- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Fotók, videók mobillal
- Netfone
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Új Raspberry Pi OS verzió jelent meg. Ráadásul van official 64 bites verzió is!
Release date: April 4th 2022
System: 32-bit / 64-bit
Kernel version: 5.15
Debian version: 11 (bullseye) -
RPi4-esem már WiFi-ről üzemel, azonban néha elveszíti a hálózati kapcsolatot, és nem hajlandó visszamenni rá, csak újraindítás után.
Némi debug-olás után rájöttem, hogy amikor lecsatlakozott a hálózatról, akkor a iwconfig wlan0 parancsot kiadva van különbség:
A fenti az, amikor nem működik, a lenti pedig amikor működik. Mit jelent az az egy sor, illetve hogyan lehetne a hibát kiküszöbölni?
-
Ma van a nemzetközi PI nap (3.14), remélem lesz valami újdonság
-
Raspberry Pi OS új verziója megjelent ma
Release date: January 28th 2022
System: 32-bit
Kernel version: 5.10
Debian version: 11 (bullseye) -
válasz
truefx #43438 üzenetére
Armor Case a javasolt hűtési megoldás, amennyiben nem használsz WiFi-t vagy BT-t.
de el bírom képzelni, hogy 80 fölé fog szaladni, és valahol olvastam, hogy 85C már necces.
80 fölé nem igazán mehet, mert onnantól már leszabályozza a CPU sebességét. -
válasz
Véreshurka #43433 üzenetére
Nézd meg az /etc/apt/sources.list fájl tartalmát, nálam így néz ki:
deb http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/ buster main contrib non-free rpi
deb http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian buster main contrib non-free rpi
Valószínűleg abban lesz a hiba.
-
válasz
bwin.party #43255 üzenetére
Miért akarsz helyette bármi mást használni?
-
válasz
bwin.party #43180 üzenetére
rTorrent mellé javaslom az RuTorrent webes felületet, egyszerűen kezelhető és erőforráskímélő, telepítési útmutató erre
A HDD-nek pedig mindenképp adj külső tápot, illetve a Raspberry-nek is legalább 3A-t.
-
válasz
Teasüti #43158 üzenetére
Futtattam egy ideig a weboldalam RPi-ről, stress test-eltem, másodpercenkénti (!) 1000 látogatóval is elbírt egy statikus weboldal esetén. Dinamikussal nem tudom mi a helyzet, de tippre ott is 50-100-at tudnia kellene másodpercenként, persze attól függ mennyire bonyolult az oldal.
-
válasz
kovbandi82 #42801 üzenetére
rTorrent + ruTorrent RSS managere nem kezeli? Az nálam eddig mindent megevett.
-
válasz
kovbandi82 #42798 üzenetére
A 4-es Raspberry bőven elbírja. 4 vagy 8GB-os verziót vennék.
-
válasz
Marcsello31 #42311 üzenetére
Venti nélküli hűtéssel több bordát kaptál volna, ugyanis a venti felesleges
-
válasz
wassermann #41589 üzenetére
Azért a valós gigabites portot és az USB3-at se felejtsük el
-
válasz
reflxx #41503 üzenetére
Torrentezéhez én a rTorrent + ruTorrent-et használom a kis erőforrásigénye miatt. Írtam a telepítésről egy cikket:
Install and Configure ruTorrent on Raspberry Pi
A ruTorrent webes felületéről pedig tudod kezelni az összes torrentet,hozzáadni/leállítani, sőt akár letölteni is
TV-n lejátszáshoz Kodi-t használok.
-
Írtam egy cikket a rTorrent + ruTorrent telepítéséről és beállításáról a blogomba
Install and Configure ruTorrent on Raspberry Pi
Remélem másnak is hasznos lesz és nem csak magamnak dokumentálok
-
válasz
durkonorbi #41434 üzenetére
Egy nem általam írt software fut rajta
Célszerű lehet tmpfs-be rakni az ezen program által írt tmp fájlokat, valószínűleg azzal lesz a gond.
Egyébként melyik ez a program, ha szabad tudni?
-
válasz
durkonorbi #41429 üzenetére
Akkor előbb arra kellene rájönni, hogy miért nyírja ki őket
Túl sok írás? Mit futtatsz a Raspberry-den?
-
válasz
durkonorbi #41427 üzenetére
Miért nem MicroSD kártyáról üzemelteted?
-
Írtam egy rövid cikket a blogomra a RPI-Monitor telepítéséről és beállításáról, hátha másnak is hasznára válik
-
válasz
oOKitsuneOo #41402 üzenetére
Nem cseréltél véletlen kábelt azóta? :)
Amikor az enyémet UASP támogatású kábelre cseréltem, akkor írt ki ilyen hibát.
-
Kis érdekesség:
Lemértem az alábbi eszközök együttes fogyasztását (külön most nem volt rá lehetőségem/időm)
- Raspberry Pi4 + 2,5"-os HDD
- Google Home Mini
- TP-Link Archer C6
- Sagemcom F@st 5655v2 (Telekom modem)Átlagosan 19 Watt (18 és 20 között ugrál). Meglepően kevés
40Ft / KWh-val számolva ez mindössze havi 556 Ft
-
válasz
Texasi #41163 üzenetére
Szuper!
Esetleg még azt meg lehetne nézni, hogy mi kezdte el megenni a helyet, ha már működőképes a rendszer.
Mi az alábbi parancsok kimenete?
Log mappa mérete és tartalma:
sudo du -h /var/log
Legnagyobb mappák:
sudo du -a / | sort -n -r | head -n 20 2>/dev/null
Legnagyobb fájlok:
sudo find / -type f -printf "%s\t%p\n" | sort -n | tail -10 2>/dev/null
-
Ma van Pi nap (03.14.)
Remélem kijön valami frissített változat belőle :)
-
válasz
oOKitsuneOo #41126 üzenetére
-
Raspberry Pi OS-t (régi nevén Raspbian-t) használok. Ha kiadom az alábbi parancsot:
dmesg --level=warn
az alábbi hibákat látom:
[ 6.150197] vc_sm_cma: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.165976] snd_bcm2835: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.327307] bcm2835_mmal_vchiq: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.327593] bcm2835_mmal_vchiq: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.365945] bcm2835_v4l2: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.368423] bcm2835_isp: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 6.401309] bcm2835_codec: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
Tudom hogy ez csak warning, de nálatok is megjelenik?
modprobe
commanddal mindegyik modul hibátlannak tűnik. -
válasz
oOKitsuneOo #40918 üzenetére
Ez esetben valószínűleg nem fut az FTP service-d. Melyiket használod hozzá, melyiket raktad fel?
-
válasz
oOKitsuneOo #40916 üzenetére
Először is nézd meg manuálisan, hogy tényleg benne van-e a listában a 21-es port:
netstat -nlt
vagy
netstat -nlt --inet
-
Cseréltem USB-SATA kábelt a Raspberry Pi4-esemnél. Az eredmények számora meglepőek:
USB 2.0 NO UASP: átlag 20MB/s, max 21.5MB/s
USB 3.0 WITH UASP: átlag 72.4MB/s, max: 80MB/s
Ezzel a commanddal teszteltem:
wget http://speedtest.tele2.net/10GB.zip
UASP tesztelése így (hogy támogatja-e a kábel ezt a módot)
-
válasz
Kicsirics77 #40843 üzenetére
gpu_mem-et beállítottad a /boot/config.txt-ben?
Ehhez egy kérdés: Kitesztelte már valaki mennyi memória kell a FullHD lejátszáshoz? Én 320MB-ot adtam meg, de lehet kicsit sok
-
válasz
IT user #40775 üzenetére
Eltartott egy ideig beállítani (HTML powa
), de már alakul
Van még értelme bármit betenni? A SWAP-ot és a rpi-monitor service monitorozását kikapcsoltam, mert előbbit nem használom, utóbbinak pedig nem látom értelmét feltüntetni.
Illetve a network sincs itt, mert nálam furcsán működött, inkább itt kikapcsoltam, de a diagramokon ott maradt
-
Raspberry állapot monitorozásra mit használtok? Találtam Grafana-t és RPi-Monitor-t is, de hátha van jobb.
Valami webes felületről elérhető, grafikonos állapotjelző lenne a legjobb
-
válasz
Buncaman #40585 üzenetére
- OS-nak Raspberry Pi OS, gui nélkül
- 64GB-os kártya (hacsak nincs már megvéve) feleslegesen nagy, nekem egy 8GB-oson bőven elvan a rendszer
- Torrenthez rTorrent + ruTorrent (webui, nem kell távoli asztal)RAID-et még nem csináltam, de a sebesség (CPU limit) miatt lehet nem a málnára bíznám, hanem a külső rack-re, amiben amúgy is lesz (ugye?)
Illetve, ami kimaradt, az a hűtés, amire egy ilyent ajánlanék. Ventillátoros verzió teljesen felesleges. Újabb (több napos) tesztet csináltam, 100%-os CPU terhelés mellett 52 fok fölé nem ment a hőmérséklet, és 80 foktól limitálja a CPU sebességét, szóval bőven alatta marad, tökéletes -
Bár az oldalon még nincs kint, de innen már tölthető a legújabb Raspberry OS.
Az előzőt 96.986 aránnyal töltöttem vissza, ami 41GB feltöltést jelent
-
Új Raspbain (Raspberry Pi OS) verzió: 2020-08-20
-
válasz
Tav-Csoves #39069 üzenetére
Csomagból fordítva nekem sosem sikerült még jól fetelepíteni. Javaslom a fórumtárs által is ajánlott Dockeres megoldást. Egyszerűbb kezelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE VEGA 64 8GB HBM2 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged