- Azonnali mobilos kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Mobil flották
- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Google Pixel topik
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
McLaca
őstag
Ha ez a kedvezménnyel csökkentett ár, akkor belefér, egyébként nem.
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
Tommmmka #809 üzenetére
Ez itt kicsit off, de van pár ötletem: biztos, hogy nem megy fel a max-ra az órajel, amikor terheled a procit? Mert nethez elég a 800MHz, játék közben meg úgysem látod, mennyi
Esetleg próbáld a Win energiaellátás tulajdonságaiban a ''mindig bekapcsolva'' profilt kiválasztani (elég az óra melletti 'villásdugón' bal gombbal kattintani egyet, rövidesen felugrik az összes választható profil.)
Esetleg a BIOS-ban kotorászhatsz, hátva van rá valami kitétel.
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
Radeon_5 #599 üzenetére
Itt egy magyar verzió, amely a PC-World hasábjain jelent meg a nyáron:
Bővebben: link
Ez mondjuk kevésbé körültekintő.
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
Ben Cseng #584 üzenetére
Nagy marhaság ez a SuperPI. Semmi mást nem mért mint a proci teljesítményét, legfeljebb minimális RAM bejátszik.
Már miért lenne? Az ilyen jellegű mérésekkel a processzor és a memóriavezérlő (ezzel pedig a memória) összhangját, együttes működését lehet mérni. A minimális RAM 2M tizedesjegyig 16,7 mega, de 32M jegyig már 268 mega! És mivel ennyi számjegy nem fér el a proci cache-ében, ezért nagyon is számít a memória és a vezérlő sebessége.
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
Sz. Péter #566 üzenetére
Nos, az Intel int. VGA-k klasszisokkal jobbak a SiS-nél (alaplapi chipsetben is), ha integráltban gondolkodsz, inkább az Intel. Sőt, ha Intel procis gépet veszel, akkor a legérdemesebb a teljes Intel platform, tehát Inteles alaplapot kell választani.
Az IEG2 3DMark 2001-ben kb. 2200-2500 pontot csinál, az újabb, és jobb IGMA900 viszont egyes állítások szerint (sajnos élőben még nem volt szerencsém találkozni vele) ~4000 pont körül teljesít szintén 3DM2001-ben, szóval ha nem is csúcsjátékokra csúcsfelbontásban, de azért használható.
A Celeron M-nél jobb az AMD, a Pentium M-nél már árnyaltabb a külöbség, egyik területen az egyik, másik területen a másik jobb. A P-M-nek 2MB belső cache-e van, ami nagyon hasznos dolog.
A Pentium-M-et egyébként inkább a Turionnal kéne összehasonlítani, bár nem szerencsés, mert utóbbi 64 bites. A mobil Sempront meg inkább mobil P4-gyel, azzal van egy kategóriában.
Viszont ha leginkább játszanál, akkor sokkal többet számít a VGA, mint a proci, 1,7GHz-es Dothanok is remek jól elhajtják igen szép pontszámokkal az x700-as kártyákat.
Üdv! -
McLaca
őstag
A napokban szűk két óra alatt kellett egy Toshiba (a MediaMarktos Sulinetes) notit használható állapotba hoznom, ha a gazdája majd nem 250km-re lesz tőlem (lesz még egy útja hozzám, mert mondtam neki, hogy ez most csak felszínes összecsapás volt, meg a NIS-t amúgy is le kell róla szedni, nem jó semmire, csak a gépet fogja és a 3D eredményt csökkenti
) ,szóval ha ismét a közelembe kerül, gazdagítom a táblázatot még egy gép eredményével. Vázlatosan egyébként 852GM/IEG2, 256RAM, az oszott memóriát majd tesz előtt 32-re állítom (vagy 64-re, vagy mindkettővel megcsinálom
), és CeleronM 1,6.
Üdv! -
McLaca
őstag
Hányszor kell elmondani és hány évig ismételgetni, hogy a li-ion akkut nem lehet formázni (kémia) és nem is kell.
AZ említett akku valószínűleg cellahibás lesz, folyamatosan figyelni kéne a MobileMeter akkuról jelentett adatait, főleg egy ilyen töltöttség leugrás után.
Ha rendszeresen 8-10% alá merül az akku, nem ülepszik az elektrolit, de ha ez meg is történik, ilyen hirtelen eséseket nem okoz, és akkor valóban segít pár töltés-kisütés ciklus, de az nem formázás, és 16 órán át tölteni megint csak felesleges, mert a teljes töltöttség után a li-ion akkuk számára ismeretlen a csepptöltés, tehát a 2-3 órás töltési ciklus után nem történik semmi a továbbiakban. Egyébként bármilyen hihetetlen, de 40%-ra töltve és onnan merítve érzik legjobban magukat a li-ion akksik, függetlenül a töltési ciklusok számától.
Egyébként lehet még elektronika hibás is az akku.
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
parandroid #451 üzenetére
Egy két adatot láttam nem adtam meg, 512RAM van a gépben és ebből következően 64MB a shared VRAM.
Ki hallott már az Intel Graphics Media Accelerator 900-ról? Ez is integrált, de milyen teljesítményt tud? Nem vett mostanában valaki Clevo M400G-t? Abban (is) ez van.
Üdv! -
McLaca
őstag
Na, lehalt a topic?
Egyébként szerintem a notebook.hu-n elég jó árak vannak. Sőt, még néha teszteredményeket is ki lehet belőlük csikarni, azaz tudod, mit veszel
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
atomin13 #394 üzenetére
Földi!
Teljesen véletlenül nem. Határozott szándékkal viszont igen, a Szinvaparkban.
Eredmény: amit a linkelt topicban írtál...
A gépemen DHCP volt engedélyezve, beírtam az SSID-t, jelszó meg titkosítás ugye nem kellett, mert nyilvános a háló, kaptam is szépen IP-t csak egy bitet sem tudtam forgalmazni... Szerintem nem volt a net ''bedugva'' az AP-be
Ápr. 26-án próbáltam.
Egyébként itthon a minősíthetetlen Intelnet nevű ''szolgáltató'' adóiból 4-5 látszik mindig, némelyikre bepróbálkozva kapok IP-t, persze aztán kiböki, hogy nem ok. a helyzet.
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
atomin13 #389 üzenetére
Ez megint csak a fogyasztástól függ...
Az én tápom kicsit melegebb, mit a kezem, de semmiképpen sem erősen meleg, vagy forró. A gépem maximális fogyasztása 25W körül van (akkuról átlag 12W). De azok a masinák, amikben 3DMark2003-ban 6000 pontot kreáló kártyák vannak, főleg asztali procival szerelve, ezek simán képesek odarakni a 40-70W-nak is, ami ugye egy 65W-os tápot eléggé terhel, az meg melegszik is rendesen.
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
atomin13 #381 üzenetére
A hátralévő teljesítmény a pillanatnyi terhelés függvénye, erősen ingadozó. Nekem a MobMeter akkuról jelzi a gép aktuális fogyasztását Wattban, és a megmaradt töltöttséget mW-ban, amiből a pillanatnyi fogyasztással elosztva (nagyságrend-helyesen) megkapható a hátralévő akkuidő.
Egyébként az óra melletti akkuikonra húzva egérkét, Neked nem írja ki sárgacímkés megoldással?
Üdv! -
McLaca
őstag
Persze, hogy jobban melegszik, ha egyszer nincs hűtve!
A két procit ugyanaz alá a hütő alá berakva garantáltan a Dothan lenne a hűvösebb. Még leterhelve is félgőzzel járó ventivel is lehűl 70 fokról 60-58-ra, egy ''állandó'' hűtésű gépben szerintem nem menne 40 fok fölé.
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
parandroid #365 üzenetére
Egy óra után 97% ''Charge rate''? Na neee...
Üdv! -
McLaca
őstag
válasz
atomin13 #346 üzenetére
Ez a hőmérséklet abszolút teljesen normális!
A nagy Celsius-csatákban persze senki nem írta be, hogy az 1,7-es Dothan úgy 55 fokos, hogy a hűtés egyáltalán nem megy. Nekem pl. zenehallgatás, netezés közben volt, hogy 16 órán át nem kapcsolt be a hűtés, a proci tartósan 55 fokos volt. A hűtés 70 foknál kapcsol be (gépfüggő), nálam ilyenkor félgőzzel megy, de még 3D-s játéknál sem kapcsol fel teljes fordulatra, amit egyébként 75 foknál tenne meg.
Mellesleg ez a maghőmérséklet, érintésre a notebook ott, ahol a proci van, kb. 35 fokosnak tűnik. Szerintem hűtés nélkül szép eredmény az 55 fok, és igen, ez a proci kibírja. A lélektani határ valahol 90 foknál van, de ott meg úgyis automatikusan lekapcsol, szóval nem fog megdögleni.
Egyébként: egy másik fórumon írta egy illető, hogy a ''Fan Control Table'' hibásan van beállítva a gépében (valszeg BIOS szinten), és így 25 foknál kapcsol ki a hűtése. Tehát ez a proci 25 fokig hűthető, ilyenkor valszeg 600MHz-en áll. Akkuról nekem egyébként 48-50 fok között változik net, zene, MSN, fájlműveletek közben.
Üdv! -
McLaca
őstag
Akkor ott az ACPI Layer lesz a ludas, a 75 fok meg semminek sem a hőmérséklete (lásd kö. mondat). A PC-men a Motherboard Monitor is mutatott több szenzorra is 127 fokot, amíg át nem állítottam a progit, hogy a megfelelő szenzorok értékeit mutassa. De mint írtam, a progi eredetileg a proci frekvenciája változásának megjelenítésére szolgál, amit fél másodpercenként tud frissíteni, illetőleg akkumulátoros üzemnél a gép pillanatnyi fogyasztásának és az akkuállapotnak a megjelnítésére jó. Procihőmérsékletet én nem is akartam vele nézni, hiszen azt megtudom máshonnan is, meg úgyis tudom, hogy amíg nem megy a venti, addig 70 fok alatt van, ha meg már bekapcsolt, akkor éppen hűl le 70 fokról.
A merevlemezt egyébként egy illető (nevét majd megkeresem) nevezte először winchesternek, és igen, a fegyverhez hasonlította - a hangjátTermészetesen az első vinyókra kell gondolni, amik még el sem fértek volna a mai gépekben.
Üdv!
[Szerkesztve] -
McLaca
őstag
Na akkor egyben:
A progi a proci hőmérsékletét ACPI felületről tudja megjeleníteni, nálam kapásból nem tudja, csak a vinyóét, az viszont stimmel (az Everest-tel szinkronban van). Kicsit kitérnék a vinyóra: Samsung vinyó van a notimban, nem tudom, a hangosat ki mire érti, hallom persze, hogy pörög (5400RPM), de csak éjszaka figyelek fel rá, mert napközben a szokásos zajok elnyomják. Persze azért hallom, mert a gépben a hűtő igen ritkán megy, nem nyomja el a vinyót.
Visszatérve a progira és a mért hőmérsékletekre: nem mindegy, hogy az alaplapi szenzor (már amelyik deszkán van) adatait mutatja egy progi, vagy a processzor által jelentett maghőmérsékletet. Mert lehet a mag 75°C-os, ha a szenzor (proci alatt) 40°C-t mér. Nekem egyébként egy segédprogramot adtak a géphez, ami megjeleníti a proci és a chipset hőmérsékletét, az akku töltöttségét és a ventilátorok állapotát, fordulatát. Engem a belinkelt progi kifejezetten a frekvenciakövetés miatt érekelt. Apropó 20 fokos szoba: a processzormag egyetlen tizedmásodperc(!) alatt képes elérni a 75°C-t, ha max. terheléssel megy (pl. oprendszer indulás) és 2-3 másodperc alatt visszahűl üresjárati hőmérsékletre, ha nem terheljük. A 75°C-t lehet elhinni notebbookban, a 40-et kevésbbé. Nekem (Pentium-M Dothan 1,7) 70 foknál lassú, 75 foknál gyors fordulatra kapcsol a ventilátor, 55 foknál kapcsol ki. Asztali procis gépeknél meg szinte biztos, hogy magas a proci hőmérséklete.
Egyébként tudja valaki, honnan származik a merevlemez ''winchester'' elnevezése?
Üdv! -
McLaca
őstag
Itt a link:
Bővebben: link
A pontos mérete 41 984 byte, ha nem ennyi lenne, tessék rajta vírust keresniBeállítása roppant egyszerű. Viszont! Az sem mindegy, hogy a Windóz energiagazdálkodási lehetőségeinél mi van beállítva, mert az ''asztali'', vagy ''mindig bekapcsolva'', esetleg ''bemutató'' opciókban mindig csúcson jár a gép, akkor nem vesz vissza a proci. Javasolt a ''hordozható'' beállítást testre szabni és úgy használni.
Swap témához: ki kell próbálni, megy-e 1G rammal swap nélkül. Egyébként már 512-vel sem nagyon nyúl a swapfájlhoz, csak lefoglalja, de nem ír bele, csak ha elfogy a rendszer alól a mem. Ez nem túl leterhelt rendszernél nem következik be. Egyébként 1Giga RAM-mal már érdemes a rendszermagot feltöltetni a memóriába, sokat dobhat a rendszer sebességén és főleg reakcióidején.
Nálam a swap egy külön 1,2 gigás partíción terpeszkedik.
A Windóz hardwermonitorának meg lehet hinni, csak tudja már a memóriavezérlés, hova mennyi memóriát osztott ki...
Hogy végre ON is legyen: nekem alapból 32 megát eszik el a VGA-m az 512RAM-ból. Állítani BIOS-ból nem lehet. Létezik, hogy a másik 32 megát akkor kanyarítja ki, amikor elkezdek valami játékot futtatni? Mert általában 64 megásnak ismerik fel a progik, és amit 3DMark 2001-ben teljesít, az 64 megásnak is felel meg.
Üdv! -
McLaca
őstag
Azt te csak hiszed, hogy annyin megy
Sok program használja a windóz saját procidriveréből származó adatokat, erről annyit érdemes tudni, hogy a windóz irtózatos marhaságokat ír procifrekvenciára. Tápról valóban a 600MHz az alapbeállítás, de ahogy terhelés érkezik, azonnal felkapcsol a proci. Ha jól láttam, 100MHz-es lépésekben tud frekvenciát ugrani, azonban másodpercenként többször is megteszi ezt, ezért egy lassan frissítő progival nem látod a változást. De van erre egy nagyon jó kis progi, valóban kicsi (elsőre vírusnak néztem), mutatja az aktuális frekvenciát, a vinyó hőmérsékletét, és akkuüzemben infót ad az akkuról, annak állapotáról, a gép pillanatnyi fogyaszátásáról Wattban. Fél másodpercenként tud frissíteni, szóval látszik, hogyan ugrál a Dothan frekvenciája. Áttetszővé tehető és ''átkattinthatóvá'' is (ami alatta látszik arra lesz érvényes az egérfókusz).
Igény esetén felrakom valahová és rakok be linket.
Hogy ON része is legyen:
3DMark2001: 2415 pötty, konfig: ClevoM450C+1,7Dothan+Intel Extreme Graphics2
Üdv!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Gaming notebook topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Proxmox VE
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Bivaly MAGYAR Lenovo P1 gen2 (Core I7 32 Gb 1Tb 15" 4K 4Gb Nvidia) Laptopom eladó!!!
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 640 G8, 14" FHD IPS Touch, I5-1145G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- HP ProBook 450 G7, 15,6" FHD IPS, I5-10210U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged