Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • brd

    nagyúr

    válasz raus #3863 üzenetére

    1. Próbálj meg S-ATA kábelt cserélni. A legtöbb S-ATA kábel nagyobb hulladék (a csatlakozókkal együtt), mint a "régi" IDE/ATAPI kábel volt. A (durva) hajlítgatást sem bírja úgy.
    2. Nézd meg a HDD-k SMART táblázatát (ha nem értesz hozzá, akkor indítsd el pl. a HDSentinel nevű progit, abban van szöveges értelmezés, és tud magyarul is), persze ehhez másik vezérlővel kell a HDD-ket megnézni, mert a RAID-vezérlő "alá" nem biztos, hogy "be" tud nézni akármilyen program. Vagy meg kell szüntetni a mostani RAID-et, de akkor persze az adataid is ugranak róla.
    3. RAID0 mellett nem próbálgatjuk a tuningot (vagy legalábbis az írási cache-t kikapcsoljuk), mert hasonló lehet bármikor. ;) Azonkívül, ha már egyszer megsérült, nem sz*rjuk le, hogy "ott az óra mellett villog valami, ami eddig nem". :W
    4. A "RE" megjelölés tudtommal még mindig csak annyit jelent (ha valaki többet tud erről, kérem jelezze, és adjon linket), hogy a HDD, ha hibás blokkot talál, akkor nem úgy viselkedik, mint a legtöbb HDD, hogy teljesen magábafordul, és bőszen próbálja kicserélni a blokkot, hanem néha válaszol a vezérlőnek is, hogy "mingyá' meglesz ez, küldöm az adatot, még egy pillanat, csak nagyon eldugták". ;) Ugyanis a hibás blokk tesztelése/cseréje alatt a HDD-k jó része nem válaszol a vezérlőnek, ezért az azt gondolja egy idő után, hogy komoly probléma van a HDD-vel és kiteszi a tömbböl, vagy hibát jelez rá.

    Ameddig a 2-es pontot nem végezted el, senki nem fog tudni egyértelműen válaszolni. ;)
    A RAID0 valóban nem bír semmiféle hibatoleranciával, sőt, legalább 2x nagyobb (hogy az esetleges vezérlőhibákat ne is említsem) az esélye a meghibásodásnak, mint egy egyedülálló HDD esetén. Pl. 2 db HDD-ből egy hibája elég a teljes tömb elérhetetlenségéhez, vagyis, bármelyik kiesik, gond van.

    The only real valuable thing is intuition.

Új hozzászólás Aktív témák