- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Mobil flották
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
betyarr
veterán
bocsi,tényleg elég zagyva volt a hsz,valszeg még nem ébredtem fel akkor teljesen.végül megoldottam: a /etc/apt/sources.list.d-ben volt egy raspbian_stretch_for_mongodb.list fájl,ami miatt hibát dobott.kivettem onnan és most már nem panaszkodik.
viszont: feltettem a keepassxc-t és fura,hogy nem a legfrissebb verzió került fel.
[link] ez alapján tettem fel és a 2.6.2-es verziót tette fel.a legújabb hivatalos viszont a 2.7.6-os verzió
vagy megint csak amatőr vagyok és az rpi repóban még csak a 2.6.2-nél tartanak és ott az a legfrissebb verzió? -
betyarr
veterán
A fájlok le és feltöltése közben nem kódolja röptében azokat, hanem nyers adatként utaznak(egy biztonságos https csatonán keresztül.)
ez egy picit azért aggaszt.nem véletlenül szokták titkosítani.mit gondolsz?néztem és a raspbiannál-nél régebbi verzió van,ami nem támogatott [link]
If any package version indicator below is 'red' for your distribution, it is recommended that you build from source
a build from source mit takar pontosan? -
betyarr
veterán
köszi!nézegettem én is.ez mennyire lehet visszatartó erő az esetemben?milyen kockázatai lehetnek?
What's missing
Ability to encrypt/decrypt files on-the-fly when uploading/downloading files from OneDrive
tudok angolul,de ezt most valahogy nem bírom értelmezni (úgy látszik túlterhelődtem):Support for Windows 'On-Demand' functionality so file is only downloaded when accessed locally
-
betyarr
veterán
sziasztok!
létezik megbízható módszer a onedrive-omon lévő egy darab fájl szinkronizálására?hogy teljesen érthető legyek: elkezdtem használni a keepassxc jelszókezelőt és az adatbázis szinkronizációt onedrive-val oldottam meg windowson és androidon.eddig tökéletesen működik a multiplatform.viszont,mivel a képben az rpi-nek is benne kellene lennie,ezért jó lenne, ha pl. rpi-n veszek fel bejelentkezési adatokat a keepass-ba,akkor az szinkronizálódjon le automatikusan a onedrive felhőbe.vagy fordítva,ha másik platformon adok hozzá az adatbázishoz valamit,akkor az automatikusan szinkronizálódjon le az rpi-re.
eddig az rclone-t nézegettem,de ahogy olvasom,ez csak egyirányú szinkronizációra használható eredményesen.van ötletek?
-
betyarr
veterán
sziasztok!
nem tudom pontosan hová tartozik,egyelőre kezdem itt,mert valszeg pi hiba: rpi4-re van rákötve bt-n egy edifier s3000pro aktív hangfal pár.jóideje azt veszem észre,hogy egyes zeneszámoknál (gőzöm sincs mitől függ) elkezd durván zizegni vagy sisteregni a hang akkor is ha halkan szól és akkor is ha hangosan.namármost.ezek a zeneszámok egytől-egyig a youtuberól vannak letöltve helyi meghajtóra.gondoltam teszek vele egy próbát és elindítom ezeket a sistergő számokat a youtube-on (ugyanúgy bt-n keresztül).és láss csodát: nem sistereg,tökéletesen végig tudom minden probléma nélkül hallgatni.eredetileg az alapértelmezett vlc-vel hallgattam a zenéket,de gondoltam más lejátszót is kipróbálok,hátha azzal van valami gond.de nem,az mplayer is ugyanezt produkálja.
szerintetek mitől lehet ez?
-
betyarr
veterán
válasz
excalibur36 #45927 üzenetére
lassan 3 éve van meg a pi4-em,adguard home és unifi controller fut rajta.újabban ezt használom böngészésre,filmezésre.nem sokat volt még kikapcsolva.sztem kutya baja se lesz.
-
betyarr
veterán
arra van valami lehetőség,hogy a kedvencek automatikusan importálódjanak?nagyon bíztató ez a brave böngésző,de ugye rpi 32 bitre nincs.itt maradnék a vivaldinál,de minden más gépen (munkahelyi gép,teló,meg itthon is van más pc) a bravevel nyomnám az ipart.jó lenne ha valahogy legalább a könyvjelzők automatikusan átkúsznának.
-
betyarr
veterán
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /etc/apt/sources.list.d
total 32
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Mar 3 14:50 .
drwxr-xr-x 9 root root 4096 Feb 27 21:59 ..
-rw-r--r-- 1 root root 141 Mar 3 19:19 brave-browser-release.list
-rw-r--r-- 1 root root 402 Feb 27 22:07 ookla_speedtest-cli.list
-rw-r--r-- 1 root root 75 Feb 25 18:22 raspbian_stretch_for_mongodb.list
-rw-r--r-- 1 root root 191 Feb 21 02:03 raspi.list
-rw-r--r-- 1 root root 1255 Feb 19 20:51 teamviewer.list
-rw-r--r-- 1 root root 187 Feb 25 18:29 vivaldi.list
pi@raspberrypi:~ $ cat /etc/apt/sources.list.d/brave-browser-release.list
deb [signed-by=/usr/share/keyrings/brave-browser-archive-keyring.gpg arch=arm64] https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com/ stable main
pi@raspberrypi:~ $
-
betyarr
veterán
van ez a nagyon új és biztonságos és nagyongyors brave böngésző.szeretném feldobni pi-re,de ő meg nem akarja.
ezek szerint próbálkoztam: [link] meg a hivatalossal is [link]bemásolom a parancsokat,látszólag minden ok,de a végén az installnál ezt a hibát dobja:
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
E: Unable to locate package brave-browser -
betyarr
veterán
nah,felhajítottam a legújabb rpi os-t és láss csodát minden úgy működik a bluetoothal és a hangszóró ikonnal,ahogy kell.csatlakozik,szól.
nade!
az eddig mondhatni kifogástalanul működő teamviewer host azonban annyira laggol ha csatlakozok az rpi-re egy másik gépről,hogy az már felér egy kínzással.mi lelte ezt?bár közvetlenül is csatlakozik a málna a monitorra,de azért időnként hasznos ha tv-n is elérem.+1
van egy hálózati meghajtó,amit felszoktam venni így:
sudo mount.cifs //192.168.1.111/d/VIDEO /home/pi/VIDEO -o user=email@címemviszont,jó lenne,ha ez a meghajtó automatikusan csatlakona és nem kéne mindig kiadni ezt a parancsot és jelszót.tudnátok ebben (is) segíteni?
-
betyarr
veterán
Szerintem fuss neki előröl a 11-essel.
azt már meghagyom hétvégére.
bár,valszeg csak a unifi controllert teszem fel egyelőre,az adguardot pillanatnyilag hanyagolom.annyi,hogy azt elölről elkezdeni majd a nulláról bekonfigolni...a 11-nél már van alapból ssd támogatás vagy annál is mókolni kell először sd karival?
-
betyarr
veterán
pi@raspberrypi:~ $ cat /etc/group | grep bluetooth
bluetooth:x:112:pi
pi@raspberrypi:~ $ cat .asoundrc
pcm.!default {
type asym
playback.pcm {
type plug
slave.pcm "output"
}
capture.pcm {
type plug
slave.pcm "input"
}
}
pcm.output {
type hw
card 1
}
ctl.!default {
type hw
card 1
}
hátha mond neked valamit.
meg ezt is megnéztem:pi@raspberrypi:~ $ cat /etc/os-release
PRETTY_NAME="Raspbian GNU/Linux 10 (buster)"
NAME="Raspbian GNU/Linux"
VERSION_ID="10"
VERSION="10 (buster)"
VERSION_CODENAME=buster
ID=raspbian
ID_LIKE=debian
HOME_URL="http://www.raspbian.org/"
SUPPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianForums"
BUG_REPORT_URL="http://www.raspbian.org/RaspbianBugs"
pi@raspberrypi:~ $ uname -a
Linux raspberrypi 5.10.103-v7l+ #1529 SMP Tue Mar 8 12:24:00 GMT 2022 armv7l GNU/Linux
-
betyarr
veterán
kínában mindent IS feltaláltak már
[link]
már,ha ilyesmire gondoltál.az árakat még nézegesd meg,mert azt annyira nem figyeltem.lehet van olcsóbban is.
vagy egy usb A to usb A adapter,ha 2.5-ös ssd-d van [link]Kipróbáltam a YouTube-ot böngészőablakban, és teljes képernyőn is. fHD videóval simán megbírkózott a Chromium. Még csak nem is maxolta ki a processzort.
nálam legtöbbször le kell venni legalább 720-ra vagy lejjebb,hogy élvezhető legyen.bár a fene tudja,lehet ez is valami oprendszer-féle bullshit és ha tolnék egy reinstallt vagy váltanék másra,akkor helyre jönne.
-
betyarr
veterán
pöc-röff működik
ááá,ne idegesíts!kész vicc.
délután ha haza értem megnézem ezt is meg az eggyel fentebbi hsz-ban lévő tanácsokat isannyi "vigasztal" hogy egyértelműen nem vagyok egyedi eset,mert a neten elég sokan panaszkodnak az enyémhez hasonló problémákra.
ez a pi400 úgy látom nem sokban tér el a 4-es verziótól,mégis úgy reklámozzák,mintha totál kiváltana egy asztali pc-t.pedig tuti nem.neked mi a tapasztalatod eddig?
alap dolgokra egész jó a 4,főleg így ssd-vel,de sokszor szaggat a yt,meg a facebook videók totál darabosak.vagy a 400 már annyira optimalizált,hogy ezeket leküzdi?lehet valami más oprendszert kellene használnom?végülis nem lenne nagy kunszt,mert csak egy unifi controller és egy (pillanatnyilag használaton kívüli) adguard home van rajta.azokat sztem könnyen vissza lehetne pakolgatni.
-
betyarr
veterán
bár,azt vettem észre,hogy itt lehet valami nem stimmel:
pi@raspberrypi:~ $ sudo systemctl enable bluealsa.service
The unit files have no installation config (WantedBy=, RequiredBy=, Also=,
Alias= settings in the [Install] section, and DefaultInstance= for template
units). This means they are not meant to be enabled using systemctl.
Possible reasons for having this kind of units are:
• A unit may be statically enabled by being symlinked from another unit's
.wants/ or .requires/ directory.
• A unit's purpose may be to act as a helper for some other unit which has
a requirement dependency on it.
• A unit may be started when needed via activation (socket, path, timer,
D-Bus, udev, scripted systemctl call, ...).
• In case of template units, the unit is meant to be enabled with some
instance name specified.
-
betyarr
veterán
ezzel elértem,hogy ha a bt jelre kattintok,akkor azt mutatja,hogy csatlakozva van a hangfal,de a hang menüben sehol sem mutatja a hangfalat,illetve természetesen nem is szól
-
betyarr
veterán
-
betyarr
veterán
Hová tűnt a gyári hangszóró
ikonpanel?
ott van,eddig is ott volt,csak nem csináltam róla képet.Itt, leírják hogyan tudod visszakaprani az eredeti állapotot.
Ezután _jobklikk_ a hangszóróikononpanelen, és válaszd ki a bt eszközöded. Nem kell hozzá semmi varázslat, alapból így kéne működnie.
végigcsináltam,de nincs előrelépés.ott vagyok,ahol a legelején tartottam,amikor legelőször próbáltam csatlakoztatni bt-n a hangalt.
ezt dobja a hangszóró ikon a jobbklikkre:a settings ezt hozza:
a hangkeverő indítása pedig ezt:
ha elindítok egy yt videót,akkor sem lesz másabb a hangszóró ikon menüje.
vagy én vagyok nagyon béna -
betyarr
veterán
na,akkor menjünk sorjában:
Szerinted ha nem a kérdésekre felelsz
asszem egy kérdés volt,hogy milyen oprendszert használok és arra írtam is,hogy raspbiant.
rébuszokban beszélsz (nincs olyan panel,mint a videóban) hogyan tudnánk segíteni?!
Milyen "panel"re gondolsz?azért tettem be a videó linkjét,hogy aki segíteni szeretne,az gondolom megnézi,hogy mit is csináltam pontosan.linkelem a yt videónak azt a részét,ahol kiválasztja és hozzáadja a "panelt",amiről beszéltem a hsz-ben : [link]
Az a baj, hogy elindulsz a szélrózsa minden irányába, itt-ott elállítasz ezt azt, és a végén csodálkozol hogy nem megy?
valóban próbálkozom,dehát másképpen nem fog működni.amit először próbáltam (videó) azt mivel nem működött,így a feltelepített dolgokat le is szedtem és csak utána próbáltam a következőt.
a kép,amit beillesztettél,nekem olyan nem is volt.eredetileg a hangerőszabályzó settings megnyitásánál ez fogadott,de semmi bluetooth eszköz nem volt választható.
ezután olvastam valahol,hogy a "pulseaudio"-t érdemes használni a beépített alsamixer helyett.azt feltettem,de nem lett jobb:
ja,és ha a bt-nél kattintok,akkor ezt kapom:
a connect-re való kattintást követően pedig ezt:
de az audio menüben nem mutat csatlakozási lehetőséget.
köszi,ha tudsz segíteni!
mod.: ja,ez igen,lemaradt:
Mielött kidurransz, leírnád hogy pontosan hol akadtál el?Az eszköz megjelenik amikor hozzá akarod adni?
Sikerül is a prosítás?
a párosítás sikerül,de nem tudom megszólaltatni az aktív BT-s hangfalat.nem találok olyan lehetőséget sehol,ahol kitudnám választani,vagy csatlakozni hozzá. -
betyarr
veterán
válasz
SunMount3r #45790 üzenetére
mindenképpen hűteni kell
épp ez a poén az egészben.ha bármi olyat szeretnél,akkor sok esetben eleve kizárt a hűtés ÉS más egyéb egyidejű használata.pont ahogy írod.illetve,ha komolyabb hűtést akar valaki,akkor máris értelmét veszíti a kártya méret.ergo ez úgymond egy konstrukciós hiba... -
betyarr
veterán
teljesen szétvet az ideg,hogy nem bírom rábírni a málnát,hogy csatlakozzon BT-n a hangfalamhoz!miért ilyen nagy cucc ez?nincs egy értelmezhető audio szoftver ehhez?vagy mi?
-
betyarr
veterán
válasz
SunMount3r #45778 üzenetére
a kérdés igazából arra vonatkozik,hogy ha emelem az órajeleket,akkor az mennyivel fogja megdobni a hőmérsékletet és kell- e a venti?
-
betyarr
veterán
vettem egy igen jóféle kvm kapcsolót és azóta,ha csak olvasgatásra kell a net,akkor az rpi-vel intézzük el.nem is annyira rossz,viszonylag sok áramot meg lehet vele spórolni,mert régebben mondhatni mindig ment a pc,amikor itthon voltunk.
azon kívül,hogy BT-n nem akar hangot adni a cucc,még arra kellene valami megoldás,hogy facebookon ne legyenek ilyen darabosak a videók.lehetséges ez?ha igen,akkor hogyan?rpi4,4gb ram,raspbian oprendszer és vivaldi böngésző (chromium alatt is ugyanolyan darabos).
-
betyarr
veterán
sziasztok!valaki tud működő megoldást bluetooth-ra?bt-n szeretném csatlakoztatni az aktív hangfalaimmal a pi-t,a párosítás az sikerül,azonban ha csatlakozni akarok a hangfalhoz,akkor a következőt dobja: "Connection failed - Use the audio menu to connect to this device".
próbáltam pár leírást a netről de egyik sem hozott sikert.a második az majdnem: sikerült összehozni a hangfallal,azonban hang nem jött ki rajta,illetve,kis idő után lekapcsolódik. -
betyarr
veterán
vettem egy ssd-t és egy hdmi-vga átalakítót az rpi-hez.
azt vettem észre,hogy ssd-ről való bootolásnál egy darabig sötét a képernyő és csak viszonylag hosszú idő után jelenik meg a bootképernyő.lehet állítani kellene a bootsorrenden?vagy miért lehet ez?
hdmi-vga: először amikor rákötöttem a monitorra és elindult az rpi,akkor teljesen jó volt és éles a kép,aztán 1-2 perc után elkezdte beállítani a felbontást a raspi,előjött majd elment a kép párszor,majd fekete lett.találtam egy leírást,beállítottam a szerint,de így nem túl szép a kép.vagy ez ennyit tud? -
-
betyarr
veterán
válasz
adika4444 #40996 üzenetére
nem az egész háló lassul be,a lanon lévő pc-k hozzák az elvártat.
a pi-n lassul be a net.most pl. elég durva számokat mértem: 4/8mbit.ilyen kevés még sosem volt.általánosságban 30-40 között van a letöltés,véletlenül,nagy ritkán szoktam mérni ~200-at is.a feltöltés meg ilyen tizenpár mbit.amint kiveszem a router dhcp-jéből az adguar home dns-ét (ami ugye egyben az rpi ip-je is) és kihúzom majd bedugom a kábelt az rpi-be,azonnal 7-800 közötti lesz a letöltés és 300 körül a feltöltés.
és tuti nem a router a hibás,mert most cseréltem.elég bosszantó dolog ez...
-
betyarr
veterán
van egy pár:
119.29.29.29
1.2.4.8
101.226.4.6
180.76.76.76
tcp://223.5.5.5
tcp://223.6.6.6
tcp://8.8.4.4
tcp://202.14.67.4
tcp://202.14.67.14
tcp://202.130.97.65
tcp://202.130.97.66
tcp://168.95.192.1
https://1.1.1.1/dns-query
https://1.0.0.1/dns-query
tls://8.8.8.8
tls://8.8.4.4
tls://dns.google:853 -
betyarr
veterán
úgy értem az rpi-n mérek gyenge le-feltöltést,a többi eszközön rendben van.speedtest-cli.ha az adguard-ot adom meg dns-nek a routerben,akkor esik vissza és megnő a ping is.amint google dns-t állítok be,akkor megy rendesen.
minden eszköznek az adguard dns-e a dns,a routerben a dhcp-re van beállítva.a wan-nál google van megadva dns-nek a routerben. -
betyarr
veterán
asszem rájöttem,hogy miért esik vissza drasztikusan a sávszél az rpi-men.ugye nekem fut rajta adguard home és azt vettem észre,hogy,ha a routeremen a dhcp-nél beállítom az adguard home-ot dns-nek,akkor csökken le a le-feltöltés és brutál megnövekszik a ping.amint kap a router a dhcp beállításoknál mondjuk egy google dns-t,akkor visszaáll a sávszél,lecsökken a ping és mérek minimum 700/300-at.
na ez hogy van?valamit nem jól csinálok -
betyarr
veterán
válasz
wassermann #40814 üzenetére
értem,de mi az ami kb. ezekre a célokra elegendő tárhely,amiből nem fogok könnyen kifutni?a 120 is bőven sok,vagy célszerűbb egy 240-es?
-
betyarr
veterán
120 vagy 240-es ssd az ajánlott?egyelőre adguard home,unifi controller fut rajta,de a későbbiekben menne rá home assistant és asterisk telefonszerver,meg még ki tudja: egy-két dolgot rábarkácsolok.ehhez jön még egy kis böngészés.
valahol olvastam,hogy fog jönni a 64 bites rendszer hamarosan és ahhoz talán nagyobb tárhely kell(?). -
betyarr
veterán
kipróbáltam a 4gb-s pi 4-et mezei böngészére és meglepően jól teljesített.nyilván nem hasonlítható össze az asztali pc-mel,de egész tűrhető.ezen egy ssd mennyire gyorsít?vagy mondjuk egy 8gb-s pi érezhetően gyorsítaná a böngészést?vagy elenyésző a különbség?
-
betyarr
veterán
ha a pi-hez csatlakoztatok egy ilyet [link] külön táp nélkül,attól még elbír egy ssd-t is szerintetek?
-
betyarr
veterán
fentebb olvastam,hogy usb-s bootoláskor/újraindításkor az rpi néha nem akar indulni,csak usb ki-be után.mennyire gyakori jelenség ez?vagy elhanyagolható %-ban fordul elő?
-
betyarr
veterán
válasz
body007 #40747 üzenetére
az adguard most nekem is csak simán fel van dobva az rpi-re és az rpi ip címén érhető el.ha dockerbe kerülne,akkor vajon azért kell saját ip az adguardnak,mert ha más alkalmazás is van másik konténerben,akkor ne ütközzenek?
vagy ezt úgy kell elképzelni,mint mondjuk windowson egy virtuális oprendszert,különálló ipvel,ami független a host oprendszertől? -
betyarr
veterán
üdv újra!
lenne 1-2 kérdésem a (tőlem) tapasztaltabbakhoz:
1. mennyire ssd gyilkos az rpi ha sd kari helyett használom?bár,akárhogy is akarom különböző appokkal/dockerrel stb. szétgyilkolni,ez gondolom nem több száz GB-nyi írást jelent.maga az raspbian meg gondolom tudja úgy kezelni,hogy ne 3-4 évente kelljen cserélni.vagy tévedek és azért csak óvatosan?(ssd topikban rákérdeztem,ott azt mondták bármelyik ssd jó lesz a célra).
2. ebből kifolyólag nem tudom,hogy érdemes/egyáltalán lehet-e biztonsági mentést készíteni a meglévő rendszerről és az alkalmazásokról,hogy szükség esetén visszaállítható legyen minden az aktuális állapotra?
3. vannak itt sokan,akik rpi-n és egyúttal dockerben futtatják az adguard home-ot.nézegettem leírásokat/videókat,ahol külön ip-t állítanak be az adguardnak.ebben az esetben miért nem jó az rpi ip-je?miért kell (érdemes?) külön ip?a docker miatt?
4. ez egy kicsit "rétegkérdés",de böngészgetés közben olvastam,hogy a unifi controller-hez nincsen hivatalos docker aplikáció,csak az ügyesebbje megoldotta és a github-on elérhetővé tette.szerintetek melyik a jobb/biztonságosabb/stabilabb stb. megoldás?az ilyen githubos "magánvállalkozások",vagy a raspbianra eleve telepíthető,java-s verziója a controllernek?
köszi szépen előre is a válaszokat!
-
betyarr
veterán
üdv!
ezekkel a kínai hdmi to vga adapterekkel van itt valakinek tapasztalata: [link] ? némelyiken van usb táp,némelyiken meg nincs.melyiket érdemes választani?
illetve,ssd-síteni akarom az rpi-met.gondolom a raspi simán elbír egy ssd-t tápolni usb-n?vagy tévedek?
-
betyarr
veterán
rpi-n,az adguard homeban a client settingsben az egyik pc-nél hiába állítom be,hogy blokkolja pl. a yt-t,facebookot,fittyet hány rá és simán megnyílnak ezek az oldalak.pedig jól írom be a pc nevét és a (fix) ip címet is.másik pc-n viszont simán működik.mitől lehet ez?
-
betyarr
veterán
ha raspbianra szeretnék többmindent feltenni (home assistant,asterisk telefonszerver,adguard home,openvpn) akkor ezt csak dockerben lehet?
-
betyarr
veterán
válasz
t72killer #39084 üzenetére
és wassermann: köszi!
más.
van egy win10-es pc-m,amin van egy megosztás.a többi wines pc persze felcsatolja hálózati meghajtónak,de az rpi-n képtelen vagyok mountolni.mindig hibát dob.
ez alapján próbáltam: [link]
és ez a hiba:
mount error(22): Invalid argument
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) -
betyarr
veterán
melyik a javasolt ezek közül az rpi-be [link] ?
vagy vmi más jobb lenne? -
betyarr
veterán
tegnap este nekem is sikerült leamortizálni a rendszert.nem csinált semmit a málna.kivettem az sd karit,akkor már írta,h nincs os.így újrahúztam a rendszert és már működik.
kipróbáltam a piholet és az adguard homeot is.elég nagy csalódás,mert nem látom,hogy eltűnnének a reklámok,illetve,próbáltam a beépített felügyeletet is: yt,face,insta stb. letiltása.fura,mert az egyik asztali pc-n simán ugyanúgy megnyitottam a letiltott oldalakat.a raspin meg telefonon viszont működött a blokkolás.ezt nem igazán értem.
amúgy jóféle kis gép,igaz egy újrahúzás és az azzal járó update elég időigényes sajnos.
-
betyarr
veterán
külföldről melyik a legajánlottabb case hűtés szempontjából rpi 4 b modellre?természetesen passzív hűtéssel.kinézet,szín és egyéb apróbb részletek nem szempontok.max,ha jól bírja a port,az jó pont.
-
betyarr
veterán
létezik olyan kijelző a raspihoz,ami folyamatos működés mellet nem ég be?valami infó kijelzőt gondoltam csinálni,ami mutatja az időt,esetleg a hőfokot,várható időjárást.kb,mint egy okos tükör.
-
betyarr
veterán
válasz
body007 #38969 üzenetére
jah,akkor az adguard home beépül a HA-ba?így asszem,akkor ha belevetem magam ezekbe a dolgokba,akkor az adguard home lesz az én "emberem".
mint böngésző addon/windows app az adguard nekem 99%-ban blokkol minden reklámot mindenhol úgy,hogy nem is nagyon kell vele babrálni,ezért is használom már pár éve nagy megelégedéssel.pedig próbáltam pár adblockert.köztük az abp-t is.
ahogy utána olvastam,azért az adguard home magában nem olyan hatékony,mint az addon,mert a home dns szűrést csinál,a böngésző addon pedig https szűrést és ezért is hatékonyabb.
de nekem jól jönne a dns szűrés is,mert telefonon/tableten bazi sok a reklám -
betyarr
veterán
üdv!
szeretnék beállítani egy 4-es pi-t pihole-nak.mivel azt olvastam,hogy azért a pihole sem blokkolja a reklámokat 100%-ban,ezért arra gondoltam,hogy a pc-ken meghagyom az adguardot és a pihole igazából a telefonok/tabletek reklámmentesítését fogja főleg szolgálni,plusz hátha megfog olyan reklámokat is,amiket az adguard nem.ez így menne?nem "akadnának össze"?
a másik: egy synology routerem van és nem tudom,hogy a router vagy a pihole intézze majd a dhcp-t?melyik lenne a jobb/stabilabb megoldás?nem szokott gond lenni a pihole dhcp-vel?és plusz 1 kérdés: tervezem,hogy domoticzot vagy home assistantot is futtatnék,illetve egy pbx telefonközpontot a későbbiekben.összeférnek ezek?milyen rendszer alatt érdemes ezeket az sw-ket futtatni?elbírja ezeket mindet egy 4gb ramos rpi?
nincsenek fura,véletlenszerű leállások/újraindulások rpi 4 esetében?egy esetleges áramszünet után a fentebbi sw-k simán automatikusan futnak tovább és teszik a dolgukat,vagy azért van tennivaló?köszi előre is a válaszokat!
-
betyarr
veterán
feltenném itt is a kérdésemet,hiszen mégiscsak ez a saját totyikja:
készülök összetenni egy raspi pi2-őt openelec-el egy ismerősömnek hálózati játékos gyanánt.érdeklődnék,hogy ha beállítgatom neki amit kell és megmutatom a kodi kezelését,akkor nem kér további supportot a dolog?az ismerős totál láma hozzá és nem szeretném ha problémákba ütközne.
illetve én is gondolkodom,hogy a meglévő himedia 910-es kínai médiajátékos csodámat leváltanám pi2-re,ha tényleg annyira jól használható,mint azt sok helyen olvasni lehet.
nem azért cserélném le,mert úri kedvem úgy tartja,csak azért mert a kínai csoda valamiért alapból rosszul méretezi a képet és mindig állítgatni kell,hogy a megfelelő jelenjen meg.na meg a kodi adta plusz lehetőségeket is szeretném kihasználni.tehát röviden:
1. kérdés: láma ismerősnek pi2 mehet simán hálózati médiajátékosnak,avagy nem?
2. kérdés: érdemes-e lecserélnem a saját meglévő hálózati játékosomat erre a málnára?totál kiváltaná?nincsenek nyűgjei?köszönöm előre is a hozzászólásokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- 24 Hours of Le Mans
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- sziku69: Szólánc.
- CPU léghűtés kibeszélő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Filmvilág
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest