Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gengi

senior tag

válasz Teasüti #22842 üzenetére

Igyekeztem az utánhúzást több gépen, több paraméterrel. Freesync-el BASIC / Extended etc.. Végigpróbálni. Semmi. A mozgást kiélesíti és becsíkozza..

• mate182

tag

válasz Teasüti #22792 üzenetére

Szia!

Overscan: Minden pixelt kifizettem, nem fogok overscanelni, mert kétségeim vannak egy 230K monitornál. Eleve miért kellene kétségeim legyenek?! Áh tudom, vonok is egy párhuzamot. Ha bemegyek a Bárdiba és veszek egy alkatrészt általában a 2.-3. csere darab olyan amit esetleg be is raknék és be is rakom a kocsiba, mert nem mérethibás vagy eleve rossz MÁR a polcról levéve, minőségi problémából adódóan. Mind1, hogy Valeo vagy SKF/Bosch. Nonszensz, abszurd. Látszat megoldás.

HDMI: 2 laptopon is ugyan azt csinálja. Megy a tükrözés. 2 különféle HDMI kábellel is.

Na de nem engedtem ám el a dolgot ilyen könnyen, ugyanis a hétvégén neki estem, le is írom ide az eset tanulmányt és a konklúziót.

1. Jelenség: Kapcsolat: Displayport 1.4
    -Alsó pixel sort feltükrözi a felső pixel sorra. Amit letükröz alulról és sárgán világít/villog, azt már zölden tükrözi fent. (Tálca parancsikon pld.) Aláhúzás, szöveg, bármi lent az fent megjelenik [Tálca tükör]
    - A kurzort az alsó tartományban mozgatva, letükrözi, le vetíti ugyan csak a felső pixelsorra. [Kurzor tükör]
    -Felső 1-2 pixelsorban változóan, hogy ablakot, játékot, programot megnyitva/elindítva minimális "alig észrevehető" zöldes/fehéres villodzás/flickering látható, teljes szélességben néhol meg-meg szakadva. [Flicker]
    - black equalizer növelésére a Flicker és a zöld tükör "erősödik"/erőteljesebb, jobban láthatóbb/észrevehetőbb.

2. Megoldás, probléma keresése, hiba feltárása:

- Overscan: Kapcsolat: DP 1.4
    - 1 pixelsors zsugorítás: [Tálca tükör], [Kurzor tükör] Megszűnt. [Flicker] Látható.
    - több pixelsoros, teljes zsugorítás: [Tálca tükör], [Kurzor tükör] Megszűnt. [Flicker] Látható.
    - HDMI kapcsolat:
    - Idegen laptoppal össze kötve (2 különböző) HDMI (2 különböző) kábelen keresztül ugyan azokat az anomáliákat produkálja: [Tálca tükör], [Kurzor tükör] Amit nem tudtunk kipróbálni pl. játékban a [Flicker] De valószínű ott is produkálja, ha 3/2-t produkál. Sajnos itt nem volt dedikált GPU így nincs overscan-re lehetőség.

3. Konklúzió:

Nem tudom eldönteni, hogy ez a monitor "ilyen", így jelenik/jelenít meg, túl nagy a 32" nem megfelelő a rendszernek, avagy ennek a monitornak ez a jellegzetessége stb.
    - Videó kártyát kizártuk, mert 3 különböző gép, 3 különböző kábellel nem fogja ugyan azokat az anomáliákat ugyan úgy produkálni, ez szerintem értelem szerű.
    - A monitor kijelzőjét sem tudom már okolni, mert RGB teszten különböző színeknél nem láttam problémát, de mondanom sem kell, hogy már a nagyító is elő került. Bár ebben még azért vannak kétségeim. Nem merem 100% állítani

4. Kérdések amik maradtak:
    - A tükör amit sárgáról zöldre tükröz, miért van ? Miért lesz zöld? (Attól független, hogy overscan látszat megoldja, de nem győzöm hangsúlyozni, miért kéne overscaneleni egy vatta új monitort amit azért vettem, hogy teljes terjedelmében használjam.)
    - Miért tükröz ha teljes terjedelmében szeretném használni?
    - Overscan után a flicker miért marad meg? Pontosabban miért van flicker minden felső 1-2 sávon, (1 pixeles zsugorítás vagy 20 pixeles zsugorítás után is) ámbár ez változó, hogy futó programoknál melyiknél jön elő. (Ezt még megfigyelem)

Egyelőre ezeket tapasztaltam. Folytatom a megfigyelést és updatelek.

• mate182

tag

válasz Teasüti #22792 üzenetére

Szia
    Minden teljes képernyőben/fullscreen-ben fut. Nincs borderless, ha arra gondolsz.

Overscan-t megpróbálom, bár állítgattam a képernyő beállításokat. Meglátom mire jutok.

Kérdés: Megpróbálom egy laptopra rádugni egy HDMI-vel ha erre gondolsz.
    Ha azon is látszik az anomális, abban az estben már lehet gyanakodni a monitor panelra ?

- Továbbá teljesen rosszindulat és bármilyen indulat nélkül, miért is kéne overscan? Ez kalibrálást meríti ki? Miért ne lehetne plug'n'play, miért kell nekem ezt elvégezzem, mint végfelhasználó? Törvényszerű, hogy utógondozást igényeljen? Mi az álláspontod?
    Nem érdekelne ha a monitor nem egy 200+ HUF értékű "premium" termék lenne.

Nem zártam még ki a GPU hibát sem, de ez egy játékra használt 1070.. nem föltétlen hinném, hogy "már" tönkre ment volna... bár kitudja (2016Q4 üzembe helyezésű)

Néztem dead pixel testet, szabd szemmel nem látszik probléma, semelyik RGB színben, ámbár lehet nagyítóval érdemesebb lenne kutakodnom.

(Írtam a Samsung-nak is, ugyanis a monitort 2020.12.10. vásároltam és kb. 15. az üzembe helyezés... nettó nincs 25 napot használva. Hallgatnak mint a sír, 48 órája semmi, a shop ahonnan vettem meg elküldött, hogy mivel 72 óra eltelt a vásárlás óta, így Samsung szerviz. Csömörből vödörbe. Csodálatos, az ideg meg szétvisz, hogy soha senkinek ebben az életben még ilyen nem fordult elő, r/Monitors reddit sub se reagál semmit, kezdek nagyon ideges lenni, mintsem csalódott.)

Persze lehet user error és én vagyok a hülye a tévedés jogát fenntartom.
    Ámbár, hogy ez a probléma kibontás óta jelen van e már nem tudnám megmondani, mire megszoktam ezt a 32" az kb. mostanság van, így most tűnnek fel az eltérések, vagy most szembetűnők a hibák.

Köszi

• tobias88888

őstag

válasz Teasüti #22793 üzenetére

Mert 1 darab hdmi kimenet van az rtx2070-en, a tv-n meg nincs displayport persze, szóval az foglalt. Szóval egyelőre átalakitóval megy a tv-re a 4K, HDR-t már nem bír ahogyan a color format is csak YCbCr420

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés