- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- iPhone topik
- Képeken a Samsung Galaxy A26
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
torzo
őstag
Nem szívtam mellre, nehogy azt hidd! Semmiféle harag, de még csak hasonló sincs bennem. Ez fórumstílus. Általában ilyen.
Szóval elég sok zsetont ölök bele a fotózásba, mert ebben tudok rendesen kikapcsolódni.
Nikonéktól indultam. Ott bizony sosem volt semmi gond az árnyékos részek utómunkáival, a szenzorban bődületes nagy a tartalék.
De egy idő után Canonos akartam lenni, mert a színhelyesség, a valamivel jobb optikák és az 5dm3 pontos fókuszrendszere vonzott. Nem is bántam meg, de az iskolapénzt bizony megfizettem. Rá kellett szokni a túlexpora, rendszerint ez adta meg a helyes eredményt.
Az 5dm4 szenzorán igen sokat javítottak, nincs gond az árnyékos részek utómunkájával, ezért gondoltam azt, hogy a korábban annyira bevált HTP-t mellőzöm és a zajtalanságért választom a nativ iso-t. Viszont megtapasztaltam, amit írtam, HTP nélkül keményen ráfizet az ember, ha túlexpóz.Abban igazad van, hogy szöveg helyett demonstratív példák kellenek. Ha megfelelően durva fényviszonyok lesznek, lövök is és megmutatom, mire gondolok.
Az pedig, hogy elcsesztem a fotót, vállalom, miért ne tenném? Egyébként is a hibákból lehet a legtöbbet tanulni.
És abban is egyetértünk, hogy előbb a kompozíció és a fotó esztétikai értéke és csak utána a technika.
Mindenesetre kár ezért a képért, mert gyönyörű volt a szitu. -
Pelican
őstag
válasz copass #35751 üzenetére
Szerintem elbeszélünk egymás mellett...
Az OK hogy direkt túlexponálsz mondjuk 2 fényértéket és bekapcsolod a HTP-t (-1 fényérték) de a sötét részen így pont annyi infó lesz, mintha csak 1 fényértékkel lőnéd fölé HTP nélkül (+1=+2-1).http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit
-
Pelican
őstag
válasz copass #35754 üzenetére
Na, majd ha valaki tesz fel olyan raw fileokat, amiben látszik a HTP előnye, akkor foglalkozom ezzel e témával legközelebb.
Saját tapasztalat szerint, ami kiégett, az kiégett, ami meg alexpós az zajosodik, nincsenek csodák, a HTP nem hoz vissza semmit kiégésből, hanem segít megelőzni azt.http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit
-
Soká
senior tag
"Szóval elég sok zsetont ölök bele a fotózásba, mert ebben tudok rendesen kikapcsolódni."
Mosolyogtam magamban, Freud apánk ha olvasná Már csak az a kérdés, hogy a kikapcsolódás a fotózásra vonatkozik vagy a zseton elköltésére?
Amúgy mindkettőre, azt hiszem.
Egyszer egy "sztár" pszichológus mesélte, hogy (főleg) a tehetősebb emberektől azért kér az egyórás beszélgetésért soktízezret (vagy többet), mert az ember már csak olyan, hogy azt becsüli meg igazán, amiért sokat fizetett. A pszichológusnak könnyebb dolga van, hamarabb ér el eredményt a páciensnél, ha sokat kér és a páciens érdekelté lett téve abban, hogy a sok pénzért cserébe eredménye is legyen a terápiának. A fogorvosnál az orvos melózik, a pszichológusnál a delikvensnek kell megdolgoznia a felismerésekért.Megnézegettem a fotóidat, tényleg elég sok váz megfordult a kezedben, szép helyeken jártál, jókat fotóztál.
-
addikt
Sziasztok!
Pót akkut akarok 500D-hez, olvastam az összefoglalót, de az ajánlott márkák közül nem találtam az enyémbe valót, így ezt néztem ki: Insten IL-E5 ez minőségben nem olyan gagyi? Ezt dobta fel az ebay 2.-nak.
Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
veterán
-
role_of_72
tag
Sziasztok,
LP-E17 akksikra lenne szükségem. Szintén elolvastam az összefoglalót, de a fene se gondolta hogy ekkora macera van az újabb Canon akkukkal. Idáig csak régi gépeim voltak és megszoktam hogy bármilyen ebay-es gagyit megesznek...
Van már esetleg ebből a típusból olyan, ami tölthető a Canon töltővel és a váz sem szól érte?
Ha nincs, akkor egy ilyennel ellehetek, igaz?Köszi!
http://thebudapestproject.wordpress.com
-
veterán
válasz role_of_72 #35761 üzenetére
Tudomásom szerint nincs még olyan utángyártott (olcsó) akku, amivel mutatnák a töltöttségi szintet az újabb Canon vázak. Működni működnek együtt, de a töltöttséget neked kell figyelni (én 300 kép után kicserélem a feltöltött utángyártott akkut egy másikra, eddig a 300 kép mindig megvolt egy feltöltött akkuval).
Az általad linkelt töltő/akku kombó valószínűleg jó, én Kínából vettem az enyémet, ráadásul olyat vettem, aminek microUSB a töltőcsatlakozója, így telefontöltőről, powerbankról is tudom tölteni az akkukat.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
GeriCool
aktív tag
válasz role_of_72 #35761 üzenetére
Jó a kérdés.! Számomra is aktuális lenne
-
Du-Pi
csendes tag
válasz Donki Hóte #35762 üzenetére
Számomra rejtély, hogyan tölti fel az 5V-os powerbank vagy usb-s telefontöltő a 7,2V-os li-ion aksit.
-
veterán
Már a powerbankokban is DC-DC konverter van (különben hogyan tudnának a 3,7 V-os akkufeszültségből 5 V-os telefon töltőfeszültséget előállítani), más töltőkbe más feszültségű DC-DC konvertert építenek.
Most rendeltem laptop töltéshez egy 20 V-ra is állítható DC-DC konvertert, kemény 1 dollár az ára
-
role_of_72
tag
válasz Donki Hóte #35762 üzenetére
Köszi, berendeltem egy ilyet (az AC-s verzióból).
Néztem az USB-set is, de úgy voltam vele hogy annyira sok helyet nem spórolok meg vele (csomagárban 2 akksival) csak 2-3€-val lett volna olcsóbb. Ez kicsit vastagabb + kell AC egy kábel, míg a másik ugyan vékonyabb, de +1 töltőfejet és USB kellene vinnem és lassabban is töltene mint az AC-s (5V 1A-es töltőfejeim vannak elfekvőben csak és nap végén úgyis kell tölteni a telefont is...).
Szóval nagyjából ugyanannyi helyet fog a két megoldás... de ebay-ről 1GBP egy ilyen töltő, szóval max. ha megkívánom akkor beszerzek egyet.Remélem egyébként, hogy megbízhatók ezek a cuccok... nem tudom hogy vagytok vele, én az első pár töltést mindig végig felügyelem, a kici óccó ördög nem alszik.
-
Pelican
őstag
válasz Donki Hóte #35768 üzenetére
Ez step-down konverter ez csak nagyobb feszből tud kisebbet előállítani.
Ilyet akartál?http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit
-
copass
veterán
ez a teszt így baromság.
HTP-t nem iso200-on kell használni, hanem magasabb iso tartományokban. ahonnan van mit utána húzni a sötétebb részekből.
iso100-on mit a szart húzol utána amikor alig tárol ott valamit?
nem érted hogy működik a raw, innentől kezdve nincs miről beszélni.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
veterán
válasz Pelican #35770 üzenetére
Igen, első nekifutásra szándékosan rendeltem, de lehet, hogy nem volt jó ötlet Rendeltem ugyanis egy 6 db 18650-es akkut befogadó üres powerbank házat, amibe rakhatok 6 db akkut, amik sorbakötve összesen 6 x 4 V-ot adnak (belülről kicsit átbuherálva).
Aztán persze rájöttem, hogy nem biztos, hogy a csökkenő akkufesz mellett is tudja majd ez a cucc a 20 V-ot (hiszen, ha 3,6 V alá csökken egy akku feszültsége, akkor már 20 V alatt lesz a sorosan kötött cellák feszültsége, tehát nem fog a stabilizátor 20 V-ot kiadni).
Remélem, hogy ünnepek előtt/közben megjön a cucc, ki tudom próbálni, hogy 19, vagy 18 V-ra állítva is tudja-e a cucc tölteni a laptopot.
Ha nem, akkor újratervezés lesz és megpróbálom 4 cellával és egy step-up konverterrel felfelé konvertálva elérni a 20 V feszültséget
Ez a 20 V töltőfeszültség eléggé kellemetlen érték, 12, vagy 15 V sokkal jobb lenne
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz Donki Hóte #35774 üzenetére
Ezt a témát a hobbieletronika topikban lenne érdemesebb folytatnotok.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
role_of_72
tag
válasz copass #35772 üzenetére
A példa szerintem sem a legjobb, de hogy magasabb iso-n használni a HTP-t...?
Szóval magasabb iso-val alulexponálni és abból húzni 1EV-t? (mert hogy ezt fogja magától elvégezni a gép, és ezt a sötét részek nagyon megsínylik alap ISO-n is, nem hogy felette...) Ha csak .jpg-et akarsz használni, akkor még OK lehet, de ha raw-ban fényképezel és még utána utómunkázni is szeretnél, sok rosszabb ötletet így hirtelen el sem tudnék képzelni.
Alapvetően szerintem ez nem csodaszer, "csupán" egy választási lehetőség, hogy raw-ban hol hagysz több tartalékot. Én időnként szoktam használni, de 4oo fölé nem mennék vele mert pont hogy zajosítja a sötét részeket - cserébe az 1EV raw headroom-ért persze. Emiatt jó lehet esküvőn, szabad térben használni, mert ott nem sok mindenkit érdekel, hogy mi mennyire zajos, de ha kiégeted fehérbe a menyasszonyi ruhát azt nehezebben bocsátják meg.
Jpg-nél viszont tényleg lehet nettó haszna, ha a HTP és az ALO is egyszerre be van kapcsolva.
Szerintem.http://thebudapestproject.wordpress.com
-
copass
veterán
válasz role_of_72 #35778 üzenetére
ott az ábra. nem alexpózunk, pont ez a lényeg....
-
NGA
addikt
Egy kis segítséget kérnék. Ez az objektiv [link] általános használatra jó lenne?
-
role_of_72
tag
válasz copass #35779 üzenetére
Nem tudom a táblázat mit akar mondani (biteket számolni meg kettővel szorozni én is tudok), de amíg nem a Canon saját whitepaper-éből van, addig nem tartom relevánsnak HTP témakörben.
A lényeg hogy a HTP alexpózik (nem te, hanem a gép csinálja meg helyetted), hogy ne (vagy legalábbis csak később) csorduljon túl a világos részeken a szenzor (full well capacity-re gondolok).
Alexpózik, majd egy olyan görbét alkalmaz a képen, ami a sötét és közép részeket fentebb húzza "normál expó" világosságra. A third party raw szoftverek is felismerik ezt, és eként kezelik (ott a HTP flag a fájlban pont erre).Ez az alexpó -1EV, még a Canon is írja hogy 1 fényértékkel kibővíti a csúcsfény dinamikatartományt (nem nehéz kitalálni, hogy ezért lesz az alap "ISO2oo" az ISO100 helyett: ISO100 a szükséges záridő felével lőve = "ISO2oo").
Nem varázslat, nem ad plusz dinamikát a szenzornak - csak választási lehetőséget, hogy a tónusok "melyik végére kéred" azt a kis plusz tartalékot. Ha nettó plusz dinamikát adna ez a funkció, akkor alapból így működne minden gép, nem lenne egy kapcsolható mód.Abban igazad lehet, hogy a régebbi, nem on-chip ADC-s szenzoroknál a magasabb read noise miatt alacsony ISO-n kevesebbet hozhat mint 1FÉ, de szerencsére a modernebb szenzoroknál (1DX2, 5D4, 80D, M5/6/100, stb.) ez már talán a múlté.
@NGA: Ne.
-
*Ropi*
félisten
válasz role_of_72 #35778 üzenetére
Elmondom, hogy én miért és hogyan használom magas ISO-n a HTP-t a 40D óta:
- a kép készítésekor fölé expózok,
- a kép feldolgozásakor visszahúzom.Eredmény: csökken a zaj, a sötét részeken több a részlet és a csúcsfények is kezelhetőek.
-
copass
veterán
válasz role_of_72 #35782 üzenetére
-
veterán
válasz copass #35785 üzenetére
Jó cikk, de szerintem az elhantolt eb kiásása az első hsz-ben történik meg:
Tehát, a gyanúm az, hogy a világosság skáláját a Nikon és a Canon nem egyformán osztja be. És ha a matematikai érzékemre hallgatok, akkor a Nikon több információt tárol a sötét részekről, a Canon a világosakról.
Magyarul, a Canonnál a HTP arra szolgál, hogy kicsit nikonizálja a képeket, vagyis a részleteket a világos részek rovására a sötét részekre csoportosítsa át.
[ Szerkesztve ]
-
Pelican
őstag
válasz *Ropi* #35784 üzenetére
A csökkenő zaj és a több részlet a fölé expónak és utána visszahúzásnak köszönhető, nem a HTP-nek.
A HTP, mivel kisebb érzékenységet állít be a kijelzettnél, kvázi alulexponál.
Szóval ez nem adott magyarázatot a miértre.
Neked sincs olyan raw párod, amin be tudnád mutatni, hogy miért használod?http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit
-
*Ropi*
félisten
válasz Pelican #35787 üzenetére
"A csökkenő zaj és a több részlet a fölé expónak és utána visszahúzásnak köszönhető, nem a HTP-nek."
Ezzel egyetértek.
"A HTP, mivel kisebb érzékenységet állít be a kijelzettnél, kvázi alulexponál."
Ezzel is.
"Szóval ez nem adott magyarázatot a miértre."
Dehogynem: add össze a kettőt (HTP + a lövés pillanatában fel-, tehát helyesre húzott expó) és kapsz egy olyan expót, amin részéetesebbek és zajmentesebbek a sötét részek, plusz jobban kezeltek a csúcsfények attól függően, hogy merre húzod a hisztogramot. Az, hogy utána mennyivel húzod le, már egyéni - ha úgy érzed, nem is kell.
"Neked sincs olyan raw párod, amin be tudnád mutatni, hogy miért használod?"
Nincs időm ilyet készíteni, se megfelelő tesztkörnyezetem (esküvőkön ritka az olyan ).
-
role_of_72
tag
válasz *Ropi* #35784 üzenetére
Igen, valahogy kb. én is így használom, pl. tájképnél kicsit hagyom jobban kiégni az eget mert még visszahúzható (csak tudja pontosan belőni az ember ).
Egyébként lehet (és most tényleg csak beugrott egy tipp) hogy a raw konverterek működése miatt jön elő több részlet, pl. ahogy a LR/ACR csúszkái működnek és ahogyan értelmezik a raw fájlt. Emlékszem amikor pár éve (~5-6?) megváltozott ACR-ban (meg gondolom LR-ban is) a Shadows csúszka működése: addig elég volt egy kicsit húzni rajta és már világosított is minden sötét részt, mintha nem lenne holnap. Aztán amikor a Sony kiadta a nagy dinamikájú szenzorát (a 16MP-es APS-C-nél kezdődött talán) és divat/kötelező lett felfelé cibálni az árnyékos részeket, változtatott az Adobe és ma már közel sem olyan vehemensen világosít a Shadows slider... de a HTP lehet csavar még egyet ezen a dolgon.
@copass: Tudom, olvastam az eredeti cikket még amikor kijött. Nagyon szépen elmondja hogy és mint tárol a raw, a témához viszont szintén kevésbé kapcsolódik. Max. annyiban, hogy a HTP ezt a skálát (legyen az logaritmikus vagy lineáris) tolja el 1EV-vel úgy ahogy van, az aktuális fényviszonyokhoz mérten.
De én szerintem kiszállok, nem érzem produktívnak az eszmecserét.http://thebudapestproject.wordpress.com
-
copass
veterán
válasz role_of_72 #35789 üzenetére
erről beszélünk már mióta! kiégetjük, csúcsfényvissza és több részlet lesz a sötét részen. ezért kell a HTP, hogy több kiégést engedhetsz neki.
persze váztól függ hogy mit bír."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
PuMbA
titán
Hali!
Az összefoglalóban található objektívval felfele tárolás mennyire releváns most? A fényképezőgépem leírásában említve sincs, pedig olyanok is le vannak írva, hogy túl sokáig ne fogjuk meg a fényképezőt Neten semmit nem találtam erről, van akinek 30-40 éves gépe és objektívének semmi baja, pedig összevissza tárolta. YouTube videókban simán ott vannak az asztalon az olcsóbb DSLR-ek is az objektívon támaszkodva. Az eredeti Canon megvehető DSLR hátizsákában sem lehet így tárolni a gépet, szóval elavult leírásnak tűnik
[ Szerkesztve ]
-
vicces
addikt
akkor tárold ahogy neked tetszik! szerintem egyértelműen le van irva, hogy mi mibűl jön...
van egy 400d-m. évekig a táskájában orrabukva várakozott és bizony vannak bajok a fokusszal. nem biztos, hogy emiatt, de a fene tudja. ugyanazok az obik pedig egy 100d-n szép éles képet lőnek, ahogy elképzelem elötte.
igy a 400d ment a polcra disznek a 100d meg jó meg minden, csak rohadt kényelmetlenül picike de ez már más téma.:)
-
PuMbA
titán
válasz vicces #35793 üzenetére
Erre voltam kíváncsi, kösz Olvastam olyat is, hogy a tripodon tárolják a gépet, az sem rossz ötlet.
(#35792) optikus: Igen, nem igazán foglalkoznak ezzel, mert a neten sincs róla szinte semmi, szóval valószínű hogy nagyon ritkán előforduló dolog lehet a tárolásból adó hiba.
[ Szerkesztve ]
-
Darkside1984
csendes tag
Sziasztok!
Hülye kérdés következik! Jelenleg egy 700d-m van és nézegettem a 5D mark II-ket, elég jó áron vannak. Az volna a kérdésem, hogy mekkora előrelépés lenne a 700d-hez képest? Leginkább a képminőségre és zajtűrésre lennék kíváncsi.
-
cOxeR
Ármester
válasz Darkside1984 #35795 üzenetére
Nagy.
-
veterán
Mivel felmerült benned az 5DII-re váltás igénye, ezért feltételezhető, hogy olyan formában űzöd a fényképezést, ami igényli a (fél)profi gépet. Ebben az esetben komoly előrelépést jelentene az 5DII a mostani gépedhez képest.
Nekem eszembe se jut felsőbb kategóriára váltani, mert csak turistafotó műfajban utazom, a napsütötte tengerpartot hiába fotóznám a mostani gépemnél egy-két kategóriával drágább géppel, ugyanazok a henyélő turisták lennének a képeken, mint a mostani 750D gépemmel és Tamron 16-300 objektívemmel készített képeken
Szóval a felhasználási igény határozza meg az eszközt, Botticellinek kellettek a drága mókusszőr ecsetek a képei megfestéséhez, Kovács III. József szobafestőnek elég egy korongecset a falak bemázolásához
-
Fotonhámozó
senior tag
Az a legfontosabb kérdés, hogy mire szeretnéd használni a full frame-t, miért szeretnél váltani? Portrézásnál, éjszakai fotózásnál nagyon jól jön a FF érzékelő. Képminőségben általánosságban nagy előrelépés lenne (egy ideig használtam 650D-t és 5DII-t is), meglepődnél kezdetekben, hogy mennyit lehet húzni a RAW-on a 700D-hez képest. Fókuszrendszerben semmi előrelépés nem lenne, ugyanolyan buta, szinte csak a középső fókuszpontja használható (ez nyitott rekeszes képeknél probléma lehet). Zajtűrése magasan veri a 700D-jét és a háttérmosása FF-től elvárhatóan nagyon szép. De mivel igényli a jó minőségű optikákat, ezért fontos az is, hogy ki tudd szolgálni, beleértve az ilyen optikák minden hátrányát is (tömeg, ár, méret). Ha tájképezésre (is) használnád, akkor a crop faktor hiánya fájó dolog lesz.
A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.
-
copass
veterán
nem egy liga a kettő
széria autó vs verseny autó. igaz igásló, lehet hajtani.
iso 5000-en is vannak színeid, próbáld meg ezt egy 700D-vel![ Szerkesztve ]
-
Pelican
őstag
válasz Fotonhámozó #35798 üzenetére
Neked hiányzik a cropfaktor a tájképezésnél? Még ha telefotózást írtál volna, érteném...
http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Tőzsde és gazdaság
- SSD kibeszélő
- Terminátort idéző választ adott a Google AI, az emberek halálát kérte
- Milyen monitort vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
- Milyen routert?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest