Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sasa134

    addikt

    [P:C][/P]

    1, A legfontosabb alapok

    Kérdésed feltevése előtt töltsd le, olvasd el a készülék hivatalos magyar nyelvű kezelési útmutatóját:[link]

    2, BlackBerry alapfogalmak - mi micsoda?

    BIS – BlackBerry Internet Service: a legtöbb félreértést, riadalmat és kérdést felvető fogalom. Kell-e ez BB10-es használatához? Alapvetően nem. Az új, BB10-es telefonok esetében internet, email , BBM eléréshez nem kell BIS előfizetés. Egyedül a T-mobil esetében kell ez az előfizetés a BBM-hez, ha nem wifin szeretnénk használni. Minden egyéb ott is megy normál mobilinternettel.

    BBM - BlackBerry Messenger: a telefon integrált üzenetküldő, csevegő, videó és hanghívást lehetővé tevő alkalmazása, ami BlackBerry PIN alapján a készüléket azonosítja nem a felhasználót. A BBM a telefonunk szerves része, nem lehet letörölni, nem lehet belőle kijelentkezni. Regisztráció nem szükséges hozzá (sem mail, sem telefonszám). 50 főig csoportokat is kezel, tud képernyő megosztást (egyelőre két BB10 telefon között) , élő location share-t ( [link] ) és nemrég indult a Csatorna (Channels - [link]) szolgáltatása. Immár elérhető iOS/Android/WP rendszerekre is, így kiváló multiplatform chat és voicecall alkalmazás. Bővebben: [link]

    [P:C][/P]

    BlackBerry PIN: 8 karakterű hexadecimális kód ami minden BB készülékhez egyedileg van hozzárendelve. A Z10 készülékünk dobozán oldalt, a vonalkódos részen az IMEI szám alatt olvasható, a készüléken belül pedig a „Beállítások / Névjegy / Hardver” menüpont alatt. 2 BlackBerry a BBM-en keresztül a PIN-ek alapján találja meg egymást, de direkt PIN üzenetek küldésére is van lehetőség.

    BlackBerry ID: egy azonosító (+ jelszó) ami hozzáférést biztosít a BlackBerry appokhoz és egyéb szolgáltatásokhoz. A BlackBerry alkalmazásboltjában, a BB World-ben ezzel vásárolhatunk ,a BB Protect és Link szolgáltatásokhoz is szükséges. [link]

    BlackBerry Link: ez a szoftver teszi lehetővé, hogy a telefon és a számítógép kommunikáljon egymással. A driverek telepítse miatt legalább egyszer installálni kell. Vezeték nélküli elérést is biztosít és file-ok, adatok másolása, biztonsági mentés, szoftverfrissítések keresésére alkalmas.Letölthető innen: [link]

    3, BlackBerry Passport hardver

    [P:C][/P]

    Hivatalos gyártói spec.: [link]

    Európában az SQW100-1 modelltípus kerül forgalomba ami minden hálózaton használható.

    BlackBerry Passport teardown, szétszedés: [link]
    Szétszedés videó: [link]

    Hivatalos Passport kicsomagoló videó, azaz mi van a dobozban ? [link]

    A készülék 3 színben érhető el: fekete, fehér ill. piros színben

    [P:C][/P]

    4, Gépelés, tippek és trükkök, újdonságok

    [P:C][/P]

    A Passport egy teljesen új, hibrid gépelési megoldást nyújt, ami fizikai qwertz(y) gombsorból és érintőkijelzős billenytűkből áll. A fizikai gombsor érintésérzékeny, görgetésre és kurzor pozícionálásra is egyaránt használható.
    Hivatalos bemutató videó: [link]
    Érintésérzékeny billentyűzet bemutató: [link]
    BerryBlog Passport teszt: [link]

    BlackBerry Passport - új funkciók, azaz mi mindent tud a Bestia: [link]

    5, BlackBerry Passport OS – BB10 - Operációs rendszer információk

    [P:C][/P]

    A BlackBerry 10 operációs rendszerek egy szoftverkibocsátási, illetve egy verzió számmal is el vannak látva. Ez sokszor félreértésekre ad okot. Az esetek nagy részében OS-ek esetében a verziószámmal hivatkozunk rájuk. Pl a 10.2.1.537 szoftverkibocsátás megegyezik a 10.2.1.1925-ös operációs rendszer verziószámával - a kettő teljesen ugyanazt az OS-t jelenti. Mindkettő információt telefonunk "Beállítások - Névjegy - Op. rendszer" menüpontja alatt olvashatjuk le.

    A Passport a megjelenésekor a BB10 OS 10.3.0.675 sz. szoftververzióval érkezett - de országonként lehetnek eltérések.

    OS 10.3.0 bemutató: [link]
    A legfontosabb újítások a 10.2.1 OS-hezt képest:

    - új design
    - Blend támogatás - bővebben: [link] , bemutató: [link]
    - új Android runtime
    - BlackBerry Assistant szolgáltatás: [link]
    - előre telepített Amazon appstore
    - új funkciók : [link]

    Részletes bemutató, videóval: [link]

    A BB10 OS 10.3.0-ás verziója (hivatalosan) kizárólag a Passportra és a Porsche Design P'9983-ra jelent meg, a következő rendszerfrissítés (10.3.1) Januárban várható és minden eddig megjelent BB10 készülék meg fogja kapni.

    6, OS frissítése

    BB10 OS esetében a hivatalos frissítést a BlackBerry a szolgáltatókon keresztül adja ki, azaz minden esetben a hivatalos megjelenés után a szolgáltatón múlik, mikor teszi közzé a felhasználók számára. Hivatalos OS frissítést OTA (azaz vezeték nélküli – wifi) kapcsolaton keresztül, illetve a telefont a számítógépre kötve a BB Linkkel keresztül kereshetünk.
    Amennyiben telefonunk/BB Linkünk nem találja meg a hivatalos utolsó OS verziót (mivel pl a szolgáltatónk még nem tette azt közzé), van lehetőségünk alternatív módon telepíteni azt. A legegyszerűbb megoldás erre egy Sachesi nevű program használata.

    Sachesi letölthető innen: [link]
    Sachesivel hivatalos, megjelent OS-t kereshetünk készülékünk típusának megfelelően, ország (country) és szolgáltató (carrier) kódok megadása után. A letöltött OS-t ezután telepíthetjük telefonunkra. Carrier/Country kódok:[link]

    Sachesi Bemutató: [link]

    FIGYELEM! A művelet előtt minden esetben ajánlott biztonsági mentést készíteni BB Linkkel / Sachesivel.

    Leak OS
    (Még) nem hivatalos operációs rendszert a BlackBerry esetében LEAK-nek hívunk. Ez kiszivárgott, vagy kiszivárogtatott operációs rendszer, ami általában szolgáltatók által még nem tesztelt és/vagy nem jóváhagyott verzió, de a jövőbeli OS funkciók fejlesztési irányát mutatja. Leak OS telepítése előtt nem árt tájékozódni, hogy várható-e valami probléma a használat során illetve, hogy milyen új funkciók találhatók benne (lehetséges, hogy olyan OS verziót telepítünk ami ugyanazt tudja mint a jelenlegi OS-ünk, ezért csak időpocsékolás a telepítés, illetve jól működő rendszert felesleges bolygatni).
    Leak OS-ek ún. autoloaderes telepítési módon telepíthetők, egyszerű, futtatható file-t jelent, ami a számítógépre kötött telefonunkra irányítottan települ. [link]

    Figyelem! LEAK OS telepítése csak saját felelősségre! Biztonsági mentés minden esetben javasolt a telepítés megkezdése előtt!
    Figyeljünk oda, hogy MINDIG a készülékünk típusának megfelelő Leak-et töltsünk le!

    7, Alkalmazások

    [P:C][/P]

    BB10 telefonunkra a legegyszerűbben a BB World alkalmazásboltból telepíthetünk ingyenes ill. fizetős programokat. A legtöbb alkalmazás natív megtalálható itt, vagy kereshetünk alternatívákat a kívánt programra. Az alkalmazásbolt webes felületen is elérhető: [link]
    Külön említést érdemel a "Built For BlackBerry" minősítés, amivel a gyártó a kimagasló minőségű, a készülék képességeit kihasználó, magasabb felhasználói élményt nyújtó appokat díjazza. [link]
    A készülék azonban (bizonyos korlátokkal - pl azon alkalmazások, amelyek a Google Play szolgáltatást igénylik, nem futnak) alkalmas Android alapú appok futtatására is. FIGYELEM! Ez csupán lehetőség, nem garancia semmire. Hivatalosan NEM várható el androidos appok problémamentes futtatása.
    A Passporttal és a 10.3-as OS-sel előre telepített Amazon appstore-t kapunk: [link]

    Minden esetben csak legális forrásból, ingyenesen hozzáférhető Apk-kat telepítsünk és az Alapelveknek megfelelően tilos minden warez téma a fórumban is!

    8, Költözés a Passportra

    [P:C][/P]

    iOS/Android vagy "legacy" BlackBerry telefonról szeretnél költözni (kontaktok, naptárbejegyzések stb) BB10-re? Egyszerű.

    BB OS7-ről költözés BB10-re: [link]

    Androidról költözés BB10-re: [link]

    iOS-ről költözés BB10-re: [link]

    9, GYIK

    Van a BB10-re valami rendes offline navigáció?
    Igen, például a BB Worldből letölthető (és 7 napig ingyen kipróbálható) Mireo Don’t Panic, illetve a teljesen ingyenes Navfree.

    Nem látok 30 napnál korábbi emaileket, miért?
    Email fiók hozzáadásakor nem állítottad be a szinkronizációs időkeretet. Töröld a meglévő fiókod, add hozzá újra és az email cím megadásakor alul bökj a „Speciális” gombra. Itt a szinkronizációs időkeretet végtelenre állítva minden emailt be fog húzni a telefonra.

    Nem látja a BlackBerry Link a telefonom, mit tegyek?
    Győződj meg róla, hogy a legfrissebb BB Link van telepítve, ha nincs, frissítsd, vagy töltsd le a legújabbat (link felül az 1-es bekezdésben). A „Beállítások / BlackBerry link” opció legyen bekapcsolva. használd az eredeti USB kábelt.

    Hogyan tudok képernyőmentést csinálni ?
    Hangerő + - gombok egyszerre megnyomásával.

    Hogyan tudok biztonsági adattörlést csinálni?
    Beállítások / Biztonság és adatvédelem / Biztonsági adattörlés.
    Ezzel a művelettel a készülékünk gyári állapotra kerül vissza, minden törlődik. BB Link alól hasonló módon elvégezhető.

    Angliából vennék egy Passportot, lesz benne magyar nyelv?
    Igen, minden Rom tartalmazza a nyelvkészletet, amit könnyedén át lehet állítani magyarra.

    Hol találok tippeket/trükköket a készülékhez?

    A BB saját Youtube csatornáján: [link]

    10, BlackBerry közösség – ajánlott oldalak

    A magyar BB közösség legfontosabb fórumai, oldalai, BBM channeljei:

    BerryBlog [link]

    Amennyiben magyarul szeretnél BB híreket olvasni. Facebookon is elérhető, illetve BBM Channels-en a következő csatorna PIN-nel: C000190A7

    Szederblog [link]
    Hírek, alkalmazás és játék bemutatók, szerviz és bolt egy helyen. BBM Channels-en: C00262666

    A legfontosabb külföldi fórumok, oldalak:

    CrackBerry [link]

    A legnagyobb BB-s közösség, itt megtalálsz mindet ami BB: cikkek, hírek, interjúk, fórum, leak ismertetők, webshop stb. Saját appal rendelkeznek ami letölthető a BlackBerry World-ből (CB10). Van külön magyar fórum topic is: [link]
    BBM Channels-en: C00012B19

    N4BB [link]
    Hasznos cikkek, leírások, tippek illetve Leak OS-ek forrása. BBM Channels-en: C0001EA85

    [P:C][/P]

    Készítette: sasa134
    köszönet: Berryblog, Playbook es BB10 blog, Icezozo, Eventus és a magyar BBM csatornák, csoportok tagjainak.
    A tévedés joga fenntartva!
    2014.12.16.

    [ Szerkesztve ]

    Avanti Roma

Új hozzászólás Aktív témák