett tárgyalva, hogy a TV-ből kijövő jel nem sok csatornás/DTS.
-
sztanozs
veterán
válasz
Ultrazord #13935 üzenetére
szvsz network bug az smsc chip tervezési hibája miatt.
-
sztanozs
veterán
Nem tudja valaki, hogy billentyűként működő távirányítót hogy lehet átkonfigurálni Kodi alatt?
Egy ilyet vettem: [link]Az irány, enter, vissza, hang gombok (és az egér emuláció) jól működnek, viszont néhány billentyűt átkonfigurálnék: desktop gomb (kodi home funkcióra), A-D gombok (options, info, subtitle, audio)...
-
sztanozs
veterán
válasz
Flowtation #13359 üzenetére
Ha anime, akkor simán lehet kódolási probléma. A hardver nem támogatja a Hi10P-t.
-
sztanozs
veterán
válasz
Flowtation #13326 üzenetére
Ne windows alatt próbáld...
-
sztanozs
veterán
válasz
Flowtation #13322 üzenetére
ha geek lennél, nem kellene leírnia...
-
sztanozs
veterán
válasz
Celtis #13079 üzenetére
Nekem ez sajna mindig elcseszi a képernyő kalibrálást (kicsúsznak a képhatárok a képernyőről és/vagy elcseszi a torzítást) - és nekem úgy tűnik, hogy a KODI nem felbontásonként + frekinként jegyzi meg a kalibrációt, hanem valahogy általánosságban. Szóval a következő filmnél megint lehet valahova máshova kalibrálni. Iszonyat idegesíő.
Szóval én végül inkább maradtam a fix 50 Hz-nél.
-
sztanozs
veterán
válasz
dgyuri0123 #12898 üzenetére
rpi-n nincs se optikai, se coax kimenet, csak analóg, hdmi pass-through és i2s
-
sztanozs
veterán
válasz
dgyuri0123 #12894 üzenetére
USB-s DAC nem az igazi az RPi-n.
-
sztanozs
veterán
válasz
dgyuri0123 #12889 üzenetére
Igen, RPi + i2s DAC-kal: Volumio
-
sztanozs
veterán
USB hibára - remélem nem gond az angol. PI2-re is ugyanúgy vonatkozik, mivel azonos chipet használnak.
The USB driver may not be fixable, the jury is still out on this one. There are three key problems:
1) Documentation on the Broadcom USB controller is proprietary and is not made openly available by the Raspberry Pi Foundation.
2) The USB core for the Broadcom SoC was bought from a 3rd party, and we are told that not even Broadcom has full documentation, nor understands the driver.
3) The Foundation has discovered that the controller and its driver expect realtime response from the ARM core, and if Linux's non-realtime scheduling doesn't respond in 1 ms, a split transaction USB event can be dropped. Not surprisingly, this occurs regularly and produces lost mouse clicks, stuck keyboard keys, etc..
That's a pretty nasty combination of problems, and it means that assuming that it's fixable may not be a safe prediction. We'll have to wait and see.
For the time being though, USB and networking (which is implemented over USB) have a large catalogue of issues and incompatibilities. All boards have this inherent problem but YMMV on whether the issues bite you, as it depends on exactly what devices you have connnected and what you're doing with the board.
A kernel válaszadási képességen jelentősen javítottak, de még mindig előfordulnak problémák - főleg, ha olyan eszközt használunk, aminek kell a realtime válasz (bulk transfer módban működő USB2.0 eszközök) én nagy az adatforgalmi igénye. Amennyiben az eszköz nem kezeli jól a dobott vagy részleges csomagokat, akkor könnyen behal a drivere.
-
sztanozs
veterán
Az a vicces, hogy az USB-k közös hub-on lógnak a broadcom egyetlen belső usb-jén. Minden adatforgalom legalább kétszer megjárja ezt a csatornát, ami ráadásul bugos is (valahol). Ráadásul a net is csak 100/100-as - ami nem gond, tekintve, hogy az usb2.0 ki sem bína szolgálni gigabitet.
Szóval lehet belőle építeni valami NAS-szerűt, de hogy ez teljes értékű NAS legyen, attól fényévekre van.
BTW, sikerült már valakinek beizzítani a PleXBMC-t távoli szerverre (OpenELEC)? A hétvégén elég sokat szenvedtem vele, de nem sikerült. Weben természetesen elérem a szervert (plex.tv-n keresztül).
-
sztanozs
veterán
válasz
bucihost #12584 üzenetére
Azért szakadozik a kép is, mert a hang dekódolása (valószínüleg ez a probléma, ha DTS a hang) megeszi a cpu-t, ezért a hardveres video dekódolás is csorbát szenved.
De az is lehet, hogy túl magas bitrátával (vagy nem sztenderd profillal) lett kódolva, és a hardveres kódolás már nem viszi el.
-
sztanozs
veterán
válasz
macilaci78 #12576 üzenetére
Felénk 1.5 éve szüntették meg a szelektíveket (azzal a felkiáltással, hogy majd lesz épületenként). Na azóta is majd lesz...
-
sztanozs
veterán
válasz
macilaci78 #12574 üzenetére
De legalább kazán sincs, amiben elégne
-
sztanozs
veterán
válasz
sad_Vamp #12178 üzenetére
Valami ubuntu linux disztót probáltam lxde felülettel és elég tűrhetően lehetett vele netezni (2-3 tab).
Persze egy js-el túlterhelt oldal (pl. google inbox) erősen megfogja.Sőt OpenOffice-t is próbáltam, az is szépen ment ~15 mp indulás után. Persze több (tíz)ezer soros excel-t több számolt oszloppal nem próbáltam rajta...
-
sztanozs
veterán
válasz
Mr Dini #11236 üzenetére
1) Ami fent van az RPi Download oldalon az teljesen jó. Nekem vagy meglepetés volt, hogy kb 10 mp alatt már használható a rendszer - a régi változat (256MB-os rev 1 RPi B) kb fél percig bootolt.
2) [link]
3) Multiboot: [link]
Amúgy az OpenElec csak boot időben piszkálja az SD-t, meg ha configot változtatsz, minden egyéb memóriából megy. HDD-ről is lehet bootoltatni, viszont azt vedd figyelembe, hogy az összes USB és a háló kártya egy belső USB-n lóg. Ráadásul az smsc chip (USB/Network hub) még mindig bugos, így szvsz az IO problémák előfordulásának esélye nagyobb egy USB-s lemezzel, mint az SD kártyával. -
sztanozs
veterán
válasz
banana_joe #10805 üzenetére
Nem wifi-n csatlakozol?
[link] -
sztanozs
veterán
Mennyire lenne problémás az ntfs fájlrendszer?
- nem problémás, csak túlzottan erőforrás-igényes (és sérülékeny, ha a PI nem stabil)
Érdemes lenne egy nagyobb partíciót leválasztani és megformázni EXT 4-re?
- igen, ha nem akarod utána visszadugni windows-os PC-be (vannak ext2 kompatibilis driverek, de full ext4 támogatást még nem találtam windows-ra, a toolokkal meg nem tudod drive-ként kezelni, hanem csak az adott programon belül éred el) - bár most, ahogy utánanéztem nemrég jelent meg az ExtFS for Windows -
sztanozs
veterán
Nem ajánlom több okból sem:
- RPi-n az USB-k és a hálózat egy (belső) USB porton ül, megosztozik a sávszélen, viszont VPN szerver üzemeltetésével az egész kimenő hálózati forgalom kétszer is átmegy ezen a porton
- a RPi USB vezérlője bugos, hajlamos nagyob terhelés esetén egy idő után eldobálni a kapcsolatot (pontosabbak konkrétan a vezérlő száll el és csak a reboot segít)
- a RPi torrentre csak korlátozottan alkalmas (kevés konkurens szál), főleg, ha még egy VPN tunel-t is fent szeretnél mellette tartani. -
sztanozs
veterán
Én kb egy fél évig használtam 256MB-os RPi B-t és elment rajta minden 720p / 1080p cucc - kivéve ahol az audió DTS volt, ott már kellett overclock és jobb passzív hűtés.
Azért adtam el, mert a dvd játékost nem tudtam kiváltani vele, a külső DVD meghajtómmal nem tudtam összelőni.
-
sztanozs
veterán
válasz
Thronks.90 #9457 üzenetére
Nekem ez már az első verziós B-vel is ment (256 MB RAM).
-
sztanozs
veterán
válasz
sanchomuzax #9119 üzenetére
FIQ reported NYET. Szerintem az oroszok próbáltak betörni a rendszeredbe, de nem sikerült...
-
sztanozs
veterán
válasz
DonThomasino #9063 üzenetére
Igen. Csináltam olyat, hogy XBMC volt a szerver és iPhone-on néztem videót VLC-vel.
-
sztanozs
veterán
válasz
larryking #9061 üzenetére
nem neked DonThomasino-nak...
Egyedül a DTS-sel birkózik meg nehezen, mivel az Alapítvány nem engedélyzhette a HW dekódolást a chipset-en liszensz okokra hivatkozva. Ha a TV/erősítő/médiaközpont megbírkózik vele, akkor DTS passthrough-val gond nélkül megy - anélkül kell neki egy kis overclock.
-
sztanozs
veterán
válasz
bambano #8598 üzenetére
Nem az a baj, hogy nem megy, hanem, hogy akár fél-egy nap alatt el tudja dobni. Főleg, ha a túloldalon az eszköz nem tudja problémamentesen lekezelni az USB hibákat (out of sync, integrity error).
Némely eszköz ilyen után csak kihúz-bedug-ra, vagy újraindításra tér magához.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Spórolós topik
- FOTÓS beárazás
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Nintendo Switch
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest