- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iOS alkalmazások
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Yettel topik
- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
McSzaby
őstag
Végül is találtam rá modulban beépített megoldást.
$id = "SELECT * FROM cars WHERE ez = az and ...;
$IsThere = $db->prepare($id);
$IsThere->execute() || die "Check for duplicate prohibited!\n";
$rows = $IsThere->fetchall_arrayref();
if (@$rows)
{
#print "Already in the DB\n";
next;
}
Lekérdez a megadott lekérdezés alapján mindent és abban futtatja a match-t. Csak az a bajom, hogy az elemeket egy for ciklusban gyűjtögetem, így minden egyes elemnél le fog futni a select. Ez nem probléma az én esetemben, de ahol több 1000 sor van, ott igen. Szóval, az én amatőr problémám megmarad, hogy minden egyes elemnél lekérdez a db-től. Mivel nem gyűjtöm az elemeket egy helyre be előtte, így nincs is más megoldás. Vagy az elemeket gyűjtöm be 1 helyre és ott játszok a tömbökkel hashekkel, vagy egyenként futtatom a selecteket. -
McSzaby
őstag
Hi,
épp gyakorlásból készítek egy programot perlben, ami bejár egy honlapot, bizonyos adatokat kiszed, db-be rakja, majd ebből fogok statisztikát és egyebeket készíteni. A lényeg, hogy szeretném a duplikációt elkerülni, illetve nem feltétlenül teljes sorokat vizsgálnék.
Szóval a következőt képzelném el:
Van 5 oszlopom, ebből ha 4 megegyezik, akkor dropolja az adatot és ne tegye le a db-be. Ha 1-nél több különbség van, akkor betolhatja.Ennek az elvi kidolgozásában tudtok segíteni?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
bash-ben és Perlben már egészen otthon érzem magam most viszont szeretnék egy kicsit magasabb szintre emelkedni programozásból. Vagyis, ez lenne a következő hosszú magánfejlesztő projektem.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek milyen nyelvvel haladjak tovább? Legtöbben itt egyből a C(++)-t mondanák, illetve én még Ruby és Python között vacakolok. Mivel sysadmin vagyok, így úgy érzem a Pythonnak venném legtöbb hasznát, viszont a Ruby alapú rendszereket elnézve az se lehet rossz nyelv, nekem kimondottan tetszik. Egyedül Java nem érdekel, azt nem akarom.
Szerintetek mibe ássam bele magam? Ti mit ajánlotok? (Más is mehet, nem csak ezek a nyelvek)
-
McSzaby
őstag
válasz
bambano #8940 üzenetére
Én hidd el, veled értek egyet.
Linux mindenhol. Amúgy az igazsághoz hozzátartozik, hogy 3 hónap múlva már itt se vagyok, szóval amikor feltettem a kérdést, hogy ki fogja továbbvinni, mindenki csak nézett meg pislogott. Én elvégzem a munkámat, amivel megbíznak, ők pedig majd rájönnek a hibáikra. (mondjuk amikor késő lesz)
Egyáltalán nem vagyok én se ez a döntés mellett, de ha rám nem hallgatnak, akkor majd fognak a kiesett pénzre, ami kicsúszik a zsebükből. De ez már elcsúszott az eredeti kérdéstől.
Szóval, köszönöm a véleményeket még egyszer és én ezzel az én részemet megválaszoltnak is tekinteném.
-
McSzaby
őstag
válasz
jattila48 #8935 üzenetére
(#8937) jattila48:
A többi része már megoldott fejben.Igazából nekem 2-2,5 hónapom van erre, szóval ja...
Rengeteg a nyitott kérdés, szóval egyelőre ez az egész kérdés, amit feltettem csak elméleti síkon mozog. Lehet PERL-ben írom meg, mert abban jóval több tapasztalatom van. Ott egy démon leprogramozása, socket nyitás "szinte" már csuklóból megy. De alapvetően egy TCP kommunikációt én sem találok nehéz feladatnak. Persze, itt azért a bonyolultsága nagy kérdés.
A probléma az itt, hogy megkötik a kezem és emellett szinte semmi segítséget nem kapok. Ezért kell egy hülye biztos, moduláris, céges platform független fost alkotnom és igen, elnézést a kifejezésért, de ebből csak fos lesz, mert én sysadmin vagyok, nem programozó.
Rengeteg a piacon fellelhető toolt kellett már a cégnél lefejlesztenem és nem értem miért nem lehet ELK Stack-t, Nagiost, Puppet-t, Chef-t használni.
Szóval, nagyon szépen köszönöm a segítségeket, véleményeket, ezeket mind meg fogom fontolni és eszerint döntök!
Nagyon köszönöm!
-
McSzaby
őstag
100000%ig igazad van. Millió ilyen toolt tudok mondani, de az opensource-hoz nincs támogatás, a vállalati célokra szánt pedig pénzbe kerül, így a felsőbb vezetőség ezt nem fogja jóváhagyni. Körbejártam a témát és sajnos az jött ki, hogy vagy valami fapados módszert kitalálok, vagy kuka az egész terv. De alapvetően teljes mértékben igazad van a probléma megközelítésével kapcsolatban.
-
McSzaby
őstag
válasz
jattila48 #8927 üzenetére
Szia,
kb. 150-200 kliensről van szó.Titkosításra nem lesz szükség szerintem, a hálózati csomópontok, illetve egyebek elég jól védettek a hálózaton. Ha valaki már odáig eljut, hogy itt hálózati forgalmat tudjon nézni, akkor már rég mindegy a történet.
Tudom, hogy google a barátom, de nem tudnál/tudnátok esetleg adni valamilyen leírást, "howto"-t, ahol az ilyen témát taglalják és vehetem referenciának?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
cégnél kaptam egy olyan taskot, amelyben egy alkalmazást kéne fejlesztenem. Ennek az alkalmazásnak annyi lenne a lényege, hogy rengeteg szerverről különböző információkat gyűjt és hiba esetén egy - a programon keresztüli script futtatásával szépen egy zöld gomb megnyomásával megoldjuk az adott problémát.
Egy központi szerverről futna a dolog.
Perl-ben és Bash-ben viszonylag otthon vagyok, illetve html/css/némi php még megy, de egy kicsit nagynak érzem ezt a falatot.
Az ötletem az lenne, hogy a szerver és a kliensek (a valós szerverek) egy "Agent" rendszeren keresztül kommunikálnak az esetleges adatküldést pedig SSH/SCP-n oldanám meg.(pl.: scriptek szétszórása, más egyéb funkciók) A lényeg,hogy az adat lekérést (aktuális terheltség,memória használtság, stb..) egy socketen keresztül szeretném intézni. Tehát a központi szerveremen egy TCP Socketet megnyitnék, amire az agentek/kliensek küldik az adatokat.
Tehát, kliens lefuttatja a bash scriptet, ami kiírja az adatokat. A kimenetet pedig ezen az agenten keresztül átdobom az én központi szerveremre, az felolvassa és kiértékeli. Erre a részre ha SSH-t használnék, félek túl nagy lenne a kapcsolatok száma és elérnék egy limitet. Ezért nem használhatok mindenre ssh-t.
Erre a munkára JAVA-n kívül milyen programnyelvet ajánlanátok, illetve ezt az "Agent" rendszert Ti hogyan oldanátok meg? Esetleg ha bashben ez megoldható, az lenne az igazi
Előre is köszönöm!
Egyébként mezei Sysadmin vagyok, nem programozó.
-
McSzaby
őstag
válasz
McSzaby #8753 üzenetére
Köszönöm az EOF tippet, már úgy megy ahogy szeretném!!
Most már csak arra kell megoldást találnom, hogy ha újraindul a daemon, akkor ne olvassa be, amit már egyszer beolvasott. Ez azért nehéz, mert közben lehetséges, hogy a logrotate elviszi az alap logot. Ezt még kezelnem kell valahogy...
-
McSzaby
őstag
Igen, de ha közben újraindítom a scriptet, akkor megint a fájl elejéről fogja indítani a ciklust és újra felolvassa azt, amit előtte már lerakott a db-be. Mondjuk ezt file splitteléssel meg tudom oldani talán..
Igen, rengeteg program van erre, ott van az ELK Stack is, mint Log Analyzer, meg rengeteg módszert ismerek, de a munkahelyemen annyira "zárt" rendszereket kell üzemeltetni, hogy csak saját kezűleg írt scripteket használhatunk.. (Tudom, a bürokratikus idiótaság legteteje ez már.)
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
egy log feldolgozó scriptet / vagyis daemont / írok perlben. Ez a programocska felolvassa az apache acces logot, majd szépen lepakolja egy DB-be a kívánt adatokat.
Na, most a problémám az, hogy mivel daemonként fut a script és egy végtelen while ciklusba raktam bele az egészet lényegében, így a 30 soros acces.log-t folyamatosan felolvassa újra és újra.
Hogy szokták a nagy programozók megoldani azt, hogy amit egyszer már beolvasott, azt többet ne tegye?
Milyen módszerekkel?
Bocsi, még kezdő vagyok!
-
McSzaby
őstag
válasz
beleszólok #8405 üzenetére
pffff... király vagy, ez így király lesz, nagyon szépen köszönöm!
-
McSzaby
őstag
válasz
beleszólok #8403 üzenetére
Nagyon rendes vagy, köszönöm!
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
segítséget kérnék Perl-ben, illetve regexben inkább.
Adott egy apache error log bejegyzés.
Pl.:
[Mon Nov 24 20:27:00.980961 2014] [auth_digest:notice] [pid 1486] AH01757: generating secret for digest authentication ...Ezt a sor szeretném split-tel, vagy bármivel, de elemekre bontani. Elég kezdő vagyok Perl-ben, ezért is írom ezt a scriptet, hogy gyakoroljak.
Amit szeretnék -> ezt a sort szeretném úgy felbontani, hogy az elhatároló karakter tulajdonképpen a []-rész legyen. Tehát elindul [ -jellel, utána jöhet bármiből,bármennyi és a "string", változó vége ]-jel legyen.
Ebben az esetben szeretném úgy darabokra szedni, hogy utána berakhassam egy-egy változóba őket és tudjak velük játszani.
Amit eddig összehoztam az elég sovány.
$file="/root/error_log";
open(LOGFILE, "<", "$file") or die "cannot open < file: $!";
foreach $line (<LOGFILE>) {($date, $warn, $pid ) = split(/????/,$line);
}
print $date, "\n";
print $warn, "\n";close(LOGFILE);
Lényegében azt szeretném elérni, hogy blokkokként tudjam kezelni az egyes információkat. A splitnél akadtam el, azért van ott a rengeteg kérdőjel.
Tehát ez jöjjön ki a végén.
$date = Mon Nov 24 20:27:00.980961 2014
$warn = auth_digest:notice
$pid = pid 1486
$x = többi mondat rész...Ebben tudtok segíteni? Mindenképp Perlben szeretném, mert ezt szeretném gyakorolni.
Nagyon szépen köszönöm előre is!
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
elég kihaltnak láttam a Perl topikot ezért itt kérdezek rá a problémámra hátha többen tudnak választ adni.
Szóval részt vettem egy amolyan "Perl gyorstalpalón", amin betekintést nyertem ebbe a nyelvbe. Nyilván nem lehet ilyen gyorsan elsajátítani a dolgot, ezért kérném a segítségeteket.
Tudtok olyan oldalt/könyvet ajánlani, ahol gyakorló feladatokat találok elejétől mondjuk egy pl.: gyenge haladó szintig? Inkább gyakorlásra lenne szükségem, hisz az elméleti alapok már valamilyen szinten megvannak.
Köszönöm!
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
OOP alapokat kéne szereznem valahogy 2-3 hónap alatt. Alapok, tehát nem kell, hogy komplikáltabb programokat is tudjak írni, de azért alapvető dolgokhoz értenem kéne.
Tudtok segíteni abban, hogy internet és ráfordított idővel hol,hogyan,miként, milyen segítséggel tudnám az alapokat megszerezni?
Akár könyv, bármi más. Illetve melyik programnyelv a legmegfelelőbb erre a vélra. Perl oktatáson fogok részt venni, ezért kellenek az alapok, illetve van PHP és Bash Script tapasztalatom, igaz nem sok, de van.
-
McSzaby
őstag
válasz
bambano #6999 üzenetére
Python lesz az én nyelvem. Találtam egy oldalt, ahol magyarul szépen magyaráznak.
PHP alapjaim vannak, de szerintem lesz még kérdésem bőven. Pythont megtanulom utána belemászok a C-be... Mondjuk nem tudom mennyi időbe fog telni eljutni egy "közepes/haladó" szintre, de egyszer csak-csak.. Köszönöm a segítségeket!
-
McSzaby
őstag
Hmmm... Ahogy leírtad Python az én nyelvem. Rendszergazda leszek, akarok lenni és a toolok érdekelnek jobban. Szóval szerintem python lesz az én nyelvem. Az lenne még a kérdésem, hogy tudtommal egy nyelv megtanulása után nem nehéz dolog átszokni más nyelvekre, ez igaz, ugye? Illetve még az lenne a kérdés, hogy tudtok esetleg valamilyen doksit, oldalt, leírást mondani, ahol, amiből megtanulhatom az alapokat?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Szeretnék megtanulni legalább egy nyelven programozni. Teljesen kezdő vagyok mondhatni, max php alapjaim vannak. Abból is csak egy kicsi.. Szóval az elképzelés az lenne, hogy egy kezdőknek bevehető nyelvet szeretnék tanulni,amivel haladhatok tovább később. Leginkább linux alapokon érdeklődnék. Azt hiszem python,C++ az, ami ilyenkor először az eszébe jut az embernek,de tudtok olyan nyelvet mondani,amit otthon is meg tudok tanulni valamilyen szinten és linux alatt még hasznát is veszem?? Tudom kicsit a fellegekben járok,de elszánt vagyok..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- BestBuy topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged