- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Ilyen a Huawei Watch 5 és új érzékelője
- A Pixel 10 minden színben és oldalról
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
LógaGéza
veterán
válasz
__Zs__ #19324 üzenetére
Az a baj, hogy tényleg régen volt, és pontos dolgokra nem emlékszem
Igen, azbest fórumtárs műve a pdf, Logoutján van egy pár cikk, ami kapcsolódik ehhez a témához.Hosszú hétvégén mindenképp megcsinálom, az antennakábel is itt lóg mellettem, már csak kíváncsiságból is, hogy mennyit fejlődött a rendszer
-
LógaGéza
veterán
válasz
__Zs__ #19314 üzenetére
Anno én próbáltam megcsinálni, megfelelő kártyaolvasóval megy szépen, egyszerre 3 eszközzel simán tudtam Pi1 B-ről streamelt adásokat nézni.
Arra figyelj, hogy mikor azbest fórumtárs írta ezt a PDF-et, akkor még 3 MUX volt, azért volt 3 tuner - most már 5 MUX van.Mondjuk rémlik valami, hogy a tunerek se mindegy, hogy milyenek, tán 2 ment egyszerre, a harmadiktól néha elhasalt
Régen voltElvileg holnap nálam lesz a RasPi2, ha érdekel, akkor rápróbálok hosszú hétvégén megint.
-
LógaGéza
veterán
Pi1 sima B mennyire bírja a lejátszást? Lehet az én régi Pi-met adnám oda médialejátszónak, és megtartanám magamnak a Pi2-t
Max FullHD, HDMI-n keresztül, WiFivel.
Szoftveresen OSMC vagy Openelec? Kizárólag médialejátszó lesz. -
LógaGéza
veterán
válasz
ChiliChili #19171 üzenetére
VÁM és ÁFA? Mennyi idő a szállítás?
Annyiért mondjuk nekem is kell -
LógaGéza
veterán
válasz
ChiliChili #19169 üzenetére
Honnan rendelnéd?
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Felröppent egy ötlet, miszerint az egyik tévénk nem tudja az MKV-kat játszani, ezért kéne mögé valami, és feljött a Pi Zero. Elég lenne ez a célra? Max 720p-s H.264-es sorozatok/filmek mennének róla, USB pendriveról, HDMI-n.
Mivel édesapám kezelné, ezért minél egyszerűbben kéne megoldani, ergo elég lenne, hogy kilistázza a rajta lévő fájlokat, és rányomjon arra, hogy mit nézne, és az induljon el. Hogyan lehetne ezt minél egyszerűbben megoldani? -
LógaGéza
veterán
Üdv!
Raspberry Pi-vel szeretnék üzemeltetni egy WS2812b alapú LED szalagot. Eddig 16 ledes konfig ment tökéletesen úgy, hogy a Pi táplálta meg. Most viszont bővítettem 60 ledre, és ezt külső tápról hajtanám. Meg is csináltam a kötéseket, a DATA vezetékébe beforrasztottam egy 470Ohm-os ellenállást, a + - sávokra pedig egy 1000mikrós 16V-os kondit - persze ügyeltem a polaritásra. A negatívot kettéosztottam, az egyik vége a tápról jön, a másik csatlakozik a Pi egyik GND pontjára. A program megy is szépen, egy baj van, hogy nem világítanak a ledek. Az érdekes az benne, hogy ha kihúzom a tápot, akkor egyszer csak szépen elhalványodva megjelenik a beállított szivárványeffekt...
Mit rontottam el? -
LógaGéza
veterán
2A körüli tápot keresek Pi-hez. Most egy 1,4A-es gyári LG töltővel megy, stabilnak tűnik, de gondolom ezeket nem 365/24-es terhelésre tervezték, márpedig a Pi így fog menni. Mi lenne a jó, és stabil megoldás az energiaigényének kielégítésére?
-
LógaGéza
veterán
Valószínű az lesz, most ráraktam egy 2,1A-es tápot, és egyből megy - igaz, hogy folyamatosan 100%-on pörgetve folyamatosan a procit (ntfs-3g
), de legalább ment.
Másik kérdés: ha már újrahúztam a rendszert (utolsó MINIBIAN ment rá), akkor érdekelne, hogy melyik a legminimálisabb DE? Openboxnál van kisebb? Annyira kell, hogy legyen egy X felület, ami felett pqiv tud futni, és omxplayer tud videót játszani.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Mitől lehet az, hogy ha ráduguk a Pi-mre egy pendriveot (NTFS 64GB), felmountolom (sudo mount /dev/sda1 /media/usb), és megpróbálok bármit felmásolni memóriakártyára (rsync -ah --progress /media/usb/adas.mp4 /home/pi/ vagy akár sima cp /media/usb/adas.mp4 /home/pi/), akkor nem elég, hogy egy idő után ledobja a pendriveot, még a hálózatot is megszakítja - ami mondanom se kell, egy távoli, VPN-en, és SSH-n keresztül kezelt eszköznél nem olyan jó dolog...
Most itt van mellettem, frissen újrarakva, és frissítve, és sima hálózaton, VPN nélkül is ez történik... -
LógaGéza
veterán
válasz
betyarr #7971 üzenetére
Szerintem vinné simán a málna, ha csak abból indulunk ki, hogy én most egy WR842ND v1-es routeren próbálkozom, és igaz a hívás nem megy, de mikor visszadob akkor se megy 5% felé a terhelés. Ugyanezen a routeren próbálkoztam TVHeadEnd szerverrel, és két tunertől meghasalt, miközben a Pi vitte hárommal is gond nélkül.
Az más kérdés, ha kizárólag erre szánod, akkor egy 6ezres router is megteszi, nem kell kiadnod 3x ennyit egy Pi-re. Persze ha másra is használnád, akkor hajrá
-
LógaGéza
veterán
válasz
Peter789 #7737 üzenetére
Én is jobbnak látom erre egy tablet használatát, sokkal logikusabb mint pl egy Pi + kijelző. Ha költene az ember rá egy kicsit többet, akár egy ilyet is berakhat, és jóval több lehetősége van olyan programokat használni, amik hasznosak autókázás közben.
Ha valaki véletlen a zeneminőség miatt aggódik (megjegyzem jogosan, egyes tabletekben egyenes csapnivaló a DAC minősége, normális autóHiFivel már hallatszik a minőségkülönbség), akkor OTG-képes tabletet kell venni (ez amúgy is szükséges a mobilvinyó miatt), és külső hangkártya is mehet rá...Persze ez mind csak ötletelés, nem csináltam még soha ilyet, autóm sincs még, csak gondolkodok rajta sok ideje, hogy mit/hogy lehetne megcsinálni. Mondjuk egy ilyet elfogadnék: [link]
-
LógaGéza
veterán
válasz
UsagiYojimbo #7732 üzenetére
Kérlek mesélj még!
Tudtommal nincs normálisan üzemelő Android Pi-re...
-
LógaGéza
veterán
válasz
moli.hu #7438 üzenetére
Egy fél éve találkoztam Google Chates megoldással. Beállítottam egy varázsszót, és egy Google Account adatait a szerveren, és ha a varázssót elküldtem neki chaten, akkor belogoltam, és küldhettem neki parancsokat. Teljesen jó dolog ha néha gyorsan kell csinálni valamit szerintem, főleg, hogy szvsz bárhonnan elérhető.
-
LógaGéza
veterán
Hamachi még mindig ingyenesen működik - jobb mint a Teamviewer, az utóbbihoz nincs működő VPN támogatás Linuxra.
Hamachiból viszont a legújabb verzió nem működik, erre keress rá: logmein-hamachi-2.1.0.101-armel
Ha nem lesz meg, és kell, akkor jelezz, és feltöltöm valahova. -
LógaGéza
veterán
A gyors SD is relatív, itt pl a Class 4-est ajánlották, én egy ilyennel használom. Class 4 azért ajánlott, mert ha kicsit emelni akaord az órajeleket, akkor a gyorsabbakal nem lesz stabil a rendszer.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Hogyan tudom azt megoldani, hogy egy mappába kiexportált összes JPG-t folyamatosan, megállás nélkül játszam le? Ergo ha elfogy a kép, akkor is kezdje elölről, és beállitott időközönként váltson (Impress kicsit lassú, azt szeretném lecserélni). -
LógaGéza
veterán
válasz
balázs xp4e #7178 üzenetére
Én egy ilyesmi szettet rendeltem, ez a SoC-ra, az USB/Ethernet chipre, és a feszültségszabályozóra megy. 800HUF volt kb, eBayen egy átlátszó tokkal.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Szerintetek ez, vagy ehhez hasonló megoldást lehet csinálni Pi-vel is? Ennyire nem mentem bele a részletekbe: [link]
-
LógaGéza
veterán
Urak!
Megoldható lenne-e az, hogy a Pi-re csatolt webkamera képét valamely nyilvános streamre alkalmas weboldalra kiközvetítsem? Gondolok itt YouTube/UStream és társaira.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Miért lehet az, hogy az ite9135-ös tuneremmel a TVHeadEnd folyamatosan 100%-os jelerősséget jelez minden MUX-ra? De tényleg mindre, olyanokat is behoz, ami véletlen sincs a környéken. Csatornát persze nem talál. A program felismeri, firmwaret hozzá a get_dvb_firmware szkripttel szedtem lett, fel is ismerte rendesen, a dmesg-ből látszott.
Külső, tápos USB HUBra van kötve a tuner, és egyelőre saját botantennával, amíg el nem indul rendsesen.Próbáltam volna OpenELEC-el, de ahhoz kell külső kijelző, azt meg nem akarok, mindenféleképpen hálózaton kezelhető rendszer kell, amihez a hálókábelen, tápon és a tuneren kívül semmit nem akarok kötni...
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Megjött végre a Pi-m, csak egy SD kártyát kellene hozzá vennem. Van valami kikötés, vagy valami amire ajánlott odafigyelni? Teszem azt, hogy ne Class4 legyen, hanem Class10 vagy ilyesmi. Méretre gondolom elég a 8GB. -
LógaGéza
veterán
Üdv!
Az megoldható, hogy két hőmérséklet és páratartalom szenzort lehet működtetni egy Pi-ről? Külön monitorozni, és esetleg ha elér bizonyos értékeket, akkor elinditson egy ventillátort? -
LógaGéza
veterán
Üdv!
Most gondolkodok egy ilyen kütyü beszerzésén. Először csak mint lejátszóeszköz jött be a képbe, de ahogy látom, hogy mik oldhatók meg vele, eszembe jutott egy kis funkcióbővités is. Szóval amire használni szeretnénk: kártyás MinDigTV adásainak nézése (láttam, hogy erre van megoldás úgy is, hogy másik számitógépen is lehessen nézni a képét, ez jó lenne), filmnézés DLNA-n keresztül, Youtube, és Facebook néha. Ezek a dolgok megvalósithatók ezzel a kis kütyüvel?
Újonnan honnan érdemes megvásárolni, illetve mik fognak kelleni a fenti terveimhez?
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS Z97-AR - i5 4670 - 8GB DDR3 - 120GB SSD - 500GB HDD
- AAM számla - Mini PC / SFF / MT / TWR - Brand gépek - HP / DELL / Lenovo - több db, 1 év garancia
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (GTX 1070 8GB, I7-7700, 16GB RAM, SDD) Beszámítás Posta ok (32)
- Félkonfig Asus z690, i7-12700k, 4x8gb 4400mhz, 1tb Ssd,
- Bányász alaplapok eladóak (Alaplap+CPU - csak egyben!)
- GeForce RTX 3060Ti (OEM HP)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2052
- Honor 70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest