Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz Sk8erPeter #8938 üzenetére

Kifejtem kicsit, miért írtam, hogy picit "gányolás" a második megoldás. Önmagában természetesen a különböző azonosítóval ellátott id-khoz ugrálás egyáltalán nem gány, sőt, gyakran alkalmazott módszer, gondolom ezzel nem mondtam újat (lásd akár Wikipédia, stb.).
    Az említett módszer viszont nem minden esetben működik. Vegyük azt az esetet, hogy a formot egy teljesen más feldolgozó fájlba irányítjuk, majd a feldolgozó fájlból PHP segítségével (header fv.-nyel) visszairányítjuk, a visszairányítás után a megfelelő üzeneteket kiírjuk, stb... Ebben az esetben hiába rakjuk a feldolgozó fájl neve mögé a hashmarkos fragmentet, azt a szerveroldal nem fogja megkapni, tehát nem is tudjuk beállítani a visszairányítós részhez.
    Erre is van azonban kerülő megoldás: ha a formba beleteszünk pl. egy hidden mezőt, amiben eltároljuk annak a div-nek (vagy más HTML-elemnek) az azonosítóját, amihez majd ugrani szeretnénk a form feldolgozása után, és így állítjuk össze a címet, amihez szeretnénk átirányítani a felhasználót:
    (legegyszerűbb példával)

// visszairányítás
    $filepath = 'test_jump.php';
    $id_of_div = $_POST['id_of_div'];

header('Location: '.$filepath.'?#'.$id_of_div);
    die();

Ebben az esetben (ha már nem AJAX-szal küldjük el a formot) viszont figyelni kell arra is, hogy a form validálása/feldolgozása után kiírt üzenetek (ez vagy az a mező hiányzott, stb.) is a meghatározott id-jű div-be kerüljenek. Persze az is megoldható, hogy csakis hiba esetén írjon ki valamit, és akkor viszont annak megfelelően módosítjuk a fragmentet...
    Na, ezek miatt írtam, hogy alaposan megbonyolítja a kódot, és innentől akár már nevezhető gányolásnak is. Bár lehet, hogy erős szó rá.

Új hozzászólás Aktív témák