- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- OpenRock S2 - a második évad jobb
- Netfone
- Samsung Galaxy A12 - idén sem erősebb
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Telekom mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jamy25
csendes tag
Szerintem olvasd el ezeket a cikkeket.
A fényképezés vázlatos technikai alapjai kezdőknek
A fényképezés vázlatos technikai alapjai kezdőknek II.Nekem nagyon hasznos volt.
-
Throme
veterán
Én szemezgettem a Tamron 18-270-nel.
Az slrgear.com oldalán nézegettem, olvasgattam és hasonlítottam össze más obikkal.
Pl a Nikon 18-200-al összevetve egész jónak mondható:"Nikon 18-200mm ƒ/3.5-5.6G IF-ED AF-S DX VR ~$600
The Tamron is noticeably sharper than the Nikon in the majority of focal length / aperture combinations, except at the telephoto end (200mm) where both lenses produce similarly average results. Chromatic aberration is similar between the two, perhaps better controlled in the Tamron in the mid-range (35-70mm). Distortion is similar between the two, and the Nikon shows more obvious corner shading when used with large apertures. Both feature image stabilization and 72mm filter mounts."Mintafotókat néztem, de én szívesen ki is próbálnám ezt a lencsét.
Általános vélekedés ezekről az ultrazoomokról, hogy kompromisszumokkal lehet használni.
Csak azt nem tudom ennek mekkora a mértéke.
Pl az mondják egyesek, hogy egy audiofil különbséget tud tenni, hogy a tápkábel villásdugója éppen mely állásban csatlakozik a konnektorba. Kihallja a zenéből.
Nekem variálhatják akárhogy, tuti nem hallom a differenciát.
Viszont a fent említett oldalon is láthatóan jobban teljesít a 18-105 a Tamron "szuper" zoomjánál. És ezért egyelőre én letettem róla.
-
Doom
aktív tag
Ezt a cikket olvasd el (illetve az előzményét is esetleg).
Nagyjából a következő a szitu (pongyola fogalmazásban):
Annál "világosabb" a kép, minél
- nagyobb a rekesz
- hosszabb a záridő
- magasabb az ISOEzen hármas variálásával tudod megteremteni a képen a helyes megvilágítást. A "helyes" itt attól függ, mit akarsz a képen megjeleníteni (ha kis mélységélesség kell, akkor a rekeszt muszáj tágra venni, ekkor csak a másik kettővel játszhatsz; ha mozgó célt akarsz kimerevíteni, vagy félsz a bemozdulástól, akkor pedig a záridő lesz szükségszerűen rövid stb.). Általában az ISO-t célszerű alacsonyan tartani, elkerülendő a képzajt, kevés fényben, mozgó célpontok esetén viszont nincs sok választás.
A módokra nagy vonalakban:
P - programautomatika - a gép vezérli a rekeszt és a záridőt.
S - záridőelőválasztás - a gép vezérli a rekeszt, te a záridőt manuálisan állítod. Akkor van értelme, ha fontos a hosszú vagy a rövid záridő a kép jellegétől függően.
A - a gép vezérli a záridőt, te a rekeszt manuálisan állítod. Akkor van értelme, ha pl. a mélységélességgel akarsz játszani.
M - kézzel vezérled mind a rekeszt, mind a záridőt.Most ennyit volt türelmem leírni (majd Szten kiegészíti
), de ennél azért mélyebb a téma, meg a megfogalmazásom is olyan, amilyen - de tán érthető. Egy jó könyvben részletesen, ábrákkal illusztrálva magyaráznak, érdemes lehet benézned a fotós könyvek topic-jába is.
Szerk: ez itt egy kicsit OFF
-
Degeczi
nagyúr
isten ments: sokkal jobb minőségű a 18-105!
a Sigma 18-200 csak pénzkidobás lenneha nagyon kell a hosszabb átfogás (de a gyakorlatban roppant ritkán kell tényleg, inkább csak utazáskor kényelmes, h egy obi lefed mindent), akkor csak a Nikon 18-200 vagy Tamron 18-270 jöhet szóba - de mindkettő nagyon drágán, 2-3x áron egy 18-105-höz képest (és továbbra is: rosszabb képminőséggel)
-
-
rumos14
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest