- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
denko
senior tag
Gyerekek, vigyétek Jonsbo N3-at Könnyes szemmel kell elbucsoznom töle, pedig csak most bontottam ki.
-
Neovenator
senior tag
válasz
fatpingvin #37 üzenetére
Linus csinált már ilyet, pólókkal meg minden szarral teletömte...
Amit a házba tervezek, ott már azért sajnos számít az airflow...2-3 VGA plusz egy kövér CPU 3 radival (240+280+200x200mm) meg a reservoirral...hely se marad sok, meg ott már a medve nem játék, muszáj biztosítani az áramlást egy ilyen apró házban, különben megfő az egész a genyóba...
Más kérdés, hogy arra gondoltam enyhe megalomániával, hogy ide még beférhet 6 vinyó is és akkor egy időre megvagyok...de pont emiatt alulra már nem pakolhatok...csinálok inkább majd oldalra síneket, végülis kihagyott ziccer, hogy csak kettőt adnak hozzá alapból.
Ha nyomtatni köll, akkor meg szóljon...ilyen helyen melózok, mindenféléből meg tudjuk oldani. -
haxiboy
veterán
válasz
fatpingvin #39 üzenetére
Ezeket a végtelenségig lehet stackelni, és még ventinek is van rajt hely ha 4db-ot összeraksz
-
haxiboy
veterán
válasz
fatpingvin #35 üzenetére
-
fatpingvin
addikt
válasz
Neovenator #36 üzenetére
tök nyugodtan rakd rá az alsó befúvókra egy kisebb távtartóval.
ilyen kicsi térfogatármanál ez az egész airflow dolog egy nagy maszlag, akárki akármit mond, ha nem közvetlenül és teljesen takarod le a ventiket akkor nagyjából azt pakolsz bele a gépházba amit akarsz.
jut ezsembe még amíg viszonylag meleg van addig meg kéne csinálnom a gépházat teletöltjük pingponglabdákkal projektetdemonstrálni hogy mennyire nincs ennek az egész "airflow" dolognak jelentősége konzumer cuccoknál.
-
Neovenator
senior tag
Az ötlet nem rossz (van is ötletem, hogyan fogom felhasználni egy másik házban, köszi), csak alul nekem kicsi a hely...kell az alulról hideget beszívó ventiknek, mert a teteje fullra lesz pakolva radiátorokkal, muszáj megtartani a levegőáramlás irányát és zavartalanságát...oldalra lehet(ne) rakni párat custom sínekkel, mert úgy nem avatkoznak bele az airflow-ba..és még hűtve is vannak.
-
ALBY
senior tag
válasz
Neovenator #33 üzenetére
Fér még a TT Core V21 aljába több winyó,
kapható sokféle L-vas , 2-3 winyót ilyenekkel egymáshoz lehet csavarozni és egy lába is lesz. Köztük lesz kis rés szellőzni is.
Egy tömbként berakod a gép gyomrába valahová, oda is kötegelőzheted de úgyse megy sehova,
de valami csillapító gumit/szivacsot még érdemes tenni a házzal csatlakozási felülethez. -
Neovenator
senior tag
Nekem is van egy ilyen, de szomorú vagyok, hogy csupán 3db 3.5"-es vinyónak van hely, pedig a síneket, amik rendesen a vízhűtés radiátorait tartják, simán fel lehetett volna készíteni arra, hogy még több HDD-t fel lehessen pattintani rájuk...custom sínekkel ez ugyan megoldható, de jobb lenne, ha már alapból elérhető lenne a szolgáltatás...remek kis all-in-one ház lehetne, bár így se panaszkodom különösebben.
-
haxiboy
veterán
válasz
fatpingvin #31 üzenetére
B450-F Gaming II amivel legutóbb ESXI-s gépet építettem, igaz ez AMD, bányában 6 kártyás gépként üzemeltek, viszonylag jól el vannak osztva a PCI-E lanek, nem a legcombosabb, de ahova ez került az pont elég (1db szimpla 10G nic + egy LSI2008 JBOD)
3x1TB olcsó SATA SSD meg 5db 8TB WD Red ment bele.
LGA2011-3 lapokból van 1-2 impresszív, dual socketes lap sok sok pci-e-vel, és most az áruk sem vészes.
Legacy portokhoz aktuális hardware viszont egy fogós kérdés, ami tovább árnyalja a dolgot hogy vannak PCI eszközök amiknek a Vendor ID-je már nincs beregisztrálva így bootolni sem lehet velük. -
fatpingvin
addikt
én most vettem apróról nemrég egy igen jó felszereltségű Ivy Bridge deszkát... ja várj, ez is military/industrial
nekem az alaplapoknál az alapból a komolyan vehetetlen kategória ha Realtek NIC van ráépítve, management portnak esetleg jó de érdemi networkingre inkább engedjük el.
a kevés RAM slot jogos, illetve amit én még kifejezetten hiányolni szoktam az a bővíthetőség. a legtöbb ilyen deszkán összesen egy darab x1-nél hosszabb PCIe slot szokott lenni, amin kettő van az már fullosnak számít.
illetve azt sem bírom felfogni hogy a gyártók miért szoktak le a x4 ill. x8 slotok használatáról. nyitott végű is tökéletesen megfelelne.
a legacy portokat már nem is említem: parport, PCI...
-
haxiboy
veterán
válasz
fatpingvin #29 üzenetére
Azért még ki lehet fogni néhány jó I/O -val rendelkező alaplapot, általában nálam a consumer lapoknál a legnagyobb hátrány hogy kevés ramot tudok belepakolni. ZFS+Deduplication-al pedig zabálja a ramot ~20gb/TB, persze ez nincs az összes poolra ráengedve.
-
haxiboy
veterán
válasz
Dragon3000 #23 üzenetére
Windowsra biztos van megfelelő driver, vagy csak kifogtad és mázlid volt.
Ez nem hozzáállás kérdése - pontosabban de, a gyártóé, ha nem képes rendes drivereket szállítani.
Csak példának:
ESXI 6.7 (igen nem mai darab, de csak itt van lehetőség külsős driver betöltésére):
Realtek R8125:
1. Random lecsatlakozás a hálózatról, kábel ki-be és működik (egy darabig)
2. Sebesség problémák
3. Nem működik a Vlan
4. Nincs Checksum Offload, Tcp Segmentation Offload és számos hasznos funkció.
5. MTU 9000...lehet tippelni hogy működik-e vagy sem
Truenas-on nem véletlen tiltották az összes realtek NIC-et by default mert olyan jó a driver hogy iscsi mellett 100% hogy adatvesztést okoz.
Persze ott a workaround
Intel 2.5gbit/ről csak I225V-ről tudok nyilatkozni, nem mai csirke, elég sok helyen hassználom és nincs vele probléma, az utódjával valóban voltak/vannak gondok ha jól rémlik LGA 1700-as - talán Z chipsetes - lapokkal, de ez még friss történet.Az én véleményem, sok évnyi
sz@pásszórakozás után az hogy: Consumer hardverből lehet szervert építeni, és ha nem zavar a rengeteg szívás ami ezzel jár akkor még szerencséd is lehet, de az alaplapra integrált eszközöket érdemes elfelejteni.
(Mondom ezt úgy hogy itthon 11-12. gen intel gépek futnak, az irodámban vegyesen AMD-Intel és néhány 10. Gen HP szerver a kritikus folyamatokhoz).Hogy kicsit segítsem a projekted: A legtöbb ITX lapon van egy X16 PCI-e, ebből egy PCI-E bifurcation riserrel kényelmesen lehet tetszőlegesen mondjuk 4db X4-et csinálni, ebbe elfér egy normális hálókártya, 1-2 hba, fpga, akármi. Annak függvényében hogy mekkora a szükséges sávszélesség, akár PCIe Switchet is be lehet rakni.
Elég ha egyszer jól összerakod, kicsit előre tervezel, és hardveresen ideális esetben csak akkor nyúlsz a géphez ha probléma van (ami pedig ne legyen soha).@fatpingvin: Homenas/industrial környezetbe biztos hogy nem raknék USB-s nicet (maximum szükségmegoldásként ha minden kötél szakad), viszont van ahol elkerülhetetlen, méghozzá a dokkolóknál, asix-hez volt szerencsém valamikor 2018-ban, ha jól rémlik várni kellett vagy 2 hónapot mire windows 10-en fixálták az usb3-as hibát, de többnyire realtekes dokkolókkal találkozok amik ahogy feljebb is említettem, windowson mennek szépen - többnyire - de Mac-en és Linuxos gépeken azért rendszeresen fejfájást tud okozni.
-
válasz
fatpingvin #25 üzenetére
Hm... VoV.
-
fatpingvin
addikt
Asix van. jobb is a ReTek-nél. más IIRC nem gyárt gyorsabb USB NIC-et.
egyébként erre a célra szerintem kifejezetten ellenjavallt ugyanis a nagy adatforgalom akkor is le fogja terhelkni a procit az USB interruptokkal ha mondjuk a NIC ben van crypto offload engine (spoiler: USB-sekben nem jellemző) -
válasz
Dragon3000 #23 üzenetére
Köszönöm a szempontokat, mind kettőtöknek!
Ha egyszer oda jutok, legalább tudom, hogy nem leetetlen, de nem is feltétlen egy fáklyásmenet. De egy próbát mindenképpen meg fog érni! -
Dragon3000
nagyúr
A gépem 1 évig az integrált realtek 2,5Gbps lan megoldással volt összekötve a nassal és szépen ment 2,5Gbps-kel bármiféle hiba nélkül, pedig minden adat a nasban volt. Intel ekkoriban megjelent megoldásaival csak a gondok voltak, instabilitás és talán gigabitre korlátozva jól ment, de volt akinek úgy sem.... Ha így állsz hozzá, akkor kb egyik gyártó megoldása sem hibátlan, így nehéz lesz választani.
-
haxiboy
veterán
Ha nem akarsz folyamatos kompatibilitási problémákba ütközni, akkor nem veszel realteket. Nem véletlen nem támogatja hivatalosan sem az ESXi, sem a Truenas, sem a Proxmox se semmi ami nem consumer környezetbe való. Egy homenas szvsz már nem az a kategória ahol megengedhető a mókolás mert az user jogosan várja a rendszer stabilitását.
Eddig ahol realtek NIC-el próbálkoztam, legyen az pci-e, integrált, usb mindenhol valamilyen problémába ütköztem, többek között de nem kizárólagosan:
1. Random nincs hálózat, kábel ki-be és működik
2. Sebesség problémák
3. iSCSI problémák -
Dr. Akula
félisten
Na végre valakinek eszébe jutott hogy nem csak belerakni kell azt a sok vinyót, hanem cserélni is. Úgy látom a Jonsbo már Lian Li-bb a Lian Linál is.
-
Yany
addikt
Nem egyszerűbb eleve egy olyan ITX lapot venni? Anno a NAS-om is Aorus B550I Pro AX lett egy 5600G-vel és nem csak bivaly erős, de 20W alatt fogyaszt idle. Van WiFi és 2.5GbE, illetve a Thermaltake Core V1-es házba még egy rendesebb dedikált VGA is befér a végtelen M.2 és SATA mellé...
-
HookR
addikt
Találtam egy negyediket is 3db M.2 slottal:
- Gigabyte B650I AORUS Ultra (AM5 / 4 SATA)
- MSI MEG Z690I UNIFY (LGA1700 / 4 SATA)
- MSI MPG Z790I EDGE WIFI (LGA1700 / 4 SATA)
- ASRock Z790M-ITX WiFi (LGA1700 / 3 SATA) -
Hm. Az alsó részben azt tippeltem volna, hogy 12 centis ventik hűtik a 3.5-es meghajtókat, de csak 10-esek. Kár érte. 12-esből oda egy is elég lett volna szerintem (a tápcsatlakozó egy ventinek nem lenne az útjában).
-
Ez egy nagyon szimpatikus házikó!
Amikor megláttam a 3.5"-es meghajtóknál a SAS csatikat, akkor aggódtam, hogy a túloldalon SFF-8087 -ek lesznek, de szerencsére nem: -
Danex
addikt
oké, igen megvalósitható ha van végtelen pénz
homeservernek intel az alap, mert abban az integrált gpu jó videókódoláshoz, a linkelt intel lapok pedig 160-180e Ft-ok.
Csak a lap árából kb kijött a mostani MATX lapom, 10400-as procival (85e Ft) + 550es Gold táp (30e), 16GB ram(18e), 2x1TB nvme (40e) -
HookR
addikt
3db M.2 slot lett, maradhat?
- Gigabyte B650I AORUS Ultra (AM5)
- MSI MEG Z690I UNIFY (LGA1700)
- MSI MPG Z790I EDGE WIFI (LGA1700) -
komi77
senior tag
Kár, hogy micro ATX méretű lapokhoz nincs ilyen. Az ITX lapok baromi drágák és mindenféle felületből jóval kevesebb van rajtuk. Persze lehet kiegészítőkkel turbózni azokat is sok csatlakozósra, csak akkor már inkább egy rendes deszka, sok tárolós ház, eldugni valahová.
-
HookR
addikt
Kis körültekintéssel találni olyan mini-ITX lapot, amin a 4 SATA port mellett van legalább 2db M.2 slot, így az egyikbe mehet NVME SSD rendszernek, a másikba pedig pl.:
M.2 NVME to SATA Adapter 6db SATA porttal (AliExpress) a 3.5"-es HDD-knek.
Így a PCI-E x16 slot megmarad a (~3 slotos) dVGA-nak.
Tény, hogy nem lesz olcsó móka... de nem is lehetetlen.
Arra kell csak ügyelni, hogy a fenti adapter a belőle meredező SATA kanócok okán a CPU hűtő melletti (leg)felső M.2 slotba kell kerüljön. -
Danex
addikt
Kár, hogy ilyen házak kb mind kivétel nélkül ITX laposak, emiatt kb az egyetlen pcie slot egy sata kártyára megy el, igy se nvme, se hálókártya, se videókártyának nem marad opció.
Node 804 kb ami ilyen szinten rendben van, de ott meg az ár ami kicsit magasabb már.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest