- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #1079 üzenetére
Kijelölöd a lista első képét, legörgetsz a lista utolsó képéig, a shiftet nyomva tartod és úgy jelölöd ki azt is.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Jó pénzért meglövi neked a sorozatot az általad megadott expóadatokkal.
Aztán átírod az EXIF-et és mintha te csináltad volna.
Fotóstalálkozón ezt csináltuk a haverokkal, amikor a fél társaság elbambult az előző esti folyadékbeviteltől és nem volt kedvük felkelni a naplementét alibiből lefotózni az asszonynak.
-
*Ropi*
félisten
Röviden: nem. Bővebben: Alapesetben a dark frame-es (sötét képkockás) zajszűrés már a vázban megtörténik a hosszú záridős zajcsökkentés bekapcsolásával. A hot pixelek mennyisége és erőssége nő az expozíciós idővel, a magasabb ISO-val, a környezeti hőmérséklet növekedésével ami a szenzor hőmérsékletét (és ezzel a zaját) is növeli: a pontos sötét kockás zajszűrés megköveteli, hogy a sötét kockát pontosan ugyanolyan körülmények között és ugyanolyan paraméterekkel lőjük meg, mint a szűrni kívánt képkockát, a legjobb, ha minden képkockához tartozik egy sötét pár is. Persze ez nem mindig kivitelezhető...Ilyenkor 1 db sötét kockával csinálja végig az ember az egész sorozatot. Próbáld ki, hogy magas ISO-n lőj RAW + JPEG-ben hosszú záridővel, majd importáld mindkét fájlt LR-be úgy, hogy a "Treat JPEG files next to raw files as separate images" legyen bekapcsolva! Hasonlítsd össze a kapott eredményt! Eldöntheted magad is, hogy a vázat érdemesebb hot pixel szűrésre használni, vagy LR-ban utómunkázni.
Az LR automatikusan elvégzi a hotpixel szűrést, de még a RAW import közben, a demosaic eljárás során (de csak RAW fájlokon tudja megcsinálni). A hotpixel egy olyan képpont, amely a CCD gyártás szórása miatt nagyobb érzékenységű az átlagnál, emiatt sokkal hamarabb telítésbe kerül. Miután telítésbe ment, a képfeldolgozó szoftver általában nem tud mit kezdeni vele, így a bayer demosaic eljárás során a telített pixel a képen színes vagy fehér pixelként jelenik meg (ez a szoftveről függ, hogy színes vagy fehér), esetenként a szomszédos képpontokon is érezni a hatását (ez szintén a Bayer-szűrő hatása). A demosaic eljárás azt jelenti, hogy a szoftver algoritmusa a Bayer-rács azonos színű pontjait hogyan interpolálja az arra a színre üres pixeleken. Ami többek közt fontossá teszi a demosaic-dolgot, hogy a finomabb textúrák könnyen elveszhetnek, valamint erős moire hatás léphet fel vékony vonalak esetén (ebbe a szenzor előtt lévő AA - AntiAliasing - szűrő is beleszól), ne meg a CA (kromatikus aberráció - Chromatic Aberration) is függ tőle. Az ACR (Adobe Camera RAW) és a Lightroom demosaic modulja (párhuzamos főverziók esetén) ugyanaz, egyforma eredményt adnak.
Tippre úgy tudsz dark frame szűrést csinálni, hogy exportálod a képeket PS-be és ott subtractolod a layert blend módban (de szépen ki magyar fejeztem magam
). Esetleg actiont is írhatsz rá, hogy automatizáld a folyamatot.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #985 üzenetére
Felfelé nem tudnak kompatibilisek lenni a programok, ha az új verzióban új funkció(k) van(nak). Csak az új tudja kezelni az előző fájljait, tehát lefelé biztosított a kompatibilitás.
(#986) Santiagain: Akkor pedig tanuld meg használni, mert a párhuzamosan kiadott LR és ACR verziók ugyanolyan eredményt adnak, hiszen ugyanarra a feldolgozó motorra épülnek.
-
*Ropi*
félisten
Elkezdtem nyomozni, mert nem hagyott nyugodni a dolog és rájöttem, hogy a parancsikon a 5.0-ra mutatott a gépemen, amiről azt hittem 5.2 RC1...Szóval becumiztattam magam: működik a zajszűrés és az élesítés is. Hívjátok a tűzoltókat: égek, mint a Reichstag...!
"Kicsit visszatart, hogy utoljára amikor fent volt a 4 és az 5 egyszerre, állati fura dolgokat produkált a renccer."
Nekem is fent van mellette a 4.4, és ez állati fura volt.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #974 üzenetére
LR 5.0 és 5.2 verziókban nem alkalmazódik az élesítés a képre, ha exportálásnál az eredeti képméret 1/3-ánál kisebb méretre kicsinyítünk. Nem kicsit bugos a program...
-
*Ropi*
félisten
Nem importnál, hanem importálás után.
Develop fül, details részben sharpening a jobb oldalon: ez a pixel szintű általános élesítés, a clarity pedig a makrokontraszt. Végleges méretre kicsinyítés után pedig exportálásnál a sharpening csak él-élesítést csinál, ez nem növeli annyival a fájlméretet, mint az előzőek.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #968 üzenetére
Mindegyik tud többféle élesítést is, attól is függ az eredmény, hogy melyik munkafázisban csinálod. Lightroomban raw importnál érdemes pixelszinten élesíteni, a legvégén pedig leméretezés után.
-
*Ropi*
félisten
válasz
JackFeryll #936 üzenetére
Nekem a legrégebbi (a kék világítású) Logitech G15 billentyűzetem van: azon van 54, szabadon programozható macro gomb, azokra vannak felvéve a fontosabb dolgok.
-
*Ropi*
félisten
válasz
@matthew@ #931 üzenetére
A Photoshop topicban érdeklődj, ott futnak össze a többi kapcsolódó alkalmazás szakértői is!
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #904 üzenetére
Bezárod az éppen nyitottat és megnyitod a másikat. Csak 1 maradhat (nyitva) mint a hegylakóban.
Ha megnyitott albumnál a file menüben rákattansz az openre, akkor automatice megkérdezi, hogy bezárja-e a már megnyitottat.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #900 üzenetére
Persze: elölről-hátulról, orrba-szájba...
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #895 üzenetére
Ha valami igazán írni akar arra a kártyára, akkor írni is fog.
Ezért inkább két kártyát használok tükörmásolatban (persze ennek előfeltétele a 2 kártyafoglalatos váz).
Egyébként törlés / formázás után simán visszahozható a memóriakártyák tartalma: elég sokszor mentek adatot kollégáknak.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Fandango #850 üzenetére
Itt írtam le, de ugyanígy működik a 4-essel is (ott van 1-2 nem létező modul, ne lepődj meg, ha nem találod).
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
A fizika ide vonatkozó törvényei meg szabadságot vennének ki addig.
"Egyébként, ti az ilyen hibákat, hogyan véditek ki, ha nagyon gyorsan kell képet csinálni?"
A választ már korábban megírtam.
Magyarán q®vajó AF rendszerem van.
"Mert nekem nagyon gyakori, hogy rossz a fókusz pontom."
Milyen vázad van (Canon D700 nem létezik csak 700D
) és milyen objektíved? Hozzá van kalibrálva a vázhoz az objektív? Ha kis mélységélességgel fotózol újrakomponálásos módszerrel, akkor nem kell csodálkozni rajta, hogy elmászik a mélységélességi sík.
-
*Ropi*
félisten
válasz
#04230330 #768 üzenetére
Akkor egy szimpatikus falfelülettel szemben 20 cm-re megállva, a felülettel 180 fokos szöget bezárva megállni és a fejedet periodikusan 25 (vagy több) N-cm erővel a felülethez érinteni.
Esetleg a múltkori megoldásod itt is működik...
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #722 üzenetére
Na, kimaradt egy "meg" szó, a mondat helyesen:
"Aki CS5-öt használ, annak meg itt a bővítés leírása, hogy felismerje a kártyáját és használja a CUDA / Stream funkciót."
Másik témához kapcsolódott egy másik topicban, csak egy hsz.-be írtam véletlenül azzal és jól összekeveredett...
A lényeg, hogy kibogoztuk.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #718 üzenetére
Értelemszerűen csak olyan kártyával lehet megcsinálni, ami hardveresen tudja a driverben létező funkciót. De ez meg a felhasználók sara, hogy ha már olyan bátor, hogy a driverben mókol akkor előtte ellenőrizze, hogy tényleg tudja-e a kártyája azt amit elvár tőle.
Egyébként még nem hallottunk olyanról (külföldi fórumokon sem), hogy valakinek emiatt bármilyen módon sérült volna a kártyája. Max. nem működött a 10 Bit, de hát "ilyen ez a popszakma"...
És most, hogy a másik topicban is elolvastam amit írtál esett le, hogy teljesen elbeszéltünk egymás mellett: nem a hardveres gyorsításról van szó, hanem a színkezelésről. Alma vs körte, kicsit félreértetted.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #716 üzenetére
Szerintem valamit félreérthettél: az alkalmazások vannak annyira jól programozottak, hogy felismerjék a hardveres környezetet és ahhoz alkalmazkodva váltsanak üzemmódot. Meg az ATI / AMD driver sem CUDA magokat fog kerestetni a rendszerben, hanem OpenCL-re irányít át. PS-ben a kiválasztásnál, hogy milyen gyorsítást használsz, ha nem ATI / AMD kártya van a gépben, akkor az OpenCL jelölési lehetősége ki van szürkülve, nem bepipálható például.
-
*Ropi*
félisten
Kimeneten él-élesítést (edge sharpening) érdemes alkalmazni (ezt használja a LR is exportnál): finomabban kontrollálható eredményt ad és nem növeli eszement mértékben a fájl méretét sem.
-
*Ropi*
félisten
válasz
imyourfriend #682 üzenetére
64 Bites Windowson gyorsabb a 64 Bites, mint bármelyik másik felállásban, plusz kihasználja a 3,2 GB feletti RAM-ot is).
(#684) Cayman: És jobboldalt, a "detail" részben sem működik?
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #656 üzenetére
Én is erre gondoltam, amit Cayman mutatott.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #651 üzenetére
Igen, igen (lencsekorrekcióknál jobboldalon).
(#652) Cayman: Másolj mindent, akkor nem fog összekeveredni, hogy esetleg régebbi nézőképet fog mutatni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #649 üzenetére
Csak a benne lévő számos / betűs nevű mappák tartalma és a previews.db.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest