Hirdetés
- Mobil flották
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- iPhone topik
- Yepp: korlátlanság és streaming-modell a Yettel adatforradalma
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Aktív témák
-
Freddy76
addikt
válasz
Kleroo #29752 üzenetére
Már elvállt. Nem zavaró, mert nem volt a kezemben ellenpélda, de éreztem, hogy jó lenne két plusz funkciógomb és a felső kijelző (ez utóbbi főleg).
Az iso-t illetően azért 3200-nál is megmutatkozik a különbség. A másik előny számomra, hogy a d5100 alapból szép jpg-t köp, míg a d90-nél lényegesebb az utómunka. De ez utóbbit csak itt-ott hallottam, olvastam (pl. itt a fórumon is), tapasztalatom nincs. Ez azért szempont, mert a qrva sok munka meg a család mellett egész egyszerűen nincs időm utómunkázni. Annak örülök, ha arra a néhány képre van időm, amin a téma jó, de kiégés/bebukás/fehéregyensúly miatt rossz, és ezt meg tudom csinálni. De a képek nagy része marad jpg, ahogy kijött a gépből, a raw-k meg gyűlnek egy könyvtárban.
-
Freddy76
addikt
válasz
Kleroo #29750 üzenetére
Azért neked írom, mert el akartam mondani a véleményemet, és a te hozzászólásod felett lévő "válasz" link volt a kurzorom alatt éppen. Meg igazából egyet akartam érteni veled, csak kicsit félrefogalmaztam. Annyit írnék, hogy sokszor túl van lihegve a váz, de valamennyit számít. Ahogy Nesa-nak írtam, most hétvégén kényelmesebb lett volna pár dedikált gomb és a felső kijelző a versenyen, de a képeim nem lettek volna jobbak, csak a délután folyamán bruttó 7,5 perccel kevesebbet töltöttem volna a gép menüjében. Este viszont, amikor az elalvó gyerkőcöt fotóztam, jó volt, hogy feltolhattam iso 3200-ra, mert még ott is jó a kép. De ha nekem most összerakódik egy kis költeni való, nem vázcsere lesz belőle, hanem nagylátó. Aztán egy fényerősebb alapzoom. Aztán ki tudja?
A Jedik nagyon jól értik a multitaskingot, szemben pl. az Iphone-nal.
-
Freddy76
addikt
válasz
Kleroo #29747 üzenetére
Abban egyetértek veled, hogy váz-korlátról beszélni szerintem is túlzás; de azért az sem igaz, hogy a vázcsere felesleges; és néha kellhet csak a jobb váz tudása. A legtöbb vázcsere eredményeképpen az ember ugyanazokat a képeket lövi, max. kényelmesebben, könyebben. Egy 20 éves zsiguli ugyanúgy elvisz A-B-ból B-be, de azért egy VW Passattal csak kényelmesebb az út, mégha az eredmény ugyanaz marad.
Pl. ha rádszakadna a bank, és vennél egy d7000-et, nem lennének jobb képeid, de lehet, hogy picit kényelmesebb lenne az életed (az enyém is, M3ss-é is).
Jedi erővel minden helyettesíthető. Azért, mert neked nincs, ne szóld le a Jediket.
-
Freddy76
addikt
Persze, hogy nézelődök, de venni nem fogok. Azért, mert nem indítottam 2000 hozzászólásos flame-t, én is rágódtam a d90 vs d5100 dilemmán. Nekem akkor a Kislányom (4 hónapos volt, vakut egyáltalán nem használtam) miatt a magas ISO és a kihajtható (ám mégis viszonylag gyorsan fókuszáló) kijelző volt a döntő szempont. Most, hogy egyre gyakrabban megyünk ki (ma pl. sárkányhajó versenyen voltunk Győrben), tudnék mit kezdeni a felső kijelzővel, a plusz egy dedikált gombbal (pl. a fénymérést ki sem tudom tenni a d5100 Fn gombjára).
Az ideális választás a d7000 lenne ugyebár, de nem lesz. D90-re pedig nem cserélek. És persze egyáltalán nem szar az élet a d5100-zal sem, sőt
Azért tettem offba, mert csak a kérdésedre akartam válaszolni, és remélem senki nem fogja elkezdeni azt, amit ilyenkor el szokott kezdődni.
-
Freddy76
addikt
Gondolom a méret miatt tetszett a d5000 - szerintem az csak azért volt olyan magas, mert a kijelző alsó zsanérja miatt kellett. Engem a méret egyáltalán nem zavar a d5100-ban, ellenben még két dedikált gombnak (egy a fénymérés, egy az ISO) örülnék, meg persze a felső státuszkijelzőnek. Persze ezekkel már nagyobb lenne
.
Nem baj, mindjárt kihúzzák a számaimat, és veszek egy d7000-et.
-
Freddy76
addikt
-
Freddy76
addikt
válasz
h1ght3chzor #29621 üzenetére
Fényképezéssel.
Szerk.: F.szom, Throme lelőtte a poént.
On: megírnám, de Peethy és Taylor kollégák ezt jobban tudják (meg sokan mások is, de ha jól tudom, ők többször vettek mostanság használtat).
-
Freddy76
addikt
válasz
aleister #29585 üzenetére
Ó, ezen már túl vagyunk. A legfurcsább az volt neki (bár ezt nekem nem mondta), hogy az én képeimen volt bőrszíne a gyereknek (az övének is), merthogy nem a vakuval fehérre villantott arcokat látta.
Eastsider: nekem egy cimbim egymás után két helyről futott bele ebayen rossz Sandisk-be. Fene tudja, tudom, hogy olcsó, de kártyát nem mernék akárhonnan venni.
-
Freddy76
addikt
válasz
spanyoll #29581 üzenetére
Igen, egyszer én is gondolkodtam róla, hogy leírom a vicces párbeszédeket. A két top a sógornőmmel volt:
(Miután szóltam neki, hogy ha még egyszer arconvakuzza a három hónapos gyereket, kibaszom a kompaktját az ablakon, és elmagyaráztam neki, hogy miért jó a fix 50 nyitva, mert nem kell vaku):
- Hányszoros zúúúm ez?
- Öööö egyszeres.
- De gáááz.(Mikor felvette a gépet, hogy fotózzom):
- Miért nem látok semmit?
- Le kell venni az objektívsapkát.
- Még azt is? De gááááz. -
Freddy76
addikt
válasz
Kleroo #29548 üzenetére
Nem értek annyira hozzá, de én is csak azt látom, hogy az egyetlen előre(?) lépés a megapixelek számának növekedése, holott ezen a téren már a d3100 sem korlátozott semmiben...
Ez szerintem inkább annak a jele, hogy a Nikon belépősznten beszállt a kompaktok megapixelháborújába; lehet, meg fognak jelenni az olcsó 18-300-as zoomok is
.
-
Freddy76
addikt
válasz
t_a_m_a_s #29493 üzenetére
Érdekes, nagyjából amikor írtad a hozzászólásod, akkor voltam az Optiform-nál, és vettem egy Aero 80-ast, ebbe tuti, hogy belefér a notebook-om is.
A nagylátó komolyabb falat, kívánságlistán van. Ha bejön valami jó munka, nem várt pénz, akkor esetleg. Közben persze nézegetek...
-
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro #29482 üzenetére
Tessék, az ember a kisujját nyújtja, és már a karját akarják...
Ha belegondolsz, valahol jogos, vagy legalábbis logikus, hogy az új árakhoz viszonyítják a használt cuccokat, hiszen aki ilyet vesz, az is az éppen aktuális új árhoz képest akar spórolni - így nem csak az áremelés, hanem az árfolyamingadozás is emelheti a használt cuccok árát. Ez rossz is lehet az eladónak, jó is. Én pl. az erős forint időszakában 130-ért vettem a d3100 + 18-55-öt, majd fél évvel később, használtan 125-ért adtam el, tehát nyertem is rajta, figyelembe véve, hogy az új árából az áfát elszámoltam. Ahogy én néztem, a jó minőségű használt cuccok valahol az új ár nettója körül vannak, miként Throme is írta, de azért lehetnek jobb vételek is. Engem ez szerencsére nem érint, ha leszámolom az áfa összegét, meg azt, hogy le lehet írni a költséget, jobb vétel az új...
-
Freddy76
addikt
válasz
eastsider #29473 üzenetére
És igazad is van. Egyik sem jobb a másiknál egyértelműen, attól függ, kinek kell. Amikor Cayman gondolkodott a gépváltáson (asszem ő is mostanában cserélt), elég volt látni a képeit, olvasni a hozzászólásait, és nyilvánvaló volt, hogy neki a d5100 nem alternatíva, miként neked sem; nem is ajánlottam, holott én azt használok megelégedéssel. Kleroo már hezitált, de ő is jó döntést hozott a saját szempontjai alapján. Aleisternek a felbontás miatt, nekem a magas iso (gyereknél sokszor kevés fény) miatt ugyancsak adódott a d5100.
Ami nekem most (ahogy kezdek tudatosabban, a beállításokkal "játszva" fotózni) kezd hiányozni az a felső kijelző...
Értsünk egyet valamiben: egy ideális világban mindannyiunknak d7000 lenne
. Ha megnyerem a lottó ötöst, mindenkinek, aki hozzászólt ehhez a témához, veszek egyet.
-
Freddy76
addikt
Hát, ha a képminőséget nézzük, a d5100 pont jobb... Kleroo a felhasználhatóságra gondolt, a d90 minőségibb felépítésére, a kezelőfelületre, több dedikált gombra, felső státuszkijelzője (ami valóban jó lehet, nekem ez hiányzik). Amúgy szerintem ő is csak megbánta, hogy anno nem d5100-ra váltott a d3100-ról, mint én
. Csak nem ismeri be
.
-
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro #29464 üzenetére
Már értesültem róla... Görények nagylátón, díjnyertes téma
.
-
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro #29459 üzenetére
De titokzatosak vagytok...
-
Freddy76
addikt
válasz
#31757056 #29449 üzenetére
F5-ös ember
... Nem igazán találtam. Az elismert-díjat nyert fotóst nem úgy kell érteni, mint valami sztárt, nem egy Szipálról van szó, hanem a területén (esküvő-portré) viszonylag keresettnek és ismertnek számított (amikor, mint pl. 7-9 éve, lényegesen kevesebb "hivatásos fotós" volt a szakmában), és kapott pár szakmai elismerést. De már régen nem aktív fotósként (nem tudom, mióta, azt tudom, hogy d70-et próbálta, nem jött be, és inkább letette a lantot - ez persze annak is lehet az elismerése, hogy a filmes technológiával nem versenyképes).
De a félreértések elkerülése végett, nem azt mondtam, hogy jobbak a képei, mint akár a tieid, sem azt, hogy jobb a gép. Csak azt, hogy nagyon-nagyon masszív, robusztus volt a váz a régi objektívekkel, és érdekes volt beszélgetni olyan valakivel, aki így éli/élte meg a fotózást. De ahogy Aleister is írta, romantikus báj van benne, mint amikor valaki oldtimer-rel jár. Szép, meg jópofa, de nem ez a jövő, sőt, a jelen sem.
Kleroo: ne kezd már te is vazze. Neked ennél több eszed van, legalábbis a hozzászólásaid alapján
.
Degeczi: igen, ő is mondta, hogy egyre nehezebb a filmet beszerezni, és a hivatás is kalandba illő történet.
charlie_hu (és általában mindenki más): nem akartam flame-t generálni, nem szóltam le senki gépét, sem a digitális technológiát (én sem fogom lecserélni a d5100-at). Nekem (igencsak kezdő fotósnak) érdekes volt, jó volt, ennyi. Amúgy d700-hoz hasonlítottam, hozzátéve, hogy egyiket sem használtam, mindkettő csak rövid ideig volt a kezemben, és nem reális az összehasonlítás.
Béke, uraim, béke.
-
Freddy76
addikt
válasz
aleister #29446 üzenetére
Nyilván. Nem tervezek cserét, de azért érdekes volt látni/hallani. Az különösen érdekes volt, hogy mennyire hihetetlen jól összerakottnak, masszívnak tűnt az egész cucc, vázastul, obistul. Az egészről sütött a minőség, amit még a drágább nikon vázaknál (pl. d700) sem éreztem ennyire jelen lévőnek - bár mindkét gép csak rövid ideig volt a kezemben.
A kaszálástól szélesedne a hátad, ami jól jön a cucc cipelésekor, és könyebben kitartanád a rövidebb záridőt. Én megfontolnám a helyedben nyárra.
Apropó, milyen privát huncutkodást terveztek ti a bocis kollégával? Obinézegetés, ilyesmi, kettesben?
-
Freddy76
addikt
Ez az egész d90 vs d5100 vita túró. Mind a két gép fityfiritty. Tegnap voltam lakodalomban ceremóniamesterként, a fotós filmes Nikon F5-tel nyomta, na abban van anyag, azon érződik, hogy meg van csinálva. A használt nikon obikon úgyszintén. Teljesen elérzékenyültem, amikor a kezembe adta, és belenéztem a keresőjébe, rekeszt állítottam, megnyomtam a gép hátulján (!) a fókuszáló-gombot, és exponáltam egyet. Katt, teker.
Az ember meglehetősen elismert, több díjat nyert fotós volt, de már nem akart a digilázba beszállni. Amikor mindenki a digigépet használta (és mindenki hivatásos esküvőfotós lett persze), és mindenki a digigépet kezdte el elvárni, vett egy d70-et, de az szerinte nem fényképező. Úgyhogy abbahagyta, és most saját örömére fotózik, meg persze az unokahúga lakodalmán. Amúgy egy viszonylag fiatal (40 körüli) emberről beszélünk, tehát még generációs problémának sem mondanám.
Élmény volt nézni és beszélgetni vele
-
Freddy76
addikt
válasz
TayRol #29046 üzenetére
Kisbaba esetében a vaku nem ajánlott - én az első 2-3 hónapban az indirekt vakuzást is kerülném, a baba nyugalma fontosabb. Így marad a fényerős obi: én egy 50/1.8-at használtam. A baba sokat nem mozog, így van idő komponálni, "helyet keresni". Sokan használják a 35/1.8-át, de azzal d90-én sokan szívnak...
Én hosszabb ideje a 18-105 + sb700 párost használom, ha gondolod, az 50-est kölcsön tudom adni kipróbálásra.
De nem úgy tűnt a talin, hogy jönne a baba
-
Freddy76
addikt
válasz
Throme #29004 üzenetére
Igaz (na, már megint ez a szó
), ha az lenne a kérdés, hogy 35, vagy 50, a 35-öt ajánlanám, lényegesen jobban használható. A vágás tényleg nem gond, Alimester d5100-ának kiváló szenzora mellett különösen nem (ez persze az én gépemre is igaz, merthogy egyről beszélünk...). Csak elmélkedtem egyet; annyira eldöntöttem már, hogy az 50/1.8 megy, és lesz helyette egy 35/1.8, de most elbizonytalanodtam, és most győzködöm magam, csak azt nem tudom, hogy mire...
Amióta megvan a vaku, bent elő sem vettem az 50-est, kint pedig még nem voltam olyan helyzetben, hogy kellett volna a plusz fényerő. Így ha magamat nézem, előbb kerülnék (valószínűleg) én is olyan helyzetbe az utcán, hogy a 35-ös kellene, mint az 50-es.
A d90-esek mndig problémáznak, szerintem régen megbánták, hogy nem d5100-at vettek, és csak magyarázkodnak
-
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro #28996 üzenetére
Mit ittál? Hol vetted?
Aleister: a 35 engem is kövérített, 34 évesen tíz kilóval soványabb voltam...
-
Freddy76
addikt
válasz
eastsider #28977 üzenetére
Arra gondolt a kolléga, hogy d3100-on tud választani a különféle méretű jpg-k között, további választási lehetőség a raw, vagy a raw+jpg fine (legjobb jpg). Tehát ha raw-val együtt akar jpg-t készíteni, akkor az csak a legnagyobb jpg lehet.
flash: A d5100 bármelyik méretű jpg-t tudja raw-val együtt. Ez egyike a tisztán szoftveres korlátozásoknak, amelyeket a d3100 nem tud (mert ha mindent tudna, akkor csak a jobb érzékelő és a kihajtható kijelző miatt senki sem venne d5100-at...).
Aleister: én is gondolkodtam, hogy a fix 50/1.8-at lecserélem egy 35-re. Aztán a találkozón Tamás 35-ét nyúztam egy kicsit, és elbizonytalanodtam... Beltérben szűk az 50, ez tény, de ott a 18-105 és a vaku. Ha pedig kültéren fotózom, akkor végül is jó az 50 is, bár a 35 talán jobb látószög, ezért jobb választás. Ugyanakkor ha mégis portrézna az ember, akkor az 50 (ekv. 85) a jobb választás. De én is azt érzem, hogy sokan szabadulnak mostanában a 35-től...
-
Freddy76
addikt
válasz
Inv1sus #28716 üzenetére
Nem sűrűn használom az élőképet, de nem szoktam szórakozni a gumi kivételével és a takarással. Max. ujjal lefogom.
A ferrit gyűrű azt hiszem arra való, hogy megakadályozza az adatátvivő kábel antennaként való működését. Egyszer sem használtam, mivel a gépben van olvasó...
Táska. Kell, majdnem annyira, mint egy kártya... Enélkül otthon elvagy vele, de vinni sem nagyon tudod hova.
Hemaka: csak kiváncsiságból, mid van?
-
Freddy76
addikt
válasz
Kleroo #28624 üzenetére
Ez a durva... Én anno 129.000,- Ft-ért vettem a d3100 + 18-55-öt, ÁFA visszagénylés miatt a tényleges ára 103.200 volt. Majd annyira felment az ára, hogy használtan 125-ért adtam el fél évvel később... Az okés, hogy ez most nekem jó volt, de az nem normális, hogy használt cucc eladásával így lehet keresni
.
Ez a 35-ös érdekes kérdés. Nekem tetszik az 50-esem rajza, de úgy gondoltam, jobb általános használatra a 35. Hétvégén volt a gépen (Tamás fórumtárs jóvoltából), és már nem is akarok annyira cserélni. Nem azért, mert nem jó, hanem mert nem látom annyival jobbnak. Szóval marad fixnek az 50-es. És majd lesz egy nagylátó, ha a kanapén alszok egy hétig, akkor is
-
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro #28460 üzenetére
-
Freddy76
addikt
válasz
likeaRAINBOW #28441 üzenetére
Ha már tudod, hogy mi hiányzik a d3000-ből, és ezek megvannak a d80-ban meg is kaptad a választ. Szegény d3000 nagyon le van butítva...
A Nicknevedet viszont szerintem érdemews lenne lecserélni
-
Freddy76
addikt
válasz
Peethy #28285 üzenetére
Nagyon meg vagyok vele elégedve, számomra a fotózás újabb kapuit tárta fel... Így utólag azt mondom, hogy beltérben sokkal többet ér a 18-105 a vakuval, mint az 50/1.8 - persze tudom, hogy ez nem összehasonlítható, de nekem a beltéri portrézásra nagyobb segítség. A vaku maga nagyon jó, és ami nekem számít, hülyebiztos, vagyis különösebb gondolkodás és tudás nélkül használható. Nagyon szépen kivillantott, árnyékmentes (vagy szépen árnyékolt) képet lehet vele készíteni, és már most tanulom azt is, hogy a napfány túlvakuzására hogyan használjam. Tehát a vaku használata vitt rá, hogy "M" állásban használjam a gépemet...
Az eneloop XX akksikkal kifejezetten sokat bír.
De hozzátenném, hogy ez az első és egyetlen vakum, nincs összehasonlítási alapom, nyilván egy SB600-zal is ugyanilyen boldog lennék. Ha jössz fotóstalira, odaadom, kipróbálhatod.
Tamás: én dettó.
-
Freddy76
addikt
-
Freddy76
addikt
válasz
tunyicsab #28278 üzenetére
A beépített vakut sohasem használtam, és szerintem nem is igazán lehet használni. Az autók fényszórói pedig hosszú záridőnél vaku nélkül húzzák a féncsóvát. A vakus topicban van egy kolléga (aki Canonos, tehát itt nem igazán tűnik fel), aki mindent (de tényleg mindent) tud a vakuzásról, a vakukról, és általában a fényről. Mindezek mellett mindenre érthetően válaszol is. Ő Ropi, aki a "Vakuk" topikban lakik.
-
Freddy76
addikt
válasz
t_a_m_a_s #28268 üzenetére
Nemnemnem, nekem Julcsika első lépései kategóriában kell, az teljesen más, mint Jocóka első lépései
Kleroo-val egyetértve, valóban vannak(?) olyan szituációk, ahol jó(?) lehet. Egy fotós ismerősöm néha a templomi szertartásnál leteszi az egyik dslr-t (kenon ödémakettő) állványra, beállítja a manuál fókuszt, és csinál egy-két snittet, a CD-re vágófilmnek, vagy hogy mondják (ott, ahol a tárgy elvileg ugyanabban a fókusztávban-pontban van). Nekem is szempont volt a választásnál, hogy a gép tud full HD-t, csináltam is egy két perces felvételt. És nem tudom, fogok-e még csináln többet, egész egyszerűen nem érzem a késztetést. Inkább fotózok.
Átlag felhasználásnál egész egyszerűen nem értem a hasznosságát, tegye fel a kezét az, aki rendszeresen videjózik a dslr-rel...
(Offban és zárójelben jegyzem meg, hogy az pedig külön furcsa, hogy a d700 és a d7000 között az dönt egy fotósnál, hogy az utóbbi tud videót; valszeg ez volt az a pont, ahol Aleister kollégának felszaladt a szemöldöke.)
-
Freddy76
addikt
válasz
Degeczi #28251 üzenetére
Nem számolva azt, hogy remegésmentesen baromi nehéz kitartani, és az AF behallatszik a felvételbe. Így marad a fix fókusz (vagy manuálfókusz), állványról - lássuk be, ez azért csökkenti a használhatóságot.
Hozzáteszem persze, hogy engem alapból hidegen hagy a videózás, vagyis nem vagyok mérvadó a témában.
-
Freddy76
addikt
válasz
eastsider #28243 üzenetére
Pontosan. Hiába "régi" váz a d40x, sokkal szebb képeket csinálsz vele, mint sokan (magamat is beleértve) a többszörös árú szettekkel. A d3100 sem fogja korlátozni a szép képek készítésében. A d3100-ban az a rohadt idegesítő, hogy úgy érzed magad, mint egy ferrari-ban, amely 80-nál leszabályoz. Mindent tudna, de idióta szoftveres butítások miatt csomó fícsör hiányzik.
gab.m: mire cserélsz?
-
Freddy76
addikt
válasz
eastsider #28241 üzenetére
Kedzőnek azért ajánlanám a d3100-at, mert egyszerű a kezelése, magas iso-n is nagyszerű képet készít, és "alapból" szép a jpg-je, vagyis nem kell különösebben varázsolni ahhoz, hogy szép képek szülessenek. Megvan a sikerélmény, a tükrős fíling, a kattogás - és ráadásként még fényképezni is lehet vel, ha valaki tényleg azt akar. Emellett a beépített "súgó" és guide mód is segít, feltéve persze, ha az illető tud angolul.
Kezdőnek azért nem ajánlanám a d3100-at, mert ha komolyabban kezdi érdekelni a fotózás, akkor rájön, hogy a gépben számos funkció nem elérhető, amelyek fontosak lehetnek (bracketing, pl.). Így ki lehet nőni, és akkor fél év múlva jön az agyalás a vázcserén. Én így jártam, és szerintem most gab.m is ebben a cipőben jár.
Szóval most légy okos, ha tudsz.
-
Freddy76
addikt
Én karácsonyra kaptam a 18-105-öt, kitből bontott (fehér dobozos) obi volt, de volt benne tok. A d5100 vázat a Pálvölgyinél vettem, és előttem bontották ki a kit-et, és vették ki belőle a 18-55-öt. Akkor rákérdeztem kiváncsiságból, és azt mondták, hogy a 18-55-höz kitben nem adnak sem napellenzőt, sem tokot, de a 18-105-höz kitben is jár mindkettő.
A tokot bárkinek eladom két sörért, feltéve, hogy hideg és cseh. Mármint a sör, nem az, aki megveszi.
-
Freddy76
addikt
válasz
eastsider #27599 üzenetére
Gondoltam, megkérdezem, hogy ez mit jelent, de nem akartam nagyon hülyének tűnni, szóval meggugliztam. Valóban, RTFM
Egy ismerős kompaktot vett, amelynek a magyarra durván lefordított útmutatójában az volt, hogy dugja be a villásdugót a falon lévő csatlakozóba. Felhívta a boltot, hogy neki nincs ehhez a géphez csatlakozója
Mondták neki, hogy az a konnektor, csak idegen nyelven. És nem ez a durva, hanem az, hogy ezt el is meséli másnak, és komolyan azt hiszi, hogy ez jó problémamegoldás volt... Kockázatelemző az ember egy bankban, szóval azért értem én ezt a válságot valahol
-
Freddy76
addikt
válasz
t_a_m_a_s #27050 üzenetére
Inkább publikusan osztom meg, hátha nem csak vérprofik olvassák, és más is vacillál azon, hogy kell-e külső vaku, vagy sem, ill. mire költse a felesleges pénzét... Részben on (mivel Nikon vaku Nikon gépen), részben off, mivel vaku, nem szűk értelemben vett Nikon dslr...
Szóval nekem óriási előre lépés - a képeim nyilván így is amatőr szintet képviselnek, és nem is érzek késztetést arra, hogy megosszam akár a kezdő topikban is. De tény, hogy a külső vaku teljesen átrajzolta az elkészült képeket - még úgy is, hogy jelenleg nem léptem túl azon, hogy a vakut felteszem, fejet fel, vagy fel-kicsit hátra forgatom, és iTTL módban fotózom. Sokszor még a fel-hátra állított fejnél gyengítem is a fényét (szeretem nem túllőni a környezet fényét), és mégis: minden képem sokkal kiegyensúlyozottabb, természetesebb lett. Így persze a vaku nem mindig a helyes fényerőt lövi be, de az első képre (hisztogrammra) elég egy pillantás, és a vakukompenzációval, ecpokorrekcióval pillanat alatt beállítható a helyes érték. Az külön történet, hogy most már minden képen van "teljes" arca a lányomnak, értve ezalatt, hogy a (rendszerint) oldalról jövő természetes fény miatt korábban az egyik oldal árnyékos volt.
Konkrétan az SB700 nagyon jó, bár komoly összehasonlítási alapom nincs - eddig csak egy sb400-at próbáltam, az szerintem első-egyetlen külső vakunak pénzkidobás. Tetszik, hogy többé-kevésbé hülyebiztos, nem kell sokat gondolkodnom, iTTL módban jól teszi a dolgát (persze vakukompentzációt, vagy expokorrekciót érdemes néha használni, de ez még egy hozzám hasonló amatőrnek sem nagy cucc). Amúgy ha nem tudnám az áfát elszámolni, egy jó állapotú használt sb600-at kerestem volna.
-
Freddy76
addikt
válasz
aleister #27045 üzenetére
Igazad van, és Tamásnak is. D5100 + 18-105 vr. Kártya, lenspen. Ez megvan 250 alatt, és két hónap után eldönti, hogy merre megy tovább, tele, nagylátó, vaku...
A vakut azért írtam reflexből, mert az én dslr pályafutásom eddig 80%-ban a gyerekről szólt, és az sb700 itt nagyobb ugrás volt, mint anno maga a dslr...
Amúgy ha most indulnék fél millával, megvenném a fenti szettet, a maradék százasból meg vennék egy m4/3-ot az asszonynak + szaladgalós gépnek. Pl. egy oly e-pl1-et (amúgy is egy oly/pana milc és a dslr között vacilláltam anno).
-
Freddy76
addikt
válasz
Zola007 #27026 üzenetére
Hogy belelendült mindenki, hogy más fél milláját kell elkölteni
Szerintem d5100, 18-105 vr, 35/1.8, sb700, egy memóriakártya, lenspen, 4 eneloop xx akku, voltcraft epc1l töltő, egy táska. És még marad kb. egy százas, amit két hónap múlva elkölt arra, ami szerinte hiányozni fog (nagylátó, tele, stb.). Mert valami hiányozni fog...
-
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro #26986 üzenetére
Valóban az lehetett... Az informatikus, aki szokott nálunk néha faragni, azt adta praktikus tanácsnak, hogy ha valami nem megy explorer-ben, próbáljam firefox-on. És lőn, tűzróka megoldotta. Sikerült...
Ez kicsit olyan, mint a windows-on a kilépéssel-belépéssel megoldódó problémák. Nem értem, de végül is én csak egy buta jogász vagyok.
-
Freddy76
addikt
válasz
aleister #26973 üzenetére
Nem olyan eccerű az. Én pl. anno csak azért regisztráltam, hogy feltegyem a "milyen kompaktot vegyek kérdést" egy másik topicban, aztán meghülyültem, bevásároltam, és úgy maradtam.
És lassan közelítem a Nesa által anno előre jelzett összeget
De nem is ez a lényeg: most nem tudom módosítani az adatlapomat. Belépek, rámegyek, kitöltöm a cuccok mezőt - és lefagyok. De annyira, hogy csak a Win feladatkezelő, vagy a Ctrl+Alt+Del segít... És ezt már többször próbáltam.
-
Freddy76
addikt
válasz
t_a_m_a_s #26690 üzenetére
Bocsi, én mellékállásban ceremóniamesterkedem (az esküvőfotós topikban erről társalogtunk), és volt olyan kolléga, aki egyszer két menyasszony lakodalmán volt jelen. És meg fogsz lepődni, de az igény kitermelte a szolgáltatást is: [link]
Na, tényleg abbahagyom az offot, még ki leszek tiltva.
-
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro #26686 üzenetére
Szerintem szervezzünk egy találkozót a veszprémi állatkertbe. Ott lenne sok-sok nikonos pali, és mindent fényképezne. Hogy idegesítenénk a japán turistákat...
Szerk: azaz feltételezem, hogy pali, mert fogalmam sincs arról, hogy itt ki nő és ki férfi. A mai világban már az sem jelent bizonyosságot, hogy pl. te nősülni készülsz...
-
Freddy76
addikt
válasz
aleister #26678 üzenetére
Azt attól függ, hogy a T. Ügyfél mit vár el tőlem. Ha azt, hogy őszintén mosolyogjak, akkor őszintén mosolyogni fogok.
Igen, d5100-am van, + 50/1.8, 18-105 VR, SB700. Csak valamiért nem tudom módosítani az adatlapomat, valahányszor beírnám a cuccok felsorolását, és leokéznám, mindig lefagy.
-
Freddy76
addikt
válasz
aleister #26657 üzenetére
Nem tudom, de nekem a Győri Ítélőtábla most dobta vissza egy ügyemet első fokra a Veszprém Megyei Bíróság végtelen bölcsessége miatt + ugyanazt az ügyfelemet még egyszer beperelték + ugyanaz az ügyfelem is perel valakit, mindezt a Veszprémi Törvényszéken, vagyis a következő egy évben sokszor fogok körözni ott a vár alatt parkolóhelyet keresve (aminek mindig az a vége, hogy a közeli beváráslóközpont-féleség mélygarázsába parkolok)... Gondoltam is rá, hogy egy szép tavaszi napon elviszem a gépet, szép a belvárosotok.
-
Freddy76
addikt
válasz
Kleroo #26604 üzenetére
Ja, meg már arra is rászoktam, hogy ha valamiről megkérdezi, hogy mennyibe kerül, eleve a nettó árát mondom, mondván az áfa összege úgyis visszajön. De azon gondolkodom, levonom belőle azokat a költségeket is, amit amúgy megspórolok egy eszközvásárláson (pl. társasági adó, osztalékadó), így reálisan a nettó összeg kb. 70-80 %-a a tényleges kiadás.
A legfőbb kérdés persze az, hogy ezzel a gondolatmenettel kit akarok átverni. Azt hiszem, magamat, de nem igazán sikerül.
-
Freddy76
addikt
válasz
Kleroo #26602 üzenetére
Nem kéne, valóban. De azt már korábban írtam, hogy annyira megszerettem a fix 50 rajzolatát és azt, hogy lehet játszani a mélységélességgel, hogy ezek után a 18-105 sokszor nem tetszik, és a 35 mm egy nagyon jó általános látószög "lentre". Szóval ez előbb-utóbb biztos lenne (akár a fix 50 lecserélésével, az úgyis szűk lesz a lakásban, ahogy nő és mozog a gyerek), és akkor már inkább most olcsón, mint később drágán.
A feleségem közgazdász, biztos megértené. Vagy azt mondaná, hogy én jogász vagyok, ezért mindent megmagyarázok. Mondjuk most kapott szülinapjára egy ipad2-t, és teljesen beleszeretett. Szóval most úgy érzem, hogy amíg tart az ipad varázsa, kicsit tovább lehet feszíteni a húrt.
-
-
Freddy76
addikt
válasz
MaUser #26574 üzenetére
Azt azért remélem, hogy a töltőn nem kell tanulni semmit, örülnék, hogy ha végre lenne valami, amire elég "csak" sok pénzt kiadni, és nem vesz el egy csomó időt az életemből
Én egy buta jogász vagyok, szóval nekem a töltő azt jelenti, hogy beteszem az akkut, bedugom a konnektorba, majd kiveszem. Igazából azt sem tudom, hogy mit jelent az akku vonatkozásában a frissítés és a kisütés...
Real_Necro: ha jól emlékszem te írtad valahol, hogy megvetted az állványt, majd lényegében nem is használtad. Én is végiggondoltam, és azt hiszem, ugyanez lenne a sorsa.
-
Freddy76
addikt
Úgy emlékszem, pécsi vagy, feleségem gyakran jár Pécsre, legközelebb igyatok egy kávét a Széchenyi téren valamelyik cukrászdában, és győzd meg. Ha sikerül, utána ha én leszek Pécsen, meghívlak egy korsó Guiness-re abban az angol/ír pubban, ami ott van a Király utca elején.
Karácsonyra kaptam egy egyszerűbb manfrotto kit-et, de rossz volt, visszavittük a boltba. Nem tudták cserélni, úgyhogy levásároltuk az árát. Állvány azóta sincs, és erősen gondolkozok rajta, nem tudom, kell-e. Beltérben a gyerek mellé inkább a vaku kellett, kültéren is használható jó állvány pedig nehéz téma. Legyen könnyű, viszonylag kicsi, stabil, és olcsó. Gondolom, nem vagyok egyedül ezzel a dilemmával... Arról pedig nem vagyok meggyűződve, hogy nyáron a nyaralás közben a gyerek+pelenkázótáska+babakocsi+fényképezőgép+objektívek+vaku+utikönyv mellé még egy állványt is akarok cipelni.
Na, megyek a vakus topikba hülyeségeket kérdezni. Ropi kartárs elég türelmesnek tűnik...
-
Freddy76
addikt
Miután elolvastam tucatnyi cikket, pár száz hozzászólást, a Scott Kelby könyvek vonatkozó fejezeteit a vakuzásról, kitaláltam, megvettem. Boldog tulajdonosa vagyok egy SB700-nak, a feleségem pedig egy ígéretnek, hogy egy darabig ez volt az utolsó.
Erre én barom totál elfelejtem, hogy ehhez még kell legalább négy jó akku és egy jó töltő, amiről fogalmam sincs, hogy mennyibe kerül, de félek, hogy sokba.
Van valakinek valami best buy tippje?
-
Freddy76
addikt
válasz
oilver1 #26466 üzenetére
Én egy öt hónapos, 2,5 év garanciával rendelkező, 2500 expós d3100-at szinte új, alig használt 18-55 VR objektívvel (amire szintén volt még 8 hónap gari) adtam el 125-ért. Ha ebből leszámolod az obit 25-ben, akkor is 100 a váz. És ez egy lényegesen jobb, újabb, garanciális, valóban alig használt váz volt. Ennél olcsóbban mennek a használtabb d3100-ak.
85-ért egy ismerősöm 18-55 obival vett d3000-et, 7000 expóval, minden tartozékával.
De persze minden annyit ér, amennyiért megveszik. A cimbim használt passatja is ér 4,5 millát, csak ezt a buta vevők nem tudják, ezért nem csörgeti senki fél éve a telefont a hirdetésre. Csak azt vedd figyelembe, hogy ennek az idő múlásával nem fog feljebb menni az ára.
-
Freddy76
addikt
válasz
t_a_m_a_s #26401 üzenetére
Mi neki álltunk ketten, két ügyvéd. Nem haladtunk semerre, de pert fontolgattunk a forgalmazó ellen. Majd egy haverom, aki mérnök, átjött "segíteni", és két óra múlva "szar ez b.meg, rossz elemek vannak csomagolva" felkiáltással kért még egy sört. Villamosmérnök, megjegyzem.
Hogy on is legyek: egy rakás köztéri plakáton látom a köztévé új sorozatának, a Jáksó László által gyártott "Marslakók" című, minden bizonnyal nagyszerű sorozatnak a reklámjait. Az egyik szereplő nyakában egy Nikon d5000 lóg, Nikon szíjon. Kiváncsi lennék, ez termékelhelyezés, és a Nikon Mo. fizetett érte, vagy kéretlen reklám?
-
-
Freddy76
addikt
Visszatérve a pár héttel ezelőtti kérdésemhez (hátha olvassa valaki, aki pont ezen gondolkodik...): többek között azért gondolkoztam a d3100 cseréjén, mert a d5100 kihajtható kijelzőjét használva le tudom úgy fotózni a kisbabámat (5,5 hónapos) úgy, hogy ne vegye észre, és továbbra is mosolyogjon
Korábban az volt a baj, hogy ment a vigyor, majd az arcomhoz emeltem a kamerát, és elkomolyodva nézte, hogy hova lett apuci.
Nos, működik. Nyilván vannak kompromisszumok, de belőve előre egy kb. élességet, a legtöbb kép jó, és az AF is meglepően gyors élőkép módban (mármint ahhoz képest gyors, amire számítottam...). Két napja gyártom a csípőből lőtt nevetős képeket
.
És általában nagyon bejön a d5100, elképesztően jó a kijelzője, itt már tényleg látszik, hogy milyen a kész kép, nem csak a kompozíció visszanézésére jó. A plusz funkciókat még tanulgatom, ismerkedem velük, de egyelőre nagyon nyerő a gép.
A képminőség pedig pazar. A tévé nagy képernyőjén nézve is nagyszerűek a képek.
Bocs, ha untattam valakit, de talán segít valakinek a véleményem.
-
Freddy76
addikt
Hát, ez azért erős túlzás. Persze a pixelvadász képfényezőknek, akik minden esetben csak a Tökéletes Fotót tudják elfogadni, függetlenül a tartalomtól, lehet, hogy ez nem elégíti ki a kényes ízlését. De arra, amire ez készült - nevesen megörökíteni egy családi eseményt viszonylag gyenge fényviszoyok között úgy, hogy az 10X15-ben bekerülhessen a családi albumba - tökéletes.
Persze mondhatjuk, hogy ez így nem jó, de az alternatíva az, hogy nincs semmilyen kép...
Lehet megkövezni, de én többek között azért vettem ilyen gépet, hogy pl. a kislányomat gyenge fények között vaku nélkül is le tudjam fotózni, és a kép hűen örökítse meg a pillanatot. Erre ezek a képek jók. Ha pedig még időm is lenne a raw file-okkal b.zulni kicsit, még jobb lenne.
-
Freddy76
addikt
válasz
Degeczi #25981 üzenetére
Vagy letölti, valamivel kevesebb idő, mint belépni egy fórumba...
Én pedig, egy nappal azután, hogy úgy döntöttem, váltok, egy d5100 (remélhetőleg boldog) tulajdonosa lettem. Bár minden ilyen könnyen menne, mint a d3100 eladása - ráadásul úgy, hogy jó helyre került, biztos vagyok benne, hogy új gazdájával szeretni fogják egymást
. Mondtam a vevőnek, hogy ha elakad, bizalommal forduljon kérdéseivel ide - ha a leírásban nincs válasz
-
Freddy76
addikt
válasz
h1ght3chzor #25976 üzenetére
Sajnos nem elérhető a képfeltöltés, én pedig a különböző feltöltő-oldalakat nem szeretem...
-
Freddy76
addikt
Tegnap feltettem a hardverapróra a d3100 + 18-55 VR-t, és már el is vitték... Most mehetek gépet venni, merthogy pénzem van, gépem nincs
Annyira megkérdezném, hogy a d5100 a jobb, vagy a d90
, de nem teszem.
Ami érdekesség: nézegettem az árukeresőn a d5100 vázakat, és a 220 voltot hozta ki legolcsóbban, ahol ugye nem vennék vázat, a garancia miatt. Amúgy 170 fölött mennek a vázak. Tegnap benéztem a Westend Media Markt-bam, ott 200 a váz
. És lőn meglepetés: a d5100 vázat jelenleg legolcsóbban, úgy néz ki, a Pálvölgyiben tudom megvenni
Most a vevőnek mutogattam néhány képet, és néhánynál kiváncsiságból megnéztük az adatokat. Én is meglepődtem, hogy a 3100 még ISO3200-on is milyen szép, zajmentes képet készít...
-
Freddy76
addikt
Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy miként tudom megállapítani azt, hogy egy vázzal (d3100) hány expo készült? Előre is köszönöm
.
-
Freddy76
addikt
válasz
HartgeH3-2.8 #25506 üzenetére
Szerintem ne szívd mellre, amit Ken Rockwell ír, és azt sem, amit mások mondanak. Használd a géped örömmel, ez a lényeg.
Amúgy Ken Rockwell az itt oly magasra tartott d90-et is egy "ősi" gépnek, a múlt évtized maradékának tartja, amely minden tekintetben lemarad a d5100-tól, kivéve abban, hogy többe kerül...
-
Freddy76
addikt
Nagyon nehéz kérdés ám, hogy az ember mire költse a pénzét
. Nekem most egyre inkább nagyon kell egy vaku (és lövésem sincs, hogy milyen, egyelőre az SB600 a legbefutóbb). Aztán egy állvány, de itt igazából még nagyon az elején vagyok a gondolkodásnak...
A vaku azért is kellene, mert azután, hogy négy hónapig csak a fix 50/1.8-at használtam, elég gyengécske a 18-105... Beltérben ezt már mindenképpen meg kellene támogatnom valamiféle világítással. Ugyanakkor az 50-es látószög már nem elég...
Viszont annyira hiányzik az 50-es rajza, fényereje, háttérmosása, hogy most azzal perverzkedem, hogy a 18-105-öst 35-ös állásba tekerve használom
. És rájöttem arra, hogy ez egy jó látószög, tehát a fix 35 egy musthave obi.
Egyébként érdekes, a környezetemben elég sok embernek van dslr-je, és amikor vakuról meg objektívekről beszélek, néznek rám értetlenül... Nagyobb részük úgy használja, hogy fent van a kitobi, beépített vaku, oszt jó napot.
-
Freddy76
addikt
válasz
padi68 #25229 üzenetére
Én már utaztam ilyen hajón, amikor pár évvel ezelőtt a volt barátnőm befizetett egy főzőtanfolyamra. A vége az lett, hogy kezdett mániámmá válni, és a késvásárlás már-már családi csőddel fenyegetett (a kés olyan egy hobbiszakácsnak, mint itt egy objektív). Aztán amikor otthoni szuvidálásra és habosításra kezdtem gépet keresni, a barátnőm, aki akkorra a feleségem lett, finoman leállított. Azóta is megmaradt hobbinak, amelyben azért néha kísérletezek, "kirándulok", de leggyakrabban "csak" jókat főzök. De persze a késgyűjtemény lassan, de azóta is növekszik...
Ha a fotózásból is ez lesz (csak a jó ételek helyett jó képekkel), akkor már jó. Aztán ha néha-néha befigyel egy jobb objektív, vagy egy vaku, hát na...
Ja, és még mindig titkolt álmom egy szuvidáló alkalmatosság, olyan lehet ez, mint itt a 70-200/2.8.
Aktív témák
Hirdetés
- DJI Mavic 2 Pro + Fly More Combo + Propeller Guard - Ingyen GLS házhoz vagy autómatába!
- Canon EF-M 55-200mm IS STM objektív, gyári dobozában, Canon ET-54B napellenzővel
- Meike 55mm 1.8 Pro objektív - Sony E
- AF Nikkor 70-210mm F/4 eladó!
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - Volta, Chesty, fejpánt, 3 akku (1.)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest