- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
#31757056 #3140 üzenetére
Én is bízom benne, mert egyelőre úgy tűnik, hogy bétateszterek lettünk az Adobe-nál, ráadásul még fizetünk is érte.
A GPU támogatást meg érdemes átmenetileg kikapcsolni, hogy letesztelje az ember mennyit változik a sebesség: ha nem számottevően (vagy netán javul, mert az is meglehet
), akkor viszont érdemes úgy hagyni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #3133 üzenetére
"Egy AMD platform még mindig olcsóbb, mint egy Intel...Tehát egy jó nagy rétegnek továbbra is ideális választás."
• Ez igaz.
"Ráadásul IGP-ben továbbra is jobbak."
• Igen ám, csakhogy az IGP-ből minimálisan profitál a LR, így az ne legyen szempont. Dedikált VGA-ból sem csak a kártya, de a mellette lévő CPU és a megjelenítő monitor(ok) függvénye is, hogy mennyivel gyorsabb ill. lassabb (!) nála.
"A honi fizetések alapján meg elég ritka, ha valaki egy bizonyos szoftver alapján vesz gépet. Gyakoribb, hogy a már meglévő konfigra telepítik fel az aktuálisan jelentkező szoftvert."
• Abból indultunk ki amit mások is sokszor kérdeznek meg, hogy milyen a legoptimálisabb gép LR-ra (nem pedig a meglévő AMD-re rákalapálva): csak azért hagyom meg, mert így később is mindenki visszaolvashatja az érveket és ellenérveket - de azért ne vigyük túlzásba!
• Itt a vége, fuss el véle.
-
*Ropi*
félisten
Srácok, ezt a hardveres témát PÜ-ben folytassuk ha kérhetem, mert nem mutatna jól, ha a fél topikot ki kellene gyalulnom! Köszönöm a többiek nevében is!
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Meg Mac-et használ.
(#3115) madgie: Elég sok videostúdióban és CGI-t renderelő szerverfarmon használnak folyadékhűtéses rendszereket, mert egyrészt jobb hatásfokú mint a léghűtés, másrészt halkabb, harmadrészt minőségi pumpával kevesebbet is fogyaszt. Amikor több száz gépes nagyságrendről beszélünk, ott minden watt számít.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #3102 üzenetére
Proshow Producer-t: az az egyetlen program, amivel korrektül lehet zenéhez ütemre igazítani a képeket.
De AMD VGA-val semelyik sem működik normálisan.
(#3103) madgie: Olvashattad, hogy ő folyadékhűtésben gondolkozik, akkor meg nagyjából tökmindegy mit teszel alá, ha megcibálhatod a bajszát mert a hűtés elbírja - a 4 GHz alapórajelűt is meg lehet tekerni (csak a hecc kedvéért).
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #3095 üzenetére
Külső programokat használok a slideshow-khoz, így engem nem érint.
A standalone 6.1.1 az stabilan működik, ha más nem is...
Én sem azért tuningolok mert szükségem van rá, hanem mert szeretek vele játszani.
Így levegővel, majdnem teljesen némán 4.4-4.6-on megy a 2600K, levizelve megvan a stabil 5 csigahertz.
-
*Ropi*
félisten
"Nem vagyok profi fotós, de rendezvényeket fényképezek."
• Akkor még az is fontos szempont, hogy számlára veszed-e a gépet mert le tudod írni a vállalkozásodban - bár ez attól függ milyen vállalkozási formában csinálod.
"1-1 rendezvényen - több gépet használva - simán összejön ~6000 nyers kép, amit kiszelektálva lesz kb. a tizede."
• Ezek több napos rendezvények vagy táncot / sportot fotózol, hogy 6k kép elcsattan? Vagy timelapse? Egész napos (18 órás) esküvőn is csak egyszer lőttem 2600 kép körül, sok évvel ezelőtt amikor az AF rendszerek jóval pontatlanabbak voltak és alapból mindenről 2-3-4 képet csinált az ember, tehát a valós anyag kevesebb mint az 1/3-a volt kb.
"Vagyis alkalmanként ~600 képet szoktam processzálni DxO-val, majd ezeket exportálom Lightroom-mal elkészítve a végeredményt."
• Nem akarok hitvitát gerjeszteni, de ha a C1-t elfelejted és csak LR-al dolgozod ki a képeket sokkal gyorsabban fogsz haladni a feldolgozással, hiszen erre van kitalálva, a C1 kötegelt feldolgozása meg kritikán aluli.
"Egyébként meg abba nem akarok belemenni, hogy hogyan költhetném el mások szerint az adott összeget jobban. Eldöntöttem, hogy egy új gépre van szükségem erre a célra, adott prioritási szempontok sorrendjének figyelembe vételével. Ez az én döntésem, tessék elfogadni/tiszteletben tartani. (Akinek nem inge...)
"
• NP, eddig csak az volt a baj ha túl drága valamit ajánlottunk az usereknek, most már az is, ha túl olcsót.
-
*Ropi*
félisten
• Azt tartsd szem előtt, hogy a Lightroom nem tud hálózati meghajtón dolgozni, tehát mindenképpen fel kell másolnod az anyagot a gépre. Már csak azért is, mert a bindelt GigaBites kapcsolat is szűk keresztmetszet, ha azon át kell egy komplett anyagot feldolgozni.
• Folyadékhűtésnél azt is figyelembe kell venni, hogy egy ekkora teljesítményű rendszert hatékonyan hűteni elég combos radiátor kell, ami egy mITX házhoz mérten nagy felület (Építettem saját folyadékhűtéses rendszert az előbb említett gépemre, csak nem használom mert az elmúlt évben 2x költöztem meg még fogok is tavasszal, ezért még gyors csatlakozókkal is macerás lenne ennyiszer szétszedni és összerakni - no meg sérülékenyebb mint a léghűtés - főleg, hogy egy régi Wartburg radiátora a hűtőfelülete: passzívan is elviszi 4.4-en, hűtve 5-ön.
). Tehát megint csak abban a helyzetben leszel, hogy vissza kell fognod a pacikat, ha jól akarod hűteni. cOxEr kollégának raktam össze egy folyadékhűtéses gépet kb. 1 éve, abban egy gyárilag összerakott megoldás volt kb. negyedakkora hőleadó felülettel, ezért limitálta is a gépét alap órajelre...Nagyobb átmérőjű csövekkel, erősebb pumpával meg nagyobb radiátorral bőven lehetett volna még tekerni rajta.
"A ház mérete (minél kisebb legyen) és a hűtés hangossáka (minél halkabb legyen) nagyobb prioritást élvez, mint a számítási teljesítmény!"
• Ha kizárólag mITX-ben gondolkozol, akkor inkább a mITX topicot ajánlom, mert én inkább a nagy gépekben vagyok otthon: munkára használom a gépet, ezért a teljesítményhatékony megoldások érdekelnek.
"Nem vagyok profi fotós."
• Akkor viszont valóban megspórolhatnád az egész gép árát, ha egy másik konfigra telepítenéd a cuccot: ezzel sem lennél sokkal előbbre, hiszen visszafogva nem tudod kiaknázni azt, amiért összerakod.
Ha nem sok száz vagy ezer képes anyagokat dolgozol fel, akkor gyakorlatilag mindegy a teljesítmény, ha egy minimális értéket (valós idejű sebességet) elér a rendszer: a feldolgozási munkafolyamat 90%-ában a felhasználó a szűk keresztmetszet.
"Egyébként azonos keretösszeget (mondjuk 200 ezer Ft-ot) mire célszerűbb elkölteni: gyorsabb procira, vagy lassabb proci + VGA kombóra?"
• A Lightroom szempontjából egyértelműen CPU-ra.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Annyiból ésszerűen válogatott alkatrészekkel már össze lehet rakni egy korrekt gépet ami gyors, halk és nem utolsó sorban adattárolási szempontból biztonságos. RAM-ból már nem kell sok: 8 GB elég, máshogy is meg lehet oldani a RAMdisk szintű sebességet. A VGA-ból szintén felesleges GTX7xx kategóriát venni, mert azzal a teljesítménnyel még nem fog számottevően gyorsulni az importálás (általában 9xx-el érezhető egy i7 CPU-hoz képest), viszont ami pénzt megspórolsz rajta abból vehetsz egy másik 3TB-os HDD-t a biztonsági mentéseknek. A kártya támogatása miatt sem kell aggódni (én pl. egy GTX460-at használok Quadro driverekkel a 10 Bites színkezelés miatt) mert előbb fogsz új gépet venni, mint, hogy elavulna a kártya.
A mITX konfigot hűtési szempontból nem ajánlom, mert az i7-esek megfelelő lapban jól húzhatóak, viszont akkor fűtenek is, viszont egy mITX kuckóban összezsúfolva az alkatrészeket jóval nehezebb hatékonyan hűteni őket. Az okozott zaj vs teljesítmény versenyt csak olyan hűtéssel lehet megnyerni, aminek az ára nagyságrendileg minimum a teljes konfig árának a harmada-fele. Tapasztalatból mondom, mert évek óta rakok össze fotófeldolgozásra kihegyezett konfigokat esküvőfotós kollégáknak. A saját gépemben pl. egy Noctua NH-D14 hűtőtorony és 10 db 14 cm-es Noctua venti van leszabályozva egy Fractal Design Define R3 kuckóban: hangjuk annyira nincs, hogy a mellette álló szerver 1 darab tápventijét jobban hallom - viszont csak a ventilátorok meg a vezérlő ~100k Ft volt ~4 éve....Csak példaként írtam, hogy sokféleképpen el tudsz költeni fél Misit.
Hozzáteszem: monitor nélkül értettem a gép árát, mert hiába a bika vas, ha egy TN paneles, monitor kinézetű tárgyon akar dolgozni vele az ember.
Egy korrektül kalibrálható, natívan minimum 8 Bitet és 100% sRGB-t tudó monitor önmaga legalább 50k használtan is...
-
*Ropi*
félisten
Ha valaki még nem látta volna: már Androidon is ingyenes az LR Mobile.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Intel v15.40.10.4300 driver: Mivel az új meghajtó az első verziója az új struktúrának, így van pár olyan ismert hiba, amelyet több felhasználó nem szeretne látni. Ezek közé tartozik, hogy...az Adobe Light Room hibásan jelenhet meg, emellett a Skylake processzorokkal szintén grafikai hibák jelentkezhetnek...játékokban. Nem elhanyagolható módon a...játékok futtatásakor stabilitási problémák léphetnek fel, így ha ezek fontosak a felhasználónak, akkor érdemes kihagyni ezt a frissítést.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Sir Riccio #2939 üzenetére
Viszont csak a "faithful" egyezik meg a vázban lévővel.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Sir Riccio #2935 üzenetére
Erősebb gépet veszel, ami gyorsabban legenerálja a gyorsnézeteket.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Sir Riccio #2924 üzenetére
Szeretek nyugodtan aludni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Sir Riccio #2921 üzenetére
Az a lényeg, hogy az EU-n belül bárhol megvásárolhatod (anno pl. Angliából vettem a dobozos Lightroom-ot): úgy is jogosan használhatod.
(#2922) aleister: Ha komolyan mondok valamit azt csak észreveszed...
Minden más vicc.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #2915 üzenetére
Mert autimatikusan frissített le, és csak addig nem zavart, amíg nem szembesültem vele, hogy "LR Light" lett belőle.
Plusz, ha később netán kiderül még valami nagyobb gikszer vele kapcsolatban, akkor az aktuálisan kidolgozott anyagokat nem kell kukáznom és nulláról újrakezdenem egy esetleges, visszafele inkompatibilitási probléma miatt.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Sir Riccio #2912 üzenetére
Kerüljük a félreértést: az, hogy kivettek funkciókat és megváltoztatták az import képernyőt nem keverendő azzal, hogy ettől függetlenül PC-n jól működik (már, ami maradt belőle).
Én közben visszaálltam 6.1.1-re.
-
*Ropi*
félisten
Ha legálisan akarod használni, akkor a területileg meghatározott pénznemű összeget kell fizetned érte. Vagyis megfordítva: fizethetsz USD-ben a semmiért, mert az jogosulatlan használatnak minősül az EU területén. Ha az U.S.A.-ban élsz amikor megveszed majd utána átköltözöl az EU-ba, akkor újra meg kell venned (és persze vica versa).
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #2852 üzenetére
Nem konvertálok semmit dng-be: hagyom az eredeti formájában. A fájlméret meg nem érdekel, mert úgyis mindent tömörítve tárolok, ha viszont eleve agyon van tömörítve (mint a dng) akkor nem lehet tovább tömöríteni. 2 napja adatokat mentettem memóriakártyákról egy fórumtársnak: egy 32 GB-os meg egy 8 GB-os kártyáról lejött 40GB-nyi cr2, azt zipelve 16 GB-ra tömörítettem: mégis csak fele annyit kell másolgatni, meg a nagy fájlok másolási sebessége szekvenciálisan eleve nagyobb.
A Silkypix meg katasztrofálisan rosszul van megírva memóriakezelés szempontjából: a világ összes RAM-ja nem lenne neki elég...
-
*Ropi*
félisten
válasz
kriszwells #2848 üzenetére
A vicc az, hogy a D700 12 MP-ét lassabban nyitja meg, mint mondjuk egy Canon 7D 18-át, de még egy 5D3 22-ét is.
-
*Ropi*
félisten
válasz
MrChris #2845 üzenetére
Mindegyik gyártó tömörítést is használ a raw fájlokban: a jó oldala a nyereség a fájlméretekben, a rossz az időigényesség a kitömörítésben / megnyitásban. Általános tapasztalat, hogy a Nikon nef-ek nagységrenddel lassabban nyithatók meg azonos rendszeren, mint a Canon cr2-ők (azonos MP szám mellett).
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2830 üzenetére
A gyorsnézetek Adobe RGB-ben vannak renderelve (feltételezem abban dolgozol, ha a monitorod is tudja), viszont a "Develop" egy lineáris gammájú ProPhoto RGB (a hisztogramja viszont "Melissa RGB": szintén ProPhoto RGB, de sRGB gammával) mutatja a fájlokat (plusz monitor profilba konvertálva, ami a Te esetedben Adobe RGB, tehát nagy színtér). A "Library" modulban 8 Bites (esetedben Adobe RGB) jpegeket látsz, ez már eleve borítékolja a gradációs görbék szétesését.
Egyébként a GPU HW gyorsítás okozza: kapcsold ki az OpenGL / OpenCL rásegítést!
-
*Ropi*
félisten
válasz
kriszwells #2819 üzenetére
Csak kicsit kellett volna visszaolvasnod.
(#2823) Sir Riccio:
"Közben a GTX 960 meg is lett, a színeim brutál elmásztak. Éljen!"
Persze, mert a kalibrált színprofilod az előző kártyához volt jó: újra kell kalibrálni a rendszert.
(#2824) madgie: Mert keveset fotózol.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Sir Riccio #2813 üzenetére
Pont a W10 megjelenése után tettem rendbe egy babafotós lány gépét 6970-nel, előtte össze vissza fagyott az új driverekkel: végül valami ősrégivel sikerült megoldanom, de azzal viszont nem működik a HW gyorsítás (nem csak az Adobe programokkal, hanem semmivel - az AMD még mindig nem tud drivert írni)...Mondtam neki, hogy vagy vesz egy új VGA-t vagy vesz egy új VGA-t (lehetőleg nVidia-t, nem véletlenül CUDA-ra optimalizált az LR motorja).
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #2811 üzenetére
Pontosan így van a teljes méretű rawnál: amit látsz az nem az valóban nem az egész - nagyobb a valós pixelszám, csak a széléről le van vágva korrigáló tartaléknak. Plusz, amit Te is írtál, hogy az eredeti felbontás és a crop méretének az arányán múlik.
"A kérdés, hogy a plusz műveletek miatt, amit nyerünk a réven, elveszítjük-e a vámon? Ha érted mire gondolok...
"
Értem persze, de mivel csak így lehet megcsinálni (így van megcsinálva), ezért "ezzel kell főznünk".
-
*Ropi*
félisten
válasz
Sir Riccio #2802 üzenetére
Passzolom: csak 1 db piros kártyám van (az egyik szerveremben mert passzív hűtésű), de sose frissítettem rajta drivert (mert működik).
(#2803) aleister: Annyira nem "filléres" fícsör, mert le kell programoztatni, ami vagy a főbb dolgoktól viszi el az erőforrásokat, vagy ha külön csapatot szerveznek rá akkor több pénz...Én nem fizetnék többet a LR-ért csak azért, hogy lenne benne egy összesen 1-2x használt funkció (mert ugye nem teszteled naponta újra, hogy 0.2 másodperccel gyorsabban exportálta-e ki az anyagot, mint előző nap.
A kép egészére: ha újra cropolod nagyobbra, akkor látod, hogy ott is megvan.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #2799 üzenetére
Persze.
(#2792) general: Ha kizárjuk azt, hogy megborult a fájlrendszered és sérült a meghajtó tartalma, akkor egy másik lehetőség, hogy a LR preset struktúra két mappára (csoportra) oszlik: az egyik a "develop presets", a másik a "local adjustment presets" (ami gyakorlatilag az ecset funkciók). Ha az egyik a másik mappájába kerül, nem tudja értelmezni a program. Nem mókoltál ott valamit?
-
*Ropi*
félisten
válasz
gaben75 #2756 üzenetére
Jobb kézzel, bal váll felett 45 fokos szögben a kuka irányában el kell hajítani a piros kártyát és egy zöldet kell tenni a helyére.
Nemrég ügyfél gépével szívtam én is egy Radeon HD 6670 miatt: a legfrissebb WHQL és béta driverrel is vagy 5 percenként merevre fagyott, vagy 3 percenként dobálta a képernyőillesztős hibaüzeneteket. Teljesen mindegy volt neki, hogy a hardveres gyorsítás Lightroomban és Photoshopban be volt-e kapcsolva vagy ki...Folyamatban van az új kártya a gépbe.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2192, 100% Akkumulátor
- Akció! Paidashu 10600MAH / 20700MAH Powerbank olcsón!
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest